Ερώτηση στη Βουλή: Προβληματική η δήλωση μαθημάτων των φοιτητών, κατά την πανδημία

Ερώτηση στη Βουλή: Προβληματική η δήλωση μαθημάτων των φοιτητών, κατά την πανδημία

Παρέμβαση με ερώτηση προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων πραγματοποίησε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με τα ζητήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία, στις δηλώσεις μαθημάτων εξεταστικής φοιτητών.

Όπως επισημαίνει η βουλευτής στο κείμενο της ερώτησής της:


«Όπως είναι γνωστό, οι φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας οφείλουν στην αρχή κάθε εξαμήνου να δηλώσουν τα μαθήματα που θα παρακολουθήσουν – είτε αυτά είναι υποχρεωτικά είτε επιλογής – και, παράλληλα, τα δηλωθέντα μαθήματα είναι τα μόνα μαθήματα στα οποία δικαιούνται να εξεταστούν στην αντίστοιχη εξεταστική περίοδο. 

Επιπλέον, στην επαναληπτική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, οι φοιτητές εξετάζονται στα μαθήματα που δήλωσαν και δεν εξετάστηκαν επιτυχώς στα δύο εξάμηνα του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως πλέον η δήλωση των μαθημάτων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ‘’Students Web’’.

Ωστόσο, όπως έχει γίνει γνωστό από αρκετές περιπτώσεις, το ηλεκτρονικό σύστημα των δηλώσεων των μαθημάτων για κάθε εξάμηνο σπουδών στα ΑΕΙ μπορεί κυριολεκτικά να ‘’πάει πίσω’’ όλη την ακαδημαϊκή πορεία και τον προγραμματισμό των φοιτητών, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που ένας φοιτητής παραλείψει να δηλώσει μάθημα του εξαμήνου από δική του υπαιτιότητα ή από εμπλοκή του συστήματος, δεν του δίνεται το δικαίωμα να το μεταφέρει στην επόμενη εξεταστική του Σεπτεμβρίου…

Αυτό έχει παρατηρηθεί ότι συμβαίνει, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας του covid-19, κατά την οποία τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας δεν λειτουργούν δια ζώσης, με τη Γραμματεία τους να παραμένει κλειστή και συνεπώς δεν είναι δυνατή η διόρθωση των εσφαλμένων δηλώσεων ή η προσθήκη δήλωσης εξέτασης μαθημάτων με φυσική παρουσία του φοιτητή.

Δεδομένου ότι η μη πρόβλεψη διόρθωσης του λάθους ή της παράλειψης των φοιτητών και ο αποκλεισμός τους από την επόμενη εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου είναι σε μεγάλο βαθμό τιμωρητικός, όσο και άδικος, ρωτώ την αρμόδια κ. Υπουργό αν είναι ανάμεσα στις προθέσεις της να θεσμοθετηθεί συμπληρωματική δήλωση μαθημάτων και για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, διότι με τον τρόπο αυτό θα αποκατασταθεί η αδικία και δεν θα τιμωρείται ο φοιτητής για ένα λάθος ή παράλειψή του δυο εξεταστικές περιόδους ! Επισημαίνω επίσης στην κ Υπουργό, ότι με αυτόν τον τρόπο,  πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες θα έχουν ακόμη μία ευκαιρία να τελειώσουν έγκαιρα τις σπουδές τους, ώστε να μην επιβαρύνεται περαιτέρω ο ήδη  επιβαρυμένος οικογενειακός τους προϋπολογισμός, αλλά και ο κρατικός προϋπολογισμός, ιδίως υπό το πρίσμα των οικονομικών συνθηκών της πανδημίας».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr