Εξ αποστάσεως η εξεταστική των φοιτητών σε όλα τα τμήματα του ΑΠΘ -Οι σκέψεις σε άλλα ΑΕΙ

Εξ αποστάσεως οι εξετάσεις σε όλα τα τμήματα του ΑΠΘ -Οι σκέψεις σε άλλα ΑΕΙ

Εξεταστική Φοιτητών: Ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως θα γίνει η αξιολόγηση των φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε όλα τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος, που συνεδρίασε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η απόφαση δεν εξαιρεί κανένα Τμήμα, καθώς φυσική παρουσία φοιτητών προβλέπεται μόνο σε εργαστήρια και κλινικές, όπου αυτή κρίνεται απολύτως αναγκαία.


«Οι τρόποι και οι μέθοδοι της εξέτασης συζητήθηκαν από το σώμα και θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες μέρες από κάθε τμήμα ξεχωριστά», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, υπογραμμίζοντας πως η απόφαση της Συγκλήτου ελήφθη «θεωρώντας ότι βρισκόμαστε σε μία έκτακτη περίοδο, επ' ουδενί όμως δεν είναι δυνατόν στο μέλλον να υποκατασταθεί η εκπαιδευτική λειτουργία με φυσική παρουσία εντός των πανεπιστημιακών χώρων». 

Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία έναρξης και λήξης της εξεταστικής περιόδου ο κ. Παπαϊωάννου διευκρίνισε ότι «θα καθοριστεί από τα τμήματα, λαμβάνοντας υπόψη και την παράμετρο του χρόνου κατά τον οποίο οι φοιτητές παρέλαβαν τα συγγράμματα των μαθημάτων».

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Συγκλήτου, εξάλλου, μέλη φοιτητικών Συλλόγων από τα Τμήματα Φυσικής, Βιολογίας, Γεωλογίας, Κτηνιατρικής, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Ιατρικής, Νομικής, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Πολιτικών Επιστημών, Ψυχολογίας, ΠΤΔΕ, ΤΕΦΑΑ και από τον Σύλλογο Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, ζητώντας απαντήσεις για τον τρόπο ολοκλήρωσης του εξαμήνου, αλλά και τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων.

Με τους φοιτητές συναντήθηκε ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Δημήτρης Κωβαίος, στον οποίο τα μέλη των ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων κατέθεσαν κείμενο με τα αιτήματά τους. «Οι φοιτητικοί σύλλογοι, με συγκροτημένη παρουσία στο χώρο και παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, διεκδίκησαν με τη σημερινή κινητοποίησή τους συγκεκριμένες απαντήσεις γύρω από την ανάγκη να καθοριστεί άμεσα ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής της εξεταστικής, να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη χαθεί κανένα μάθημα, εργαστήριο ή πρακτική για κανέναν φοιτητή, να γίνει η εαρινή εξεταστική και διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβρη για όλους τους φοιτητές», δήλωσε η φοιτήτρια Άννα- Μαρία Ηλίου.

«Ήδη οι φοιτητές όλο αυτό το διάστημα με τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πραγματικά εκρηκτικά προβλήματα, τα οποία καθιστούν αδύνατη τη παρακολούθηση για πολλούς από εμάς. Τα προβλήματα αυτά είναι σίγουρο πως θα ενταθούν το επόμενο διάστημα ειδικά στην εξεταστική», ανέφερε ο Δημήτρης Περδίκης, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων Μηχανικών και της Πανελλαδικής Γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Ο κ. Κωβαίος τόνισε πως τα συγγράμματα θα δοθούν στους φοιτητές το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουνίου ενώ δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει μέριμνα για φοιτητές που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Η εξεταστική θα ξεκινήσει  στις 17 Ιουνίου.

Οι σκέψεις σε άλλα ΑΕΙ

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν έχει ληφθεί μια κοινή απόφαση. Ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος λέει στα «ΝΕΑ» ότι θα δοθεί η δυνατότητα πολλαπλών τρόπων εξέτασης, προφορικής ή και γραπτής, με ανώτερο αριθμό φοιτητών ανά αμφιθέατρο.

Πολυτεχνείο

Ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο πρώτο ξεκίνησε πλήρες πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης των φοιτητών του με την έναρξη της καραντίνας, αναφέρει ότι απόφαση για συγκροτημένη ηλεκτρονική εξεταστική σε όλο το ίδρυμα δεν έχει ληφθεί. «Είναι σοβαρό θέμα η ακεραιότητα της διαδικασίας» αναφέρει.

«Σε μερικά μαθήματα, με μικρό αριθμό εξεταζομένων, όπως μαθήματα επιλογής ή μαθήματα μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, είναι δυνατόν να γίνει εξ αποστάσεως εξέταση με διασφάλιση ακεραιότητας, όπως, επί παραδείγματι, εξεταζόμενος και εξεταστής να είναι online και σε πλήρη (οπτική, ακουστική) επικοινωνία. Μια τέτοιου τύπου εξέταση συνήθως προϋποθέτει ότι έχει προηγηθεί, στη διάρκεια του εξαμήνου, εκπόνηση εργασίας ή κάτι συναφές που συνεισφέρει στην οικοδόμηση του τελικού βαθμού του μαθήματος, την οποία συμπληρώνει η τελική (προφορική / εξ αποστάσεως) εξέταση» αναφέρει.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας που τα μαθήματα από την πρώτη στιγμή καλύφθηκαν στο σύνολο τους μέσω τηλεκπαίδευσης, η ολοκλήρωσή τους θα γίνει μέσα στον αρχικό προβλεπόμενο χρόνο. Όπως εξηγεί στην "ΜτΚ" ο Στέλιος Κατρανίδης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τα μαθήματα θα λήξουν ακριβώς την ημερομηνία που ήταν προγραμματισμένη πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού, δηλαδή την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, ενώ η απουσία εργαστηριακών και κλινικών μαθημάτων, στο σύνολο σχεδόν των Σχολών, επιτρέπει την διεξαγωγή χωρίς προβλήματα της εξεταστικής περιόδου. «Ξεκινήσαμε νωρίς τη σύγχρονη μορφή τηλεκπαίδευσης και καλύψαμε όλη την ύλη των μαθημάτων. Σ’ αυτό μας βοήθησε  το ότι στο σύνολό τους τα μαθήματα δεν απαιτούν εργαστηριακές ή κλινικές ασκήσεις. Με τον ίδιο τρόπο θα προχωρήσουμε στην εξεταστική περίοδο. Περιμένουμε τις ανακοινώσεις του υπουργείου και παράλληλα προχωράμε στον δικό μας σχεδιασμό. Η εξεταστική θα αρχίσει κανονικά στις αρχές Ιουνίου, είτε μέσα από την ηλεκτρονική εξέταση, όπως ειδικά διαμορφωμένα κουίζ στον υπολογιστή, είτε προφορική εξέταση μέσω υπολογιστή. Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες, ενώ θα εξαπλώσουμε χρονικά την εξεταστική περίοδο από 3 μέχρι 5 εβδομάδες. Παράλληλα, αν κριθεί απαραίτητο θα κάνουμε εξετάσεις και το Σάββατο».

Όπως τονίζει ο κ. Κατρανίδης, όλες οι αποφάσεις θα παρθούν σε συνεννόηση της Πρυτανείας με τους προέδρους των τμημάτων, ενώ όπου απαιτηθεί φυσική παρουσία θα γίνει τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. « Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα σε συνεννόηση με τους προέδρους των τμημάτων. Μέσα στην εβδομάδα έχουμε προγραμματίσει τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των τμημάτων προκειμένου να οριστούν οι βασικοί άξονες καθώς περιμένουμε και τις απόψεις των καθηγητών. Αν παραστεί ανάγκη για φυσική παρουσία θα γίνει με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Στο Πανεπιστήμιο μας καταγράφεται σε ορισμένα μαθήματα εξαιρετικά μεγάλος αριθμός φοιτητών, περίπου 600-700 φοιτητές σε ορισμένα εξεταζόμενα μαθήματα, ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός, γεγονός που δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί με εργασίες αλλά και με προφορική εξέταση. Σε κάθε περίπτωση θα εξετάσουμε όλες τις επιλογές και μόνο όταν δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικές μεθόδους στα μεγάλα ακροατήρια θα πάμε σε φυσική παρουσία» τονίζει ο κ. Κατρανίδης.

ΕΑΠ

Στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ο πρόεδρος της Δ.Ε. Οδυσσέας Ζώρας λέει ότι το ίδρυμά του μπορεί να πει με ασφάλεια στους 40.000 φοιτητές του ότι οι εξετάσεις θα γίνουν κανονικά και χωρίς αναστάτωση, και μάλιστα «ηλεκτρονικές εξετάσεις σε 368 θεματικές ενότητες μέσα από τις σύγχρονες πλατφόρμες του και με την εξασφάλιση τόσο της αξιοπιστίας της διαδικασίας όσο και της ασφάλειας των φοιτητών και φοιτητριών του». Οπως εξηγεί, οι φοιτητές θα εξεταστούν από τον χώρο που θα επιλέξουν. Ο αδιάβλητος χαρακτήρας των εξετάσεων θα εξασφαλιστεί με μια αρχική ταυτοποίηση των φοιτητών και φοιτητριών μέσω της σύνδεσής τους με κάμερα και ήχο και στη συνέχεια με μεθόδους αποφυγής της δυνατότητας αντιγραφής. Παράλληλα, όπου υπάρξουν γραπτές εξετάσεις, αυτές θα ελεγχθούν από το σύστημα που έχει το ΕΑΠ για τον πλαγιαρισμό (αντιγραφή). Μ' αυτές τις μεθόδους το ΕΑΠ θα διενεργήσει τις εξετάσεις των φοιτητών/τριών του στο διάστημα από 6 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου.

Για ότι νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση μέσα από τα «Φοιτητικά Νέα» μείνετε συντονισμένοι!

Εικόνα από την διαμαρτυρία των φοιτητών στο ΑΠΘ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr