Τέλη βίζας και υγείας ζητούν τα βρετανικά πανεπιστήμια από φοιτητές της ΕΕ

Τέλη βίζας και υγείας ζητούν τα βρετανικά πανεπιστήμια από φοιτητές της ΕΕ

Τέλη βίζας και υγείας, ύψους 800 λιρών ζητούν τα βρετανικά πανεπιστήμια από φοιτητές της ΕΕ του πρώτου έτους που όμως δεν μπόρεσαν να μετακινηθούν στο Ηνωμένο βασίλειο λόγω της πανδημίας εάν δεν έρθουν στην χώρα πριν από τις 31 Δεκεμβρίου σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Guardian.

Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές θα πρέπει να πληρώσουν 348 £ σε τέλη αίτησης για βίζα και επιπλέον 470 £ ετησίως για τέλη υγείας, όπου και τα δύο αποτελούν νέα έξοδα που θα επιβάλλονται στη μετά brexit εποχή.


Ο 19χρονος Μάντας Γκούντελης, ο οποίος ξεκίνησε πτυχίο βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου τον Σεπτέμβριο, αλλά σπουδάζει εξ αποστάσεως από το σπίτι του στο Βίλνιους της Λιθουανίας, δήλωσε στην εφημερίδα: «Το πανεπιστήμιο μας έχει πει αρκετές φορές για αυτό. Είναι λυπηρό για μένα γιατί είναι μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Η επιβάρυνση για την υγεία για τέσσερα χρόνια είναι 2.000 λίρες και για την οικογένειά μου αυτά είναι πολλά χρήματα, ειδικά καθώς ένας από τους γονείς μου απολύθηκε λόγω της πανδημίας. Το σύστημα πρέπει να μας επιτρέψει να έρθουμε γιατί αυτό δεν είναι δικό μας λάθος. »

Σύμφωνα με τους κανόνες του Υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιεύονται στον ιστότοπο της κυβέρνησης, οι μαθητές πρέπει να παρέχουν μόνο ένα έγγραφο με ημερομηνία τους τελευταίους έξι μήνες, που επιβεβαιώνει την είσοδο τους στα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου» ή «ενός ταξιδιωτικού εισιτήριου που επιβεβαιώνει την είσοδό στο Ηνωμένο Βασίλειο από άλλη χώρα »

Σε μια ενότητα με τίτλο «αποδεικτικά στοιχεία που καλύπτουν μικρότερες χρονικές περιόδους», το Υπουργείο Εσωτερικών δηλώνει: «αυτά τα έγγραφα υπολογίζονται ως αποδεικτικά στοιχεία για ένα μήνα, εάν έχουν μία μόνο ημερομηνία», υποδηλώνοντας ένα σύντομο ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς .

Ωστόσο, όσοι ξεκινούν τον Σεπτέμβριο του 2021, ή μετά, θα πρέπει να πληρώσουν διεθνή τέλη. Αυτό σημαίνει ότι τα δίδακτρα για τους πολίτες της ΕΕ που εγγράφονται το 2021 και μετά, θα αυξηθούν δραστικά.
Αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στην ΕΕ, όπως δήλωσε ο Βρετανός πρέσβης.

«Οι Βρετανοί υπήκοοι που ζουν στην ΕΕ έχουν μεταβατική περίοδο επτά ετών. Στο τέλος αυτής της επταετούς μεταβατικής περιόδου θα είναι στην ίδια θέση με τους Βρετανούς υπηκόους που ζουν αλλού στον κόσμο που δεν έχουν διαμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία τρία χρόνια.»

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr