Βρετανία: Αύξηση στα πανεπιστημιακά δίδακτρα για τους Ευρωπαίους φοιτητές

Βρετανία: Αύξηση στα πανεπιστημιακά δίδακτρα για τους Ευρωπαίους φοιτητές

Υψηλότερα δίδακτρα θα πληρώνουν οι φοιτητές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια της Αγγλίας συγκριτικά με αυτά που πληρώνουν οι Βρετανοί, σύμφωνα με ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση. 

Οπως αποκαλύπτει το BuzzFeed News ο υπουργός Παιδείας, Ντέμιαν Χιντς προτείνει την κατάργηση της οικονομικής διευκόλυνσης που προβλέπεται για τους Βρετανούς, για τους φοιτητές από την Ε.Ε. που θα αρχίσουν μαθήματα το ακαδημαϊκό έτος 2021/22, είτε η Βρετανία αποχωρήσει από την Ενωση με συμφωνία ή χωρίς. 


Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι οι νέοι φοιτητές της Ε.Ε. θα χρεώνονται τα υψηλότερα δίδακτρα, τα οποία πληρώνουν σήμερα οι φοιτητές από χώρες εκτός της Ε.Ε.

Οι προτάσεις, που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, αναμένεται να πυροδοτήσουν μια συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο για το κατά πόσο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναζητά να μειώσει τον αριθμό των ξένων φοιτητών στα αγγλικά πανεπιστήμια αλλά και για το μήνυμα που θέλει να στείλει σχετικά με το όραμα της κυβέρνησής της την εποχή μετά το Brexit. 

Αλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που το θέμα πυροδοτεί εντάσεις στους κόλπους της κυβέρνησης καθώς η Μέι έχει συγκρουστεί και στο παρελθόν λόγω της επιμονής της ότι οι ξένοι φοιτητές θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα στοιχεία που αφορούν τη μετανάστευση. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οζμπορν έχει δηλώσει ότι η Μέι ήταν η μοναδική υπουργός στην κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον που πίστευε ότι οι φοιτητές θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα νούμερα αυτά. 

Αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίοι φοιτητές που σπουδάζουν στα αγγλικά πανεπιστήμια πληρώνουν τα ίδια δίδακτρα με τους Αγγλους φοιτητές. 

Σε περίπτωση που αυτό αλλάξει τότε αναμένεται να υπάρξουν επιπτώσεις στον αριθμό των φοιτητών, στα οικονομικά των πανεπιστημίων αλλά και στα δίδακτρα που οι μελλοντικοί Αγγλοι φοιτητές θα πληρώνουν στα πανεπιστήμια στην Ευρώπη. 

Στελέχη του υπουργείου Παιδείας και αξιωματούχοι στη Ντάουνινγκ Στρίτ θεωρούν πάντως ότι η ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση που προσφέρεται σε φοιτητές από την Ε.Ε. δεν θα δικαιολογείται μετά το Brexit. 

Υπουργοί εκφράζουν το επιχείρημα ότι όσο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλος της Ε.Ε. η υπάρχουσα κατάσταση αιτιολογείται από το γεγονός ότι οι φοιτητές από άλλες χώρες είναι πιθανόν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, να πληρώνουν φόρους και να συνεισφέρουν στην οικονομία μετά το τέλος των σπουδών.

Οταν όμως το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει, είτε με συμφωνία ή χωρίς, οι φοιτητές από την Ε.Ε. θα υπόκεινται σε νέους κανόνες για τη μετανάστευση, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι μειωμένες οι πιθανότητες να μείνουν και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ακόμα λιγότερο πιθανό να αποπληρώσουν τα φοιτητικά τους δάνεια. 

Αυτή τη στιγμή περίπου 135.000 φοιτητές από την Ε.Ε. σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα πανεπιστήμια εκφράζουν φόβους ότι η αύξηση στα δίδακτρα θα τους αποθαρρύνει από το να κάνουν αιτήσεις στο μέλλον. 

Τα δίδακτρα για διεθνείς φοιτητές πανεπιστημίου κυμαίνονται ανάμεσα στις 10.000 και 38.000 στερλίνες ετησίως. 

Δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από τον οργανισμό Russell Group που εκπροσωπεί 24 κορυφαία βρετανικά πανεπιστήμια δείχνουν ότι ήδη το ακαδημαϊκό έτος 2018/2019 υπήρξε 3% μείωση στον αριθμό των φοιτητών που εγγράφησαν και 9% μείωση στον αριθμό των μεταπτυχιακών φοιτητών, αναφέρει η Καθημερινή.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr