Επεισόδια μεταξύ φοιτητών και Αστυνομίας κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Επεισόδια μεταξύ φοιτητών και Αστυνομίας κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου

Οι φοιτητές φτάνοντας έξω από τη Βουλή, όπου υπήρχε ο φραγμός των ΜΑΤ, άρχισαν να κουνάνε τις κλούβες με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να κάνουν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να τους απωθήσουν.Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ φοιτητών και Αστυνομίας κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου. 

Μέρος της πορείας, όταν έφτασε στον φραγμό των ΜΑΤ στο πλάι της Βουλής, κινήθηκε προς αυτά, με τις δυνάμεις καταστολής να απαντούν με χρήση χημικών.


Ειδικότερα, οι φοιτητές φτάνοντας έξω από τη Βουλή, όπου υπήρχε ο φραγμός των ΜΑΤ, άρχισαν να κουνάνε τις κλούβες με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να κάνουν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να τους απωθήσουν.  

Η Πορεία

Νωρίτερα, ξεχωριστή πορεία φοιτητών που πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα Προπύλαια, κατέληξε και αυτή στη Βουλή. 

Οι φοιτητές, μεταξύ άλλων, ζητούν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση στον νέο κρατικό προϋπολογισμό, να πραγματοποιηθούν όλες οι μετεγγραφές και να βρεθεί λύση στο ζήτημα της στέγασης των φοιτητών με ανέγερση νέων εστιών και επινοικίαση δωματίων για όσους μείνουν εκτός. 

 

Παράλληλα, τάσσονται κατά των διαγραφών φοιτητών, της κατάργησης του ασύλου και της ισοτίμησης κολεγίων-πανεπιστημίων. 

 

Όπως αναφέρουν: "Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι είναι αποφασισμένοι να στείλουν μήνυμα ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζει αυτή, αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση. Διεκδικούν πραγματικά σύγχρονες σπουδές με δικαιώματα, ένα πτυχίο υψηλού επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο που να κατοχυρώνει την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα …και όχι Πανεπιστήμιο με «άσυλο» στα επιχειρηματικά συμφέροντα."

Οι φοιτητές απαιτούν:

  • Έκτακτο κρατικό κονδύλι για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών των Ιδρυμάτων
  • Αύξηση της κρατική χρηματοδότησης για την εκπαίδευση στον νέο κρατικό προϋπολογισμό
  • Να γίνουν δεκτές όλες οι μετεγγραφές
  • Άμεση λύση στο ζήτημα της στέγασης των φοιτητών με ανέγερση νέων εστιών και επινοικίαση δωματίων για όσους μείνουν εκτός.
  • Ούτε σκέψη για διαγραφές φοιτητών. Η κυβέρνηση ΝΔ να μην τολμήσει αν φέρει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει.
  • Οι νόμοι για το άσυλο και την ισοτιμία κολεγίων – Πανεπιστημίων να μείνουν στα χαρτιά.

Αμέσως μετά το συλλαλητήριο οι ΦΣ πρόκειται να πραγματοποιήσουν πανελλαδικό συντονιστικό στο κτήριο του Χημείου, για να σχεδιάσουν τις επόμενες τους κινητοποιήσεις.

ΦΩΤΟ: ΤΟ ΒΗΜΑ, SOOC / GEΟRGE VIΤSARAS

Οι Σχολές και τα Τμήματα που αποφάσισαν καταλήψεις – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ!

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr