Ο Σύλλογος Εστιακών Ρεθύμνου για το κλείσιμο των φοιτητικών εστιών

Ο Σύλλογος Εστιακών Ρεθύμνου για το κλείσιμο των φοιτητικών εστιών: 

"Οι φοιτητές/-τριες των εστιών Ρεθύμνου καταγγέλουμε απερίφραστα την απόφαση της Κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές κατοικίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας!

Αντί η Κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να παράσχει χρηματοδότηση ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς φοιτητές/-τριες έξω από τα σπίτια τους. Εκατοντάδες είναι οι εστιακοί που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις μόνιμες κατοικίες τους για τους εξής λόγους:


  • Οι ίδιοι/-ες ή/και οι οικογένειες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Πολλοί/-ες από τους φοιτητές/-τριες εργάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους (πχ. delivery, takeaway, supermarket κλπ).
  • Αρκετοί/-ες φοιτητές/-τριες που προέρχονται από άλλες χώρες δεν δύνανται να επιστρέψουν (πχ. πολλές χώρες έχουν κλείσει τα σύνορα λόγω κοροναϊού).
  • Αδυνατούν λόγω οικογενειακών ζητημάτων.
  • Κάποιοι φοιτητές/-τριες το μόνο σπίτι που έχουν είναι οι εστίες.

Είναι οξύμωρο και εγείρει προβληματισμούς το ότι η Κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που καθολικά απαγορεύει την κυκλοφορία, αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών που έχει ως επακόλουθο την μαζική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς τους τόπους κατοικίας τους. Το “Μένουμε Σπίτι” της Κυβέρνησης καλό θα ήταν να εφαρμοστεί και για τους εστιακούς που έχουν ως σπίτι τους τις εστίες.

Είναι προφανές ότι η διαμονή των φοιτητών/-τριων στις εστίες αποτελεί κόστος και η ίδια αποποιείται των ευθυνών της. Αντί να λάβει μέτρα προστασίας η ίδια μας εκθέτει σε περαιτέρω κίνδυνο και ‘μας και τις οικογένειες μας. Αυτό που έχουμε ανάγκη, σήμερα, είναι εστίες ανοιχτές οι οποίες να πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις προφύλαξης από την πανδημία.

Καλούμε κάθε εστιακό φοιτητή/-τρια να υψώσει το ανάστημα του, να διεκδικήσει τα δικαιώματα του και να μην επιτρέψει να εκδιωχθεί από το ίδιο του το σπίτι.

Απαιτούμε:

  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ – ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ.
  • Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια, πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα!
  • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) και τακτική ανανέωση τους.
  • Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19 για τυχόν σοβαρά συμπτώματα.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας με όλα τα αναγκαία μέτρα για σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες περίθαλψης.
  • Να μην διακοπεί καμία από τις ήδη υπάρχουσες παροχές (ρεύμα, νερό, ίντερνετ).

Η Κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο των εστιών να μείνει στα χαρτιά!!! Πίσω από την ατομική ευθύνη κρύβεται η κρατική ευθύνη.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ-ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΣΤΙΕΣ


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής 22 Μαρτίου 2020 δεχτήκαμε επίσκεψη από υπάλληλο της Μέριμνας με σκοπό να μας ενημερώσει ότι πρέπει μέχρι την Τετάρτη 25 Μαρτίου να έχουμε εκκενώσει την εστία τόσο από τη φυσική μας παρουσία, όσο και από τα προσωπικά μας αντικείμενα και να έχουμε παραδώσει τα κλειδιά στη Μέριμνα. Η απόφαση να εκκενωθούν οι εστίες των ιδρυμάτων σε όλη την Ελλάδα ήταν ήδη δημοσιευμένη σε ΦΕΚ (ΦΕΚ Β' 956/21-3-20) στο οποίο δεν αναφερόταν κάτι για απομάκρυνση των προσωπικών αντικειμένων των φοιτητών/τριών. Επρόκειτο για αυθαίρετη απόφαση της Μέριμνας του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου. Το ίδιο βράδυ, με πρωτοβουλία όσων έχουμε απομείνει στις εστίες, πραγματοποιήσαμε συνάντηση ώστε να παρθούν αποφάσεις σχετικά με το πώς μπορούμε να δράσουμε. Αφού ενημερωθήκαμε για τις εξελίξεις και στους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους εστιών πανελλαδικά, συντάξαμε ένα κείμενο με τα αιτήματά μας. Βασικοί μας στόχοι ήταν αφενός να μην επιτρέψουμε την απομάκρυνση κανενός και καμιάς από τα σπίτια μας και αφετέρου να παραμείνουν τα πράγματά μας στη θέση τους. Έτσι, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε κινητοποίηση στη Μέριμνα το πρωί της Δευτέρας 23 Μαρτίου. 

Αφού τους καταθέσαμε τα αιτήματά μας, οι ίδιοι παραδέχτηκαν ότι η απομάκρυνση των αντικειμένων και η επιστροφή των κλειδιών ήταν δική τους- αυθαίρετη- απόφαση, ενώ εμείς από την πλευρά μας ξεκαθαρίσαμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι/ες να κάνουμε βήμα πίσω. Παράλληλα, οι Πρυτανικές Αρχές δέχτηκαν να συναντηθούν μαζί μας την Πέμπτη 26 Μαρτίου, δηλαδή μία μέρα μετά από την καταληκτική ημερομηνία εκκένωσης που προβλέπεται από το ΦΕΚ! Το ίδιο απόγευμα, μετά από επικοινωνία που είχαμε με καθηγητές του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου, αποφασίσαμε να συντάξουμε επιστολή προς την Πρυτανεία και τη Μέριμνα στην οποία να αναφέρουμε τα αιτήματά μας και μια λίστα με τα ονοματεπώνυμα όσων έχουμε ανάγκη να μείνουμε στην εστία.  Δε λάβαμε απάντηση σε καμία από τις δύο επιστολές που στείλαμε. Το πρωί της Τρίτης τα άτομα που ανήκουν σε κάποια από τις κατ' εξαίρεση περιπτώσεις που προβλέπει το ΦΕΚ (αλλοδαποί φοιτητές, ορφανοί από δύο γονείς) ενημερώθηκαν προσωπικά από τη Μέριμνα ότι θα πρέπει άμεσα να υπογράψουν μια δήλωση και να μεταφερθούν μαζί με τα προσωπικά τους αντικείμενα σε κάποιο τουριστικό κατάλυμα. Κάτι τέτοιο μας βρήκε αντίθετους/ες από την πρώτη στιγμή και έτσι αποφασίσαμε συλλογικά να παρέμβουμε στη Μέριμνα, ώστε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι/ες να συμβιβαστούμε με λύσεις που προάγουν διακρίσεις ανάμεσά μας. Οι υπάλληλοι της Μέριμνας δε δέχτηκαν να έρθουν σε διάλογο μαζί μας, κλείνοντας τις πόρτες σε κάθε προσπάθειά μας για επικοινωνία. Από την πλευρά μας εμμένουμε στα αρχικά μας αιτήματα και δηλώνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε καμία και κανένας να βρεθεί στο δρόμο εξαιτίας κυβερνητικών αποφάσεων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά μας. 

  • Να παραμείνουμε όλες/οι στις εστίες και να μην απομακρυνθούν τα προσωπικά μας αντικείμενα.
  • Να μην διακοπεί καμία από τις ήδη υπάρχουσες παροχές (σίτιση,ρεύμα,νερό, κ.ο.κ.).
  • Τακτική ανανέωση των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (αλκοολούχα αντισηπτικά κ.ο.κ.) τόσο για τους/τις οικότροφους όσο και για τους/τις εργαζόμενους/ες.
  • Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια και άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Δωρεάν εκτέλεση του τεστ Covid-19 για όποιον/α επιθυμεί.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησής για το Εθνικό Σύστημα Υγείας με όλα τα αναγκαία μέτρα για σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες περίθαλψης. 
  • Καμία υπενοικίαση ξενοδοχείου για στέγαση των εστιακών φοιτητών/τριών.
  • Στεκόμαστε αλληλέγγυες/οι στον αγώνα όλων των εστιακών και δεν κάνουμε βήμα πίσω!

Σύλλογος Εστιακών Ρεθύμνου

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr