Φροντιστήρια: Τι θα ισχύσει από την Τρίτη

Φροντιστήρια: Τι θα ισχύσει από την Τρίτη

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία ορίζει όλες τις λεπτομέρειες λειτουργίας των σχολείων, Φροντιστηρίων και Κέντρων Ξένων Γλωσσών, από την Τρίτη 3 Μαΐου 2022.

Πιο αναλυτικά, η απόφαση ορίζει τα εξής:


Λειτουργία των φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, φορέων παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, ξενόγλωσσων ινστιτούτων εκπαίδευσης και πάσης φύσεως συναφών δομών

1. Η λειτουργία των φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, φορέων παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, ξενόγλωσσων ινστιτούτων εκπαίδευσης και πάσης φύσεως συναφών δομών γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των σχολικών μονάδων της παρούσας. Ιδίως:

α. Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους/τις μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

β. Τήρηση των μέγιστων δυνατών αποστάσεων μεταξύ των μαθητών και μεταξύ των μαθητών και των καθηγητών.

γ. Αποφυγή συγχρωτισμού.

δ. Συχνός καθαρισμός των χεριών με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.

ε. Καθαρισμός αιθουσών, επιφανειών και εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση, εξασφάλιση επαρκούς φυσικού αερισμού των αιθουσών.

στ. Ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

ζ. Για τη συμμετοχή στο μάθημα, οι μαθητές/τριες και υποψήφιοι/των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσσών δεν υποβάλλονται στη διενέργεια αυτοδια- γνωστικού ελέγχου νόσησης. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών, οι οποίοι προσκομίζουν Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 της Ε.Ε. (EU Digital COVID Certificate EUDCC) του Κανο- νισμού (ΕΕ) 2021/953 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2021 και του άρ- θρου πρώτου της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 87), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4806/2021 (Α’ 95) με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου - κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό ή στη νόσηση από τον κορω- νοϊό COVID-19, ή βεβαίωση εμβολιασμού της παρ. 5 του άρθρου 55 του ν. 4764/2020 (Α’ 256), ή ισοδύναμο πιστο- ποιητικό ή βεβαίωση τρίτης χώρας, δεν υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο υποχρεωτικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο νόσησης (self test).

Αντίθετα, εκείνοι οι εκπαιδευτικοί των φροντιστη- ρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών, που δεν προ- σκομίζουν ένα από τα ανωτέρω, υποβάλλονται, με δική τους δαπάνη, σε διαγνωστικό εργαστηριακό έλεγχο (rapid test ή PCR) που διενεργείται μία (1) φορά την εβδομάδα.

Για το λοιπό προσωπικό των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσσών εφαρμόζεται ό,τι κάθε φορά ισχύει στον ιδιωτικό τομέα αντιστοίχως.

2. Οι διοικήσεις των πάσης φύσεως φορέων και δομών της παρ. 1 φροντίζουν, ώστε να λαμβάνονται όλα τα κατάλ- ληλα μέτρα ασφάλειας και προφύλαξης μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών, σύμφωνα με το παρόν άρθρο και σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης της Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ. Σε κάθε αντί- στοιχο φορέα ορίζεται ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19. Ο υπεύθυνος ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 και του ΕΟΔΥ για την αναγνώριση και τη δια- χείριση ύποπτων κρουσμάτων λοίμωξης και, σε περίπτω- ση κρούσματος, ακολουθεί το πρωτόκολλο διαχείρισης κρούσματος του ΕΟΔΥ, ενημερώνει εγγράφως άμεσα τον ΕΟΔΥ, καθώς και τα αρμόδια στελέχη εκπαίδευσης.

3. Η παράβαση των μέτρων του παρόντος άρθρου επισύρει για τον ιδιοκτήτη τις κυρώσεις των περιπτώ- σεων του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.22206/ 15.04.2022 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονο- μικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Μετανάστευ- σης και Ασύλου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Επικρατείας και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό (Β’ 1882), όπως εκάστοτε ισχύει.».

Άρθρο έκτο

Την τροποποίηση της περ. α της παρ. 1 του άρθρου 19 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.55254/9.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 4187), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 19
Διεξαγωγή εξετάσεων σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, φορείς παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, ξενόγλωσσα ινστιτούτα εκπαίδευσης και πάσης φύσεως συναφείς δομές

1. Οι κάθε είδους εξετάσεις, πλην των πανελλαδικών εξετάσεων, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, φροντι- στήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, φορείς παροχής εκ- παίδευσης, κατάρτισης, μαθητείας και πιστοποίησης δεξιοτήτων, ξενόγλωσσα ινστιτούτα εκπαίδευσης και πάσης φύσεως συναφείς δομές, δημόσιες και ιδιωτικές διεξάγονται ως εξής:

α) Η είσοδος των εξεταζόμενων στο εξεταστικό κέντρο προκειμένου να συμμετέχουν σε κάθε είδους εξετάσεις, πλην των πανελλαδικών, επιτρέπεται χωρίς να απαιτείται η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή βεβαίωσης νόσησης ή βεβαίωσης/δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνω- στικού ελέγχου (self test) καθώς και βεβαίωση διενέρ- γειας κάθε άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test).

Οι φορείς διοργάνωσης των εξετάσεων/εξεταστικά κέ- ντρα όσον αφορά στο κάθε είδους προσωπικό που απα- σχολείται με φυσική παρουσία κατά τη διενέργεια των εξετάσεων είναι υπεύθυνοι για την τήρηση της υποχρέ-ωσης διενέργειας από το εν λόγω προσωπικό, το οποίο δεν διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης, εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR) μία (1) φορά την εβδομάδα. Η δαπάνη για τη διενέργεια του διαγνωστικού ελέγχου του προηγού- μενου εδαφίου βαρύνει το προαναφερθέν προσωπικό.

β) Με υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους μαθητές/καταρτιζόμενους/εκπαιδευόμενους/ μαθητευόμενους και εκπαιδευτικούς/εκπαιδευτές στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

γ) Με τήρηση των μέγιστων δυνατών αποστάσεων μεταξύ των μαθητών/καταρτιζόμενων/εκπαιδευόμενων/ μαθητευόμενων και μεταξύ αυτών και των εκπαιδευτι- κών/εκπαιδευτών και αποφυγή του συγχρωτισμού.

δ) Με συχνό καθαρισμό των χεριών με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.

ε) Με καθαρισμό αιθουσών, επιφανειών και εξοπλι- σμού μετά από κάθε χρήση, εξασφάλιση επαρκούς φυ- σικού αερισμού των αιθουσών.

στ) Η εξέταση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή πραγματο- ποιείται κανονικά, με καθαρισμό του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση.

2. Δεδομένου του γεγονότος ότι σε ορισμένες εκ των ανωτέρω εξετάσεων ακολουθείται συγκεκριμένος τρό- πος διεξαγωγής με ξεχωριστά στάδια, οι διοργανωτές αυτών οφείλουν να ακολουθήσουν τις οδηγίες της πα- ρούσας σε όλα τα στάδια.».

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το ΦΕΚ.

Επαναλειτουργούν την Τρίτη τα Πανεπιστήμια - Τι θα ισχύσει (Βγήκε η ΚΥΑ)

Γ' Λυκείου: Πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία μέχρι την έναρξη των πανελληνίων - ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr