Εξ αποστάσεως εξεταστική ζητά η κυβερνητική φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του ΑΠΘ

Εξ αποστάσεως εξεταστική ζητά η κυβερνητική φοιτητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο ΑΠΘ

Εξεταστική Φοιτητών: Τη διεξαγωγή των εξετάσεων του Χειμερινού Εξαμήνου, με τήρηση του ήδη υπάρχοντος προγράμματος και ημερομηνιών εξετάσεων, εξ αποστάσεως και όχι με φυσική παρουσία ζητά με επιστολή που απέστειλε σήμερα στον πρόεδρο του Τμήματος η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ιατρικής ΑΠΘ και με ψήφισμά της η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομική ΑΠΘ. Ψήφισμα υπέρ της εξ αποστάσεως εξεταστικής εξέδωσε και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ μετά από έρευνα που πραγματοποίησε στους φοιτητές του Τμήματος.

Να αναφερθεί πως η κυβερνητική απόφαση, σύμφωνα με τα όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί, είναι η εξεταστική περίοδος των φοιτητών του χειμερινού εξαμήνου να πραγματοποιηθεί κανονικά (δηλαδή με φυσική παρουσία) χωρίς τη δυνατότητα χρήσης εξ αποστάσεως μεθόδων εξέτασης. Ο Υφυπουργός Παιδείας προανήγγειλε με δηλώσεις του ότι θα υπάρξει πρόβλεψη έτσι ώστε οι φοιτητές που θα νοσούν κατά της περίοδο της εξεταστικής να τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία.


Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στα «Φοιτητικά Νέα» από την οργάνωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ιατρικής ΑΠΘ το θέμα για εξ αποστάσεως εξεταστικής αυτό εξετάζεται συλλογικά και από την κεντρική ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και δεν είναι απίθανο να σταλεί ενιαία επιστολή το προσεχές διάστημα προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Εξ αποστάσεως εξεταστική και παροχή δωρεάν self ή rapid test εβδομαδιαίως ζητά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομική ΑΠΘ

«Βιώνουμε πιθανότατα το πιο επιθετικό κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού και η ανησυχία της φοιτητικής κοινότητας ενόψει του πέρατος της εορταστικής περιόδου και της επιστροφής μας στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι εύλογη και μεγάλη. Το ενδεχόμενο διεξαγωγής διά ώσης εξεταστικής μας προβληματίζει όλους, αναφορικά με το πώς αυτή μπορεί να κυλήσει ανώδυνα για όλους, καθότι τίθεται εν αμφιβόλω η δυνατότητα των συμφοιτητριών και των συμφοιτητών μας να την περατώσουν με επιτυχία, σε περίπτωση που βρεθούν θετικοί στον Covid και τις μεταλλάξεις του εν μέσω αυτής», αναφέρει το ψήφισμα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής ΑΠΘ.

Επιπροσθέτως στο ψήφισμα τονίζεται ότι «για το λόγο αυτό, ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής ΑΠΘ, θεωρούμε σώφρων λύση την επιλογή της εξ αποστάσεως διενέργειας της εξεταστικής, με την ελπίδα να είναι η τελευταία φορά που καθίσταται αναγκαίο να προτιμηθεί, έναντι της διά ώσης, προκειμένου να μην διακινδυνεύσει κανείς μας, τόσο τη διασφάλιση της υγείας του, (πόσο μάλλον όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες), όσο και τη δυνατότητα να εξεταστεί απρόσκοπτη σε όσα μαθήματα έχει δηλώσει και προετοιμαστεί για αυτά».

Παράλληλα, τα μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αιτούνται τη χορήγηση τουλάχιστον δύο (2) δωρεάν self ή rapid test εβδομαδιαίως σε όλους τους φοιτητές, εμβολιασμένους και μη, για το παρόν κρίσιμο διάστημα.


Νεότερη ενημέρωση (07/01/2022 - 19:35): Να αναφερθεί πως μετά το δημοσίευμα του παρόντος άρθρου η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής ΑΠΘ αφαίρεσε τις αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το ψήφισμα που είχε εκδόσει. Τα «Φοιτητικά Νέα» παραθέτουν τα σχετικά screenshot από τις εν λόγω αναρτήσεις στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης σε facebook & instagram όπως αποτυπώθηκαν πριν διαγραφούν.



Εξ αποστάσεως εξετάσεις ζητά και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ιατρικής ΑΠΘ

Τη διεξαγωγή των εξετάσεων του χειμερινού εξαμήνου, με τήρηση του ήδη υπάρχοντος προγράμματος και ημερομηνιών εξετάσεων, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του πανεπιστημίου (E-Learning) και επικουρικά με την χρήση της πλατφόρμας Zoom για επιτήρηση (ή προφορική εξέταση σε όποιο μάθημα απαιτείται), προτείνει η ΔΑΠ Ιατρικής ΑΠΘ με επιστολή στον πρόεδρο του τμήματος.

Ακολουθεί αυτούσια η Επιστολή όπως έχει προωθηθεί στα «Φοιτητικά Νέα» και αποσταλεί στον Πρόεδρο του Τμήματος:

Θέμα: Πρόταση της Δ.Α.Π. – Ν.Δ.Φ.Κ. για εξ αποστάσεως διεξαγωγή των εξετάσεων του χειμερινού εξαμήνου.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε του Τμήματος,

Η αλματώδης αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου της χώρας, που συνοδεύεται από την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού Sars-CoV-2 και πυροδοτεί καθημερινά, νέα ρεκόρ κρουσμάτων, προκαλεί δικαίως ανησυχία στο σύνολο της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, ενόψει της επαναλειτουργίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και της επικείμενης εξεταστικής περιόδου.

Η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου, χρονικά τοποθετείται αμέσως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και σε μία περίοδο όπου η χώρα και ειδικότερα η περιοχή της Θεσσαλονίκης, βιώνει μια ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση κρουσμάτων της πανδημίας. Κατά συνέπεια, πολλοί φοιτητές, μεταξύ άλλων και της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό (όπως θα διαπιστώσετε με την επαναλειτουργία του Τμήματος) και δυστυχώς πολλοί αναμένεται να νοσήσουν το προσεχές χρονικό διάστημα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα είτε μεγάλο μέρος των συμφοιτητών μας να μην μπορεί να συμμετέχει, εφόσον πραγματοποιηθεί διά ζώσης εξέταση, είτε ακόμη χειρότερα μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, νοσούντες φοιτητές, να προσέλθουν στις εξετάσεις, μετατρέποντας τις σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Επιπλέον, η πολύωρη διεξαγωγή των εξετάσεων σε αμφιθέατρα που δεν διαθέτουν συστήματα εξαερισμού είναι ανέφικτο να πραγματοποιηθεί τηρώντας, παράλληλα, τα πρωτόκολλα προστασίας έναντι στον Sars-Cov-2. Οι φοιτητές, λόγω και του άγχους της εξέτασης, είναι πολύ πιθανό να μην φορούν την μάσκα προστασίας καθόλη την διάρκεια της εξέτασης. Επιπρόσθετα, τόσο πριν όσο και μετά την εξέταση, είναι αναμενόμενο ότι θα προκληθεί συγχρωτισμός φοιτητών μέσα και έξω από τις αίθουσες της Σχολής, με συνέπεια την ευρύτερη μετάδοση του ιού.

Ως Δ.Α.Π. – Ν.Δ.Φ.Κ. Ιατρικής Α.Π.Θ., πιστεύουμε πως η εμπειρία και η τεχνογνωσία που έχει συσσωρευτεί στο σύνολο του ακαδημαϊκού κόσμου αναφορικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την ηλεκτρονική διεξαγωγή των εξετάσεων, έπειτα από 2 χρόνια πανδημίας και από 5 διαδοχικές εξεταστικές περιόδους που διενεργήθηκαν ψηφιακά, είναι ικανή για να διασφαλίσει τόσο το αδιάβλητο της διαδικασίας όσο και τη σε βάθος εξέταση της ύλης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, προτείνουμε τη διεξαγωγή των εξετάσεων του χειμερινού εξαμήνου, με τήρηση του ήδη υπάρχοντος προγράμματος και ημερομηνιών εξετάσεων, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του πανεπιστημίου (E-Learning) και επικουρικά με την χρήση της πλατφόρμας Zoom για επιτήρηση (ή προφορική εξέταση σε όποιο μάθημα απαιτείται).

Με εκτίμηση,

Δ.Α.Π.  Ν.Δ.Φ.Κ. Ιατρικής Α.Π.Θ.

Το ψήφισμα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ:

Επιπλέον, επιστολή για το θέμα της εξεταστικής απέστειλαν και οι φοιτητές του 2ου και του 4ου έτους. Δείτε την μέσα από τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αιτήματα φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ για τα μαθήματα και την επερχόμενη εξεταστική

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr