«Ιατρική Απόβαση» φοιτητών σε νησιά εν μέσω κορωνοϊού

«Ιατρική Απόβαση» φοιτητών σε νησιά εν μέσω κορωνοϊού

Ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα θεσμός, που μετρά 23 συναπτά έτη υλοποίησης, διοργανώνεται για ακόμη μία χρονιά από την Επιστημονική Εταιρία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος. Το εθελοντικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ιατρική Απόβαση», ήδη από το 1997, πραγματοποιείται σε συνεργασία με Μονάδες Υγείας (Γενικά Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία) και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης νησιωτικών και ηπειρωτικών προορισμών της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα «Ιατρική Απόβαση» προσφέρει στους φοιτητές Ιατρικής τη δυνατότητα να εργαστούν εθελοντικά για 10 ημέρες σε απομακρυσμένες Μονάδες Υγείας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών (συνολική διάρκεια: 4 δεκαήμερα από 01/08 έως 10/09). Οι συμμετέχοντες προέρχονται από όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας μας και έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον ένα κλινικό έτος των σπουδών τους, δηλαδή έχουν εκπαιδευτεί ήδη έναν χρόνο στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία.


Έτσι, διασφαλίζεται το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο των φοιτητών για την αποτελεσματική παρουσία τους στην εκάστοτε Μονάδα Υγείας. Κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από 300 φοιτητές Ιατρικής.

Ο σκοπός του Προγράμματος είναι διαχρονικά διττός. Πρώτος στόχος είναι η προσφορά εθελοντικής βοήθειας στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των Μονάδων Υγείας. Η ενίσχυση του ιατρικού έργου στην περιφέρεια είναι σημαντική κατά τη θερινή περίοδο, αφού οι πάγιες ανάγκες των ντόπιων πολλαπλασιάζονται, λόγω της προσέλευσης παραθεριστών. Ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά, η πανδημία της νόσου COVID-19 επιβάρυνε σημαντικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ανέδειξε την ανάγκη της εθελοντικής δραστηριοποίησης στον χώρο της Υγείας, ειδικά από το πλέον δυναμικό κοινό του, δηλαδή τους φοιτητές.

Δεύτερος στόχος είναι η κλινική εξάσκηση και πιο σφαιρική εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής και μελλοντικών Ιατρών, μέσω της εξοικείωσής τους με ποικίλα - επείγοντα και μη - περιστατικά σε πραγματικές συνθήκες.

Την περίοδο συμμετοχής τους, φεύγουν από το «προστατευμένο» περιβάλλον των Πανεπιστημιακών Κλινικών και γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες και τις προκλήσεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο πλευρό των ιατρών που την υπηρετούν. Κατά αυτόν τον τρόπο, το Πρόγραμμα συμβάλλει στην προετοιμασίατων των φοιτητών και μελλοντικών επαγγελματιών υγείας για την Υπηρεσία Υπαίθρου (Αγροτικό Ιατρείο).

Για τη φετινή χρονιά, οι Μονάδες Υγείας που συμμετέχουν προέρχονται από τις 2η, 4η, 5η, 6η και 7η Υγειονομικές Περιφέρειες, υπό την αιγίδα των οποίων τελεί το Πρόγραμμα, ενώ καθένας από αυτούς θα προσφέρει εθελοντική ιατρική βοήθεια για 10 ημέρες.

Οι φοιτητές έχουν έτσι τη δυνατότητα να δουν και να αντιμετωπίσουν συνήθη επείγοντα περιστατικά των τουριστικών περιοχών και να γνωρίσουν τις συνθήκες παροχής υγείας σε δομές εκτός των Πανεπιστημιακών Κλινικών, όπου ασκούνται σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών. 

Η Οργανωτική Επιτροπή του Προγράμματος είναι μία πολυμελής ομάδα φοιτητών Ιατρικής που αναλαμβάνει το συντονισμό κάθε πτυχής του, με την πολύτιμη υποστήριξη πολλών φορέων.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr