Φοιτητές σας ενδιαφέρει! Μείωση στρατιωτικής θητείας − ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Φοιτητές σας ενδιαφέρει! Μείωση στρατιωτικής θητείας − ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Κατατέθηκε και θα εισαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια προς ψήφιση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με όλες τις αλλαγές στην στρατιωτική θητεία.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας, για την μείωση της στρατιωτικής θητείας, για τους αντιρρησίες συνείδησης και για τους πληγέντες στο Μάτι και στη Μάνδρα.


Συγκεκριμένα με τις διατάξεις του υπό ψήφιση νόμου προβλέπονται, μεταξύ άλλων:

Μείωση στρατιωτικής θητείας

Mειωμένη στρατιωτική θητεία 6 μηνών για όλα τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών ακόμη και για 4 παιδιά αντί για 6 που ίσχυε.

Για τα παιδιά 3τεκνων οικογενειών προβλέπεται:

- 8 μήνες αντί για 9 στον Στρατό Ξηράς

- 9 μήνες για το Ναυτικό και την Αεροπορία.

Ανυπότακτοι

- Ρύθμιση με την οποία όσοι ανυπότακτοι επιθυμούν να κλείσουν τις στρατολογικές υποχρεώσεις τους έως το τέλος του 2020 απαλλάσσονται από τα διοικητικά, στρατολογικά και οικονομικά μέτρα σε βάρος τους.

Για πληγέντες στο Μάτι και τη Μάνδρα

Επίσης πριμοδοτούνται οι μαθητές που έχασαν τους γονείς τους ή το σπίτι και την οικογενειακή επιχείρηση στις περιοχές Μάτι και Μάνδρα και συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ή ήταν μαθητές Γ’ Λυκείου αντίστοιχα, για την εισαγωγή τους σε στρατιωτικές σχολές μέσω της υπέρβασης του συνολικού αριθμού των εισακτέων σε αυτές.

Αντιρρησίες συνείδησης

- Ρύθμιση για τους αντιρρησίες συνείδησης, με την οποία μειώνεται στα 33 από τα 35 έτη, το ηλικιακό όριο εξαγοράς υπολοίπου της εναλλακτικής υπηρεσίας, εφόσον έχουν διατεθεί ή διατεθούν σε φορείς του δημοσίου, αφού εκπληρώσουν εναλλακτική θητεία 20 ημερών αντί 40 που ίσχυε. Επιπλέον, καταργείται το μέτρο της δίμηνης υποχρεωτικής παραμονής τους - επιπλέον της πραγματικής στρατιωτικής θητείας - στην εναλλακτική υπηρεσία πριν την οριστική απόλυσή τους.

Νομική υποστήριξη

- Ρύθμιση για την επέκταση της νομικής υποστήριξης στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων όσον αφορά σε αδικήματα που φέρεται να διέπραξαν κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.

- Ρύθμιση για τη βελτίωση του στρατιωτικού ποινικού κώδικα, την εξέλιξη στο δικαστικό σώμα.

Διαβάστε το νομοσχέδιο εδώ

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr