Πανεπιστήμιο της Αθήνας ζητά εξ αποστάσεως μαθήματα & εξεταστική!

Πανεπιστήμιο της Αθήνας ζητά εξ αποστάσεως μαθήματα & εξεταστική!

Άνοιγμα Πανεπιστημίων: Τονίζει ότι η επιστροφή στα αμφιθέατρα / αίθουσες των πανεπιστημίων μπορεί να αποβεί παιδαγωγικά και υγειονομικά καταστροφική.

Η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστήμιου συζήτησε διεξοδικά τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων και των εξετάσεων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη τη μέχρι τώρα λειτουργία του Ιδρύματος, τα νέα δεδομένα της πανδημικής κρίσης στην Ελλάδα και τη μέριμνα για τη δημόσια υγεία.


Εκτιμά ότι η κορύφωση του επιδημικού κύματος, η οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, αναμένεται στις επόμενες εβδομάδες, θέτει σε κίνδυνο την εκπαιδευτική διαδικασία (μαθήματα και εξετάσεις) μακροπρόθεσμα και απρόβλεπτα. Εκφράζει λοιπόν ισχυρές επιφυλάξεις ως προς τη σκοπιμότητα να γίνουν όλα τα μαθήματα και οι εξετάσεις δια ζώσης. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η επιστροφή στις αίθουσες μπορεί να αποβεί παιδαγωγικά και υγειονομικά καταστροφική, με δεδομένο μάλιστα ότι ο έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού αποδεικνύεται ατελέσφορος για να αντιμετωπιστεί η διασπορά του ιού.  

Από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, όλοι οι φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας-φοιτητές, διδάσκοντες, διοικητικοί και υγειονομικοί- ανταπεξήλθαν με αποτελεσματικότητα, ζήλο, αξιοπρέπεια και πειθαρχία, προκειμένου να μείνει ανοικτό το Πανεπιστήμιο. Η Σύγκλητος του Παντείου εκφράζει τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της σε όλους όσοι βοήθησαν, ώστε το Πανεπιστήμιο να λειτουργήσει με υποδειγματικό υγειονομικό πρωτόκολλο και εξαιρετική συμπεριφορά, παρά τις αντίξοες περιστάσεις.

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ωστόσο, στην έναρξη του 2022 μας καλούν επιτακτικά να επανεκτιμήσουμε τα δεδομένα με ευθύνη, επίγνωση της δυσκολίας αλλά και της ανάγκης να σταθμίζουμε με σωφροσύνη τα επίμαχα της συγκυρίας. Όπως ακριβώς πράξαμε το φθινόπωρο για να κρατήσουμε το Πανεπιστήμιο ανοικτό. Ζητούμε συνεπώς, εφόσον ισχύσει η απόφαση για δια ζώσης διδασκαλία, να εξασφαλισθούν οι όροι για την όσο το δυνατόν ασφαλέστερη επιστροφή στα αμφιθέατρα αλλά και την συνέχιση της διδασκαλίας και τη συμμετοχή στις εξετάσεις για διδάσκοντες/διδάσκουσες και φοιτητές/φοιτήτριες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Συγκεκριμένα, προτείνονται τα ακόλουθα μέτρα σωρευτικά ή διαζευκτικά:

1. Να δοθούν δωρεάν self-tests σε φοιτητές και διδάσκοντες κατ’ αναλογία με όσα εφαρμόζονται στις άλλες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

2. Να εγκατασταθούν κινητές μονάδες rapid-tests στα πανεπιστήμια.

3. Να δοθεί η δυνατότητα διδασκαλίας εξ αποστάσεως ή υβριδικής όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών.

4. Να οργανωθούν οι εξετάσεις του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου με εξ αποστάσεως μέσα.

5. Να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση για προσωπικό που θα ελέγχει τα πιστοποιητικά και τα τεστ και θα προσφέρει υγειονομική κάλυψη στο Πανεπιστήμιο.

Συντονιστείτε αύριο στα «Φοιτητικά Νέα» για να ενημερωθείτε για την αναλυτική διαδικασία που θα ακολουθηθεί στα Πανεπιστήμια για την επερχόμενη εξεταστική με εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί από το Υπουργείο Παιδείας και θα παρουσιαστεί στην κεντρική σελίδα του foititikanea.gr.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr