Με μάσκα & self-test θα επιτρέπεται η είσοδος των φοιτητών στα Πανεπιστήμια - Διανομή από τα φαρμακεία

Με μάσκα & self-test θα επιτρέπεται η είσοδος των φοιτητών στα Πανεπιστήμια - Διανομή από τα φαρμακεία

Δια ζώσης πρακτικές, κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις και κατατακτήριες εξετάσεις. Φορώντας μάσκα και κάνοντας αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), θα επιτρέπεται στους φοιτητές να μπουν στο πανεπιστήμιο. Από σήμερα (Τετάρτη 5/5) έως Σάββατο 8/5, οι φοιτητές θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία το self-test για την πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Εκατό πενήντα χιλιάδες φοιτητές επιστρέφουν μετά το Πάσχα και με τη διαδικασία των self tests στα διά ζώσης πρακτικά και εργαστηριακά μαθήματα και με σοβαρό το ενδεχόμενο παράτασης του εξαμήνου μέχρι τις 31 Ιουλίου.


Συγκεκριμένα, και με την προϋπόθεση της τήρησης όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων και των αυτοδιαγνωστικών εξετάσεων που θα αποσαφηνιστούν στην ΚΥΑ (που αναμένεται να εκδοθεί), επιτρέπεται: 

  • η διενέργεια με φυσική παρουσία από 10/5/2021:

πρακτικών ασκήσεων φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω σε όλα τα τμήματα/ σχολές σε προγράμματα σπουδών α’ και β΄ κύκλου.

  • η διενέργεια με φυσική παρουσία από 15/5/2021:

α) κλινικών ασκήσεων φοιτητών του πέμπτου, έκτου έτους και επί πτυχίω των προγραμμάτων σπουδών α’ κύκλου τμημάτων/σχολών της ιατρικής,

β) κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω σε όλα τα τμήματα/σχολές. Περιλαμβάνονται και μαθήματα αθλητικών εφαρμογών (πρακτικών μαθημάτων) σε ΤΕΦΑΑ· ατομικά και ομαδικά εργαστηριακά μαθημάτων στα τμήματα μουσικών σπουδών· εικαστικά εργαστηριακά μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και των εφαρμοσμένων εργαστηρίων τους στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών,

γ) κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων φοιτητών όλου του β’ κύκλου (μεταπτυχιακά προγράμματα) των τμημάτων/σχολών, κατόπιν απόφασης Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ.

  • η διεξαγωγή των κατατακτηρίων εξετάσεων από 19/5 έως 30/5

μόνο με επίδειξη βεβαίωσης/δήλωσης αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), που πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την εξέταση ή άλλου τύπου διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) που πραγματοποιείται έως και 72 ώρες πριν την εξέταση, η οποία υπογράφεται από τον εξεταζόμενο.

Οι κανόνες επιστροφής

Η επιστροφή των φοιτητών των παραπάνω περιπτώσεων, όπως αναφέρει η «ΜτΚ» που μόνο στο ΑΠΘ υπολογίζονται σε 10.000, θα γίνει με τη διαδικασία των αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests), όπως πραγματοποιήθηκε και για τα Λύκεια, και θα υλοποιηθεί μετά το Πάσχα για το σύνολο της σχολικής εκπαιδευτικής κοινότητας που θα επιστρέψει στα θρανία.

Οι δηλώσεις του κ. Συρίγου για επιστροφή τους με δύο τρόπους, τον εμβολιασμό και τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, αρχικά δημιούργησαν σύγχυση, καθώς το χρονικό περιθώριο για να πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί δεν επαρκεί, με τη διαδικασία των self tests να οριστικοποιείται για το σύνολο των φοιτητών, αλλά και των μελών ΔΕΠ που θα επιστρέψουν στη διά ζώσης εκπαίδευση.

Δηλαδή, θα ακολουθηθεί η μέθοδος του διπλού εβδομαδιαίου τεστ για τον κορωνοϊό σε όλες τις περιπτώσεις. Μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση, θα προχωρήσει η διαδικασία προκειμένου οι φοιτητές και οι καθηγητές να προμηθευτούν δωρεάν τα self tests που θα απαιτείται για την επιστροφή τους στα πανεπιστήμια.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας δίνει τη δυνατότητα παράτασης των εργαστηριακών και κλινικών μαθημάτων μέχρι τις 31 Ιουλίου, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα, όπου απαιτείται, επιπλέον χρόνου, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα μαθήματα του εξαμήνου.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr