Πανελλήνια Ανεξάρτητη Κίνηση Σπουδαστών: Ώρα υπευθυνότητας και συναίνεσης

Πανελλήνια Ανεξάρτητη Κίνηση Σπουδαστών: Ώρα υπευθυνότητας και συναίνεσης

«Η σημερινή ημέρα, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι αφιερωμένη σε έναν αγώνα που πραγματοποιήθηκε πριν από 47 χρόνια. Έναν πολύ σημαντικό αγώνα για την ιστορία της χώρας μας κατά του δικτατορικού καθεστώτος και υπέρ της Δημοκρατίας. Ο αγώνας αυτός επικεντρώθηκε και κορυφώθηκε από φοιτητικά κινήματα και ιδιαίτερα από αυτά του Πολυτεχνείου Αθηνών. Οι φοιτητές τότε μέσα από τους αγώνες με καταλήψεις, πορείες, διαδηλώσεις εξέφραζαν ένα πολύ μεγάλο μέρος της δημοκρατικής κοινωνίας.

Τις ημέρες αυτές λοιπόν λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις, που κορυφώνονται την 17η Νοέμβρη, εντός και εκτός του Πολυτεχνείου από φοιτητές και οργανώσεις, για να τιμηθούν τα θύματα της εξέγερσης αλλά και για να γίνει μια ανάμνηση στιγμών από τους αντιδικτατορικούς αγώνες των σπουδαστών εκείνη την εποχή. Έχουμε όλοι μας λοιπόν την υποχρέωση να αποτίσουμε φόρο τιμής στους φοιτητές και σε όλους εκείνους, που ενωμένοι και αγκαλιασμένοι έδωσαν τη ζωή και τη νιότη τους στο βωμό της ελευθερίας


Τη φετινή χρονιά, όπως γίνεται αντιληπτό, διανύουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία έχει αλλάξει ολοκληρωτικά τον τρόπο της ζωής μας. Η πανδημία του κορωνοϊού, εδώ και αρκετούς μήνες αντιμετωπίζεται από κάθε χώρα με μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, λαμβάνοντας υπόψη την επιστημονική κοινότητα. Στην Ελλάδα αποφασίστηκε ένα δεύτερο λοκντάουν για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος.

Ενώ, ενόψει της επετείου και της καθιερωμένης πορείας, αποφασίστηκε, στα πλαίσια του Συντάγματος σύμφωνα πολλούς έγκριτους συνταγματολόγους, η απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων. Τις τελευταίες μέρες λοιπόν, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να βλέπουμε φοιτητικά κινήματα να δηλώνουν, χωρίς ίχνος υπευθυνότητας, ότι θα πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη πορεία του Πολυτεχνείου, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πορεία αυτή έχει, έστω και ελάχιστη, πιθανότητα διασποράς του ιού. Είναι κρίμα να χαθεί έστω και ένας ακόμη άνθρωπος. Συνεπώς, γιατί πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τις ζωές των συνανθρώπων μας;

Σε όλο αυτό το κλίμα διχασμού και το blame game όλων των φορέων, εμείς, ως Πανελλήνια Ανεξάρτητη Κίνηση Σπουδαστών, θα προτείναμε να μην θέσουμε κι άλλες ζωές σε κίνδυνο και να μην προκαλέσουμε περαιτέρω επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η πορεία αλλά και ο οποιοσδήποτε φόρος τιμής στο μνημείο γενικά μπορεί να έχει συμβολισμούς αλλά δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση την αναγκαία προϋπόθεση για να μην ξεχαστεί το Πολυτεχνείο. Το Πολυτεχνείο θα ζήσει και χωρίς την πορεία που για λόγους αντικειμενικούς είναι αδιανόητο να πραγματοποιηθεί. Καλούμε τους Συλλόγους Φοιτητών να τιμήσουν με διαφορετικό τρόπο αυτή την επέτειο και να σταματήσουν να σπέρνουν διχόνοια.

Οι ώρες και οι μέρες αυτές της πανδημίας είναι για συναίνεση και υπομονή. Ας μην αμαυρώσουμε αυτή την ιστορική ημέρα λόγω ανευθυνότητας ορισμένων και ας ευχηθούμε την επόμενη χρονιά να μπορούμε να συμμετέχουμε όλοι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στις εκδηλώσεις μνήμης της επετείου».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr