Φοιτητές Ενημερωθείτε: Τι ισχύει από σήμερα για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Φοιτητές Ενημερωθείτε: Τι ισχύει από σήμερα για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Από σήμερα Δευτέρα 18 Μαΐου 2020 επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού, στην Ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, ενώ τίθενται σε ισχύ τα μέτρα ασφαλείας για μετακίνηση με ΚΤΕΛ ή τρένο, αλλά και αεροπλάνο.

Έτσι, στα υγειονομικά πρωτόκολλα των μετακινήσεων, με βάση τις οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, του ΕΟΔΥ προς αποφυγή της μετάδοσης και διασποράς της νόσου COVID-19, αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.


Τα μέτρα ασφαλείας σε ΚΤΕΛ και τρένα

«Πιο συγκεκριμένα, για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις μετακινήσεις με υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία και λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι την 31η Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα προκύψουν» είπε ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας.

Όπως και στα αστικά λεωφορεία, έτσι και σε ΚΤΕΛ και τρένα η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μεταφοράς επιβατών για όλους. Το ίδιο ισχύει και στις αερομεταφορές, είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Μάσκες, αντισηπτικά και γάντια σε ΚΤΕΛ και ΟΣΕ

Ο υφυπουργός συνέστησε στους πολίτες να κλείνουν ηλεκτρονικά τα εισιτήριά τους, όπου αυτό είναι εφικτό, ώστε να αποφεύγονται οι ουρές σε κισέ. Οι επιβάτες πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβασή τους στα μέσα.

Οι πάροχοι υπηρεσιών σε όλους τους τομείς, οφείλουν να ενημερώνουν τους επιβάτες για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωρινής προστασίας. Επίσης, σύμφωνα με όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς οι υπεύθυνοι φορείς οφείλουν να εφοδιάζουν το προσωπικό με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας, μάσκα, γάντια και αντισηπτικό, αλλά και να μεριμνούν να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι περιοχές και τα σημεία επαφής επιβατών και τα μηχανήματα με ειδικά υλικά.

Πώς θα πραγματοποιούνται οι πτήσεις εντός Ελλάδος

Ο Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε επίσης τον τρόπο που θα πραγματοποιούνται οι εσωτερικές πτήσεις, οι οποίες και ξεκινούν επίσης από τη Δευτέρα 18 Μαΐου. Η επιβίβαση γίνεται τμηματικά, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την μπροστινή πόρτα.

Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί και χωρίς να επιβιβάζονται στα λεωφορεία πίστας. Αν κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο, τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητας του.

Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ, βρίσκονται τοποθετημένα στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης, ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου, σημείωσε επίσης ο υφυπουργός. Για όσο ισχύουν τα μέσα δεν θα σερβίρεται στους επιβάτες καφές ή φαγητό, ενώ όσα επιτρέπονται θα τα παραλαμβάνουν μόνοι τους μπαίνοντας στο αεροσκάφος.

«Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος να υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των επόμενων πτήσεων» σημείωσε τέλος ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr