Ανησυχία επιστροφής στα αμφιθέατρα - "Ποτάμι" επιστολών από φοιτητές

Ανησυχία επιστροφής στα αμφιθέατρα - "Ποτάμι" επιστολών από φοιτητές

Επιστολές Φοιτητών: Αυξάνονται οι επιστολές φοιτητών που λαμβάνουν τα «Φοιτητικά Νέα» με αποδέκτη την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους και την ανησυχία του φοιτητοκόσμου ενόψει της απόφασης για επιστροφή στα αμφιθέατρα και της επερχόμενης δια ζώσης εξεταστικής υπό τη σκιά της «Όμικρον» και τα δεκάδες χιλιάδες και πλέον καθημερινά κρούσματα.

Βασικό ερώτημα των φοιτητών είναι για το τι θα γίνει με τους φοιτητές που δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στην επερχόμενη εξεταστική λόγω του ότι θα είναι θετικά κρούσματα ή στενές επαφές κρουσμάτων.


Ακόμη μεταξύ άλλων, φοιτητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ζητούν από την πολιτεία να λάβει ειδικά προληπτικά μέτρα προστασίας για την ασφάλειά τους.

Αναλυτικά οι επιστολές των φοιτητών:

Επιστολή φοιτήτριας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Κυρία Κεραμέως,

Ονομάζομαι Σοφία Β., είμαι απόφοιτη του τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Πανεπιστημίου Δυτικής και πρωτοετής φοιτήτρια του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, του ίδιου πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Πήρα το πρώτο μου πτυχίο, τον Φλεβάρη του 2020, λίγες μέρες πριν δηλαδή προτού μπει η χώρα μας, στο πρώτο καθολικό lockdown. Σημειώνω, ότι με δικά μου έξοδα προετοιμαζόμουνα για τις κατατακτήριες εξετάσεις από το καλοκαίρι του 2019. Όπως πιστεύω γνωρίζετε και εσείς η ίδια, οι κατατακτήριες εξετάσεις, απαιτούν πολύ χρόνο, άπειρο διάβασμα και ενέχουν πολύ μεγάλο άγχος και φυσικά είναι περισσότερο απαιτητικές από τις πανελλήνιες εξετάσεις. Όπως πολλοί υποψήφιοι, έτσι και εγώ θα δίναμε εξετάσεις τον Δεκέμβριο όπως γίνεται κάθε χρόνο, αλλά λόγω της πανδημίας, αυτό συνέβη τελικά τέλη Μάϊου του 2021 και έπειτα από πολλές εκκλήσεις που κάναμε προς το Υπουργείο σας, ώστε να μας δώσετε σαφή απάντηση, εάν και πότε θα γίνουν.

Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2020, είχαμε λιγότερα από τα μισά κρούσματα από αυτά που έχουμε τώρα, και εσείς τότε πήρατε την απόφαση να μας κλείσετε μέσα, στην προσπάθειά σας, να μην γίνει η διασπορά του ιού. Φυσικά αυτήν την χρονιά, υπήρχε το ακορντεόν καθώς το Lockdown δεν αφορούσε μόνο τον Δεκέμβρη. Όλο αυτό το διάστημα έως σήμερα εσείς ως κυβέρνηση, δεν διαθέσατε κονδύλια για την υγεία, την εκπαίδευση, αλλά τα σπαταλήσατε σε διαφημιστικά υπέρ του Lockdown και των εμβολίων, της πανεπιστημιακής αστυνομίας κλπ, ενώ οι κοινωνικές ανάγκες ήταν άλλες, στις οποίες εσείς κλείσατε τα μάτια. Θέλω στο πλαίσιο αυτό να σας απευθύνω 2 βασικά ερωτήματα:

α) Γνωρίζετε πως οι κλίνες ΜΕΘ στην χώρα μας είναι ανεπαρκής, και το ΕΣΥ αυτήν την στιγμή είναι επιβαρυμένο; Εάν ναι, τι σκοπεύετε να κάνετε ως προς αυτό, και γιατί 2 χρόνια τώρα δεν κινήσατε διαδικασίες για να λύσετε το πρόβλημα, αλλά τοποθετείτε τους ανθρώπους σε ράντζα σε διαδρόμους νοσοκομείων; Δεν νομίζω το ταμείο να ήταν άδειο, γιατί πώς βρήκατε κονδύλια για τα τόσα πολλά διαφημιστικά σποτ;

β) Έχετε εικόνα κυρία Κεραμέως τι συμβαίνει στα Πανεπιστήμια της χώρας με ελλιπές δομές, ανεπαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό, και με την παιδεία που δεν είναι δωρεάν; Εάν ναι, πιστεύετε ότι έχετε λύσει τα βασικά προβλήματα της εκπαίδευσης, ώστε να διαθέτετε κονδύλια, για την εκπαίδευση της πανεπιστημιακής αστυνομίας; Φαντάζομαι ότι, επειδή σπουδάσατε στο εξωτερικό, δεν είστε καλά ενημερωμένη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική εκπαίδευση, ή μάλλον είστε, αλλά αδιαφορείτε κλείνοντας τα μάτια, στην προσπάθειά σας να την κάνετε ιδιωτική, επιβαρύνοντας και άλλο, την ελληνική κοινωνία.

Και επέρχομαι τώρα, στο βασικό θέμα της επιστολής που είναι το άνοιγμα των Πανεπιστημίων, την ίδια ώρα, που η κοινωνία μας μετράει, 50.000 κρούσματα, και αρκετούς διασωληνομένους και νεκρούς.

Κυρία Κεραμέως, τι ακριβώς θέλετε να πετύχετε, την ανοσία της αγέλης; Τα εμβόλια, δεν είναι επιχείρημα, ούτε οι μάσκες ως μοναδικό όπλο, έναντι στην διασπορά του κορονοϊού, γιατί εάν αυτά όντως ήταν τα μόνο όπλα, δεν θα είχαμε τέτοιους τεράστιους αριθμούς. Για να σας προλάβω, είμαι τριπλά εμβολιασμένη, μάσκα υψηλής προστασίας φοράω αλλά δεν αισθάνομαι ασφαλής με τα μέτρα που λαμβάνετε. Είναι δυνατόν κυρία Κεραμέως, κύριοι και κυρίες υπουργοί της κυβέρνησης, ο ιός να κολλάει στην εστίαση λόγω της μουσικής, αλλά να ΜΗΝ κολλάει σε εκκλησίες, στα ΜΜΜ, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια, στα γήπεδα όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ατόμων και είμαστε κυριολεκτικά στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον; Μην κάνετε πως δεν τα βλέπετε. Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη μας. Είναι δυνατόν, την ίδια στιγμή που η κοινωνία μας πλήττεται οικονομικά, άνθρωποι μένουν άνεργοι, εσείς να διαθέτετε self, rapid και PCR test, έναντι αμοιβής; Η υγεία να σας υπενθυμίσω, σε περίπτωση που το έχετε ξεχάσει είναι πανανθρώπινο δικαίωμα και ΔΕΝ πρέπει να υπόκειται σε κανενός είδος οικονομικών και κοινωνικών διακρίσεων. Διαθέστε τα, όλα αυτά ΔΩΡΕΑΝ και έχοντας λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ώστε να μην παρατηρούνται εικόνες συνωστισμού για να κάνουν οι άνθρωποι τα test τους. Αφού και να μην έχεις κορονοϊό, θα κολλήσεις, και όχι μόνο κορονοϊό, αλλά χιλιάδες άλλες ασθένειες.

Ανοίγοντας τα Πανεπιστήμια, κυρία Κεραμέως, δεν σκεφτήκατε καν τις εξής παραμέτρους:

Α) Πολλοί φοιτητές, ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με αποτέλεσμα να φοβούνται να πηγαίνουν να παρακολουθούν μαθήματα, καθώς δεν θέλουν να συνωστίζονται με κίνδυνο να χάσουν ακόμα και την εξεταστική τους. Για όλους αυτούς, τι ακριβώς μέτρα έχετε λάβει, και εάν δεν έχετε λάβει, θα μεριμνήσετε για αυτούς, ή θα τους πείτε να δώσουν τον Σεπτέμβρη; Λάβετε υπόψη ότι δεν θέλει κανένας να χάσει το εξάμηνό του.

Β) Πολλοί φοιτητές, μένουμε με τους γονείς μας εκ των οποίων είμαι και εγώ. Οι γονείς μας είτε εργάζονται με τηλεργασία, είτε εργάζονται σε κάποια δημόσια, ιδιωτική υπηρεσία είτε ακόμα είναι συνταξιούχοι με πολλά υποκείμενα προβλήματα υγείας. Σε περίπτωση που κολλήσουμε εμείς, και μεταφέρουμε τον ιό σε δικούς μας ανθρώπους αγαπητή κυρία Κεραμέως, και χρειαστεί να πάνε στο νοσοκομείο, αλλά και να μην πάνε, θα μας πληρώσετε εσείς την οδύνη και την ταλαιπωρία που θα περάσουμε εμείς και οικογένειές μας; Για να σας προλάβω για άλλη μία φορά, θέλω να σας τονίσω ότι το γεγονός ότι μερικοί γονείς δουλεύουν και άρα υπάρχουν πιθανότητες να κολλήσουν από τον χώρο της εργασίας τους, είναι μία φθηνή δικαιολογία για να μην γίνει ανάληψη ευθυνών εκ μέρους σας. Γιατί από όπου μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο διασποράς του ιού, εν προκειμένω στον χώρο των Πανεπιστημίων είναι πολύ σημαντικό. Έχετε σκεφτεί ότι ακόμα και εμβολιασμένοι νοσούν ελαφριά ή μη, και πάνε στα νοσοκομεία, είτε φοράνε μάσκα είτε όχι; Και σε περίπτωση που κάποιος γονιός νοσήσει στην εργασία του, και άθελά του μεταφέρει τον ιό, στο παιδί του, έχετε αναλογιστεί ότι ο φοιτητής εν αγνοία του έχοντας κολλήσει, πηγαίνοντας στην σχολή, πόσους άλλους ακόμα θα κολλήσει; Τι θα γίνει με αυτά τα παιδιά θα χάσουν το εξάμηνό τους ή θα πάνε εν γνώση τους, και θα κολλήσουν όλους τους άλλους; Λάβετε υπόψη ότι δεν θέλει κανένας να χάσει το εξάμηνό του.

Γ) Υπάρχει το Ν+2, όπου πολλοί φοιτητές, στην προσπάθειά τους, να πάρουν πτυχίο και να μην διαγραφούν από την σχολή τους, θα έρθουν ακόμα και άρρωστοι να δώσουν εξετάσεις άρα και πάλι η διασπορά του ιού, να είναι εξίσου μεγάλη. Και αναφέρομαι στους εμβολιασμένους φοιτητές που δείχνουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και όχι rapid ή PCR test. Αυτό βέβαια ισχύει και για τους υπόλοιπους φοιτητές που φοιτούν στο τυπικό εξάμηνό τους. Εγώ και πόσοι άλλοι, τί φταίμε να κολλήσουμε; Για αυτήν την κατάσταση, αγαπητή κυρία Κεραμέως τι προβλέπεται να γίνει; Γιατί εγώ, να πάω να δώσω εξετάσεις με κίνδυνο να ρισκάρω την υγεία μου αλλά των δικών μου; Έχετε κάποια απάντηση σε αυτό; Λάβετε υπόψη ότι δεν θέλω να χάσω το εξάμηνό μου. Επίσης, σας παρακαλώ εάν είναι να πάρετε κάποιο μέτρο για διά ζώσης εξεταστική, να μην είναι η επίδειξη από τους εμβολιασμένους και μη, φοιτητές, αρνητικού αποτελέσματος self-test, γιατί αυτά όχι μόνο δεν είναι σε καμία περίπτωση έγκυρα, όπως είναι το PCR ή τα Rapid τα οποία πρέπει διατίθενται ΔΩΡΕΑΝ, αλλά και γιατί σε περίπτωση θετικού self-test υπάρχει κίνδυνος δήλωσης ψευδούς αποτελέσματος με κίνδυνο να κολλήσουμε όλοι χωρίς να φταίμε.

Δ) Εκτός από τα αμφιθέατρα που είμαστε στιβαγμένοι, ο ένας πάνω στον άλλον, υπάρχουν και τα ΜΜΜ όπου στην προσπάθειά μας οι φοιτητές να πάμε σχολή, είμαστε κυριολεκτικά σαρδέλες άρα και ο κίνδυνος υπερ-μετάδοσης είναι πολύ μεγάλος. Πολλοί οδηγοί νοσούν με κορονοϊό, και ως εκ τούτου η αύξηση των δρομολογίων είναι ουτοπική, γιατί εσείς δεν θέλετε να κάνετε κάτι για αυτό. Και σας ρωτάω, σκοπεύετε να κάνετε κάτι ή στην μετακίνησή μας, να ρισκάρουμε να κολλήσουμε από εκεί;

Εάν έχετε ανθρώπινη συνείδηση, στοχεύετε στην κοινωνική ευημερία, και στην κοινωνική ασφάλεια, παρακαλώ να λάβετε υπόψη σας, τα παραπάνω και να μεριμνήσετε για όλους εμάς που αγωνιζόμαστε για το μέλλον μας. Κανείς μας δεν θέλει κλειστά πανεπιστήμια, αλλά όταν δεν υπάρχει καμία μέριμνα και παραμένουν ανοιχτά, τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Δεν είναι κανένας άτρωτος και δεν θέλουμε να κολλήσουμε από ανευθυνότητα άλλων. Είμαι μία φοιτήτρια που έχει ρίξει και ρίχνει άπειρο διάβασμα όλα αυτά τα χρόνια, κυνηγάω τα όνειρά μου, όπως και θα συνεχίσω να το κάνω εφόρου ζωής, αλλά παράλληλα αγωνιώ για την υγεία μου, αλλά και των δικών μου ανθρώπων. Όλοι μας, θέλουμε να συνεχίσουμε την ζωή μας, να περνάμε καλά με τους φίλους μας, αλλά δεν γίνεται να ριψοκινδυνεύουμε τις ζωές μας, και πρέπει να βάζουμε ως προτεραιότητα το συλλογικό καλό και όχι τον ωχαδερφισμό και την προσωπική μας καλοπέραση εις βάρος άλλων. 

ΥΓ: Και για να μην υπάρχουν υπόνοιες για αντιγραφή στις εξ αποστάσεως εξεταστικές, υπενθυμίζω ότι όποιος θέλει να αντιγράψει, το κάνει και στις δια ζώσης.

Διατίθεστε να κάνετε εξ αποστάσεως μαθήματα/εξεταστική ή έστω ένα υβριδικό σύστημα ή απλά θα συνεχίσουμε να παίζουμε κορώνα γράμματα την ζωή την δική μας και των οικογενειών μας, έχοντας πάρει στο λαιμό σας τόσες ανθρώπινες ψυχές;

Καλή χρονιά και καλά μυαλά.

Με εκτίμηση.

Σοφία Β. αναγνώστρια του «Φοιτητικά Νέα»


Επιστολή φοιτήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Αξιότιμη κυρία Κεραμέως, 

Λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες μέρες, θα ήθελα κι εγώ με την σειρά μου να εκφράσω τα παράπονά μου σχετικά με αυτά. Εγώ όπως και η μεγαλύτερη μερίδα των συμφοιτητών μου, θεωρούμε τις αποφάσεις ασύμβατες με τα σημερινά δεδομένα. 

Ως φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δηλώνω ότι το καθημερινό άγχος του να βρισκόμαστε σε ένα αμφιθέατρο των 100 και των 200 θέσεων είναι τεράστιο. Έως τώρα, το παλέψαμε επειδή θέλαμε κι εμείς οι ίδιοι να γυρίσουμε πίσω στους χώρους αυτούς και να παρακολουθήσουμε το μάθημα δια ζώσης, με τους φίλους-συμφοιτητές μας δίπλα μας. Όμως αυτή η επιθυμία άρχισε σιγά σιγά να φθίνει με τον καιρό και ένα παραπάνω τώρα. Παρακάτω παραθέτω ένα μοτίβο καθημερινότητας εμού και των συνομηλίκων μου για να καταλάβει καθένας μόνος του το «γιατί» συνέβη αυτό.

Καθημερινά για να φτάσουμε στην σχολή χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τουλάχιστον τρία (3) αστικά, τα οποία «ξεχειλίζουν» από άτομα. Αφού μπούμε σ’αυτά τα υπερπλήρη λεωφορεία, πρέπει αφενός να τρέξουμε να προλάβουμε μια θέση το αμφιθέατρο γιατί δεν μπορούν να παρακολουθούν περισσότεροι φοιτητές από τον αριθμό των θέσεων και αφετέρου, αφού φτάσουμε και προλάβουμε την «πολυπόθητη» θέση, να καθαρίσουμε το θρανίο και τις καρέκλες, διότι την προηγούμενη μέρα λάβαμε ενημερωτικό email με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της συγκεκριμένης αίθουσας στις θέσεις που τώρα καθόμαστε. Φυσικά και δεν υπάρχει καμία κενή θέση ενδιάμεσα στους φοιτητές, οπότε τώρα αρχίζει το άγχος για τον διπλανό που βήχει και φτερνίζεται. Όλη η ημέρα διακατέχεται από άγχος, άγχος, άγχος. Σκέφτεσαι, «πώς να γυρίσεις τώρα στους γονείς σου; Μήπως να μην δω σήμερα τους φίλους μου;» Σκέψεις καθημερινές. Όταν λαμβάνουμε το email από τον υπεύθυνο του τμήματος για τα επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα που κάθονταν παραδίπλα μας, γίνεται χαμός! Το ανακοινώνεις στο σπίτι, στους φίλους που είδες, στα άτομα της πολυκατοικίας που μένεις επειδή χρησιμοποίησες το ασανσέρ, σε όλους! Και τώρα πάρε κι άλλες τύψεις! Αύριο πρέπει πάλι να κάνω τεστ, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα και την προ-προηγούμενη. « Μήπως να μην πάω αύριο σχολή; Μα, όχι δεν γίνεται. Αύριο έχω δυο εργαστήρια. Δεν με παίρνει για απουσίες, πρέπει να τις κρατήσω μην τύχει και κολλήσω κάποια στιγμή. Δικαιούμαι μόνο δύο, εξάλλου!»

Όλα αυτά εξακολουθούν να τριγυρνούν σαν σκέψεις στο μυαλό μας και να φοβόμαστε. Μόνο που τώρα προστέθηκε και το άγχος της εξεταστικής. Τώρα είναι που πρέπει να προσέχουμε τα πάντα και τους πάντες. Τώρα. Γιατί αλλιώς γιατί πρόσεχες όλο το εξάμηνο; Γιατί αγχωνόσουν κάθε μέρα εδώ και τρείς μήνες; Για να αρρωστήσεις τώρα και τελικά να μην δώσεις; Θα απαντήσει κανείς «ε, και την εξεταστική να χάσεις, δεν χάθηκε ο κόσμος! Προέχει η υγεία.» Ποια ψυχολογική υγεία όμως όταν ζεις μέσα στο άγχος; Όταν φοβάσαι μέχρι και τον διπλανό σου; «Και στο κάτω-κάτω» σκέφτομαι, «γιατί να παλεύω και να κάνω υπομονή εδώ και τρεις μήνες; Για να χάσω όλο το εξάμηνο; Γιατί ενώ εγώ πρόσεχα και προσπαθούσα να είμαι επιμελείς με τις υποχρεώσεις μου, να τα χάσω όλα;»

Το μόνο που ζητάμε είναι να κλείσουμε τώρα, για λίγο μόνο καιρό. Τώρα, που τα κρούσματα είναι πιο πολλά από οποιαδήποτε άλλη φορά. Τώρα, που έχουμε προσπαθήσει τρείς μήνες να βγούμε νικητές κι εμείς από την δική μας πλευρά. Για να ανταμειφθούν οι κόποι μας και τα άγχη μας. 

Χάνουμε τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας, βοηθήστε μας να απαλλαχτούμε από ένα άγχος και να συμβάλλουμε κι εμείς στην εξάλειψη του ιού. Ακούστε μας…

Ε.Σ., αναγνώστρια του «Φοιτητικά Νέα»


Επιστολή φοιτήτριας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Αξιότιμη κυρία Κεραμέως,

Κι εγώ με την σειρά μου θα ήθελα να εκφράσω τις ανησυχίες μου για το άνοιγμα των Πανεπιστημίων δεδομένης της τωρινής κατάστασης των κρουσμάτων. Πρέπει να καταλάβετε επιτέλους ότι τα μέτρα που έχετε θέσει δεν είναι υπερ της προστασίας μας. Με την αύξηση των rapid test ανά εβδομάδα δεν θα καταφέρετε τίποτα πέρα από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Για παράδειγμα ένας μαθητής δεν έχει κορονοϊό και ξαφνικά στα μέσα της εβδομάδας με το rapid test βγει θετικός. Έχει παρακολουθήσει όμως τα πολύωρα μαθήματα εκείνης της ημέρας και έχει κολλήσει τουλάχιστον 5 συμφοιτητές του οι οποίοι με την σειρά τους έχουν κολλήσει άτομα από την οικογένειά τους που ίσως είναι σε ευπαθή ομάδα, οδηγώντας σε θάνατο μελών και κατ’ επέκταση σε τραγωδίες. Τόσο ο συνωστισμός στην εξεταστική όσο και στα Μ.Μ.Μ. θα συνεισφέρουν σε αυτό. Ας μην ξεχάσουμε και τα όχι τόσο υψηλά ποσοστά ακρίβειας των rapid και self tests. Όσο υπεύθυνοι και συνεπείς να είμαστε με τα rapid test, τέτοια προβλήματα θα προκύψουν. Είμαι κι εγώ πρωτοετής φοιτήτρια με εμπειρία τηλεκπαίδευσης 2 χρόνων και θεωρώ ότι δεν θα μειωθούν τα κρούσματα και οι τραγωδίες οικογενειών χωρίς αυτήν.

Γνωρίζετε επίσης για την τρελή αύξηση των ενοικίων στις περιοχές της επαρχίας λόγω της περσινής καραντίνας; Και αυτοί οι άνθρωποι οφείλουν να έχουν κάποια αποζημίωση αλλά όλοι μας έχουμε υποστεί οικονομική ζημιά. Αν κλείσουν τα Πανεπιστήμια αργότερα  θα έχουμε ξοδέψει πολλά χρήματα χωρίς λόγο.

 Παρακαλώ επανεξετάστε το ενδεχόμενο της τηλεκπαίδευσης για να αποφευχθεί το χειρότερο. Ζούμε όλοι αυτήν την δυσμενή κατάσταση, παρακαλούμε αφήστε μας να έχουμε την υγεία μας και η οικογένειά μας το ίδιο.

Με εκτίμηση
Σ.Σ., αναγνώστρια του «Φοιτητικά Νέα» και φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Επιστολή φοιτητή του Πολυτεχνείου Κρήτης

Κυρία Υπουργέ,

Δεν περιμένω να διαβάσετε το μήνυμα μου, πόσο μάλλον να μου απαντήσετε. Ωστόσο, επειδή έχω μάθει να παλεύω στη ζωή μου, θα κάνω την προσπάθειά μου. Καλή χρονιά για αρχή. Πιο συγκεκριμένα, ονομάζομαι Β. Ι. και είμαι φοιτητής του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Έχω πάρα πολλές ερωτήσεις μιας και στις (04/01/2022), στην ανακοίνωσή σας, είπατε λακωνικότατα ότι και οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές της χώρας (πέραν των σχολείων), θα λειτουργήσουν ως έχουν. Δε νομίζετε ότι πρέπει να γίνετε περισσότερο σαφής; Δεν καταλαβαίνετε ότι έχουμε άπειρες απορίες τις οποίες δεν ξέρει να μας λύσει κανείς; Οι σχολές, έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά με εσάς και τους συνεργάτες σας. Μπορώ να καταλάβω και είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι στοχεύετε ως κυβέρνηση, στην ανοσία της αγέλης μέσω της διασποράς του ιού στο σύνολο του πληθυσμού. Ως εκ τούτου, "μπορώ να καταλάβω" την απόφαση να γίνει η εκπαιδευτική διαδικασία δια ζώσης μιας και τα συμπτώματα της πλειοψηφίας είναι ήπια.

Ωστόσο, σε περίπτωση που νοσήσω κατά τη διάρκεια της εξεταστικής μου, τι θα συμβεί;

Είναι μια από τις άπειρες ερωτήσεις που με βασανίζουν. Μήπως, αντί να θριαμβολογείτε για την επιτυχία του πρωτοκόλλου και να στέλνετε ευχαριστίες στους γονείς και τους καθηγητές για τη συνεργασία σας (που μεταξύ μας, κανείς δε συμφωνεί ότι λειτουργεί το πρωτόκολλό σας, ούτε οι γονείς συνεργάζονται μαζί σας - τους αναγκάζετε μέσω των πρωτοφανών αποφάσεων που παίρνετε), να καθησυχάζατε τους φοιτητές ότι υπάρχει ένα σχέδιο; Να μας ενημερώνατε για τη διαδικασία; Μας έχετε αφήσει στο έλεος του θεού, οι πόλεις όπου σπουδάζουμε είναι πολλές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρυά από τα σπίτια μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παρακαλώ αναθεωρήστε όσο είναι καιρός και βελτιώστε τις αποφάσεις αλλά και την επικοινωνία σας, είμαστε ως εδώ.

Ο φοιτητής, Β Ι.


Επιστολή φοιτήτριας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Αξιότιμη κυρία Κεραμέως,

Θα ήθελα να σας εκφράσω τα παράπονα μου σχετικά με τις αποφάσεις που λήφθηκαν την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2021 που σχετίζονται με το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστήμιων.

Ονομάζομαι Ιωάννα και είμαι τεταρτοετής φοιτήτρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Θα ήθελα να αναφέρω πως είμαι υπέρ των δια ζώσης μαθημάτων ωστόσο θεωρώ και από ότι βλέπω συμφωνούν επί των πλείστων οι υπόλοιποι φοιτητές, πως δεν είναι σωστό να ανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια λόγω των αυξημένων κρουσμάτων.

Παρακαλώ πολύ αναλογιστείτε τα όσα έχουν διότι με αυτή την κίνηση σας, το αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση κι άλλων χιλιάδων κρουσμάτων και έτσι αρκετοί φοιτητές θα χάσουν την εξεταστική. Καθημερινά χρησιμοποιούμε λεωφορεία για να φτάσουμε στην σχολή μας και μέσα σε αυτά υπάρχει συνασπισμός.

Ακόμη στα αμφιθέατρα γίνετε χαμός την περίοδο των εξετάσεων αφού βρίσκονται τουλάχιστον 100 άτομα μέσα σε αυτό.

Παρακαλώ ξανά σκεφτείτε τις αποφάσεις σας διότι υπάρχουν υψηλά ποσοστά μόλυνσης συμφοιτητών μου με Covid-19.

Υ. Γ. Αν μου επιτρέπετε θα ήθελα να σχολιάσω κάτι που είπατε στις δηλώσεις σας. Είπατε << οι μαθητές είναι πιο ασφαλής μέσα στα σχολεία >>
Κυρία Κεραμέως δεν είναι ασφαλής τα παιδιά στα σχολεία, ειδικά με σχεδόν 250.000 κρούσματα. Τα παιδιά είναι ασφαλής στα σπίτια τους με τους γονείς τους. Και αυτό το λέω εκ πείρας διότι τον μήνα Νοέμβριο χάσαμε ένα μέλος της οικογένειας από τη νόσο covid-19. Ο μαθητής κόλλησε από έναν συμμαθητή του και ο ιός μεταφέρθηκε σπίτι με αποτέλεσμα να συμβεί όλο αυτό το μοιραίο (Παρόλο που ως οικογένεια φυλαγόμασταν πολύ έτσι ώστε να μην κολλήσουμε τη νόσο.)

Οπότε τα παιδιά μεταφέρουν τη νόσο από τα σχολεία στα σπίτια και δεν υπάρχει ασφάλεια σε όλο αυτό.

Παρακαλώ πολύ ξανά σκεφτείτε τα όσα έχουν γιατί μαθητές και φοιτητές είμαστε εκτεθειμένοι στη νόσο.

Με εκτίμηση,
Ι.Δ. αναγνώστρια του «Φοιτητικά Νέα»


Επιστολή φοιτήτριας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Αξιότιμη κυρία Κεραμέως,

Θεωρείτε πως ο έλεγχος είναι μεγαλύτερος όσο τα σχολεία είναι ανοιχτά μιας και όλοι οι μαθητές κάνουν τα self tests που τους αναλογούν. Πόσο σίγουρη είστε Γι αυτό; Η τήρηση ή μη των αποστάσεων και η διενέργεια self test δεν ελέγχονται από πουθενά και η ίδια έχω να σας ενημερώσω πως πολλοί γονείς δεν προμηθεύονται καθόλου τα τεστ από το φαρμακείο πόσο μάλλον κάποιοι δεν τα κάνουν και καθόλου καθώς δηλώνουν απλώς αρνητικό τεστ στην πλατφόρμα αδιαφορώντας για τη διενέργεια του ή μη. Πως λοιπόν ακριβώς υποστηρίζετε ότι υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος; Θα μου πείτε η πλειοψηφία κάνει, ναι αλλά «εγώ»μπορεί να ανήκω στη μειοψηφία που κάνω τεστ αλλά στην τάξη του παιδιού μου υπάρχει παιδί που δεν κάνει πότε και πιθανώς να αποτελέσει κρούσμα. Ποια μέριμνα υπάρχει λοιπόν Γι αυτές τις μειοψηφίες (που αμφιβάλλω για το πόσο είναι όντως μειοψηφίες).

Ως προς τα πανεπιστήμια, είμαι φοιτήτρια στο πέμπτο έτος της φοίτησης μου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από προσωπική εμπειρία μπορώ να σας βεβαιώσω ότι ο έλεγχος κατά την είσοδο δεν είναι καθόλου αυστηρός, πολλές φορές ανύπαρκτος και πως στον προαύλιο χωριό της σχολής δεν υπάρχει καμία τήρηση αποστάσεων κι φυσικά καμία χρήση μάσκας. Γνωρίζω πως η απάντηση σας στηρίζεται στην ατομική ευθύνη του καθενός, πως όμως θα ξεπεραστεί μια παγκόσμια πανδημία βασισμένη στην ατομική κρίση του κάθε ανθρώπου; Έτσι θεωρείτε ότι προστατεύεται η δημόσια υγεία; Λυπάμαι που σας το λέω αλλά η απάντηση είναι αρνητική. Ως άτομο εμβολιασμένο και με τις 3 δόσεις, φοβάμαι πως τυχόν νόσηση κατά τη διάρκεια της εξεταστικής θα με αποτρέψει από το στόχο μου που είναι το πολυπόθητο πτυχίο επειδή εσείς αποφασίζετε διά ζώσης εκπαίδευση. Ως απλός σκεπτόμενος πολίτης, σας υπενθυμίζω την κατάσταση γιατί μάλλον δεν την γνωρίζετε από τη στιγμή που οι αποφάσεις σας βασίζονται σε μια ουτοπική καλή λειτουργία της εκπαίδευσης η οποία στην πραγματικότητα είναι ανύπαρκτη μιας και ο ένας κολλάει μετά τον άλλο.

Θα εκτιμούσα πολύ τη λήψη υπόψη σας της γνώμης των πολιτών.

Με εκτίμηση,
Ε.Κ., αναγνώστρια του «Φοιτητικά Νέα»


Επιστολή φοιτήτριας

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Αποστέλλω την παρούσα επιστολή σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις που λήφθηκαν για την διεξαγωγή της εξεταστικής στα πανεπιστήμια. Θα ήθελα  να θέσω κάποιες σοβαρές ανησυχίες και ερωτήματα.

Μείζον ζήτημα αποτελεί η προστασία των ευπαθών ομάδων φοιτητών και εργαζομένων καθηγητών και λοιπού προσωπικού των πανεπιστημίων. Εκφράζω τις προσωπικές μου ανησυχίες ως φοιτήτρια και ως άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, λόγω της ασθένειάς μου, Συστηματικού ερυθηματώδη λύκου. (Πλήρως εμβολιασμένη).

Δεν αρκεί ο εμβολιασμός μας για την προστασία μας, εγώ κι πολλοί ακόμα συνάνθρωποι μας στερούμαστε καθημερινά τα τελευταία δύο χρόνια την ελευθερία μας για την προστασία της υγείας μας. Δεν είναι δυνατόν να παρευρεθούμε σε κλειστούς χώρους με τόσα άτομα και να χρησιμοποιήσουμε μέσα μαζικής μεταφοράς με τις συνθήκες που επικρατούν, καθώς είμαστε εκτεθειμένοι στην μορφή όμικρον η οποία καλπάζει και μεταδίδεται ευκολότερα όπως γνωρίζουμε.Με βάση τα ανωτέρω ερωτήματα, απευθύνομαι σε εσάς ως Υπουργό Παιδείας και ως πρόσωπο βασικό για την λήψη αποφάσεων στον τομέα της εκπαίδευσης.

Οι φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν άτομο/άτομα που ανήκουν σε αυτές, με τι ρίσκο θα παρευρεθούν φυσικά στους πανεπιστημιακούς χώρους λόγω της εξεταστικής.  Οι επιλογές που έχουμε είναι να θέσουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο ή τις οικογένειες μας η να χάσουμε την εξεταστική μας για να προστατευθούμε. Με σημαντικές επιπτώσεις οι επιλογές αυτές δεν είναι ορθές πρακτικώς. Το ζήτημα, την τρέχουσα χρονική περίοδο, χρήζει επανεξέτασης.

Παρακαλώ όπως προβείτε σε νέες αποφάσεις λόγω ανωτέρω καθώς μας αφήνετε εκτεθειμένους. Δεν είναι συνετό να μην συμμεριζόμαστε τις ευπαθείς ομάδες, σε περιόδους πανδημίας ειδικά, ούτε να πιεζόμαστε λόγω των θεμάτων υγείας μας και να μην μας δίνετε το δικαίωμα και η επιλογή προστασίας.

Με εκτίμηση, 
Μ.Π.


Επιστολή φοιτήτριας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Αξιότιμη κυρία Κεραμέως,

Δε θα ξεκινήσω με το ότι διαφωνώ με τις αποφάσεις που πάρθηκαν, απλά θα μοιραστώ τους προβληματισμούς μου ως προς το άνοιγμα των σχολών και την διά ζώσης εξεταστική.

Είμαι τελειόφοιτη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε ένα εκ των τριών τμημάτων στο Καρλόβασι, Σάμου.

Σε αντίθεση με πολλούς συμφοιτητές μου μικρότερων ετών, έχω ζήσει την δια ζώσης εκπαίδευση και εξεταστική στο μεγαλύτερο μέρος των φοιτητικών μου χρόνων.

Ζούσα στο Καρλόβασι για 4.5 χρόνια μέχρι την έναρξη της πανδημίας. Είναι γεγονός πως αυτή η μικρή πόλη, έχει βασικές ελλείψεις τόσο σε πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις όσο και σε εγκαταστάσεις υγείας.

Θυμάμαι σε κάθε εξεταστική, ιδιαίτερα σε πιο απαιτητικά μαθήματα, να συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός φοιτητών στις αίθουσες προκειμένου να εξεταστεί. Να σημειωθεί ότι οι αίθουσες που έχουμε διαθέσιμες για τις εξετάσεις μετριούνται στα δάχτυλα, κάτι που μας δυσκόλευε ακόμα και πριν την πανδημία.

Για να μη μακρολογώ, θα ήθελα να θέσω μερικά ερωτήματα.

Πώς εμείς, ερχόμενοι στο Καρλόβασι από μεγάλες πόλεις, θα καταφέρουμε να συγκεντρωθούμε σε περιορισμένες αίθουσες τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας; Να σημειωθεί ότι υπάρχουν 3 τμήματα του Πανεπιστημίου που εξετάζονται την ίδια περίοδο στις ίδιες ακριβώς αίθουσες.

Έχει αναλογιστεί κάποιος την συνολική υγεία της τοπικής κοινωνίας, που απαρτίζεται κατά μεγάλο αριθμό από άτομα άνω των 65 ετών; Είναι γεγονός πως οι εγκαταστάσεις υγείας και περίθαλψης είναι περιορισμένες στη Σάμο.

Τι γίνεται στην περίπτωση που ένας από εμάς νοσήσει με κορονοϊό, κατά τη διάρκεια της εξεταστικής, μακριά από το σπίτι και την οικογένεια του; Χάνεται το δικαίωμα εξέτασης ή το εξάμηνο;

Μπορεί να επικρατεί η κοινή γνώμη ότι εμείς οι "νέοι" δε φοβόμαστε τον κορονοϊό, είμαστε πιο ανθεκτικοί στη νόσηση αλλά είναι γεγονός ότι πολλοί από εμάς ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες και προσπαθούμε να προστατευτούμε.

Έχουμε στερηθεί εξόδους, φίλους, ταξίδια, κοινωνική ζωή για να μείνουμε ασφαλείς. Έχουμε εμβολιαστεί, φοράμε διπλές μάσκες, αποφεύγουμε αγκαλιές με την ίδια μας την οικογένεια για να μείνουμε ασφαλείς. Μπορεί να έχουμε μεγάλο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης αλλά ο ιός , όπως φαίνεται, δεν ξεχωρίζει εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Πώς εσείς μας αναγκάζετε να εκτεθούμε με τέτοιον τρόπο όταν πασχίζουμε να μην αυξήσουμε τα καθημερινά κρούσματα;

Η μετάβαση στους χώρους του Πανεπιστημίου είναι επικίνδυνη. Είτε πρόκειται για μακρινές και μικρές κωμοπόλεις όπως το Καρλόβασι, είτε πρόκειται για σχολές σε μεγάλες πόλεις.

Ελπίζω αυτή η επιστολή να ληφθεί υπόψιν από εσάς, ένα άτομο που νοιάζεται για την πανεπιστημιακή κοινότητα!

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Καλή Χρονιά!

Φοιτήτρια Σ.Φ. και αναγνώστρια του «Φοιτητικά Νέα»


Επιστολή φοιτήτριας

Με συγχωρείτε κυρία Κεραμέως, ονομάζομαι Ελένη και είμαι μία δευτεροετής φοιτήτρια. Όπως όλοι γνωρίζουμε την τωρινή κατάσταση, τα κρούσματα κυμαίνονται στα 50.000 (κατά μέσο όρο) αυτό το χρονικό διάστημα και πολύ πιθανόν να αυξηθούν κατά ένα μεγάλο βαθμό με την πάροδο του χρόνου.

Όταν η Ελλάδα είχε φτάσει τα 3.000 κρούσματα, αποφασίσατε για ολικό lockdown και τώρα, που ο αριθμός αυτός είναι σε ακραίο επίπεδο, ανακοινώσατε τη δια ζώσης εκπαίδευση και διά ζώσης εξεταστική. Θεωρείτε ότι μέχρι την καθορισμένη Ημερομηνία της εξεταστικής δεν θα έχουν αυξηθεί άλλο τα κρούσματα με την απόφαση αυτή; Δεν είναι ειρωνικό, να μην μπορείτε να μπείτε στη θέση ενός φοιτητή, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς στον απόλυτο συνωστισμό των λεωφορείων, στα αμφιθέατρα με εκατοντάδες θέσεις και γενικότερα στις αίθουσες όπου οι περισσότεροι φοιτητές κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλον σε απόσταση αναπνοής.

Επιπροσθέτως, στις καφετέριες των πανεπιστημίων (και όχι μονό) οι αποστάσεις δεν τηρούνται, και οι περισσότεροι από αυτούς δεν επέρχονται σε χρήση μάσκας τόσο στον εξωτερικό χώρο όσο και στον εξωτερικό. Εγώ προσωπικά και πολλά άλλα άτομα ακόμα, τα οποία Ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες τι μας προτείνετε να κάνουμε;

Προσέχαμε αυτά τα δύο χρόνια είχαμε στερηθεί τις βόλτες μας, δεν κυκλοφορούμε σε μέρη με συνωστισμό, ή σε κέντρα διασκέδασης, έχουμε δυσκολευτεί στο να προσαρμοστούμε σε όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί, και δεν έχουμε ζήσει σχεδόν καθόλου τη φοιτητική ζωή μας, πιστεύετε θα μας πειράξουν τα εξ αποστάσεως μαθήματα ή η εξεταστική;

Το γεγονός ότι τόσο καιρό είχατε επιτρέψει στα κλαμπ και στους χώρους διασκέδασης να είναι ανοιχτοί με την μετάλλαξη της "Ο" να είναι στα ύψη και ξαφνικά ανακοινώσατε την απαγόρευση τους, ανοίγοντας όμως τα πανεπιστήμια;

Μπορώ να πω πως δεν έχετε καμία επίγνωση της κατάστασης, και δείχνετε πλήρης ανευθυνότητα απέναντι σε μας και στον τομέα υγειάς. Η απόφαση που έχετε λάβει είναι απαράδεκτη.

Με εκτίμηση,

Ε.Γ., αναγνώστρια του «Φοιτητικά Νέα»


Επιστολή φοιτήτριας του Πανεπιστημίου Πατρών

Αξιότιμη κυρία Κεραμέως,

Όπως όλοι οι υπόλοιποι φοιτητές θέλω και εγώ με την σειρά μου να εκφράσω τους προβληματισμούς μου σχετικά με την απόφαση σας.

Είμαι η Ελισάβετ, μια 20χρονη μανούλα και βρίσκομαι στο 3ο έτος του Πανεπιστημίου Πατρών, έχω περάσει πάρα πολλά και έχω ρισκάρει άλλα τόσα για να φτάσω εδώ που είμαι αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα ρισκάρω την υγεία του παιδιού μου και της οικογένειας μου για την εξεταστική που έρχεται.

Τόσο καιρό προσέχω υπερβολικά να μην κολλήσω όπως όλοι μας, έχουμε στερηθεί πολλά αυτά τα χρόνια μόνο και μόνο για να μην νοσήσουμε, το να μας στέλνετε όμως για εξετάσεις με τόσα χιλιάδες κρούσματα καθημερινά είναι ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ!

Δεν μπορώ να βλέπω να "φεύγουν" άλλοι άνθρωποι, δεν μπορώ να χάσω άλλους ανθρώπους από αυτό τον ιό... Και σίγουρα δεν θα γίνω εγώ η αιτία που θα κολλήσουν.

Σας παρακαλώ να το ξανά σκεφτείτε και αν είναι δυνατόν να αλλάξετε την απόφαση σας, βάζετε σε κίνδυνο την υγεία μας και την υγεία των δικών μας ενώ έχετε την δυνατότητα να μας προστατέψετε.

Στο κάτω κάτω τι να το κάνουμε το πτυχίο αν δεν έχουμε τους ανθρώπους μας;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Ελισάβετ Κ., αναγνώστρια του «Φοιτητικά Νέα»


Επιστολή φοιτήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

«Αξιότιμη κυρία Κεραμέως,

Θα ήθελα να σας εκφράσω τα παράπονα μου σχετικά με τις αποφάσεις που λάβατε.

Ονομάζομαι Αναστασία και είμαι δευτεροετής φοιτήτρια του πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ως εκ τούτου έχω πάει διά ζώσης στο πανεπιστήμιο αυτούς τους τρεις τελευταίους μήνες. Προφανώς και προτιμώ τη διά ζώσης διδασκαλία, όπως και όλοι οι συνομήλικοι μου. Δεν έχω γνωρίσει τη φοιτητική ζωή, παρά μόνο στο ελάχιστο. Όμως, σε αυτή τη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα προτιμώ να μην την γνωρίσω. Αναλογιστείτε τις συνέπειες των αποφάσεων σας μόλις ανοίξουν τα πανεπιστήμια με 50.000 κρούσματα και αυξηθεί η κινητικότητα.

Επιπλέον, σκεφτείτε και την αρκετά μεγάλη μερίδα φοιτητών (συμπεριλαμβανομένου και εμού) που ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες ή βρισκόμαστε καθημερινά με άτομα ευπαθών ομάδων. Έχουμε στερηθεί τα πάντα ακόμα και τώρα στις διακοπές των Χριστουγέννων προκειμένου να μείνουμε ασφαλείς. Αναλογιστείτε επίσης ότι κατά μέσο όρο ένας φοιτητής χρησιμοποιεί καθημερινά περίπου τέσσερα λεωφορεία προκειμένου να πάει στην σχολή του. Την κατάσταση εκεί δεν θα τη σχολιάσω επιβιβαστείτε σε ένα από αυτά και θα καταλάβετε. Πιστεύετε είναι ασφαλές αυτό, όταν σύμφωνα με τα λεγόμενα των επιστημόνων η μετάλλαξη όμικρον μεταδίδεται ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους (πόσο μάλλον σε λεωφορεία υπερπλήρη); Δεν συζητώ για τα μέτρα των πανεπιστημίων και την απολύμανση που υποτίθεται θα γινόταν, αλλά αντί αυτού είμαστε κολλημένοι ο ένας δίπλα στον άλλον μέσα στο κρύο από τα ανοιχτά παράθυρα.

Τέλος, θα ήθελα να μου απαντήσετε στις εξής ερωτήσεις:

1) Τι θα γίνει όταν πολλοί φοιτητές θα νοσούν ή θα είναι στενές επαφές κατά τη διάρκεια της εξεταστικής η οποία ξεκινάει τέλη Ιανουαρίου; Θα χάνουν το εξάμηνο τους;

2) Τι θα γίνει με τους φοιτητές ευπαθών ομάδων που προανέφερα, που δεν επιθυμούμε να θέσουμε τον εαυτό μας σε αυτό το κίνδυνο;

3) Για τους φοιτητές που σπουδάζουν εκτός το τόπου κατοικίας τους έχετε σκεφτεί ότι σε περίπτωση που κλείσουν αργότερα τα πανεπιστήμια θα τους έχετε θέσει ήδη σε περιττά έξοδα;

Παρακαλώ, εξετάστε ξανά τις αποφάσεις σας σκεπτόμενοι και τη μερίδα των φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Είναι άδικο να πάει χαμένη η εξεταστική ενός εξαμήνου για δύο βδομάδες. Έχουμε επιβιώσει δύο χρόνια δεν θα μας επηρεάσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δυο εβδομάδων.»

Με εκτίμηση, 
Α.Δ. , αναγνώστρια του «Φοιτητικά Νέα»


Επιστολή φοιτήτριας της Φιλοσοφικής Σχολής

Αξιότιμη κυρία Κεραμέως,

Μετά από τις δηλώσεις σας σχετικά με το τι θα γίνει με το άνοιγμα των Πανεπιστημίων, αλλά και την ερχόμενη εξεταστική... πήρα το θάρρος να σας στείλω αυτήν εδώ την επιστολή, φανερά προβληματισμένη με τις αποφάσεις τις όποιες λάβατε!

Είμαι φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής και όπως κάθε φοιτητής που θέλει να φέρει εις πέρας τα φοιτητικά του καθήκοντα και να τελειώσει με επιτυχία τη σχολή του, έτσι κι εγώ θέλω να καταφέρω να ολοκληρώσω αυτό μου τον στόχο!

Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στην παρούσα φάση, της φοιτητικής μας ζωής, που στέκεται εμπόδιο στους στόχους και στα όνειρά μας...

Σίγουρα είναι ο κορονοϊός... Και θέλουμε τη δική σας συνεργασία και του κράτους!

Ένα ιατρικό πρόβλημα, που ταλαιπωρεί εμβολισμένους και μη, έγινε οικονομικό! Ο άνθρωπος αξίζει λιγότερο μπροστά στα χρήματα; Δεν μπορεί να λυθεί το ζήτημα για να γίνουν τα διαδικτυακά μαθήματα;

Φαίνεται πως την απόφαση την πήρατε. Να νοσήσουμε όλοι...; αφού από τα κρούσματα φαίνεται πως ξέφυγε ο έλεγχος... και μάλιστα όσοι νοσούν με απόφαση ΕΟΔΥ, ζητάτε να επιστρέψουν μόλις σε 5 ημέρες, από τις 14 που ήταν στην αρχή!

Τι άλλαξε, λοιπόν και όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα παραμένουν ανοιχτά; Η ΜΕΘ συνεχίζει να ασφυκτιά και οι γιατροί ήρωες ακόμα τρέχουν!!! Με τα μέτρα που πήρατε δεν φάνηκαν τα κρούσματα να μειώνονται... το αντίθετο!

Σας θυμίζω τι γινόταν πέρυσι τέτοια εποχή και ήμασταν lockdown! Φυσικά, δεν ευελπιστούμε σε ένα νέο lockdown, καταστροφικό για την οικονομία του κράτους, αλλά σε μία ασφαλή διαδικτυακή εκπαίδευση! Μην ξεχνάμε ότι νοσούν και μεταδίδουν όλοι, εμβολιασμένοι και μη!

Ας αφήσουμε τις υπεκφυγές κι ας δούμε την αλήθεια κατάματα!

Εμείς οι φοιτητές, ζητάμε να ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα και να δοθεί μία ανάσα με τα διαδικτυακά μαθήματα! Να προχωρήσουμε με ασφάλεια μέχρι να δούμε τα κρούσματα να υποχωρούν...! Είναι μια προσωρινή λύση, ωστόσο (στην παρούσα φάση που διανύουμε) αναγκαία και βοηθητική για όλους!

Μετά από όλο αυτό, περιμένουμε τις εκ νέου αποφάσεις σας!!!

Τα συμπεράσματα από το Φοιτητόκοσμο...

Με εκτίμηση,
Ε.Γ. , αναγνώστρια του «Φοιτητικά Νέα»

*τις επιστολές σας μπορείτε να τις στέλνετε στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κεραμέως: Η εξεταστική των φοιτητών στα Πανεπιστήμια θα γίνει κανονικά!

Ανοίγουν τα Πανεπιστήμια - Δια ζώσης τα μαθήματα των φοιτητών!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr