Τι θα γίνει με το εξάμηνο και εάν θα επεκταθεί η απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία

Τι θα γίνει με το εξάμηνο, τα μαθήματα και για το εάν επεκταθεί η απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία

Θα επεκταθεί η απαγόρευση της εκπαιδευτική λειτουργίας με φυσική παρουσία; Θα χάσουν οι φοιτητές το εξάμηνο; Τι γίνει με την εξεταστική; Τα παραπάνω ερωτήματα απασχολούν τους φοιτητές αυτό το διάστημα εν μέσω κορωνοϊού.

Για το εάν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την μετακύλιση της εξεταστικής του Ιουνίου ο Υφυπουργός Παιδείας απάντησε ότι: «Αν χρειαστεί το κάθε Ίδρυμα, προκειμένου να συμπληρωθεί και ο απαιτούμενος αριθμός διδακτικών εβδομάδων που έχουν χαθεί μπορεί να δώσει παράταση μία με δύο εβδομάδες, αλλά με τα μέτρα που έχουμε λάβει δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα».


«Η εξεταστική θα δοθεί και δεν θα χαθεί το εξάμηνο», δήλωσε σχετικά ο κ. Διγαλάκης.

Επίσης τόνισε πως, «τα πανεπιστήμια δεν είναι κλειστά, αυτό που έχει σταματήσει είναι η εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία». 

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Το Υπουργείο Παιδείας για το εαρινό εξάμηνο των φοιτητών

Εγκύκλιος προς τα Πανεπιστήμια

Χθες εξεδόθη εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας προς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που περιλαμβάνει τους τρόπους εφαρμογής της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Η εκπαιδευτική διαδικασία των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) δύναται να γίνεται με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για όσο διάστημα διαρκεί η προσωρινή απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία.

Έτσι, τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας μπορούν να προχωρήσουν άμεσα σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, καθώς τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα και πλατφόρμες, ενώ σε αρκετά υπάρχουν και συμπληρωματικά λογισμικά πακέτα, τα οποία επιτρέπουν την απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο διαδικτυακά. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα ενίσχυσης των σχετικών υποδομών των ΑΕΙ με προμήθεια εξοπλισμού κεντρικών εξυπηρετητών και νέων αδειών χρήσης πλατφόρμας λογισμικού.

Ενδεχόμενη παράταση της απαγόρευσης

Επιπλέον, εκτός από την άμεση διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας με ηλεκτρονικά μέσα για όσα μαθήματα είναι εφικτό, τα ΑΕΙ και οι διδάσκοντες μπορούν να αξιοποιήσουν το διάστημα έως τις 24 Μαρτίου προκειμένου να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο παράτασης της απαγόρευσης εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία.

Σε αυτήν την περίπτωση, όπως ενημέρωσε το υπουργείο, θα υπάρξει πλήρης μετάπτωση σε ηλεκτρονική εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ώστε να μη χαθεί το εαρινό ακαδημαϊκό εξάμηνο. Επομένως, στόχος των ΑΕΙ πρέπει να είναι να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα μαθήματα με ηλεκτρονικά μέσα, και μάλιστα με μεθόδους και εργαλεία σύγχρονης διδασκαλίας, με αφετηρία την 26η Μαρτίου.

Υποχρεώσεις και Προθεσμίες Πανεπιστημίων

Τα Πανεπιστήμια καλούνται να υπάρξει άμεση μέριμνα και συντονισμός από τις διοικήσεις των ΑΕΙ, προκειμένου η μεγάλη πλειοψηφία των μαθημάτων να παρέχεται ηλεκτρονικά μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία.

Η διεξαγωγή ενός μαθήματος δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στον ασύγχρονο τρόπο (ανάρτηση του εκπαιδευτικού υλικού σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα), αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται και από σύγχρονη διδασκαλία (διαδικτυακή διεξαγωγή του μαθήματος), ή από βιντεοσκοπημένες διαλέξεις ή συνδυασμό των δύο τελευταίων μεθόδων.

Συγχρόνως, με σχετικές κεντρικές ανακοινώσεις και με ευθύνη και των διδασκόντων, να υπάρχει προτροπή των φοιτητών να χρησιμοποιούν τους ιδρυματικούς λογαριασμούς τους και να εγγραφούν στις πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε όλα τα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου.

Κρίνεται απαραίτητο έως τις 30 Μαρτίου να υπάρχει, με ευθύνη των ΑΕΙ, καταγραφή και ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον αριθμό των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου ανά Τμήμα και ανά ΑΕΙ τα οποία θα προσφέρονται με εξ αποστάσεως εκπαίδευση (ακόμη και μόνο για το θεωρητικό τους μέρος).

Για τα μαθήματα τα οποία δεν θα μπορούν να προσφερθούν, θα πρέπει να υπάρχει σχετική αιτιολόγηση.

Eπίσης, μετά από συνεννόηση της ηγεσίας του υπουργείου με τις εταιρείες Google και Microsoft, παρέχονται δωρεάν επιπλέον δύο ψηφιακές πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και διαδραστικής-ψηφιακής μάθησης. Επιπρόσθετα, το Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο GUNET θα συνδράμει στην πλήρη αξιοποίηση/αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων ηλεκτρονικής διαχείρισης και υλοποίησης μαθημάτων, καθώς επίσης και στους τρόπους συνέργειας όλων των προσφερομένων εργαλείων.

Για ότι νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση μέσα από τα «Φοιτητικά Νέα» μείνετε συντονισμένοι!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr