Φοιτητικό Επίδομα ΙΚΥ: Στη Βουλή η καθυστέρηση έναρξης των νέων αιτήσεων

Φοιτητικό Επίδομα ΙΚΥ: Στη Βουλή η καθυστέρηση έναρξης των νέων αιτήσεων

Υποτροφίες ΙΚΥ/ΕΚΟ: Ερώτηση της Χαράς Κεφαλίδου για την καθυστέρηση έκδοσης ΚΥΑ για τις υποτροφίες 2019-20 των Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων από το ΙΚΥ.

Με πρωτοβουλία της Χαράς Κεφαλίδου, βουλευτού Δράμας και υπεύθυνης τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων & Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την αδικαιολόγητη επί διετίας καθυστέρηση έκδοσης της ΚΥΑ για τις υποτροφίες 2019-2020 των Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων (ΕΚΟ) του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (IKY).


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) από το ακαδημαϊκό έτος 2016/17 προκηρύσσει προπτυχιακές υποτροφίες για όλα τα Τμήματα/Σχολές των ΑΕΙ της χώρας, με σκοπό την ενίσχυση και υποστήριξη της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών των επιμελών φοιτητών/τριών που διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα, καθώς και τη διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των ατόμων που ανήκουν σε Ευπαθείς και άλλες Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ). Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Σύμφωνα με καταγγελίες γονέων και υποψηφίων φοιτητών, το ΙΚΥ δεν έχει εκδώσει την πρόσκληση για υποτροφίες σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ) για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, ενώ θα παρέλθει πλέον και το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Έτσι δημιουργείται ένα κακό προηγούμενο, δεδομένου ότι οι υποτροφίες αφορούν Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες και τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα για τη συνέχιση και περάτωση των σπουδών τους, ιδιαίτερα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της πανδημίας και της οικονομικής δυσπραγίας που βιώνουμε.

Μάλιστα, σε επικοινωνία που είχαμε με υπαλλήλους του ΙΚΥ μας πληροφόρησαν ότι η αδικαιολόγητη και παράλογη καθυστέρηση σχεδόν 2 ετών οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμα δεν έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ. 

Μετά τα ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Προτίθεστε να εκδώσετε άμεσα τη σχετική ΚΥΑ για τις υποτροφίες των Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων (ΕΚΟ) για το 2019-2020 προκειμένου να εκδοθεί στη συνέχεια η πρόσκληση/προκήρυξη από το ΙΚΥ και να μπορέσουν επιτέλους να λάβουν τις προπτυχιακές υποτροφίες, που στους οικονομικά χαλεπούς καιρούς που ζούμε είναι παραπάνω από απαραίτητες για τις σπουδές τους;

2. Είναι στις προτεραιότητες των Υπουργείων σας η οικονομική στήριξη αυτών των παιδιών, που δε χρειάζονται πριμοδότηση σε βάρος των υπολοίπων για να σπουδάσουν, αλλά χρειάζονται υποστήριξη για να ολοκληρώσουν αυτό που με την ψυχή και το σπαθί τους κέρδισαν; Διότι αυτά τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη την ελεημοσύνη μας αλλά την αρωγή μας για να προχωρήσουν.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr