Θες το πτυχίο στην ώρα του; 11+1 συμβουλές για να το καταφέρεις!

Θες το πτυχίο στην ώρα του; 11+1 συμβουλές για να το καταφέρεις!

Φοιτητική Ζωή - Student Life: Παρακάτω θα βρεις συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να μείνεις εντός πορείας και να εκτιμήσεις όλα τα ευχάριστα και δυσάρεστα που θα περάσεις για να αποκτήσεις το Πτυχίο σου στην ώρα του.

1. Σκέψου γιατί το κάνεις! 


Οι πρώτες μέρες μοιάζουν πολύ ρόδινες. Χαλαρές παρακολουθήσεις διαλέξεων ή τα πρώτα εργαστήρια και εξοικείωση με τους χώρους. Οι ρυθμοί είναι αργοί και ομαλοί. Τα πρώτα βράδια ίσως σε βρουν να ξενυχτάς με τις πρώτες παρέες έξω. Πιο μετά, ίσως μαζεύεστε για video games. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, έχεις μηδαμινές σημειώσεις, από τις λίγες παρουσιάσεις στις οποίες ή πήγες ή έφυγες νωρίς. Φτάνει η μέρα της εξέτασης, έχεις κοιμηθεί μόνο 2 ώρες (στην καλύτερη περίπτωση) και στοχεύεις σε ένα λυτρωτικό 5άρι. Αν το πάρεις, να ξέρεις θα σε «…κυνηγάει». Αλήθεια, αυτό θες;

2. Ξεκίνα δημιουργώντας έναν όμορφο χώρο για μελέτη.

Έλα, τώρα! Ξέρεις καλά. Το σωστό διάβασμα δεν παίρνει ώρες. Απλά σε θέλει "εκεί" συγκεντρωμένο. Ένα μυστικό είναι να κρατάς το χώρο σου τακτοποιημένο. Αυτό, όσο κι αν δεν το πιστεύεις, σε ωθεί να βάλεις ένα καλύτερο πρόγραμμα στην καθημερινότητά σου. Φυσικά, αυτό που επίσης βοηθάει είναι μια καλή μουσική σε χαμηλή ένταση. 

Όταν δεν μπορείς να συγκεντρωθείς στο σπίτι, πήγαινε στη βιβλιοθήκη. Το διάβασμα στη βιβλιοθήκη της σχολής σου ή σε οποιαδήποτε βιβλιοθήκη είναι μια καλή επιλογή. Αν δεν σου αρέσει η υπερβολική ησυχία της βιβλιοθήκης πήγαινε σε μια φοιτητοκαφετέρια-αναγνωστήριο. Εάν είσαι και τύπος του καφέ, τι πιο αποδοτικό συνδυάζοντας καφέ και διάβασμα, ειδικά το χειμώνα!

3. Μην κοροϊδεύεις άλλο τον εαυτό σου και πήγαινε σε όλες τις παραδόσεις!

Πού θα πάει πια; Τώρα είναι καλά, εάν όντως οι γονείς σου φροντίζουν για τα πιο πολλά. Σκέψου ότι για εκείνους ο στόχος είναι καθαρός. Είναι όμως και για σένα;

Αν ναι, πήγαινε κάθε μέρα για μάθημα! 

Εκτός αν αρρωστήσεις!

Εξάλλου, ο μόνος τρόπος για να μάθεις στο μέγιστο βαθμό είναι να είσαι εκεί. Να έχεις ερωτήσεις και να μπορείς να τις απαντήσεις την ίδια στιγμή. Αν παρακολουθείς, μετά το ουσιαστικό διάβασμα για την εξεταστική δε θα πάρει πολύ. ? 

4. Προγραμμάτισε εσύ τις εξόδους σου!

Σίγουρα θα σε τραβολογάνε από δω κι από κει και θα επηρεάζεσαι. Αν είναι μια φορά στο τόσο, δεν πειράζει. Αλλά οι ώρες μετά το ξενύχτι; Ο χρόνος της επόμενης ημέρας; Για να επανέλθεις; Χαμένος…

5. Διάλεξε εσύ τις παρέες σου. 

Και κατά τα φοιτητικά χρόνια, αλλά και μετά, θα υπάρχεις σε κοινωνικά σύνολα και να ξέρεις, θα τείνεις να κάνεις ό,τι κάνουν. Αντί λοιπόν να σε ενδιαφέρει μόνο η καλοπέραση, κοίταξε να βρεις και κανένα άτομο με διαφορετικές ανησυχίες, πχ ιδέες για την επιστήμη. Θα καταλάβεις, όσο μεγαλώνεις, ότι αν θα ήθελες μια «...τρέλα» στη ζωή σου, είναι να έχεις φίλους που να αναρωτιούνται πως μπορούν να φτιάξουν ένα Drone από το μηδέν ή να αναρωτιούνται πώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τις εικόνες-πώς ξεχωρίζει ανθρώπινα πρόσωπα; Σου ακούγονται απλά; Η ζωή δεν είναι μόνο τσιγάρο, κλάμπ και joystick. Αναθεώρησε!

6. Κανόνισε ένα μακρινό ταξίδι με τους καλούς σου φίλους!

Βάλτε στόχο με την παρέα σου, να διαβάσετε με όρεξη και μεράκι και να περάσετε με καλούς βαθμούς σε αυτό το εξάμηνο. Μπορείτε! Κανένας δεν είναι χαζός. Όσο θα διαβάζετε και θα ψιλοβαριέστε, θα σκέφτεστε τι να πάρετε μαζί στο ταξίδι. Και θα γυρίζετε σελίδα με περισσότερη όρεξη. Αν δεν περάσετε, το ταξίδι δε θα γίνει. ?

7. Οραματίσου πώς θες τη ζωή σου σε 5 χρόνια από τώρα. 

Με έναν ξεκάθαρο στόχο, θα ξέρεις ότι κάθε λεπτό που περνάει είναι πολύτιμο. Αν πρέπει να διαβάσεις, βρες τον τρόπο. Για τον καθένα είναι διαφορετικός. Αν θες μεταπτυχιακό, έπειτα, πρέπει να βάλεις τα δυνατά σου για ένα καλό βαθμό στο πρώτο Πτυχίο. Αν μπορείς βρες δουλειά τώρα, και μάζεψε τα δικά σου χρήματα για το μεταπτυχιακό. 

8. Θυμήσου τί πέρασες στις Πανελλαδικές! 

Έλα! Πες! Κάθε φορά που έβλεπες τα θέματα; Φόβος; Ανησυχία; Τώρα; Τα τότε δύσκολα πέρασαν. Αλλά θυμήσου, αυτή εδώ η ζωή κυλάει. Ή θα αποφασίσεις να κυλήσεις ή  θα μείνεις στην άκρη να παρατηρείς.

9. Βρες τον προσωπικό σου στόχο και μην στηρίζεσαι πουθενά. 

Είχα ένα φίλο. Απλός άνθρωπος. Σπούδαζε Μηχανικός Η/Υ (5ετείς σπουδές). Ήταν παθιασμένος με τους υπολογιστές από μικρός. Αρχιτεκτονικές δικτύων, software developing και άλλα. Τώρα είναι στη Βοστώνη σε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο και προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του για να βοηθήσει παιδάκια με άσθμα.

Ποιός είναι ο δικός σου στόχος;

10. Να τρως καλά, να έχεις χόμπι και να γυμνάζεσαι.

Αμάν πια! Γίνατε κολλητάρια με τον ντελιβερά της γειτονιάς! Μαγείρεψε καμιά φορά… Είσαι ό,τι τρως! Και ποιός είπε ότι τα χόμπι δεν χωράνε στην φοιτητική ζωή; Αν μπορείς αγόρασε μια φωτογραφική μηχανή. Ταξίδεψε, απομνημόνευσε στιγμές με φίλους. Ή ξεκίνα ένα νέο χόμπι! 

Αν μπορείς, κάνε μια φιλανθρωπική κίνηση που μέχρι πριν δεν θα την έκανες. Θα σε αλλάξει.

11. Παρατάξεις; 

Μην γίνεις μέλος μόνο για τις σημειώσεις. Δεν είναι άσχημο να ασχολείσαι με τα φοιτητικά προβλήματα. Γιατί υπάρχουν και είναι πολλά. Κι αν όντως το να είσαι μέλος μια παράταξης στο πανεπιστήμιο είχε μόνο θετικά, όλοι θα ήταν σε μια παράταξη. Και δυστυχώς οι παρατάξεις δεν κάνουν μόνο αυτά για τα οποία αρχικά συγκροτούνται.

Είναι προσωπική επιλογή, αλλά πολλές φορές μετά από λίγο, χωρίς να το καταλάβεις, ζητούνται από σένα πολλά περισσότερα… φτάνοντας σε σημείο να ξεφύγεις από το πρόγραμμα διαβάσματος.

Ναι, πάλεψε για τα φοιτητικά προβλήματα. Αλλά έχοντας τη δυνατότητα να ξεφύγεις από τις κομματικές/παραταξιακές γραμμές.

Εδώ το κήρυγμα τελείωσε. Δε με νοιάζει τί εντυπώσεις σου άφησα, γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να σοβαρευτείς και να πάψεις να δικαιολογείς τον εαυτό σου. 

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι είχε πει ότι: 

«Στους ποταμούς, το νερό που αγγίζεις είναι το τελευταίο από αυτό που πέρασε και το πρώτο από αυτό που έρχεται. Αυτό συμβαίνει και με τον χρόνο.» 

Μην τον αφήνεις να χάνεται. 

Καλή τύχη!

Μην ξεχάσεις να το στείλεις σε ένα συμφοιτητή σου ;)

Πως να κάνεις εύκολα παρέες στο Πανεπιστήμιο

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr