Θεσσαλονίκη: Κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο για μέτρα στήριξης στους φοιτητές που ψάχνουν στέγη

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο για μέτρα στήριξης στους φοιτητές που ψάχνουν στέγη

Σε κινητοποίηση στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, σήμερα Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη στις 12 μ., με αίτημα άμεσα μέτρα στήριξης των φοιτητών που αναζητούν στέγαση, καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Νομικής, ΜΜΕ, Οικονομικού, Φυσικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Φιλολογικού, Ψυχολογικού, Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων και Ιατρικής του ΑΠΘ.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:


«Αυτές τις μέρες χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα αναζητούν σπίτι για τους νεοεισαχθέντες στα Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ της χώρας. Η αναζήτηση αυτή έχει μετατραπεί σε μαραθώνιο αφού το πρόβλημα της στέγασης είναι πιο οξυμένο από ποτέ!

Η έλλειψη εστιών και τα τσουχτερά νοίκια αναγκάζουν τους γονείς να ξαναβάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να χρυσοπληρώσουν τις "δωρεάν" σπουδές των παιδιών τους. Εκατοντάδες φοιτητές, ειδικά σε τουριστικές περιοχές, αδυνατούν να ανταποκριθούν στο μεγάλο κόστος και κινδυνεύουν να γυρίσουν στα σπίτια τους πριν ακόμα ξεκινήσουν να σπουδάζουν!

Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη παρατηρείται αύξηση των ενοικίων συγκριτικά με πέρυσι της τάξης του 14% κατά μέσο όρο με ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση στις περιοχές της Τούμπας και του κέντρου, εκεί δηλαδή όπου μένει η μεγάλη πλειονότητα των φοιτητών.

Διεκδικούμε άμεσα μέτρα ανακούφισης των φοιτητών και των οικογενειών τους!

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με το δικαίωμά μας στις σπουδές!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Την άμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους, συμπεριλαμβανομένου και των πρωτοετών. Την άμεση καταβολή του στεγαστικού επιδόματος στους δικαιούχους για την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά.
  • Την άμεση ένταξη των φοιτητών στο κοινωνικό τιμολόγιο και κατάργηση των δημοτικών τελών στη φοιτητική στέγη.
  • Την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες. Υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία.
  • Δήμευση εκκλησιαστικής περιουσίας, εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων και αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων προκειμένου να ανεγερθούν νέες εστίες, που να καλύπτουν τις ανάγκες στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες και νοίκια.

Η ανάγκη στέγασης χιλιάδων φοιτητών δεν μπορεί να είναι πανάκριβο εμπόρευμα!

Αυτή η κατάσταση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία!

Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που έχουν μετατρέψει σε "ατομική ευθύνη" την αναζήτηση φοιτητικής στέγης με τη μη κατασκευή νέων εστιών, την υποβάθμισή τους, τις περικοπές στο στεγαστικό φοιτητικό επίδομα.

Είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής στάσης της Τοπικής Διοίκησης, των περιφερειαρχών και της πλειοψηφίας των δημάρχων που αντιμετωπίζει τους φοιτητές σαν "πελάτες", τους ξεζουμίζει στους φόρους και προτιμά τα "έργα βιτρίνας" από την διεκδίκηση ανέγερσης νέων εστιών. Τα κροκοδείλια δάκρυα πολλών δημάρχων δεν πείθουν κανέναν αφού δεν συνοδεύονται με μέτρα ανακούφισης των οικογενειών των φοιτητών, με κατάργηση των δημοτικών τελών.

Είναι το αποτέλεσμα της "αγοράς" που μπροστά στο μέγιστο κέρδος ξενοδόχων - μεγάλων μεσιτικών γραφείων δεν υπολογίζει τις ανάγκες των φοιτητών και των οικογενειών τους

Είναι το αποτέλεσμα της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων με τις Διοικήσεις να αφήνουν τις εστίες στη μοίρα τους, να επιβάλλουν νοίκια και σε πολλές περιπτώσεις να ξεσπιτώνουν τους οικότροφους κάθε καλοκαίρι για να νοικιάσουν τα δωμάτιά τους!

Κανένας φοιτητής να μην παρατήσει τις σπουδές του γιατί δεν μπορεί να πληρώσει για σπίτι!

Είναι επιτακτική ανάγκη οι φοιτητές να οργανώσουμε τον αγώνα μας!

Καλούμε τους πρωτοετείς φοιτητές και τις οικογένειές τους να απευθυνθούν στους φοιτητικούς - σπουδαστικούς Συλλόγους και από κοινού με κινητοποιήσεις στους δήμους και τις Διοικήσεις των ιδρυμάτων να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα ανακούφισης.

Καλούμε τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς Συλλόγους να πάρουν και μέτρα έμπρακτης στήριξης, προσωρινής φιλοξενίας φοιτητών που το έχουν ανάγκη».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr