Πρόβλεψη για τα "Φοιτητικά Ενοίκια" ζητούν γονείς και φοιτητές

Ανάμεσα στις αδικίες, παραλείψεις τα "Φοιτητικά Ενοίκια"

Φοιτητές και γονείς φοιτητών ζητούν από την πολιτεία και συγκεκριμένα από τα Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας να παρθεί άμεσα σχετική πρόβλεψη για τα "Φοιτητικά Ενοίκια" έτσι ώστε να δοθεί οικονομική ανάσα στις οικογένειες όπου τα παιδιά των οποίων φοιτούν εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας. 

Τι αναφέρει φοιτήτρια στα «Φοιτητικά Νέα»: «Λόγω της πανδημίας και της χαοτικής, εξαιτίας αυτής, κατάστασης που επικρατεί παντού οι προβληματισμοί όλου του κόσμου αυξάνονται μέρα με την μέρα. Ως άνθρωπος προβληματίζομαι σχετικά με την όλη κατάσταση σχετικά με τον ιό αυτό, με την υγειά μου, των οικείων μου άλλα και όλου του κόσμου».


Και επισημαίνει: «Ως φοιτήτρια όμως με προβληματίζει πάρα πολύ το θέμα του ενοικίου του φοιτητικού μου σπιτιού που λόγω του ιού το έχω εγκαταλείψει όπως και οι περισσότεροι φοιτητές της χωράς μας. Εδώ και ένα μήνα έχουμε επιστρέψει στα πατρικά μας σπίτια εφόσον έχουν κλείσει οι σχολές μας.

»Όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με τις ενημερώσεις ειδικών η καραντίνα θα συνεχιστεί τουλάχιστον για έναν ακόμη μήνα και από εκεί και πέρα "βλέποντας και κάνοντας". Πράγμα που σημαίνει ότι θα είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε τα ενοίκια των φοιτητικών μας σπιτιών δίχως να κατοικούμε σε αυτά κατά την διάρκεια του τρέχον εξάμηνου».

Η φοιτήτρια συνεχίζει: «Δίσταζα να αναφερθώ στο θέμα αυτό άλλα διάβασα πρόσφατα το άρθρο στα «Φοιτητικά Νέα» σχετικά με το αίτημα οικονομικής υποστήριξης των φοιτητών που κάνουν την πρακτική τους άσκηση και έτσι αποφάσισα να μιλήσω και για τον δικό μου προβληματισμό ο οποίος θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικός. Γνωρίζω φυσικά για το ήδη υπάρχον επίδομα των 1000 ευρώ όμως το συγκεκριμένο το δικαιούνται οι φοιτητές που έχουν περάσει όλα τα μαθήματα του περασμένου εξάμηνου. Στη φάση αυτή όμως που βρισκόμαστε τώρα δεν χωράνε εξαιρέσεις. Όπως δόθηκε επίδομα σε εργαζόμενους και εργοδότες που πλήττονται από την πανδημία έτσι θα πρέπει να δοθεί και σε όλους τους φοιτητές που επιβαρύνονται οι ίδιοι άλλα και η οικογένειες τους από ανούσια έξοδα (εφόσον είναι κλειστές οι σχολές και τα μαθήματα γίνονται εξ αποστάσεως μέσω τηλεκπαίδευσης).

Καταλήγει λέγοντας: Πιστεύω λοιπόν ότι πρέπει να βοηθηθούν οικονομικά οι φοιτητές για όσους μήνες διαρκέσει η καραντίνα.

Γονείς φοιτητών

Γονείς φοιτητών με ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν στα «Φοιτητικά Νέα» εκφράζουν την αναγκαιότητα για την άμεση λήψη μέτρων από το Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των "Φοιτητικών Ενοικιών".

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ των Οικονομικών

Παρακαλούμε όπως επιληφθείτε άμεσα ενός επιπλέον θέματος που άπτεται στην υποχρέωση χιλιάδων νοικοκυριών να καταβάλλουν τα ενοίκια κατοικιών των παιδιών τους που φοιτούν, με κλειστά πανεπιστήμια.

Το κόστος ούτως ή άλλως- για την πτωχή και νεόπτωχη ελληνική οικογένεια είναι δυσβάσταχτο.

Τα παιδιά μας μετά τα αναγκαία μέτρα της Κυβέρνησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση του Covid19 αναγκαστικά έχουν επιστρέψει στην πατρική οικία από τις αρχές Μαρτίου… αλλά τα ενοίκια τρέχουν.

Οι εκμισθωτές από την πλευρά τους απαιτούν τα ενοίκια γιατί τα ακίνητά τους σύμφωνα με το μισθωτήριο έχει παραδοθεί στον ένοικο προς χρήση, άσχετα πως πλέον δεν υφίσταται εκεί ως φυσική παρουσία.

Το πρόβλημα θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις εάν ανάλογα με τη δράση του κορωνοϊού παραταθεί και το ακαδημαϊκό έτος.

Η αλληλουχία στην αλυσίδα της οικονομίας έχει σπάσει. Σχεδόν όλοι πλήττονται. Όμως προέχει ο άνθρωπος και η επιβίωσή του. Η βοήθεια που αναμένουμε από το Κράτος σ’ αυτό μας το πρόβλημα θα έρθει να καλύψει βασικές βιοτικές μας ανάγκες.   

Ευελπιστώντας για τις άμεσες ενέργειές

Σας, ευχαριστούμε εκ των προτέρων.»

Επιστολή Φοιτητών στο Υπουργείο Παιδείας

Η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη με επιστολή της προς το Υπουργείο Παιδείας ζητά την επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης για την μείωση του μισθώματος και για τις κατοικίες φοιτητών που διαμένουν εκτός του κυρίου τόπου διαμονής τους, όπως ήδη προβλέπεται για κύριες κατοικίες και επιχειρήσεις.

Στην επιστολή τονίζεται: «Ένα μέρος της φοιτητικής κοινότητας δεν δικαιούται δωρεάν σίτισης και στέγασης ούτε εμπίπτει στο καθεστώς των δικαιούχων φοιτητικού επιδόματος, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη πως για δύο τουλάχιστον μήνες οι φοιτητές που απουσιάζουν αναγκαστικά από τον τόπο σπουδών τους επιβαρύνονται δυσανάλογα με την κάλυψη του κόστους του μισθώματος  χωρίς να γίνεται χρήση του όμως, 

προτείνουμε τα εξής:

1. Την επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης για την μείωση του μισθώματος και στις κατοικίες των φοιτητών που διαμένουν εκτός του κύριου τόπου διανομής τους. Η μείωση μπορεί να ανέρχεται σε ποσοστό από 40 % - 60% λαμβάνοντας άλλωστε υπόψη πως η πλειονότητα και των εκμισθωτών έχει ενταχθεί σε κάποιο ευεργετικό καθεστώς (αναστολή καταβολής εισφορών και φόρων κ.λπ) ή η εργασιακή τους κατάσταση παραμένει αμετάβλητη. Η δίκαιη ισορροπία των δύο αυτών απαιτεί και τη λήψη θετικών μέτρων υπέρ των φοιτητριών και φοιτητών.

2. Δικαιούχοι θα είναι οι οικογένειες των φοιτητών ή φοιτητριών που διαμένουν εκτός μόνιμης κατοικίας ή και οι ίδιοι/ες εφόσον ένας εκ των δύο γονιών ή και οι δύο απέχουν αναγκαστικά από τα  εργασιακά τους καθήκοντα. Ωστόσο, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οικογένειες φοιτητών των οποίων ο επαγγελματικός κλάδος δεν έχει ενταχθεί (ως όφειλε) σε οικονομικά μέτρα στήριξης. 

3. Η διαδικασία ταυτοποίησης θα είναι εξαιρετικά απλή και θα υπάρχει διασύνδεση με το σύστημα Εργάνη έτσι ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος ή ενδιαφερόμενη να αποδεικνύει ευκόλως ότι οι γονείς του έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων.

4. Οι ενδιαφερόμενες και ενδιαφερόμενοι θα προσκομίσουν τις συμβάσεις μίσθωσης, έναν λογαριασμό από εταιρία κοινής ωφέλειας (οποιαδήποτε ΔΕΚΟ) και βεβαίωση σπουδών για να ενταχθούν στο παραπάνω καθεστώς.

Με τον τρόπο αυτό θα παρασχεθεί ένα ευρύτερο και ισότιμο πλαίσιο προστασίας για τους οικονομικά ασθενέστερους, τους μη προνομιούχους και όσους υπέστησαν δραματική μείωση του εισοδήματος τους την περίοδο αυτή. Άλλως κινδυνεύουν να μείνουν ακάλυπτοι και απροστάτευτοι οι πληγέντες από την υγειονομική και οικονομική κρίση, οι οποίοι ως μοναδικό ανάχωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης και συνθηκών φοίτησης είχαν και έχουν το δημόσιο πανεπιστήμιο και το κοινωνικό κράτος». 

Την παραπάνω επιστολή όπως αναφέρει στα «Φοιτητικά Νέα» η Λένα Χασιώτη, εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ Νομικής του ΔΠΘ, συνυπογράφουν οι ΠΑΣΠ Νομικής ΔΠΘ, Παιδαγωγικού Αλεξανδρούπολης, Πολιτικού Νομικής, Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Α.Ε.Ι. Καλαμάτας, Α.Ε.Ι. Πάτρας, Οικονομικού Αθήνας, Πανεπιστημίου Πειραιώς, Κορίνθου, Παντείου, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Νομικής Αθηνών, Καστοριάς, Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ, Ρεθύμνου, Μεσολογγίου, Τρίπολης, Αγρινίου και Τ.Ε.Φ.Α.Α. Κομοτηνής.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr