Τι θα γίνει με τα μαθήματα των φοιτητών!

Τι θα γίνει με τα μαθήματα των φοιτητών!

Η Εκπαίδευση σε όλα Τμήματα των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της χώρας έχει ανασταλεί μέχρι τις 24 Μαρτίου 2020 και οι Πρυτανικές Αρχές των ιδρυμάτων βρίσκονται σε συνεννοήσεις προκειμένου να επεξεργαστούν λύσεις σε εκπαιδευτικό και νομικό πλαίσιο για την διδασκαλία που βρίσκεται σε αναστολή.

Το Υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με την Υπουργό Νίκη Κεραμέως σχεδιάζει ήδη τα επόμενα βήματα αναφορικά με τα πανεπιστήμια και τα σχολεία.


Τι δήλωσε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως:

"Σε συνέχεια των ανακοινώσεων για αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών, θέλω να διαβεβαιώσω την εκπαιδευτική κοινότητα ότι δεν συντρέχει καμία ανησυχία για το διδακτικό και ακαδημαϊκό έτος. Έχουμε ήδη εκπονήσει εναλλακτικά σχέδια για όλα τα σενάρια.

- Για τα πανεπιστήμια: ξεκινάει άμεσα η διαδικτυακή εκπαίδευση, με την οποία τα ιδρύματα είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό εξοικειωμένα.

Αντίστοιχες ρυθμίσεις θα προβλεφθούν και για τις λοιπές δομές εκπαίδευσης.

Αυτή τη στιγμή προέχει να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και τις οικογένειές μας, τις κοινότητες μέσα στις οποίες ζούμε, ενώ παράλληλα εργαζόμαστε μεθοδικά για την ομαλή επανέναρξη των μαθημάτων και ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού έτους. Όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση."

Το ΕΑΠ θα συμβάλει με την τεχνογνωσία του

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με απόφαση του προσφέρει σε κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα που θα την χρειαστεί, την τεχνογνωσία του στα θέματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης της χώρας λόγω κορωνοϊού. Πιο αναλυτικά είναι σε θέση να εξοπλίσει το κάθε Πανεπιστήμιο της χώρας σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΑΠ Καθηγητή Οδυσσέα - Ιωάννη Ζώρα με πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (περισσότερα εδώ).

Υφυπουργός Παιδείας: Ένεργοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας στα Πανεπιστήμια

«"Θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για να διαταραχθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η λειτουργία των ΑΕΙ"

Το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) για το χρονικό διάστημα από 11.3.2020 έως και 24.3.2020 εξειδικεύτηκε χθες, 11 Μαρτίου 2020, κατά τη συνάντηση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Βασίλη Διγαλάκη, με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων και Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων, Καθ. Α. Δημόπουλο, Χ. Βιτσιλάκη, Μ. Νικολαΐδου και τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Ακαδημαϊκού Διαδικτύου, Καθ. Λ. Μεράκο.

Από τον κ. Διγαλάκη δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις για την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την εκπαιδευτική λειτουργία, τη φοιτητική μέριμνα και τις λοιπές υποστηρικτικές δομές και δραστηριότητες, καθώς και για τις διοικητικές λειτουργίες των ΑΕΙ, τις ερευνητικές δραστηριότητες και τις μετακινήσεις προσωπικού και φοιτητών.

Στη συνάντηση έγινε αναφορά στην ηλεκτρονικά υποστηριζόμενη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και σχετική ενημέρωση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης, στην οποία περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση της παραπάνω δυνατότητας διενέργειας της εκπαιδευτικής διαδικασίας με μέσα εξ αποστάσεως, τόσο για τα προπτυχιακά, όσο και για τα μεταπτυχιακά μαθήματα, καθώς και η δυνατότητα άμεσης προμήθειας κεντρικών εξυπηρετητών και νέων αδειών χρήσης πλατφόρμας λογισμικού για την υποστήριξη της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης.

Επισημαίνεται ότι σχετικές ανακοινώσεις για την ενεργοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα γίνουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Φοιτητές ζητούν την άμεση εφαρμογή των εξ αποστάσεως διαλέξεων

Λόγω της αιφνίδιας αλλά απολύτως δικαιολογημένης αναστολής της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για την ασφάλεια της φοιτητικής και γενικότερα της πανεπιστημιακής κοινότητας, φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ζητούν με επιστολές τους προς τους Πρυτάνεις των Ιδρυμάτων τους την άμεση εφαρμογή των εξ αποστάσεως διαλέξεων για τα μαθήματα θεωρίας.

Πιο αναλυτικά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής οι φοιτητές της "Ανεξάρτητης Φοιτητικής Πρωτοβουλίας" όπως περιγράφουν στην επιστολή που απέστειλαν προς τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου, πιστεύουν πως η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης (eclass, gunet) είναι μια πολύ απλή, από πλευράς εξοπλισμού, λύση η οποία θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών ενώ θα μπορούν να υποβάλλονται και ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της διάλεξη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όπως τονίζεται την καθημερινή επαφή των φοιτητών με το εκάστοτε μάθημα και την αποφυγή τυχόν παράτασης του εξαμήνου και κατά επέκταση, της εξεταστικής περιόδου. 

Παρόμοια επιστολή εστάλει και από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Αστέριο Εμ. Φίλη, προς την Πρύτανι του Ιδρύματος Καθηγήτρια Μαρία Νικολαΐδη. Οι φοιτητές αιτούνται την αναπλήρωση και τη διδασκαλία των μαθημάτων όπου δίνεται αυτή η δυνατότητα μέσω της τεχνολογίας της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης (eclass), σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η παράταση των μαθημάτων και της εξεταστικής περιόδου, κάτι που θα σήμαινε επιπλέον φόρτο εργασίας τόσο για το προσωπικό όσο και για τους φοιτητές τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι φοιτητές και από τα δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα εκτιμούν μέσω των επιστολών τους, πως το eclass μπορεί να καλύψει έστω τις βασικές ανάγκες που απαιτούνται για τις εξ αποστάσεως διαλέξεις. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Για ότι νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση μέσα από τα «Φοιτητικά Νέα» μείνετε συντονισμένοι!

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr