Μ.Α.Σ: Για τη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ την Πέμπτη 30/10

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 

Την Πέμπτη 30/10 το πρωί ήταν προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ. Όλες τις προηγούμενες ημέρες, δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι του πανεπιστημίου είχαν πραγματοποιήσει γενικές συνελεύσεις και είχαν καταλήξει σε συγκεκριμένες διεκδικήσεις για τα οξυμμένα προβλήματα που συναντούν οι φοιτητές όπως:

  • Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Ούτε 1€ για σίτιση-στέγαση-βιβλία-σημειώσεις-αναλώσιμα-μεταφορές
  • Ακίνητα των ιδρυμάτων και δημόσια κτήρια να μετατραπούν σε εστίες στην ευθύνη του κράτους. Επίδομα ενοικίου και δωρεάν δωμάτια σε ξενοδοχεία για όσους κάνουν αίτηση και δεν μπαίνουν σε εστία
  • Πρόσληψη μόνιμων καθηγητών που να καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών
  • Κανένας φοιτητής να μη μείνει έξω από εργαστήριο ή θεωρία, οι πρωτοετείς που θα πάρουν μεταγραφή να μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα και εργαστήρια ώστε να μη χάσουν το εξάμηνο
  • Να φύγουν οι εταιρίες και οι εργολάβοι από τις σχολές,
  • Να φύγει η εταιρία security
  • Να μην περάσει ο νέος Οργανισμός που εφαρμόζει τον αντιδραστικό νόμο πλαίσιο
  • Να μη διαγραφεί κανείς φοιτητής που θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του.
  • Μια σειρά συλλόγων, εκτός από αρκετές κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, αποφάσισαν να θέσουν με εκπροσώπους τους αυτά τα αιτήματα και στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ όταν συνεδριάσει.

Όμως όσα συνέβησαν κατά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου δεν έχουν καμιά σχέση με τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων του ΕΚΠΑ. Μια μικρή ομάδα μελών των παρατάξεων ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ, έξω και πέρα από τις αποφάσεις των συλλόγων, έστησε ένα σκηνικό για τις κάμερες που τελικά εξυπηρετεί άλλους σκοπούς: Να μη γίνεται καμιά συζήτηση και να μην υπάρχει καμιά ενημέρωση στην κοινή γνώμη για τα τεράστια προβλήματα των φοιτητών του πανεπιστημίου, πράγμα που βολεύει την κυβέρνηση ώστε με τη σύμφωνη γνώμη του Πρύτανη να συνεχίζει ανεμπόδιστα την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στην ανώτατη εκπαίδευση, να παρουσιάζεται υποκριτικά ως υπέρμαχος της δήθεν «εύρυθμης» λειτουργίας του ιδρύματος και να προσπαθεί να νομιμοποιήσει μέτρα όπως security και άλλα που βάζουν στο στόχαστρό τους τη συλλογική διεκδίκηση. Να δίνει τροφή για δηλώσεις όπως αυτή του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ οτι «Για όσους επιχειρούν καταλήψεις, υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση από τους νόμους, οι οποίοι πρέπει να εφαρμόζονται». Έχει στόχο να ενταθεί ο αυταρχισμός, να αποπροσανατολιστούν οι φοιτητές από την ανάγκη να συζητήσουν και να παλέψουν μαζικά γι' αυτά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Να συκοφαντούνται οι αγώνες του φοιτητικού κινήματος και οι φοιτητικοί σύλλογοι.


Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένες ομάδες δρουν με αυτόν τον τρόπο. Πλέον είναι πιο καθαρό από ποτέ ότι δρουν τυχοδιωκτικά, για τις κάμερες και για εντυπωσιασμό, ότι γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις αποφάσεις των συλλόγων και των συνελεύσεών τους. Με αυτόν τον τόπο συκοφαντούν το φοιτητικό κίνημα, μπαίνουν εμπόδιο στη συμμετοχή και την οργάνωση των φοιτητών, στο δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών στις σπουδές και το μέλλον.

Καλούμε τους φοιτητές να δυναμώσουν την πάλη τους για όσα έχουν ανάγκη. Να συμμετέχουν μαζικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη στο οποίο καλούν πάνω από 60 φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι. Να παραμερίσουν τις δυνάμεις που μπαίνουν εμπόδιο στην οργάνωση και το δυνάμωμα του αγώνα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr