Φοιτητικό Επίδομα ΙΚΥ: Επιστολή διαμαρτυρίας φοιτητών για τις απορριφθείσες ενστάσεις 2018-2019

Επιστολή διαμαρτυρίας φοιτητών για τις απορριφθείσες ενστάσεις στο Πρόγραμμα του ΙΚΥ-ΕΚΟ 2018-2019

Φοιτητικό Επίδομα ΙΚΥ: Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με τις απορριφθείσες ενστάσεις των προπτυχιακών υποτροφιών ΙΚΥ-ΕΚΟ «Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης επιμελών φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» ή αλλιώς φοιτητικό επίδομα ΙΚΥ ακαδ. έτους 2018-2019, απέστειλαν οι υποψήφιοι υπότροφοι στα «Φοιτητικά Νέα».

"Κατόπιν της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των ενστάσεων για το Φοιτητικό Επίδομα ΙΚΥ 2018-2019, μεγάλη μερίδα φοιτητών/τριών, που ήμασταν επιλεγέντες στην Α’ Φάση διεξαγωγής του προγράμματος και είμαστε άτομα σαφώς από ευπαθείς ομάδες, καταλήξαμε μετά από μια μη διαφανής και αξιοπρεπής διαδικασία αξιολόγησης να βρισκόμαστε εκτός του δικαιώματος λήψης της υποτροφίας με μη δικαιολογημένες και πλήρως εμπεριστατωμένες απαντήσεις από τους υπεύθυνους του προγράμματος. Με μεγάλη πικρία κι αίσθημα αδικίας αναφέρουμε τα εξής:


Πρώτα απ’ όλα υπάρχουν πολλά κενά και ασάφειες ως προς τον λόγο απόρριψης των ζητούμενων δικαιολογητικών που έλειπαν από τον αρχικό φάκελο. Πολλοί αιτούντες επισημαίνουν ότι τα δικαιολογητικά είχαν πλήρως υποβληθεί ακέραια και καταγγέλλουν ότι δεν εκκρεμεί κανένα δικαιολογητικό, αλλά ότι χάθηκαν κατά την αξιολόγηση από τους ιθύνοντες. Άρα, πιστεύουν ακράδαντα ότι είναι ωφελούμενοι του προγράμματος.

Επίσης, η αιτιολογία απόρριψης των ενστάσεων, ότι τα ελλείποντα δικαιολογητικά δεν μπορούν να γίνουν εκ των υστέρων δεκτά, δεν μπορεί να υφίσταται καθότι η ένσταση είναι ούτως ή άλλως μια εκπρόθεσμη διαδικασία. Συνεπώς, πώς οι 107 ενστάσεις έγιναν δεκτές με την προσκόμιση των δικαιολογητικών κι οι άλλες που πληρούσαν τα κριτήρια απορρίπτονται;

Επιπλέον, πώς μπορεί να ζητείται να γίνει εκ νέου κατάθεση δικαιολογητικών υποψηφίων με 75 έως 70 μόρια, οι οποίοι δεν είχαν καν επιλεχθεί στο πρώτο στάδιο και σε ένα χρονικό διάστημα που δεν είχαν γνωστοποιηθεί ακόμη τα αποτελέσματα των ενστάσεων;

Συνάγεται από τα παραπάνω ότι η διαδικασία επιλεξιμότητας των υποτρόφων δεν έχει καμία διαφάνεια, αξιοκρατία κι είναι αυθαίρετη. Γι’ αυτούς τους λόγους, απαιτούμε να γνωστοποιηθούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των υπολοίπων ενστάσεων και το λόγο κατά τον οποίο δίνεται η δυνατότητα υποβολής δικαιολογητικών σε υποψηφίους που δεν είχαν επιλεχθεί καν από το πρώτο στάδιο. Ακόμα, διεκδικούμε την ορθή διαχείριση των φοιτητικών θεμάτων εν γένει και είμαστε σε δεινή θέση να τονίσουμε ότι το επίδομα αυτό δεν επικουρεί μόνο εμάς, αλλά και τις οικογένειές μας δεδομένου ότι διαβιούμε σε μια περίοδο που η κατάσταση είναι ασταθής κι ευάλωτη, λόγω της πανδημίας."

Φοιτητές/τριες-Δικαιούχοι Φοιτητικού Επιδόματος ΙΚΥ

Συντονιστείτε στο Newsroom του «Φοιτητικά Νέα» πατώντας εδώ για τη ροή ειδήσεων.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr