ΗΠΑ: Ομογενής δωρίζει 250 εκατομμύρια δολάρια για υποτροφίες σε φοιτητές Ιατρικής

ΗΠΑ: Ομογενής δωρίζει 250 εκατομμύρια δολάρια για υποτροφίες σε φοιτητές Ιατρικής

Το Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons ανακοίνωσε πως ξεκινά ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα υποτροφιών την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, πολλά χρόνια πριν από τον αρχικό σχεδιασμό, όντας έτσι η πρώτη Ιατρική Σχολή στις ΗΠΑ που θα αντικαταστήσει τα φοιτητικά δάνεια με υποτροφίες για όλους τους φοιτητές, οι οποίοι τηρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να λάβουν οικονομική βοήθεια.

Η πρωτοποριακή αυτή κίνηση είναι εφικτή από το Columbia University χάρη στην ιστορική δωρεά των 250 εκατ. δολαρίων, που έκαναν ο ομογενής δρ Ρόι Βάγγελος (P. Roy Vagelos), πρώην πρόεδρος Merck & Co. και η σύζυγός του Νταϊάνα (Diana) και ανακοινώθηκε αρχές Δεκεμβρίου 2017. Γι αυτό άλλωστε και το γνωστό Columbia University College of Physicians and Surgeons, με ιστορία 250 ετών, φέρει πλέον και το όνομα του ζεύγους των ομογενών.


Η δωρεά των 250 εκατ. δολαρίων είναι επιπλέον στα ήδη 60 εκατ. δολάρια περίπου, που έχει δωρίσει το ζευγάρι και η Ιατρική Σχολή, επεσήμανε ο πρόεδρος του Columbia Lee C. Bollinger.

Μιλώντας τότε στον Εθνικό Κήρυκα για την ιστορική αυτή δωρεά, ο δρ Βάγγελος είπε πως «η παιδιατρική, η παθολογία, η οικογενειακή ιατρική και η έρευνα, είναι ειδικότητες με τους μικρότερους μισθούς και οι άνθρωποι δεν μπορούν να τις ακολουθήσουν», προσθέτοντας πως η «δέσμευση» 150 εκατ. δολαρίων από τη συνολική χορηγία των 250 εκατ. θα επιτρέψουν σε φοιτητές να λάβουν υποτροφίες μόνο για να ακολουθήσουν το πάθος τους και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους για μία σταδιοδρομία χωρίς το βάρος του χρέους σπουδαστικών δανείων.

Ακόμη, ο δρ Βάγγελος είπε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η σύζυγός του έλαβαν υποτροφίες για να σπουδάσουν, εκείνη στο Barnard College και εκείνος στο University of Pennsylvania και έπειτα στο Columbia University College of Physicians and Surgeons.

Γνωρίζουν έτσι πόσο ζωτικές είναι οι υποτροφίες για πολλούς φοιτητές που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

Η δωρεά, σημείωσε, αποτελεί συνέχεια της προσφοράς πολλών χρόνων στην Ιατρική Σχολή, για τον ίδιο και τη σύζυγό του, ενώ η παιδεία αποτελεί σημαντικό τομέα της φιλανθρωπικής τους δράσης, ώστε να στηρίξουν φοιτητές στην έρευνα και την εξατομικευμένη ιατρική οποία είναι το μέλλον στον κλάδο αυτό. Ακόμη, υπογράμμισε για τη δωρεά πως ήταν «καιρός να την κάνουμε», επισημαίνοντας πως είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πολλούς σπουδαστές μέσω των διαλέξεων που δίνει κατά καιρούς και οι οποίοι έχουν «υπέροχα όνειρα για το μέλλον».

Η δωρεά αυτή, θα τους βοηθήσει να «ακολουθήσουν το πάθος τους», πρόσθεσε. Δήλωσε δε πως «είναι προνόμιο να ακολουθήσει κανείς μία μακρά καριέρα στην Ιατρική, εγώ αποφοίτησα 67 χρόνια πριν και τα δίδακτρα ήταν 800 δολάρια το χρόνο. Σήμερα είναι 50.000 δολάρια το χρόνο. Πώς οποιαδήποτε οικογένεια μπορεί να τα αντέξει, είναι εκπληκτικό. Και το 55% των οικογενειών το πράττουν, αλλά πολλοί δεν μπορούν».

Είχε γίνει γνωστό στις αρχές Δεκεμβρίου 2017 ότι 150 εκατ. δολάρια επρόκειτο να χρηματοδοτήσουν ένα νέο ταμείο υποστήριξης, το οποίο σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Columbia, θα μπορούσε να της επιτρέψει να αναλάβει την οικονομική ενίσχυση των φοιτητών της. Οι σπουδαστές που τηρούν τις προϋποθέσεις και με τη μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη, θα λαμβάνουν μία πλήρη υποτροφία, ενώ άλλοι θα έχουν μόνο δωρεές, όχι δάνεια, ώστε να καλύψουν ανάγκες.

Το Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons, επεσήμανε η New York Times, είναι ένα από τα κορυφαία ιατρικά ακαδημαϊκά ιδρύματα στις ΗΠΑ και επίσης από τα πιο ακριβά. 

Τα δίδακτρα για ένα χρόνο είναι 59.364 δολάρια. Προσθέστε κάποιες πρόσθετες δαπάνες καθώς και τα έξοδα διαβίωσης και το κόστος μπορεί να φτάσει τα 90.000 δολάρια το χρόνο, επί τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, ενώ ορισμένοι φοιτητές αναλαμβάνουν ένα συντριπτικό χρέος σε δάνεια για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα εκεί, μία νέα χορηγία που χρηματοδοτείται από έναν από τους πιο πετυχημένους αποφοίτητους της Σχολής έχει στόχο να εξαλείψει την ανάγκη για φοιτητικά δάνεια για όλους τους σπουδαστές της Ιατρικής στο μέλλον.

Σύμφωνα δε με το ανακοινωθέν του Columbia, με ημερομηνία 11 Απριλίου 2018, σχεδόν οι μισοί από τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής λαμβάνουν οικονομική βοήθεια, συμπεριλαμβανόμενης βασικές υποτροφίες και φοιτητικά δάνεια για να πληρώσουν τα ενοίκια και τα έξοδα διαβίωσης. Υπό το νέο πρόγραμμα, χάρη στη δωρεά των ομογενών, όλα τα φοιτητικά δάνεια που συμπεριλαμβάνονται στα πακέτα οικονομικής βοήθειας θα αντικατασταθούν με υποτροφίες. Σχεδόν το 20% των φοιτητών της Σχολής, αυτοί με τη μεγαλύτερη ανάγκη, θα λάβουν πλήρη υποτροφία.

Όταν έγινε γνωστή η δωρεά πέρυσι το Δεκέμβριο, αξιωματούχοι του Πανεπιστημίου ανέμεναν πως θα περάσουν αρκετά χρόνια ώστε οι πόροι να αυξηθούν τόσο ώσρε να υποστηρίξουν ένα πρόγραμμα με πλήρεις υποτροφίες. Ωστόσο η χρηματοδότηση από το ζεύγος Βάγγελος, καθώς και άλλους γενναιόδωρους αποφοίτους και φίλους, ανά τους προηγούμενες μήνες αύξησαν τα διαθέσιμα κεφάλαια πιο γρήγορα από το αναμενόμενο και το πρόγραμμα ξεκινά.

«Έχοντας ένα ταμείο υποτροφιών αυτού του μεγέθους καθιστά τη Σχολή μας ικανή να προσελκύσει τους πιο ταλαντούχους φοιτητές ανεξαιρέτως από τη δυνατότητά τους να πληρώσουν»,  δήλωσε ο Lee Goldman, MD, πρύτανης Faculties of Health Sciences and Medicine και επικεφαλής εκτελεστικό στέλεχος του Columbia University Irving Medical Center.

«Επιπρόσθετα αυτό το πρόγραμμα υποτροφιών θα επιτρέψει στους φοιτητές μας να επιλέξουν την ιατρική ειδικότητα με βάση το πραγματικό τους πάθος και το υψηλότερο κάλεσμα τους, σε σχέση με την οικονομική δυναμική τους. Η εκπληκτική γενναιοδωρία του Ρόι και της Νταϊάνας Βάγγελου με την καθιέρωση αυτής της χορηγίας θα αλλάξουν το μέλλον γενεών φοιτητών και τις ιατρικής μας σχολής», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Association of American Medical Colleges, το μέσο κόστος διδάκτρων και πληρωμών μίας ιδιωτικής ιατρικής σχολής στις ΗΠΑ είναι σχεδόν 60.000 δολ. το χρόνο.

Το 2016 σχεδόν το 73% των φοιτητών αυτών των σχολών αποφοίτησαν έχοντας χρέος, το μέσο ύψος του οποίου ανερχόταν στα 190.000 δολάρια. Στο Columbia, όπως οι περισσότερες ιατρικές σχολές, οι φοιτητές που τηρούν τις προϋποθέσεις για οικονομική στήριξη, τυπικά απαιτείται να δανειστούν περί τα 30.000 δολ. το χρόνο ή περισσότερα για να πληρώσουν τα δίδακτρά τους. Υπό το νέο πρόγραμμα υποτροφιών, οι φοιτητές θα μπορούν να μην δανείζονται.

Η σχετική ανακοίνωση για τις υποτροφίες εστάλη σε όλους τους φοιτητές της ιατρικής σχολής και σε εν δυνάμει φοιτητές που έχουν γίνει δεκτοί για τα μαθήματα που ξεκινούν τον Αύγουστο του 2018.

«Στα 250 χρόνια ιστορία του College of Physicians and Surgeons στο πανεπιστήμιο μας, λίγοι είχαν το είδος της βαθιάς και διαρκούς επίδρασης όπως ο Ρόι και η Νταϊάνα Βάγγελος», δήλωσε ο πρόεδρος του Columbia Lee C. Bollinger. «Κατανοούν πως το να διασφαλιστεί ότι η φοίτηση στο Columbia, είναι εφικτή και ανοιχτή σε ευρύτερη κλίμακα σπουδαστών, ανεξάρτητα από το εισόδημα της οικογένειάς τους, είναι ουσιαστική για την αποστολή μας. Έχουμε εμπνευστεί ότι μόνο από τη μεγάλη του γενναιοδωρία, αλλά επίσης από το όραμά τους και το κίνητρο να βελτιώσουν τις ζωές των φοιτητών που θα ακολουθήσουν τα βήματά τους και θα προχωρήσουν στο να κάνουν διαφορά στην κοινωνία μας».

«Αυτή η ιδέα του να δώσουμε σε νέους ανθρώπους το είδος της υποστήριξης που επέτρεψε σε εμάς να επιδιώξουμε την δική μας εκπαίδευση σε Penn, Barnard και Columbia υπήρξε κινητήριος δύναμη στις ζωές μας για αρκετό καιρό», επεσήμανε ο δρ Βάγγελος.

Και συμπλήρωσε: «Ο όγκος των δανείων που οι φοιτητές αναλαμβάνουν ώστε να φοιτήσουν στην ιατρική σχολή είναι τεράστιος και βλέπουμε πολλούς να κατευθύνονται μακριά, προς άλλες λιγότερο προσοδοφόρες ειδικότητες. Απλά επειδή αντιμετωπίζουν ένα βουνό φοιτητικών δανείων που πρέπει να ξεπληρώσουν. Αν μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό για τους φοιτητές μας, πιστεύω πως έχουμε πετύχει κάτι σημαντικό γι αυτούς ως οντότητες ξεχωριστές και τελικά στο πεδίο της ιατρικής».

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για όλες τις ανοικτές ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ για Προπτυχιακές - Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες προκηρύξεις υποτροφιών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr