Φοιτητικό Επίδομα ΙΚΥ: Αποκλεισμένοι 4.000 οικονομικά ευάλωτοι φοιτητές από κρατική υποτροφία

Φοιτητικό Επίδομα ΙΚΥ: Αποκλεισμένοι 4.000 οικονομικά ευάλωτοι φοιτητές από κρατική υποτροφία

Αποκλεισθέντες από την υποτροφία ΙΚΥ-ΕΚΟ 2018-2019 καταγγέλλουν την πολιτική της κυβέρνησης που αποκλείει 4.000 ευάλωτους φοιτητές από κρατική υποτροφία.

Κείμενο παρέμβασης προς τα «Φοιτητικά Νέα» δεκάδων αποκλεισθέντων φοιτητών από την υποτροφία ΙΚΥ-ΕΚΟ 2018-2019.


Οι φοιτητές τονίζουν ότι η διαφωνία της κυβέρνησης στην υποτροφία με κοινωνικό-οικονομικά κριτήρια οδηγεί στον αποκλεισμό 4.000 ευάλωτων φοιτητών από κρατική υποτροφία.

Ολόκληρη το κείμενο των φοιτητών:

Γιατί η αριστεία τους είναι ταξική ….

*η διαφωνία της κυβέρνησης στην υποτροφία με κοινωνικό-οικονομικά κριτήρια οδηγεί στον αποκλεισμό 4.000 ευάλωτων φοιτητών από κρατική υποτροφία ;;;

Εν μέσω πανδημίας την στιγμή που τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά και βρίσκεται σε εξέλιξη η τηλεκπαίδευση, την στιγμή που οι φοιτητές έχουμε εγκαταλείψει τις φοιτητικές μας εστίες, αλλά φυσικά τα έξοδα στον τόπο σπουδών μας συνεχίζουν να «τρέχουν», το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών με την πλήρης κάλυψη του υπουργείου παιδείας ακολουθώντας μία αδιαφανή και αυθαίρετη διαδικασία στην επιλογή των υποτρόφων για το πρόγραμμα ΙΚΥ-ΕΚΟ αποκλείει συνολικά σχεδόν 4.000 φοιτητές από το πρόγραμμα.

Η υποτροφία ΙΚΥ-ΕΚΟ, θεσπίστηκε για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017. Πρόκειται για μία υποτροφία η οποία δίνεται σε επιμελείς φοιτητές οι οποίοι είτε προέρχονται από οικογένειες που διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα , είτε ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (Φοιτητές ΑΜΕΑ , πολύτεκνοι – τρίτεκνοι φοιτητές, ορφανοί φοιτητές, φοιτητές που προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες κλπ). Μία υποτροφία η οποία έχει ως στόχο την διασφάλιση της ισότιμης συμμετοχής των φοιτητών που προέρχονται κυρίως από τα κατώτερα στρώμα και γενικότερα έχει ως σκοπό την μείωση των ανισοτήτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση .

Συγκεκριμένα φέτος για την προπτυχιακή υποτροφία ΙΚΥ-ΕΚΟ (2018-2019), υποβλήθηκαν συνολικά σχεδόν 17.000 αιτήσεις για να διεκδικήσουμε μία θέση στις 3.771 υποτροφίες, οι οποίες «θέσεις» είχαν ήδη προκηρυχθεί από την προηγούμενη διοίκηση του ΙΚΥ . Κληθήκαμε αρχικά να καταθέσουμε φάκελο δικαιολογητικών 5.500 φοιτητές δηλαδή όσοι προηγούμασταν στον πίνακα κατάταξης και είχαμε συγκεντρώσει 76 μόρια και άνω.

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γίνονται δεκτοί 1600 μόλις φοιτητές, όλοι οι άλλοι αποκλειόμαστε χωρίς εμπεριστατωμένες και αιτιολογημένες απαντήσεις. Αποκλειόμαστε με την αιτιολογία ότι οι φάκελοι μας δεν ήταν πλήρεις και ότι από αυτούς έλειπαν ορισμένα δικαιολογητικά. (χωρίς να μας γίνεται γνωστό αν πρόκειται για λανθασμένα δικαιολογητικά ή ελλείποντα)

Ερχόμαστε λοιπόν στις ενστάσεις, από τους απορριφθέντες φοιτητές περισσότεροι από 1400 άτομα υποβάλλαμε ένσταση. Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση απορρίπτεται ξανά η πλειοψηφία. Το ΙΚΥ έκανε δεκτές μόλις 106 ενστάσεις, όλες οι υπόλοιπες απορρίπτονται με τυποποιημένες απαντήσεις. Η κύρια απάντηση που δόθηκε στους περισσότερους από εμάς είναι «ότι ναι μεν ο φάκελος μας με τα δικαιολογητικά που στείλαμε στις ενστάσεις γίνεται πλήρης , ωστόσο δεν μπορούν να γίνουν δεκτά γιατί αποτελούν εκπρόθεσμα δικαιολογητικά».

Να σημειώσω σε αυτό το σημείο το εξής: ενώ το ΙΚΥ δεν είχε ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ενστάσεων, κάλεσε επιλαχόντες υποψήφιους φοιτητές οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει λιγότερα μόρια (75-70 μόρια) να καταθέσουν φάκελο δικαιολογητικών. Και εδώ γεννάται το εξής ερώτημα: εφόσον μιλάμε για μια υποτροφία η οποία δίνεται σε καθορισμένο αριθμό ατόμων (3771), πως είναι δυνατόν το ΙΚΥ ενώ έχει επιλέξει ήδη 1700 υποτρόφους και εκκρεμούσαν οι ενστάσεις 1400 ατόμων να καλεί υποψήφιους με λιγότερα μόρια να καταθέσουν φάκελο δικαιολογητικών, αν υποθέταμε ότι όλες οι ενστάσεις γίνονταν δεκτές, έχουμε συνολικά 3100 υποτρόφους από τους 3771. Γιατί λοιπόν το ΙΚΥ κάλεσε άλλους 5.500 φοιτητές να καταθέσουν δικαιολογητικά; Εγείρονται λοιπόν ερωτήματα για το αν υπήρξε η απαιτούμενη σοβαρότητα και ενδελέχεια κατά την εξέταση των ενστάσεων.

Η απάντηση του κ. Διγαλάκη στην βουλή για το θέμα αυτό…

Όπως καταλαβαίνετε το θέμα αυτό πήρε τεράστιες διαστάσεις τόσο σε δημοσιογραφικό (φυσικά όχι από τις δικές τους εφημερίδες) όσο και σε πολιτικό επίπεδο, αρκεί να σκεφτούμε ότι όλοι οι τομείς παιδείας των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενδιαφέρθηκαν για το ζήτημα αυτό από την πρώτη στιγμή και έχουν παρέμβει με σχετικές ερωτήσεις προς το υπουργείο Παιδείας.

Ωστόσο ο κ. Διγαλάκης αποφάσισε να απαντήσει μόνο στο ΚΚΕ και συγκεκριμένα στον τομεάρχη παιδείας τον κ. Δελή. Και γιατί ο κ. Διγαλάκης απάντησε μόνο στο ΚΚΕ; Γιατί φυσικά το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα που μπορείς εύκολα να του κολλήσεις την ταμπέλα και την ρετσινιά του λαϊκισμού. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι καταγγελίες που κάνουμε τόσο καιρό οι φοιτητές που μείναμε εκτός υποτροφίας, γίνεται για χάριν λαϊκισμού. Για τον κ. Διγαλάκη και τους ομοίους του λοιπόν η ισότιμη συμμετοχή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των φοιτητών που διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα και ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές είναι λαϊκισμός. Για αυτούς η εξάλειψη των ανισοτήτων στην εκπαίδευση είναι λαϊκισμός .

Ενώ τόσο καιρό το μπαλάκι της ευθύνης για όλη αυτήν την σύγχυση και το χάος που δημιουργήθηκε σχετικά με την επιλογή των υποτρόφων, ρίχνεται από το υπουργείο παιδείας στο ΙΚΥ και το αντίστροφο, ο κ. Διγαλάκης το τερμάτισε και αποφάσισε να ρίξει την ευθύνη για όλο αυτό το χάος στους ίδιους τους φοιτητές, όπως είπε επί λέξει «πολλές φορές οι υποψήφιοι παραλείπουν να στείλουν ένα ή περισσότερα δικαιολογητικά». Δηλαδή ο κ. Διγαλάκης θέλει να μας πείσει και ταυτόχρονα να δημιουργήσει την εικόνα ότι για τον αποκλεισμό 4.000 φοιτητών ευθυνόμαστε εμείς οι ίδιοι.

Άλλωστε ο κ. Διγαλάκης δεν ξεχνάμε πέρσι έκανε «ποδαρικό» στο υπουργείο παιδείας αφήνοντας στον αέρα συνολικά 419 υπότροφους του εν λόγω προγράμματος για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 . Ενώ η προηγούμενη διοίκηση του ΙΚΥ είχε διαπιστώσει, ότι οι 419 φοιτητές πληρούσαν τις προϋποθέσεις της υποτροφίας και ήταν δικαιούχοι, ο κ. Διγαλάκης είχε διαπιστώσει ότι δήθεν δεν είχαν εφαρμοστεί οι κανόνες και οι όροι επιλογής των υποτρόφων. Ενώ λοιπόν η προηγούμενη διοίκηση είχε υπογράψει συμβόλαια στους εν λόγω υπότροφους ο κ. Διγαλάκης εξάντλησε κάθε αυστηρότητα με αποτέλεσμα να μην τους καταβληθούν ποτέ τα χρήματα .

Εξάλλου σύμφωνα με τον ίδιον είναι λαϊκισμός η ισότιμη συμμετοχή των φοιτητών που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ….

Μας είπε επίσης ο κ. Διγαλάκης ότι θα πρέπει να τηρείται η ΚΥΑ που καθορίζονται οι κανόνες και οι όροι επιλογής των υποτρόφων , και αν το ΙΚΥ έκανε δεκτά δικαιολογητικά που στάλθηκαν εκπρόθεσμα , θα παραβιαζόταν η αρχή της ίσης μεταχείρισης και η αρχή της χρηστής διοίκησης , δεδομένου ότι κάποιοι υποψήφιοι είχαν στείλει από την αρχή πλήρεις φακέλους ……

Η αρχή της ίσης μεταχείρισης…

Ο κ. Διγαλάκης μας είπε ότι αν έκαναν δεκτά εκπρόθεσμα δικαιολογητικά θα παραβίαζαν τον νόμο και τους κανόνες , μάλιστα …..
Τότε γιατί ενώ είχε εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών κάποιοι υποψήφιοι κλήθηκαν από το ΙΚΥ να διορθώσουν παραλείψεις – σφάλματα που είχαν οι φάκελοι τους ; Γιατί και με ποιο κριτήριο σε κάποιους τα δικαιολογητικά που έλειπαν από τους φακέλους τους βαφτίστηκαν ως διευκρινιστικά και σε κάποιους χαρακτηρίστηκαν ως ελείποντα ; Και τι σημαίνει τέλος πάντων η παράγραφος 6 του Κεφαλαίου Ζ της ΚΥΑ όπου καθορίζονται οι όροι και οι κανόνες επιλογής των υποτρόφων : To IKY δύναται σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας να ζητήσει από τον υποψήφιο οποιοδήποτε δικαιολογητικό κρίνεται ότι απαιτείται για την τεκμηρίωση της αίτησης ;;;

Η αρχή της χρηστής διοίκησης…

Το να έκαναν δεκτά λένε εκπρόθεσμα δικαιολογητικά θα παραβιαζόταν η χρηστή διοίκηση.

Ποια είναι τέλος πάντων η χρηστή διοίκηση και τι προβλέπει; Είναι δυνατόν το ΙΚΥ και το υπουργείο παιδείας να επικαλούνται τους νόμους και τις επιταγές του νόμου και να δικαιολογούν τον αποκλεισμό 4.000 φοιτητών από την διαδικασία;

Είναι δυνατόν να κάνουμε λόγο για μια υποτροφία η οποία έχει ως στόχο να μειώσει τις ανισότητες στην ανώτατη εκπαίδευση και να συμβάλλει στην ισότιμη συμμετοχή των ευάλωτων φοιτητών και το υπουργείο παιδείας να μας τιμωρεί επειδή παραλείψαμε να στείλουμε 1-2 δικαιολογητικά εμπρόθεσμα και τα στείλαμε εκπρόθεσμα; Ποια είναι τέλος πάντων η χρηστή διοίκηση και ποια είναι τα όρια της απέναντι στον άνθρωπο και ιδιαίτερα στον ευάλωτο άνθρωπο;

Έχει το δικαίωμα η διοίκηση του ΙΚΥ, το υπουργείο παιδείας και γενικότερα η πολιτεία να μας στερήσει αυτό το μικρό βοήθημα επειδή παραλείψαμε να στείλουμε 1-2 δικαιολογητικά δευτερευούσης σημασίας, τα οποία εύκολα μπορούσε το ΙΚΥ να αναζητήσει ;

Η αρχή της διαφάνειας…

Μετά την απάντηση που έδωσε ο κ. Διγαλάκης από το βήμα της βουλής, διαπίστωσε και αυτός αλλά και γνωστές εφημερίδες που τους στηρίζουν ότι η επιλογή των υποτρόφων έγινε με όρους της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης. Θέλει να μας πείσει δηλαδή ότι «έτρεξε» στο ΙΚΥ, διερεύνησε το ζήτημα και διαπίστωσε το παραπάνω .

Εφόσον λοιπόν υπήρξε διαφάνεια στο εν λόγω πρόγραμμα τότε:

Γιατί το ΙΚΥ αρνείται να δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα τα «διευκρινιστικά» δικαιολογητικά τα οποία κατατέθηκαν από τους 106 υποψηφίους και έγιναν δεκτές οι ενστάσεις τους; Το ΙΚΥ δηλαδή έκανε δεκτές κάποιες εντάσεις λέγοντας απλά ότι κατατέθηκαν διευκρινιστικά δικαιολογητικά. Ποια είναι αυτά τα διευκρινιστικά δικαιολογητικά; Γιατί το ΙΚΥ αρνείται να τα δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του, όπως και έχει ζητηθε; Τί έχει να κρύψει; Έτσι κατοχυρώνεται η διαφάνεια ;

Γιατί το ΙΚΥ αρνείται στους υποψήφιους υποτρόφους που μείναμε εκτός υποτροφίας να μας δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης στους φακέλους δικαιολογητικών που στείλαμε; Γιατί μας αρνούνται την λεπτομερή ενημέρωση για την αιτιολογία απόρριψης μας ;

Γιατί το ΙΚΥ δεν έχει απαντήσει ακόμη στην εξώδικη διαμαρτυρία μας;

Με ποιο κριτήριο κάποιοι υποψήφιοι ενώ είχε εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών κλήθηκαν να διορθώσουν παραλείψεις – σφάλματα που είχαν οι φάκελοι τους; Σε τι συνίσταται η διαφοροποίηση διευκρινιστικών και ελλειπόντων δικαιολογητικών;

Η υποτροφία σε επιμελείς ή σε άριστους φοιτητές;...

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σύγχυση και το χάος που προκλήθηκε φέτος σχετικά με την επιλογή των υποτρόφων ήταν σκόπιμη. Και ο σκοπός τους από την αρχή ήταν ένας και κύριος, να προσβάλλουν συνολικά το πρόγραμμα. Να προσβάλλουν μία υποτροφία η οποία δίνεται με κοινωνικό-οικονομικά κριτήρια.

Άλλωστε υπενθυμίζουμε ότι η ΝΔ από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχε τότε, όταν θεσπίστηκε η συγκεκριμένη υποτροφία είχε εναντιωθεί από την πρώτη στιγμή, καθώς θεωρούσαν ότι δήθεν με αυτόν τον τρόπο θα προσβληθεί η αριστεία …

Ήδη η νέα διοίκηση του ΙΚΥ (οι εκλεκτοί της Κεραμέως) ανακοίνωσαν νέα υποτροφία η οποία θα δίνεται ΜΟΝΟ στους «ΑΡΙΣΤΟΥΣ» , φυσικά όχι σε όλους τους άριστους (σε όσους αποφοιτούν με βαθμό 8.5 και άνω) αλλά στον πρώτο άριστο κάθε τμήματος ….

Αυτό που φοβούνται και αρνούνται να δεχθούν είναι ότι ανάμεσα στους άριστους φοιτητές βρίσκονται και άτομα οι οποίοι δεν ανήκουν στην δική τους τάξη και στον δικό τους κύκλο και αυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο να πολεμήσουν….

Συνάγεται λοιπόν από τα παραπάνω: ότι η κυβέρνηση μπορεί να μοιράζει αφειδώς εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, χωρίς κριτήρια, σε φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο της καμπάνιας «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ», αλλά όταν πρόκειται για επιμελείς φοιτητές από ευπαθείς ομάδες με χαμηλά εισοδήματα που διεκδικούν μια υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), ορθώνει το ανάστημα της υπερασπιζόμενη το γράμμα του νόμου…

***ΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΘΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΙΚΥ-ΕΚΟ 2018-2019***

  1. Κωνσταντίνος Κασσέρης
  2. Ελένη Μπουραζάνα
  3. Παναγιώτα Κοτένογλου
  4. Σταύρος Μυλωνάς
  5. Άρης Καρυπίδης
  6. Γεωργία Γούλα
  7. Ευτυχία Γούλα
  8. Σταυριάνα Τριανταφύλλου
  9. Αφροδίτη Θεργιάκη
  10. Σπύρος Ευαγγέλου
  11. Νικόλαος Ιωαννίδης
  12. Άννα Κεκεμπάνου
  13. Ραφαήλ Γιαννακόπουλος
  14. Ελισάβετ Πεταλωτή
  15. Αντώνης Φιτσάκης
  16. Θώμη Γούσγουλα
  17. Στεφανία Γούσγουλα
  18. Αδαμαντία Γούσγουλα
  19. Χρύσα Κουμέλη
  20. Γιώργος Μητρούδας
  21. Γεωργία Στράτη
  22. Σταυρούλα Σμυρίλιου
  23. Γεωργία Ιωάννου
  24. Παυλίνα Τσίρτου
  25. Κωνσταντίνα Κορκίζογλου
  26. Αντελίνα Κοτανίδου
  27. Αντωνία Πετροπούλου
  28. Κυριακούλα Μαλαχία
  29. Λίτσα Ιγνατίου
  30. Στέλλα Κασωτάκη
  31. Μάρθα Μουγτοσίδου
  32. Φρειδερίκη Παντελιάδου
  33. Λεμονιά Τσομπαρτζίδου
  34. Εσμαρίλντα Ζυμπέρι
  35. Χριστίνα Τσουχατζιάν
  36. Αναστασία Γκαρτζώνη
  37. Σπυριδούλα Καλτσή
  38. Ειρήνη Ζέρβα
  39. Αναστασία Εξίζογλου
  40. Νίκη Βαρζελιώτη
  41. Γεωργία Μαυρομμάτη
  42. Αργυρώ Φλωράκη
  43. Θανάσης Τζουτζιάρης
  44. Ανδρέας Ποσνακίδης
  45. Ευφροσύνη Μανέτα
  46. Κωνσταντίνος Κολιωτάσης
  47. Ευμορφίλη Χατζαρίδου
  48. Δημήτριος Σταμάτης
  49. Μιχάλης Βλάχος
  50. Γεώργιος Σαμόπουλος
  51. Γεωργία Τσιομπανάκη
  52. Κωνσταντίνα Ταχτσίδου
  53. Γιώργος Ταχτσίδης
  54. Γεώργιος Χαλδούπης
  55. Μαρία Χονδρού
  56. Φιλία Κλώντζα
  57. Μυρσίνη Αθανασέλου
  58. Θωμαϊς Γούσγουλα
  59. Παναγιώτα Κεραμίδα
  60. Κατερίνα Μπότσα
  61. Ουρανία Χασιακή
  62. Μαριάννα Δεδήλα
  63. Ραφαήλ – Γεώργιος Πεχλιβάνος
  64. Κλαούντια Μίλαϊ
  65. Ερμής Γκούτης
  66. Λορέντζο Ζούζι
  67. Παναγιώτης Βακλάς
  68. Αρντίτ Μπεκιαϊ
  69. Αμέλντα – Αμαλία Γκιόλα
  70. Αικατερίνη Πλούμπη
  71. Αλέξανδρος Μπούντης
  72. Ιωάννα – Ειρήνη Βάλβη
  73. Ελευθερία Βάλβη
  74. Ευαγγελία – Χριστίνα Αλεξοπούλου
  75. Λίτσα Ιγνατίου
  76. Ζωή Κατρανίδου
  77. Γιώργος Μπιτσάκος
  78. Αχιλλέας Φλεμετάκης
  79. Καλλιόπη Περιστεριάνου
  80. Δημήτριος Νικολαϊδης
  81. Θεοδώρα- Αικατερίνη Καραγεώργου
  82. Μάρθα Μουγτοσίδου
  83. Ευάγγελος Δημόπουλος
  84. Ιωάννης Κικίδης

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr