Τα Μέτρα για τους πυρόπληκτους φοιτητές - Προυποθέσεις και δικαιολογητικά

Τα Μέτρα για τους πυρόπληκτους φοιτητές - Προυποθέσεις και δικαιολογητικά

Υπεγράφη από τον Υπουργό Κώστα Γαβρόγλου η Υ.Α για τα μέτρα ενίσχυσης των παιδιών οικογενειών που επλήγησαν κατά τις πυρκαγιές στην Αττική.

Μεταξύ των μέτρων είναι η εισαγωγή στα πανεπιστήμια καθ υπερβαση του αριθμού εισακτέων, οι μετεγγραφές πυρόπληκτων φοιτητών καθως και η διαμονή σε φοιτητικές εστίες και λέσχες των Ιδρυμάτων στα οποία φοιτούν.


Υπεγράφη από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου και δημοσιεύεται τις επόμενες μέρες στο ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση για τη ρύθμιση θεμάτων σχετικών με την ενίσχυση των παιδιών των οικογενειών που επλήγησαν κατά τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου. Ρύθμιση θεμάτων ενίσχυσης για τα τέκνα οικογενειών που επλήγησαν κατά τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018

Οι διατάξεις της απόφασης εφαρμόζονται για τα τέκνα θανόντων εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, καθώς και τα τέκνα των οποίων η μόνιμη (1η) κατοικία έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει υποστεί τέτοιας έκτασης λειτουργικές ζημιές που την καθιστούν μη κατοικήσιμη ή η επιχείρηση γονέα έχει καταστραφεί ολοσχερώς, εξαιτίας του συμβάντος (πυρκαγιές 23ης και 24ης Ιουλίου 2018), σύμφωνα με το άρθρο 16 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018» (Α΄ 138).

Στέγαση & σίτιση δικαιούχων φοιτητών

Οι δικαιούχοι γίνονται δεκτοί κατά προτίμηση, εάν είναι φοιτητές/τριες, στις φοιτητικές εστίες και λέσχες των Ιδρυμάτων στα οποία φοιτούν. Τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στο οικείο Α.Ε.Ι.- Λέσχη και είναι τα ακόλουθα: 1. Αίτηση. 2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. 3. Ληξιαρχική πράξη θανάτου γονέα, από την οποία να προκύπτει ο τόπος, η ημερομηνία και η αιτία θανάτου. Το δικαιολογητικό αυτό απαιτείται εάν επήλθε θάνατος γονέα εξαιτίας του συμβάντος (πυρκαγιές 23ης και 24ης Ιουλίου 2018). 4. Υπεύθυνη δήλωση ότι: α) η μόνιμη κατοικία (1η κατοικία) έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει υποστεί τέτοιας έκτασης λειτουργικές ζημιές που την καθιστούν μη κατοικήσιμη ή ότι η επιχείρηση γονέα έχει καταστραφεί ολοσχερώς, εξαιτίας του συμβάντος (πυρκαγιές 23ης και 24ης Ιουλίου 2018).

Σε αποκλειστική προθεσμία έξι (6) μηνών από την κατάθεση της αίτησης- υπεύθυνης δήλωσης, οφείλει ο δικαιούχος να προσκομίσει και σχετική βεβαίωση του οικείου δήμου από την οποία να αποδεικνύονται οι ως άνω υλικές καταστροφές, άλλως χάνει το χορηγηθέν δικαίωμα. β) δήλωση Ε1 του γονέα, στη δήλωση του οποίου φαίνεται το τέκνο ως προστατευόμενο μέλος ή του ιδίου του τέκνου αν κάνει αυτοτελή δήλωση, προς απόδειξη της μόνιμης κατοικίας, ή βεβαίωση από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. από την οποία να προκύπτει η έδρα της επιχείρησης, αν επικαλείται καταστροφή επιχείρησης, ανεξαρτήτως του αν η επιχείρηση ανήκει στον γονέα στη δήλωση του οποίου το τέκνο εμφανίζεται ως προστατευόμενο μέλος ή στον έτερο γονέα. Τα δικαιολογητικά της παρ. 4 απαιτούνται για τα τέκνα πληγέντων από τις πυρκαγιές – χωρίς θάνατο γονέα.

Ειδικά για τις λέσχες δεν απαιτούνται τα δικαιολογητικά της περίπτ. β΄ (Ε1 και βεβαίωση Δ.Ο.Υ.), αλλά αρκεί η υπεύθυνη δήλωση 

Μετεγγραφές δικαιούχων φοιτητών

Οι δικαιούχοι μετεγγράφονται με αίτησή τους, εφόσον φοιτούν και δεν έχουν υπερβεί τα υποχρεωτικά εξάμηνα φοίτησης για τη λήψη πτυχίου ή εφόσον εισαχθούν το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Ε.Ι.) της χώρας, στην πλησιέστερη στην οικογενειακή κατοικία τους αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα Α.Ε.Ι., καθ’ υπέρβαση του εκάστοτε προβλεπόμενου αριθμού μετεγγραφομένων.

Υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά τον μήνα Οκτώβριο, μαζί με τις λοιπές αιτήσεις μετεγγραφών, με τον κωδικό που χορηγείται από το Τμήμα Α.Ε.Ι. κατά την εγγραφή του φοιτητή. Με την ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται ταυτόχρονα (ηλεκτρονικά) υπεύθυνη δήλωση ότι επήλθε θάνατος γονέα ή ότι η μόνιμη κατοικία (1η κατοικία) έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει υποστεί τέτοιας έκτασης λειτουργικές ζημιές που την καθιστούν μη κατοικήσιμη ή ότι η επιχείρηση γονέα έχει καταστραφεί ολοσχερώς, εξαιτίας του συμβάντος (πυρκαγιές 23ης και 24ης Ιουλίου 2018). Στοιχεία για τη μόνιμη κατοικία και την έδρα της επιχείρησης αναζητώνται αυτεπαγγέλτως με διαλειτουργικότητα.

Σε περίπτωση που παρουσιαστεί πρόβλημα στην αυτεπάγγελτη αναζήτηση (π.χ. μη ενημερωμένα στοιχεία δικαιούχου στο σύστημα της Α.Α.Δ.Ε.) ο δικαιούχος θα κληθεί να προσκομίσει στο οικείο Α.Ε.Ι.: α) Δήλωση Ε1 του γονέα στη δήλωση του οποίου φαίνεται το τέκνο ως προστατευόμενο μέλος ή του ιδίου του τέκνου αν κάνει αυτοτελή δήλωση, προς απόδειξη της μόνιμης κατοικίας και β) Βεβαίωση από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. από την οποία να προκύπτει η έδρα της επιχείρησης (αν επικαλείται καταστροφή επιχείρησης), ανεξαρτήτως του αν η επιχείρηση ανήκει στον γονέα στη δήλωση του οποίου το τέκνο εμφανίζεται ως προστατευόμενο μέλος ή στον έτερο γονέα.

Έλεγχος δικαιολογητικών από το οικείο Α.Ε.Ι.

Σε μεταγενέστερο χρόνο, ύστερα από την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης, προσκομίζονται στο οικείο Α.Ε.Ι. προς έλεγχο τα κατωτέρω δικαιολογητικά: 1) Υπογεγραμμένη η αίτηση - υπεύθυνη δήλωση, που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά. 2) Βεβαίωση εγγραφής στο Τμήμα προέλευσης. 3) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. 4) Ληξιαρχική πράξη θανάτου γονέα, από την οποία να προκύπτει ο τόπος, η ημερομηνία και η αιτία θανάτου.

Το δικαιολογητικό αυτό απαιτείται εάν επήλθε θάνατος γονέα εξαιτίας του συμβάντος (πυρκαγιές 23ης και 24ης Ιουλίου 2018). 5) Σε αποκλειστική προθεσμία έξι (6) μηνών από την κατάθεση της ηλεκτρονικής αίτησης- υπεύθυνης δήλωσης, οφείλει ο δικαιούχος να προσκομίσει και σχετική βεβαίωση του οικείου δήμου από την οποία να αποδεικνύεται ότι η μόνιμη κατοικία (1η κατοικία) έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει υποστεί τέτοιας έκτασης λειτουργικές ζημιές που την καθιστούν μη κατοικήσιμη ή ότι η επιχείρηση γονέα έχει καταστραφεί ολοσχερώς άλλως χάνει το χορηγηθέν δικαίωμα, διαγράφεται από το Τμήμα υποδοχής και επανεγγράφεται στο αρχικό Τμήμα (Τμήμα προέλευσης).

Εισαγωγή δικαιούχων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Οι δικαιούχοι που υπέβαλαν αίτηση-δήλωση και συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις της τακτικής εξεταστικής περιόδου του τρέχοντος σχολικού έτους 2017-2018 ή πρόκειται να συμμετέχουν στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του μηνός Σεπτεμβρίου 2018 εισάγονται σε σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, καθ’ υπέρβαση του συνολικού αριθμού εισακτέων.

Για την εισαγωγή σε Α.Ε.Ι., σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, παρέχεται είκοσι τοις εκατό (20%) προσαύξηση του συνόλου των μορίων που έλαβαν και απαραίτητη προϋπόθεση είναι ύστερα από την προσαύξηση να συγκεντρώνουν αριθμό μορίων τουλάχιστον ίσο με τα μόρια του τελευταίου εισαχθέντος στη συγκεκριμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση στο οικείο ακαδημαϊκό έτος. Για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με προσαύξηση βαθμού (παρ. 1γ΄ άρθρου 16 ΠΝΠ) υποβάλλονται έως τις 15/9/2018 στη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται η σχολική μονάδα όπου ο υποψήφιος υπέβαλε αίτηση δήλωση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις τα ακόλουθα δικαιολογητικά: 1. Αίτηση- δήλωση υπαγωγής στην ευνοϊκή διάταξη.

Κωδικός υποψηφίου με τον οποίο συμμετείχε στις πανελλαδικές ή θα συμμετέχει στις επαναληπτικές πανελλαδικές. 3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. 4. Ληξιαρχική πράξη θανάτου γονέα, από την οποία να προκύπτει ο τόπος, η ημερομηνία και η αιτία θανάτου. Το δικαιολογητικό αυτό απαιτείται εάν επήλθε θάνατος γονέα εξαιτίας του συμβάντος (πυρκαγιές 23ης και 24ης Ιουλίου 2018). 5. α) Υπεύθυνη δήλωση ότι η μόνιμη κατοικία (1η κατοικία) έχει καταστραφεί ολοσχερώς ή έχει υποστεί τέτοιας έκτασης λειτουργικές ζημιές που την καθιστούν μη κατοικήσιμη ή ότι η επιχείρηση γονέα έχει καταστραφεί ολοσχερώς, εξαιτίας του συμβάντος (πυρκαγιές 23ης και 24ης Ιουλίου 2018). Σε αποκλειστική προθεσμία έξι (6) μηνών από την κατάθεση της αίτησης- υπεύθυνης δήλωσης, οφείλει ο δικαιούχος να προσκομίσει και σχετική βεβαίωση του οικείου δήμου από την οποία να αποδεικνύονται οι ως άνω υλικές καταστροφές άλλως διαγράφεται από το Τμήμα Α.Ε.Ι., στο οποίο ενεγράφη εξ’ αιτίας της προσαύξησης.

Στην περίπτωση αυτή, εάν συγκεντρώνει χωρίς την προσαύξηση ικανό αριθμό μορίων για την εισαγωγή σε άλλη Σχολή, Τμήμα, εισαγωγική κατεύθυνση Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α., σύμφωνα με τις επιλογές του στο μηχανογραφικό, εγγράφεται σε αυτό. β) Δήλωση Ε1 του γονέα στη δήλωση του οποίου φαίνεται το τέκνο ως προστατευόμενο μέλος ή του ιδίου του τέκνου αν κάνει αυτοτελή δήλωση, προς απόδειξη της μόνιμης κατοικίας ή βεβαίωση από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. από την οποία να προκύπτει η έδρα της επιχείρησης, αν επικαλείται καταστροφή επιχείρησης, ανεξαρτήτως του αν η επιχείρηση ανήκει στον γονέα στη δήλωση του οποίου το τέκνο εμφανίζεται ως προστατευόμενο μέλος ή στον έτερο γονέα.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr