Αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στις ανώτερες σχολές Δραματικής Τέχνης

Αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στις ανώτερες σχολές Δραματικής Τέχνης

Τροπολογία με την οποία αναμορφώνεται η διαδικασία εισαγωγής των σπουδαστών στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης, ψηφίστηκε την 1η Αυγούστου 2018, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η αναμόρφωση αυτή γίνεται «χωρίς να αίρεται ο χαρακτήρας των σχολών ως ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο της ευρύτερης νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με στόχο την αναβάθμιση της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης» αναφέρει το ΥΠΠΟΑ.


«Με την εν λόγω τροπολογία», συνεχίζει η ανακοίνωση, «οι εισαγωγικές εξετάσεις θα γίνονται πλέον μόνο από τις Σχολές και με ευθύνη τους», ενώ «σπουδαστές στην Σχολή θα εγγράφονται μόνον οι επιτυχόντες σε αυτές». Επιπλέον, «ο αριθμός των εισακτέων προσδιορίζεται με βάση τα κριτήρια που θέτει ο νόμος και θα προκαθορίζεται στην προκήρυξη που εκδίδει ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Το ΥΠΠΟΑ διευκρινίζει, επίσης, ότι «με τον τρόπο αυτό παύει ο άτυπος θεσμός των 'ακροατών', μια χρόνια παθογένεια του προϋπάρχοντος συστήματος και επέρχεται ομοιογένεια των σπουδαστών κατά την διάρκεια της τριετούς φοίτησης, των εξετάσεων ανά έτος καθώς και στο πτυχίο. Επιπλέον, οι υποψήφιοι απαλλάσσονται από περιττά δίδακτρα προετοιμασίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις του Υπουργείου. Η εξέταση των σπουδαστών θα γίνεται από τις Επιτροπές του Υπουργείου με την ολοκλήρωση των σπουδών του τρίτου έτους».

«Περαιτέρω», συμπληρώνει το Υπουργείο Πολιτισμού, «αναβαθμίζεται ουσιαστικά η εποπτεία των Ανώτερων Σχολών Δραματικής Τέχνης από το Υπουργείο, καθώς Ειδική Επιτροπή θα παρακολουθεί τις Προαγωγικές Εξετάσεις στα κύρια μαθήματα του Α΄ και Β΄ έτους σπουδών και θα συντάσσει Ειδική Έκθεση, η οποία θα περιγράφει το επίπεδο των σπουδαστών και της Σχολής, χωρίς όμως να βαθμολογεί. Η Ειδική Έκθεση θα κοινοποιείται εκτός από τη Σχολή, στον Υπουργό και τη Γνωμοδοτική Επιτροπή του άρθρου 25 του ν.1158/1981 που επανενεργοποιείται».

Τέλος, σημειώνεται ότι «με προκήρυξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθορίζονται τα εξεταζόμενα μαθήματα, το χρονικό διάστημα υποβολής των αιτήσεων προς τις Σχολές και διεξαγωγής των Εξετάσεων με έναρξη το σχολικό έτος 2018-19».

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr