Φοιτητή πώς να διατηρήσεις το σπίτι σου καθαρό

Φοιτητή πώς να διατηρήσεις το σπίτι σου καθαρό

Τα φοιτητικά χρόνια είναι για πολλούς η πρώτη περίοδος (σχετικής) ανεξαρτητοποίησης από τους γονείς. Είσαι ενήλικας πλέον, έχεις τις σπουδές, τους φίλους και την προσωπική σου ζωή. Αποφασίζεις πλέον μόνος σου αλλά η ενήλικη ζωή έχει και ευθύνες. Και μία από αυτές είναι να διατηρήσεις το σπίτι καθαρό και οργανωμένο.

Είτε ζεις μόνος είτε με άλλους υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές για το πώς να διατηρήσεις την τάξη στο σπίτι σου και θα αποφύγεις να δείχνει μονίμως σαν βομβαρδισμένο τοπίο. Οι περισσότεροι άνθρωποι σιχαίνονται τις δουλειές του σπιτιού αλλά καλό είναι να θυμάσαι ότι όσο πιο γρήγορα τις κάνεις τόσο περισσότερο χρόνο θα έχεις για να αφιερώσεις σε πράγματα που σου αρέσουν. 


Ο παρ’ ολίγον δεκάλογος του καθαρού φοιτητικού σπιτιού:

1. Μην πετάς αριστερά και δεξιά τα πράγματα σου μόλις γυρίσεις στο σπίτι. Βάλε το μπουφάν και την τσάντα σου στη θέση τους και μην αφήνεις τα παπούτσια μες τη μέση. Πέρα από λόγους οργάνωσης, η συγκεκριμένη συμβουλή είναι χρήσιμη για να αποφύγεις να σκοντάφτεις πάνω τους κάθε φορά που περπατάς μέσα στο σπίτι.

2. Βρες ένα σημείο στην είσοδο του σπιτιού όπου θα αφήνεις τα κλειδιά σου. Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα από το να βιάζεσαι και να πρέπει να γυρίσεις όλο το σπίτι για να τα βρεις. Επίσης καλό θα ήταν να αφήνεις εκεί και τα κέρματα που βρίσκονται στις τσέπες και στον πάτο της τσάντας σου. Είναι πιθανό να τα χρειαστείς κάποια στιγμή…  

3. Ξεφορτώσου την χαρτούρα! Σημειώσεις, post-it, αποδείξεις κοινοχρήστων, τηλέφωνα σημειωμένα σε χαρτί βρίσκονται όλα διάσπαρτα μέσα στο σπίτι. Αποφάσισε τι χρειάζεσαι και πέταξε όλα τα υπόλοιπα. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο θα έχεις πιο καθαρό σπίτι, αλλά θα μπορείς να βρεις και να ανατρέξεις στις σημειώσεις σου, χωρίς να χρειαστεί να ψάχνεις ανάμεσα σε στοίβες από ετερόκλιτα χαρτιά.

4. Είτε μαγειρέψεις εσύ είτε παραγγείλεις φαγητό από έξω, μάζεψε τα πιάτα αμέσως μετά το φαγητό. Όσο τα αφήνεις, τόσο πιο πολύ θα βαριέσαι αργότερα να τα μαζέψεις και ο κίνδυνος να συσσωρευτούν πιάτα, ποτήρια και άδεια κουτιά πίτσας πάνω στο τραπέζι είναι κάτι παραπάνω από μεγάλος.

5. Κουζίνα: το πλύσιμο των πιάτων όταν πλέον δεν έχει μείνει τίποτα καθαρό, δεν είναι ο σωστός τρόπος προσέγγισης. Φρόντισε να πλένεις τα πιάτα τουλάχιστον κάθε δύο ημέρες για να αποφύγεις τους ουρανοξύστες από πιάτα και ποτήρια μέσα στο νεροχύτη. Δύο φορές το χρόνο θα πρέπει να κάνεις γενική καθαριότητα και να καθαρίζεις τα ντουλάπια. Δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει να γίνει… Όταν τελειώσεις, επιβράβευσε τον εαυτό σου: πήγαινε βόλτα με τους φίλους σου, παίξε σε ένα ελληνικό online casino, αγόρασε εισιτήρια για μια συναυλία ή πήγαινε για ψώνια. Το αξίζεις άλλωστε!

6. Τα ρούχα μπορούν να βρίσκονται σε δύο θέσεις: στη ντουλάπα ή στο καλάθι για τα άπλυτα. Μην τα αφήνεις όλα σε μια καρέκλα (όλοι το έχουμε κάνει!) μέχρι να μην σου μείνει τίποτα καθαρό για να φορέσεις. Επίσης, οργάνωσε τη ντουλάπα σου: αν έχεις ρούχα που δεν φοράς, ήρθε η ώρα να τα χαρίσεις. Όσο πιο πολλά ρούχα βρίσκονται άλλωστε στη ντουλάπα, τόσο πιο δύσκολο είναι να διαλέξεις τι θα φορέσεις.

7. Πέτα τα σκουπίδια καθημερινά. Μην τα βγάζεις στο μπαλκόνι με την ελπίδα να τα πετάξεις όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο!

8. Αφιέρωσε μερικά λεπτά κάθε πρωί για να στρώσεις το κρεβάτι σου και φρόντισε να αλλάζεις σεντόνια και πετσέτες τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

9. Χρησιμοποίησε την τεχνολογία: υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που μπορούν να σε βοηθήσουν στο νοικοκυριό και την οργάνωση. Κατέβασε αυτή που σου αρέσει περισσότερο και είσαι έτοιμος! 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr