Υποτροφίες (2023-2024) Ιδρύματος Φανουράκη

Μεταπτυχιακές / Διδακτορικές / Μεταδιδακτορικές και λοιπές Ερευνητικές Υποτροφίες από το Ίδρυμα Φανουράκη

ΥποτροφίεςΤο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, προκηρύσσει, σύμφωνα με τα άρθρα 2α και 9 του Οργανισμού του ( ΦΕΚ 748/1-4-2013) σε συνδυασμό με το Ν. 4182/13 και τον ισχύοντα ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ 2023-2024, την χορήγηση με επιλογή και μοριοδότηση, έως επτά (7) υποτροφιών για νέους και νέες καταγόμενους από την Κω και την Χάλκη Δωδεκανήσου, διαρκείας κατ’ ανώτατο όριο ενός έτους, για σπουδές στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, που οδηγούν στην απόκτηση:

α. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ
β. ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ
γ. ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ή ΑΛΛΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ TITΛΩΝ

Η υποβολή των αιτήσεων μαζί με το σύνολο των δικαιολογητικών γίνεται μόνον ηλεκτρονικά, μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας υποβολής αίτησης υποτροφίας στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.fanourakisfoundation.org με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 2α Μαΐου 2023 ημέρα Τρίτη και έως ώρα 16.00 μμ.


Αν θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για όλες τις ανοικτές ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ για Προπτυχιακές - Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ.

1. Οι υποψήφιοι καλούνται να μελετήσουν προσεκτικά τoν Κανονισμό Υποτροφιών ακαδημαϊκού έτους 2023-2024 (που παρατίθεται πιο κάτω) πριν συμπληρώσουν την αίτηση και να συνυποβάλλουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα στοιχεία.

2. Απορρίπτεται αυτομάτως χωρίς ειδοποίηση του υποψηφίου η αίτηση με ελλιπή δικαιολογητικά.

3. Η ηλεκτρονική αίτηση πρέπει να υποβληθεί εμπρόθεσμα, με όλα τα πεδία πλήρως συμπληρωμένα (χωρίς καμία παράλειψη), και να συνοδεύεται από OΛΑ τα δικαιολογητικά, τα οποία αναφέρονται στον Κανονισμό Υποτροφιών

4. Ολα τα επίσημα έγγραφα που τεκμηριώνουν κοινωνικά κριτήρια, προκειμένου να συνεκτιμηθούν στην μοριοδότηση πρέπει να υποβληθούν μέχρι την 02.05.2023 ημέρα Τρίτη και έως ώρα 16.00 μμ.

5. Όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλονται σε απλές φωτοτυπίες, μεγέθους Α4, σκαναρισμένα το καθένα ξεχωριστά και μόνον σε μορφή jpg ή pdf για τη φωτογραφία και pdf για τα υπόλοιπα με μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος κάθε συνημμένου αρχείου το 1MB και δεν επιστρέφονται. Επισημαίνεται ότι οι υπεύθυνες δηλώσεις που βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος και που ο υπότροφος υποχρεούται να υποβάλει ηλεκτρονικά μαζί με τα δικαιολογητικά θα πρέπει να έχουν θεωρημένο από δημόσια αρχή το γνήσιο της υπογραφής του.

6. Αιτήσεις ή δικαιολογητικά που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά μετά την καταληκτική ημερομηνία, δεν θα γίνονται δεκτά. Δεν γίνονται ομοίως δεκτά οποιασδήποτε μορφής δικαιολογητικά τα οποία δεν ζητούνται με τον ισχύοντα Κανονισμό.

7.Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης δεν συνεπάγεται αποδοχή της.

8.Η ορθότητα και πληρότητα των δικαιολογητικών που υποβάλει ο υποψήφιος ηλεκτρονικά, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του ιδίου.

9.Το Ίδρυμα παρέχει μόνο διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία υποβολής της αίτησης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και σε καμία περίπτωση δεν επικοινωνεί με τους υποψηφίους για την έγκαιρη προσκόμιση, τη συμπλήρωση ή τη διόρθωση των δικαιολογητικών τους. Πληροφορίες: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στα τηλέφωνα της Γραμματείας: 210-7249940, 210 7240237 από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10.00πμ -15.00μμ, καθώς επίσης και στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φόρμα Υποβολής Αίτησης

Υπεύθυνη Δήλωση του 105 Ν.1599/86 (1/2)

Υπεύθυνη Δήλωση του 105 Ν.1599/86 (2/2)

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΑΚΑΔ.ΕΤΟΣ 2023-2024

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

To Ίδρυμα Λοχαγού Φανουράκη, κάθε ακαδημαϊκό έτος χορηγεί υποτροφίες για μεταπτυχιακές, διδακτορικές, μεταδιδακτορικές ή λοιπές ερευνητικές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Οι υποτροφίες που προβλέπονται από τον παρόντα Κανονισμό και διέπονται από τους ισχύοντες νόμους και διατάξεις, προκηρύσσονται κάθε χρόνο από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές του, ανακοινώνονται δε στον τύπο και δημοσιοποιούνται και στον ιστότοπο του Ιδρύματος.

ΑΡΘΡΟ 1.
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

1. Όταν καταρτίζεται ο Οικονομικός Προϋπολογισμός του Ιδρύματος του επομένου έτους, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, με απόφασή του, καθορίζει το ποσόν των υποτροφιών που θα διατεθεί για το σκοπό αυτό και στη συνέχεια προκηρύσσει δημόσια τις υποτροφίες, ορίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα συνοδεύουν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων, μετά την σχετική επί του θέματος εισήγηση της Τριμελούς Επιτροπής Επιλογής υποτρόφων.

2. Γιά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 το ΔΣ προκηρύσσει τη χορήγηση με επιλογή έως επτά (7) υποτροφιών σε νέους και νέες καταγόμενους από τα νησιά Κώ ή Χάλκη συν δύο θέσεις επιλαχόντων, για υποψηφίους που έπονται στη σειρά αξιολογικής κατάταξης και έχουν καταταχθεί στις δύο επόμενες θέσεις αξιολόγησης. Στην περίπτωση που μετά την έγκρισή των υποτροφιών από το Υπουργείο Οικονομικών, κενωθούν θέσεις υποτρόφων για οποιαδήποτε αιτία, oι θέσεις αυτές δύνανται να πληρωθούν από τον πίνακα επιλαχόντων, εφόσον οι διαδικασίες διαδοχής ολοκληρωθούν μέχρι το αργότερο την 15η Δεκεμβρίου του ιδίου έτους και από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο έχει εγκριθεί η υποτροφία του έως την ολοκλήρωση μέσα στο έτος αυτό του προγράμματος σπουδών που έχει επιλέξει ο επιλαχών μεσολαβούν δώδεκα μήνες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί με τεκμηριωμένη απόφασή του, ανάλογα με τις εκάστοτε οικονομικές δυνατότητες του Ιδρύματος να αυξομειώνει τον αριθμό των χορηγουμένων ετησίως υποτροφιών.

3. Η προκήρυξη υποβάλλεται προς έγκριση στην εποπτεύουσα αρχή του Υπουργείου Οικονομικών και στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και μετά την έγκρισή της αναρτάται στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, την ιστοσελίδα της αρμόδιας αρχής και δημοσιεύεται: α) σε μία εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας, και β) στον τοπικό τύπο των νήσων Κώ και Ρόδου, τρείς φορές διαδοχικά, από τις οποίες η πρώτη δημοσίευση πρέπει να απέχει σαράντα πέντε (45) τουλάχιστον ημέρες πριν από την λήξη της ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων .

Επιπλέον η εγκεκριμένη προκήρυξη αναρτάται στα γραφεία του Iδρύματος, στους πίνακες ανακοινώσεων των Δημοτικών Καταστημάτων των Δήμων Κω και Χάλκης και κοινοποιείται προς όλα τα Ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ .

ΑΡΘΡΟ 2.
ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ

1. Οι υποτροφίες χορηγούνται μόνο για σπουδές πλήρους παρακολούθησης . Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις, που αφορούν σε σπουδές εξ αποστάσεως ή μερικής παρακολούθησης

Κατ εξαίρεση, επιτρέπεται η εξ αποστάσεως φοίτηση, αποκλειστικά για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, εάν λόγω των εκτάκτων συνθηκών που τυχόν θα επικρατούν στη δημόσια υγεία εξαιτίας πανδημίας , προκριθεί από το Πανεπιστήμιο η εξ αποστάσεως φοίτηση μέσω τηλεκπαίδευσης. Ταυτόχρονα όμως , το Ίδρυμα, στις περιπτώσεις αυτές, θα μειώνει το ποσό της υποτροφίας στο 50% του ποσού που θα χορηγούσε για σπουδές πλήρους παρακολούθησης.

Το Ίδρυμα χρηματοδοτεί προγράμματα υποτροφιών με φυσική παρουσία ή υβριδικού χαρακτήρα αποκλειομένης της πλήρους φοίτησης εξ αποστάσεως.

2. Όσον αφορά μεταπτυχιακούς υποψηφίους και μόνο, γίνονται δεκτές αιτήσεις και από υποψηφίους που έχουν ήδη ξεκινήσει πρόγραμμα διετούς κατ’ ανώτατο όριο διάρκειας σπουδών εφόσον υπολείπεται για την ολοκλήρωσή του διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών από την έναρξη του αιτηθέντος μεταπτυχιακού προγράμματος ή από την υποβολή της αίτησης υποψηφιότητας.

3. Όσον αφορά υποψηφίους διδάκτορες θα γίνονται δεκτές αιτήσεις από υποψηφίους που έχουν ήδη ξεκινήσει το πρόγραμμα τουλάχιστον τριετούς διάρκειας και έχουν ολοκληρώσει τα δύο πρώτα έτη παρακολούθησης του διδακτορικού από την ημερομηνία έγκρισης εκπόνησης της Διδακτορικής Διατριβής τους.

ΑΡΘΡΟ 3.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1. Δικαιούχοι είναι μόνο οι υποψήφιοι που έχουν την Ελληνική ιθαγένεια ή είναι Έλληνες το γένος, εφόσον κατάγονται με γέννηση από τα νησιά Κω ή Χάλκη Δωδεκανήσου, (προσκομίζεται πιστοποιητικό γέννησης), ή κατάγονται από τα νησιά αυτά τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς ή ο ένας από τους δύο γονείς των γονέων τους.

Υποψήφιοι μπορεί να είναι και όσοι κατέστησαν οι ίδιοι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών αυτών μεταγενέστερα της γέννησής τους, εφόσον όμως απέκτησαν την δημοτικότητα δέκα πέντε (15) πλήρη ημερολογιακά έτη πριν την απόκτηση της ιδιότητας του φοιτητή (προσκομίζεται πιστοποιητικό δημοτικότητας)

Ειδικά για την απόδειξη της δημοτικότητας των προερχομένων από Χάλκη υποψηφίων, γίνονται δεκτά τα έγγραφα που ο Δήμος Χάλκης εκδίδει για το σκοπό αυτόν εφόσον βεβαιώνουν την γέννηση, διαμονή και φοίτηση του υποψηφίου στην Χάλκη.

2. Στην περίπτωση που δεν συμπεριληφθεί κανένας υποψήφιος καταγόμενος από τη Χάλκη στις έξι πρώτες θέσεις του πίνακα αξιολόγησης , θα επιλέγεται, κατ εξαίρεση , στην έβδομη κατά τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων, υποχρεωτικά, ένας κατ΄έτος υποψήφιος/α με καταγωγή από την Χάλκη, που πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις του Κανονισμού , ανεξάρτητα όμως από τον βαθμό του/των πτυχίου/ων του , αρκεί ο βαθμός να είναι τουλάχιστον εξήμισυ (6,5.-), δεδομένου ότι σε σύγκριση με την πιο ανεπτυγμένη οικονομικά νήσο της Κω, η τοπική κοινωνία της Χάλκης έχει μεγαλύτερη ανάγκη από την κοινωνική ανταποδοτικότητα των εξ αυτής υποτρόφων προς τον τόπο τους.

Σε περίπτωση που υποβληθούν δύο ή περισσότερες υποψηφιότητες Χαλκητών η εξαίρεση θα ισχύει μόνο για τον έχοντα την μεταξύ τους υψηλότερη βαθμολογία. Σε περίπτωση που υποβληθούν περισσότερες υποψηφιότητες Χαλκητών με την ίδια βαθμολογία θα επιλέγεται όποιος έχει μικρότερο εισόδημα αλλοιώς η επιλογή του ενός θα γίνεται με κλήρωση ενώπιον της Επιτροπής Αξιολόγησης .

3. Οι υποτροφίες που χορηγούνται από το ΙΔΡΥΜΑ ΛΟΧΑΓΟΥ ΦΑΝΟΥΡΑΚΗ είναι χρηματικές και αφορούν στην μερική απαλλαγή των φοιτητών από τη συμμετοχή τους στις δαπάνες σπουδών για το ακαδημαϊκό έτος που αιτούνται τη χορήγηση υποτροφίας.

4. Δικαίωμα λήψης υποτροφίας έχουν πτυχιούχοι Δημοσίων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Πανεπιστημιακού Τομέα ή Τεχνολογικού Τομέα της ημεδαπής ή/και πτυχιούχοι αναγνωρισμένων ως ομοταγών προς τα ελληνικά Α.Ε.Ι. ιδρυμάτων της αλλοδαπής για να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές, διδακτορικές, μεταδιδακτορικές ή λοιπές ερευνητικές σπουδές στην χώρα επιλογής τους .

5. Δικαιούχοι υποβολής αίτησης για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές είναι οι υποψήφιοι ηλικίας έως και τριάντα ετών (συμπληρωμένων έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης).

Δικαιούχοι υποβολής αίτησης για ερευνητικές σπουδές, είναι οι υποψήφιοι ηλικίας έως και σαράντα ετών (συμπληρωμένων έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης)

6. Οι άρρενες υποψήφιοι πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν νόμιμα απαλλαγεί ή να έχουν αναβολή κατάταξης επαρκή για την ολοκλήρωση των σπουδών για τις οποίες υποβάλλουν αίτηση χορήγησης υποτροφίας.

7. Όσοι ήδη έχουν λάβει υποτροφία από το Ίδρυμα ΛΟΧΑΓΟΥ ΦΑΝΟΥΡΑΚΗ δεν μπορούν να υποβάλλουν νέα αίτηση ακόμη και για απόκτηση διαφορετικού τίτλου σπουδών (π.χ. μετά από σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι σε διδακτορικές σπουδές κοκ).Δεν δίδονται υποτροφίες για δεύτερο ή τρίτο μεταπτυχιακό.

8. Οι υπότροφοι υποχρεούνται να μην κατέχουν έμμισθη θέση στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα, ή να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα κατά την διάρκεια της υποτροφίας το οποίο να παρακωλύει την παρακολούθηση και ικανοποιητική πορεία των σπουδών τους.

Όλοι οι υποψήφιοι υπότροφοι μεταπτυχιακών/διδακτορικών/ερευνητικών σπουδών θα πρέπει να δηλώσουν υπεύθυνα, πριν την οριστικοποίηση της υποτροφίας , ότι δεν θα χρηματοδοτούνται από άλλη πηγή και οι ίδιοι δεν θα αποκτούν εισόδημα από έμμισθη θέση εργασίας στο Δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα ή άλλη πηγή, παράλληλα με την υποτροφία τους.

Κατ΄ εξαίρεση, σε περίπτωση τιμητικής προσφοράς θέσης ή ερευνητικής αμοιβής σε σχέση με τις σπουδές του, καθώς επίσης και στην περίπτωση που ο υπότροφος είναι προστάτης οικογένειας, (ο υπότροφος) με υπεύθυνη δήλωσή του, αναλαμβάνει να το γνωστοποιήσει στο Ίδρυμα ώστε να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο δυνατότητα εργασίας.

ΑΡΘΡΟ 4.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ

Η περιορισμένη οικονομική δυνατότητα (έλλειψη αναγκαίων ιδίων πόρων) των υποψηφίων να αντιμετωπίσουν τις σκοπούμενες σπουδές, μολονότι έχουν τα απαιτούμενα προς τούτο προσόντα, και η βαθμολογία αποτελούν τα κύρια κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων, σύμφωνα με τον Οργανισμό του ιδρύματος ΠΔ ΦΕΚΒ 748/1-4-2013.

Η οικονομική κατάσταση και τα ακαδημαϊκά κριτήρια των υποψηφίων συνεκτιμώνται με συγκεκριμένη μοριοδότηση,,όπως οι πίνακες που ακολουθούν, και στο αποτέλεσμα που θα εξαχθεί συνεκτιμώνται τα τυχόν υπάρχοντα κοινωνικά κριτήρια με στόχο να ευνοείται ο υποψήφιος που έχει υψηλότερο βαθμό και χαμηλότερο εισόδημα.

1. Ακαδημαϊκά κριτήρια

α. Δικαιούχοι υποτροφίας είναι όσοι έχουν περατώσει με επιτυχία τις σπουδές τους με βαθμό επίδοσης τουλάχιστον λίαν καλώς, (ήτοι τουλάχιστον 6,50) εφόσον προέρχονται από Δημόσια Ελληνικά ΑΕΙ/ΤΕΙ, ή αλλοδαπά αναγνωρισμένα ανώτατα κρατικά ιδρύματα εφόσον έχουν περατώσει τις σπουδές τους εκεί με ισότιμη βαθμολογία προς την βαθμολογία των Ελληνικών ΑΕΙ. Οι τίτλοι όμως του εξωτερικού λαμβάνονται υπόψη υπό την προϋπόθεση να προσκομιστούν επίσημα μεταφρασμένοι και να συνοδεύονται από την αντίστοιχη πράξη αναγνώρισης της ισοτιμίας και αντιστοιχίας τους από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. ή το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ή το Ι.Τ.Ε. καθώς επίσης και την αναγνώριση της ισοτιμίας της βαθμολογίας.

β. Στην περίπτωση που εμφανισθεί υποψήφιος που κατέχει περισσότερα από ένα πτυχία, είτε βασικά είτε μεταπτυχιακά ως βαθμολογία θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των βαθμών όλων των πτυχίων .

γ. Σε περίπτωση υποψηφίων με ίσο συνολικό αριθμό μορίων, προτεραιότητα δίδεται σε υποψηφίους καταγόμενους από την Χάλκη.

Εάν τυχόν αμφότεροι οι ισοβαθμούντες υποψήφιοι κατάγονται από το ίδιο νησί προτεραιότητα θα δίδεται σε όποιον έχει μικρότερο εισόδημα και στην περίπτωση που τα εισοδήματα δεν εμφανίζουν μεγάλη διάφορά , θα επιλέγεται ο υποψήφιος που δεν διαθέτει ο ίδιος ή/και η οικογένειά του ακίνητη περιουσία.(Ε9).

Μόρια που συγκεντρώνονται από τον βαθμό του πτυχίου:

——————————————————————————————

9,5 < βαθμός πτυχίου < ή = του 10,0, βαθμολογείται με 100 μόρια. 9,0 < βαθμός πτυχίου < ή = του 9,5, βαθμολογείται με 85,5 μόρια. 8,5 < βαθμός πτυχίου < ή = του 9,0, βαθμολογείται με 71 μόρια.

8,0 < βαθμός πτυχίου < ή = του 8,5, βαθμολογείται με 56,5 μόρια. 7,5 < βαθμός πτυχίου < ή = του 8,0, βαθμολογείται με 42 μόρια.

7,0 < βαθμός πτυχίου < ή = του 7,5, βαθμολογείται με 27,5 μόρια.

6,5 < βαθμός πτυχίου < ή = του 7,0, βαθμολογείται με 13 μόρια.

2. Οικονομικά κριτήρια

α. Λαμβάνεται υπόψη η περιορισμένη οικονομική δυνατότητα (έλλειψη αναγκαίων ιδίων πόρων) των υποψηφίων να αντιμετωπίσουν τις σκοπούμενες σπουδές.

β. Η οικονομική κατάσταση κάθε υποψήφιου εξετάζεται με βάση το τελευταίο φορολογικό έτος και προκύπτει από το άθροισμα του φορολογητέου εισοδήματος του υποψηφίου και αμφότερων των γονέων του ή του υποψηφίου και του/της συζύγου του (αν ο υποψήφιος για υποτροφία είναι έγγαμος), το άθροισμα των οποίων δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσόν των 40.000 ευρώ.

γ. Oι αιτήσεις υποψηφίων που το άθροισμα του ατομικού και οικογενειακού εισοδήματος υπερβαίνει το ποσό των 40.000€ θα απορρίπτονται χωρίς να αξιολογηθούν.

δ. Eξαίρεση αποτελούν μόνο οι εξής περιπτώσεις:

i.) οι υποψήφιοι προερχόμενοι από οικογένειες με τρία (3) ή και περισσότερα παιδιά, ii.) οι υποψήφιοι που αρίστευσαν στο τελευταίο τους πτυχίο και έγιναν αποδεκτοί σε μεταπτυχιακό/διδακτορικό/μεταδιδακτορικό/ερευνητικό πρόγραμμα σε ένα από τα 50 καλύτερα πανεπιστήμια διεθνώς όπως αυτά εμφανίζονται στον ισχύοντα πίνακα των

«Τhe Times Ηigher Education World University Rankings»,

iii.) Οι προερχόμενοι από οικογένειες που σπουδάζουν ταυτόχρονα δύο ή και περισσότερα παιδιά κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης για υποτροφία.

Η περίπτωση iii, αφορά υποψηφίους οι οποίοι έχουν άγαμα αδέλφια έως 24 ετών που σπουδάζουν σε προπτυχιακά προγράμματα σπουδών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Για την απόδειξη συνδρομής του κριτηρίου αυτού οι υποψήφιοι οφείλουν να προσκομίζουν μαζί με το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και σχετική βεβαίωση φοίτησης των αδελφών τους από την Γραμματεία της σχολής στην οποία τα αδέλφια φοιτούν, με την οποία θα πιστοποιούνται οι σπουδές τους κατά το τρέχον εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους υποβολής της αίτησης χορήγησης υποτροφίας.

Ως ημερομηνία συμπλήρωσης του παραπάνω ορίου ηλικίας (24ου) ορίζεται η 31/12 του ημερολογιακού έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η αξιολόγηση των αιτήσεων υποτροφίας.

Για τις προαναφερθείσες περιπτώσεις (i, ii, iii), κατ εξαίρεση ,ως όριο για το άθροισμα του φορολογητέου εισοδήματος του υποψηφίου και αμφοτέρων των γονέων του τίθεται το ποσόν των 45.000 ευρώ.

Μόρια που συγκεντρώνονται από το οικογενειακό εισόδημα:

———————————————————————————————-

= 0 € < εισόδημα < 5.000 €, βαθμολογείται με 100 μόρια.

= 5.001 € ή < εισόδημα < 10.000 €, βαθμολογείται με 87,5 μόρια.

= 10.001 € ή < εισόδημα < 15.000 €, βαθμολογείται με 75 μόρια.

= 15.001 € ή < εισόδημα < 20.000 €, βαθμολογείται με 62,5 μόρια.

= 20.001 € ή < εισόδημα < 25.000 €, βαθμολογείται με 50 μόρια.

= 25.001 € ή < εισόδημα < 30.000 €, βαθμολογείται με 37,5 μόρια.

= 30.001 € ή < εισόδημα < 35.000 €, βαθμολογείται με 25 μόρια.

= 35.001 € ή < εισόδημα < 40.000 €, βαθμολογείται με 12,5 μόρια.

3. Κοινωνικά κριτήρια

Οι υποψήφιοι στους οποίους συντρέχουν μοριοδοτούνται με πενήντα (50) μόρια.

Α. 1. Η αποδεδειγμένα χρονίως σοβαρά κλονισμένη υγεία του υποψηφίου ή/και μέλους της οικογενείας του , που θα τεκμηριώνεται βάσει πρόσφατων, ( εκδοθέντων εντός του τελευταίου διμήνου) επίσημων ιατρικών εγγράφων δημοσίου φορέα υγείας,

Α .2. Η Αναπηρία του υποψήφιου, που θα τεκμηριώνεται από γνωματεύσεις ΚΕΠΑ, Α'/θμιας ή Β'/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής στις οποίες πρέπει να αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας και η χρονική της διάρκεια.

Α .3. Η ιδιότητα του υποψήφιου ως «Προστάτη οικογένειας» , δηλ. άγαμος υποψήφιος του οποίου : α) έχει πεθάνει ο πατέρας ή η μητέρα και ο/η εν ζωή σύζυγος εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση χηρείας ή β) έχουν πεθάνει οι δύο γονείς και υπάρχουν ανήλικα άγαμα αδέλφια ή γ) ο υποψήφιος είναι τέκνο άγαμης μητέρας. Τα στοιχεία αυτά θα προκύπτουν από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και αντίστοιχη ληξιαρχική πράξη θανάτου .

Α .4. Η ιδιότητα του υποψηφίου ως τέκνου πολύτεκνης οικογένειας, αφορά μόνο άγαμους υποψηφίους εφόσον τεκμηριώνουν την πολυτεκνική τους ιδιότητα με πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, τα οποία πρέπει να έχουν εκδοθεί εντός του τελευταίου διμήνου πριν την υποβολή της αίτησης χορήγησης υποτροφίας.

Β. Η πραγματική δυνατότητα του υποψηφίου να αφιερωθεί χωρίς περισπασμούς στις σπουδές του κατά την διάρκεια της υποτροφίας. Προκειμένου να αξιολογήσει αυτήν το Ίδρυμα (εκτός από τα αναφερόμενα δικαιολογητικά του οικείου άρθρου των Eιδικών Διατάξεων του παρόντος Kανονισμού) δύναται να απαιτήσει την προσκόμιση οποιουδήποτε επιπλέον οικονομικού εγγράφου, όπως, ενδεικτικά, έγγραφα που να πιστοποιούν τη μετεγκατάσταση στον τόπο σπουδών, δικαστικά έγγραφα σε περίπτωση διαζευγμένων γονέων, κ.α.

Γ. Το ΔΣ κατά τη κρίση του λαμβάνει υπόψη την ανταποδοτικότητα των σπουδών των υποψηφίων για την Κω και την Χάλκη. Στο πλαίσιο αυτό το ΔΣ μπορεί να προβλέπει με την προκήρυξη 2 κατ’ ανώτατο όριο ερευνητικές υποτροφίες σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα με στόχευση την τοπική κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Δ. Το επίπεδο γνώσης ξένων γλωσσών.

ΑΡΘΡΟ 5.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ

1. Οι υποτροφίες (σύμφωνα με τις διατάξεις του Οργανισμού του Ιδρύματος) χορηγούνται χωρίς διαγωνισμό, με επιλογή που διενεργείται από Τριμελή Επιτροπή Αξιολόγησης η οποία για το σκοπό αυτό έχει ορισθεί με προηγούμενη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος μεταξύ των μελών του υποβοηθούμενη από τον νομικό σύμβουλο και τυχόν βοηθό γραμματέα.

2. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μόνο μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος υποτροφιών, το οποίο παραμένει ενεργό για όσο χρονικό διάστημα είναι ενεργή και η αντίστοιχη δημόσια πρόσκληση Οι ηλεκτρονικά υποβαλλόμενες αιτήσεις έχουν καταληκτική ημερομηνία υποβολής την οριζόμενη στην εκάστοτε προκήρυξη.. Καμία προσθήκη ή αντικατάσταση εγγράφου δεν γίνεται δεκτή μετά την ημερομηνία αυτή. Όσες ηλεκτρονικές αιτήσεις πληρούν όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις της εκάστοτε προκήρυξης, και συνοδεύονται από όλα ανεξαιρέτως τα δικαιολογητικά έγγραφα που αναλυτικά αναφέρει η προκήρυξη ακολουθούν την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης. Απορρίπτονται αυτομάτως χωρίς ειδοποίηση του υποψηφίου οι αιτήσεις με ελλιπή δικαιολογητικά.

3. Η Επιτροπή Αξιολόγησης εξετάζει τις υποψηφιότητες που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, κατατάσσει τους υποψήφιους κατά σειρά αξιολόγησης και συντάσσει σχετικό πρακτικό. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις μοριοδοτήσεις του άρθρου 4 του παρόντος, η Επιτροπή Αξιολόγησης συντάσσει ένα πίνακα δικαιούχων υποτρόφων και ένα πίνακα δύο επιλαχόντων, με σειρά κατάταξης φθίνουσα του συνολικού αριθμού μορίων των υποψηφίων ,λαμβάνοντας υπόψη και τυχόν κοινωνικά κριτήρια της παραγράφου 3 του άρθρου 4 και τη σχετική μοριοδόιτηση..

4. Η Επιτροπή δύναται με την βοήθεια των υπηρεσιών του ΙΛΦ να καλέσει κατά την κρίση της σε συνέντευξη υποψηφίους υποτρόφους, αν επισημάνει σημεία που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση με στόχο την δημιουργία πληρέστερης εικόνας των υποψηφίων και την αποσαφήνιση όποιων επιπλέον πληροφοριών είναι απαραίτητες σχετικά με την υποψηφιότητά τους. Οι συνεντεύξεις γίνονται με προσέλευση στα γραφεία του Ιδρύματος ή μέσω skype ή τηλεφωνικά και είναι υποχρεωτικές για τον υποψήφιο.

5. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης, η Επιτροπή υποβάλλει προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο τον πίνακα με τα ονόματα των υποψηφίων και εισηγείται τους επικρατέστερους προς ανακήρυξη υποτρόφους. Η σειρά προτεραιότητας των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις για χορήγηση υποτροφίας ορίζεται με βάση την κατάταξη των υποψηφίων ανάλογα με τον βαθμό των πτυχίων τους κατά φθίνουσα σειρά.

6. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, αποφασίζει κατά την ελεύθερη και αναιτιολόγητη κρίση του την παροχή ή όχι υποτροφίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εισήγηση της Επιτροπής, τις ισχύουσες διατάξεις του Νόμου και την εκάστοτε προκήρυξη.

7. Η ληφθείσα από το ΔΣ απόφαση με τα ονόματα και την κατάταξη των υποτρόφων αναρτάται σε προσωρινό πίνακα στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος, που παραμένει ανηρτημένος επί δέκα ημερολογιακές ημέρες. Μέσα σε αυτό αποκλειστικά το χρονικό διάστημα, το οποίο λήγει ώρα 16.00 της τελευταίας ημέρας από την ημέρα της ανάρτησης, iοι απορριφθέντες υποψήφιοι έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στην γραμματεία του Ιδρύματος ενστάσεις κατά της επιλογής. Τονίζεται ότι νέα δικαιολογητικά τα οποία τυχόν υποβάλουν οι ενιστάμενοι για πρώτη φορά με την ένστασή τους εφόσον συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που ώφειλαν να συνυποβάλλουν με την αίτησή τους αλλά δεν υποβλήθηκαν θεωρούνται εκπρόθεσμα και δεν λαμβάνονται υπόψη. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξετάζει και αποφασίζει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό επί των ενστάσεων

8. Η απόφαση επιλογής υποτρόφων του Διοικητικού Συμβουλίου υποβάλλεται προς έγκριση και οριστική απονομή των υποτροφιών στην εποπτεύουσα αρχή του Υπ. Οικονομικών, η οποία προβαίνει στην τελική ανακήρυξη και οριστικό διορισμό των υποτρόφων, καθώς επίσης υποβάλλεται και στην αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μόνο η έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών καθιστά οριστικό τον διορισμό και τον πίνακα των υποτρόφων ο οποίος και αναρτάται στην συνέχεια στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

Οι υποψήφιοι θα ενημερωθούν επιπλέον ηλεκτρονικά από την Γραμματεία του Ιδρύματος για το αν έχουν οριστικά λάβει ή όχι την υποτροφία μέσω του προσωπικού τους λογαριασμού.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
ΑΡΘΡΟ 6. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ

1. Σπουδές για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης/Μεταπτυχιακού Τίτλου (Master, Mphil, ή άλλα ισότιμα διπλώματα) Οι υποτροφίες αυτές χορηγούνται για όλους τους κλάδους και ειδικότητες.

2. Σπουδές για την απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος (PhD, Doctorat ή άλλα ισότιμα διπλώματα)

Οι υποτροφίες αυτές χορηγούνται για όλους τους κλάδους και ειδικότητες, σε υποψήφιους με προσανατολισμό στην ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, με την πρόσθετη προϋπόθεση ότι έχουν ολοκληρώσει με ιδιαίτερη επιτυχία τις πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές τους ώστε ο μέσος όρος της βαθμολογίας των πτυχίων που έχουν αποκτήσει να είναι τουλάχιστον 7,5 .

3. Μεταδιδακτορικές ή άλλες ερευνητικές σπουδές

Οι υποτροφίες αυτές χορηγούνται για όλους τους κλάδους και ειδικότητες, σε υποψήφιους με προσανατολισμό στην έρευνα, που έχουν ολοκληρώσει με ιδιαίτερη επιτυχία τις πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές τους. Το ΔΣ προσμετρά ιδιαίτερα θετικά τις αιτήσεις για ερευνητικές υποτροφίες σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα με στόχευση την τοπική, κοινωνική ανταποδοτικότητα.

ΑΡΘΡΟ 7.
ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

Με βάση την ετήσια προκήρυξη οι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλουν, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ, μέσα στην καθορισμένη με την εκάστοτε προκήρυξη προθεσμία, μαζί με την ειδική έντυπη αίτησή τους, και όλα τα προβλεπόμενα με την προκήρυξη και τον παρόντα Κανονισμό δικαιολογητικά, για να νομιμοποιηθεί η αίτηση υποψηφιότητάς τους και να αξιολογηθεί περαιτέρω.

Ειδικότερα:

1. Η υποβολή των αιτήσεων μαζί με το σύνολο των δικαιολογητικών γίνεται μόνον ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του www.fanourakisfoundation.org και σύμφωνα με την οριζόμενη ημερομηνία στην εκάστοτε προκήρυξη κάθε ημερολογιακού έτους.

Οι υποψήφιοι έχουν την δυνατότητα να δηλώσουν προτίμηση για μέχρι και τρία (3) κατά σειρά ΑΕΙ με την προϋπόθεση να αφορά σε εκπαιδευτικά προγράμματα που διεξάγονται εντός της ίδιας χώρας .

2. Αιτήσεις ή δικαιολογητικά που θα υποβληθούν μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεν θα γίνονται δεκτά. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, σκαναρισμένα το καθένα ξεχωριστά και μόνον σε μορφή pdf, ενώ, σε περίπτωση που επιλεγούν, θα κληθούν να αποστείλουν επίσημα επικυρωμένα αντίγραφα. Τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται δεν επιστρέφονται. Τα πρωτότυπα έγγραφα τηρούνται στην διάθεση της γραμματείας του Ιδρύματος, που μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει να τα προσκομίσουν ώστε βάσει αυτών να εξάγει αντίγραφα.

3. Τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι όλα ανεξαιρέτως στην Ελληνική ή στην Αγγλική γλώσσα. Διαφορετικά, θα πρέπει να συνοδεύονται από επίσημη μετάφρασή τους στην Ελληνική γλώσσα.

4. Κάθε υποψήφιος, μαζί με την αίτησή του είναι υποχρεωμένος να συνυποβάλει και υπεύθυνη δήλωση του ν 1599/86, με την οποία δηλώνει ρητά και ανέκκλητα ότι: α) Όλα τα στοιχεία που αναγράφονται στην αίτησή συμμετοχής και όλα τα στοιχεία και έγγραφα που την συνοδεύουν είναι πλήρη και αληθή, β) Αποδέχεται ανεπιφύλακτα όλους τους όρους και διατάξεις της προκήρυξης και του Κανονισμού Υποτροφιών και τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων του Ιδρύματος, γ) Η υποβολή της αίτησης αποτελεί και εξουσιοδότηση προς το Ίδρυμα να επαληθεύει τα παραπάνω στοιχεία μέσω επικοινωνίας με τις υπηρεσίες και τις αρχές που τα εξέδωσαν, δ) Δεν έλαβε ούτε λαμβάνει ούτε πρόκειται να λάβει υποτροφία από άλλους φορείς για τον ίδιο κύκλο σπουδών. Δίνει τη συγκατάθεσή του στο Ίδρυμα για την επεξεργασία, στο πλαίσιο των σκοπών του, των δεδομένων του προσωπικού χαρακτήρα καθώς και την αναζήτηση και χρήση πληροφοριών σχετικών με κάθε είδους οικονομική ενίσχυση που λαμβάνει ή θα λαμβάνει ο υποψήφιος κατά την διάρκεια της από το Ίδρυμα χορηγηθείσας υποτροφίας. ε) ότι συμφωνεί και αποδέχεται το δικαίωμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος να προβαίνει, για τις ανάγκες της αξιολόγησης, σε κάθε νόμιμη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων που υποβάλλονται, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, καθώς και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης και του πίνακα κατάταξης των υποψηφίων αλλά και την ανάρτηση στον ιστότοπο του Ιδρύματος του προσωρινού και του οριστικού πίνακα με τα στοιχεία των υποτρόφων και επιλαχόντων.

5. Κάθε έγγραφο που πιστοποιεί την συνδρομή κοινωνικών κριτηρίων του άρθρου 4.3 , βεβαιώσεις από υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης κλπ, πρέπει να έχουν εκδοθεί έως και 2 μήνες πριν από την καθορισμένη ημερομηνία υποβολής αιτήσεων χορήγησης υποτροφίας προκειμένου να ληφθούν υπόψη

12. Ο υποψήφιος θα πρέπει να υποβάλλει ευκρινές φωτοαντίγραφο του πτυχίου του και αν το πτυχίο είναι από ίδρυμα του εξωτερικού πρέπει να συνυποβάλει μετάφραση στην ελληνική γλώσσα μαζί με πράξη αναγνώρισης της ισοτιμίας του πτυχίου και αριθμητικής αντιστοίχισης της βαθμολογίας του.

Σε περίπτωση που ο τίτλος δεν έχει ακόμα αποκτηθεί, πρέπει να υποβάλλει , προσωρινά, βεβαίωση του Πανεπιστημίου για την απόκτηση του τίτλου μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων που ορίζει η προκήρυξη.

13. Υποβάλλει επίσης:

7 7. α) Βεβαίωση εγγραφής από το/τα Πανεπιστήμιο/α υποδοχής άλλως επιστολή αποδοχής για όλα τα πανεπιστήμια που έχουν δηλωθεί στην αίτηση , με παράθεση του αντιστοίχου λίνκ του κάθε προγράμματος.

Στην περίπτωση όμως που αντί της βεβαίωσης εγγραφής υποβληθεί προσωρινά επιστολή αποδοχής πρέπει αυτή, οπωσδήποτε, να περιέχει την προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης και ολοκλήρωσης του προγράμματος των σπουδών που αφορά και τις εξεταστικές περιόδους . Ο υποψήφιος οφείλει μόλις υπάρξει αποδοχή ή πραγματοποιηθεί η οριστική εγγραφή να την υποβάλει ηλεκτρονικά αμέσως στο Ίδρυμα. Στην περίπτωση που ο υποψήφιος επιλεγεί ως υπότροφος, η υποτροφία θα οριστικοποιηθεί μόνο εφόσον έχει υποβληθεί στο ΄ίδρυμα, έως την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους του επιλεγέντος προγράμματος παρακολούθησης, η επίσημη βεβαίωση εγγραφής του, από την γραμματεία της σχολής του μεταπτυχιακού προγράμματος επιλογής του.

7 7. β) Οι υποψήφιοι προγραμμάτων Ελληνικών Πανεπιστημίων που μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης για χορήγηση υποτροφίας δεν μπορούν να λάβουν βεβαίωση εγγραφής, αντί αυτής, θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση όπου θα αναφέρουν τον τίτλο του μεταπτυχιακού προγράμματος που έχουν επιλέξει, το Πανεπιστήμιο φοίτησης, την ημερομηνία έναρξης προγράμματος και τις εξεταστικές περιόδους Στην περίπτωση που επιλεγούν ως υπότροφοι, η υποτροφία θα οριστικοποιηθεί μόνο εφόσον έχει επιβεβαιωθεί η αποδοχή τους και έχουν υποβάλει στο Ίδρυμα βεβαίωση εγγραφής έως την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους.

14. Εκτύπωση του αναλυτικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου ή τη Σχολή Υποδοχής, ή παραπομπή στα αντίστοιχα λίνκς για όλα τα προγράμματα επιδιωκόμενων σπουδών (όλων των Πανεπιστημίων που έχουν δηλωθεί στην αίτηση): με πληροφορίες για την διάρκεια, τις υποχρεώσεις, και το κόστος φοίτησης. Οι πληροφορίες που αφορούν την ημερομηνία έναρξης , την διάρκεια, τις εξεταστικές περιόδους και τα υποχρεωτικά μαθήματα του συγκεκριμένου προγράμματος που πρόκειται να παρακολουθήσει ο υποψήφιος πρέπει να προέρχονται από την Γραμματεία της σχολής επιλογής του.

9. Τον κανονισμό του προγράμματος που θα παρακολουθήσουν ,για όλα τα προγράμματα επιδιωκόμενων σπουδών (όσων Πανεπιστημίων έχουν δηλωθεί στην αίτηση), ώστε να προκύπτουν η ακριβής ημερομηνία κανονικής ολοκλήρωσης του προγράμματος, οι υποχρεώσεις τους και οι συνέπειες παράβασής τους.

10. Συστατικές Επιστολές. Οι συστατικές επιστολές μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά απευθείας από τους καθηγητές των υποψηφίων στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ιδρύματος , εμπροθέσμως .

10. α) Οι υποψήφιοι υπότροφοι μεταπτυχιακών προγραμμάτων υποχρεούνται να υποβάλλουν δύο συστατικές επιστολές από τις οποίες απαραίτητα η μία πρέπει να προέρχεται από μέλος ΔΕΠ της σχολής την οποία έχει τελειώσει ο υποψήφιος και να τεκμηριώνεται σε αυτήν η ικανότητά του για μεταπτυχιακές σπουδές.

10. β) Οι υποψήφιοι υπότροφοι διδακτορικών σπουδών υποχρεούνται και οι δύο συστατικές επιστολές που θα υποβάλλουν να προέρχονται από καθηγητές τους που να τεκμηριώνουν την ικανότητά τους για εκπόνηση διατριβής καθώς και την πρωτοτυπία και το επιστημονικό ενδιαφέρον του θέματός της, ώστε να καθίσταται δυνατή η αξιολόγηση της κοινωνικής ανταποδοτικότητας για την τοπική κοινωνία των νήσων Κω και Χάλκης .

10. γ) Οι υποψήφιοι ερευνητικών σπουδών είναι υποχρεωμένοι εκτός από τις δύο συστατικές επιστολές που θα προέρχονται από καθηγητές τους που να τεκμηριώνουν την ικανότητά τους για εκπόνηση ερευνητικής εργασίας καθώς και την πρωτοτυπία και το επιστημονικό ενδιαφέρον του θέματός της, ώστε να καθίσταται δυνατή η αξιολόγηση της κοινωνικής ανταποδοτικότητας για την τοπική κοινωνία των νήσων Κω και Χάλκης, να υποβάλλουν και βεβαίωση ότι την εποπτεία του έργου τους την έχει επιβλέπον μέλος ΔΕΠ ή ανάλογης βαθμίδας ερευνητής αναγνωρισμένων ερευνητικών ιδρυμάτων της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Επιπλέον για τις υποτροφίες έρευνας είναι υποχρεωτικό να υποβάλλουν οι υποψήφιοι σχετική επιστημονική έκθεση μαζί με τις όποιες δημοσιεύσεις προκύψουν. Απαιτείται τουλάχιστον μία (1) δημοσίευση σε πρακτικά συνεδρίου με κριτές (ή επίσημη επιστολή αποδοχής της δημοσίευσης) ή μία (1) δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό με κριτές (ή επίσημη επιστολή αποδοχής της δημοσίευσης) ή δημοσίευση σε ηλεκτρονική σελίδα αναγνωρισμένου ερευνητικού φορέα.

11. Για την πιστοποίηση της οικονομικής κατάστασης των υποψηφίων απαιτείται  να  υποβληθούν  ηλεκτρονικά  τα    παρακάτω    δικαιολογητικά    : 11.α.) Το εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων του τελευταίου φορολογικού έτους (υποβάλλεται ευκρινές φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος ή εκτυπωμένο εκκαθαριστικό σημείωμα από τη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων www.gsis.gr βάσει της απόφασης 2837/0030/11.11.2003 ΦΕΚ 1685/Β) αμφοτέρων των γονέων του, (ακόμα και αν έχει επέλθει διάζευξη ή διάσταση αυτών), καθώς και του ιδίου υποψηφίου,( αν αυτός υποβάλλει       φορολογική       δήλωση)       και       του/της        συζύγου        του. 11.β. ) Τα έντυπα Ε3, Ε5, Φ01-010 του ιδίου έτους μόνο στην περίπτωση που ο ίδιος ο υποψήφιος ή οι γονείς του ή ένας από τους γονείς του υποψηφίου ή ο/η σύζυγός του είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή μέλη εταιρειών. 11.γ.) Αντίγραφο Δήλωσης στοιχείων ακινήτων οικογενείας του υποψηφίου και του ιδίου καθώς και του/της συζύγου του ή αντίγραφο αυτών που έχουν υποβληθεί με το έντυπο Ε9, καθώς και Εκκαθαριστικό Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) όπως αυτά εμφανίζονται την 1η Ιανουαρίου του ημερολογιακού έτους της προκήρυξης, συνοδευόμενα από Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 υπογραφόμενη από τον υποψήφιο ότι τα στοιχεία είναι αληθινά. 11.δ.) Σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν υποχρεούται να υποβάλει φορολογική δήλωση, θα υποβάλλει στο Ίδρυμα δήλωση του νόμου 1599/86 η οποία θα φέρει βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του δηλούντος από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή Κ.Ε.Π., στην οποία θα αναγράφεται ότι «δεν είχα υποχρέωση να υποβάλω φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος ….» σε συνδυασμό με τα ανωτέρω οικονομικά στοιχεία των γονέων του ή του/της συζύγου. Η αναγραφή του φορολογικού έτους που ενδιαφέρει κάθε φορά είναι υποχρεωτική, άλλως η υπεύθυνη δήλωση δε θα λαμβάνεται υπόψη.

ΑΡΘΡΟ 8.
ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

Α. Προκειμένου να οριστικοποιηθεί η υποτροφία, ο υποψήφιος που θα ειδοποιηθεί ότι έχει εγκριθεί από την Εποπτεύουσα Αρχή η απόφαση επιλογής του ως υποτρόφου και έχει οριστικά από το Υπουργείο Οικονομικών διοριστεί υπότροφος, οφείλει να υποβάλει στο Ίδρυμα :

1. Το πρωτότυπο του ή των πτυχίων του προς έλεγχο από το Ίδρυμα και εξαγωγή αντιγράφου.

2. Το πρωτότυπο πιστοποιητικό εγγραφής του από την Γραμματεία του Πανεπιστημίου ή της Σχολής ή του Τμήματος που θα φοιτήσει, μαζί με τον ισχύοντα Κανονισμό Σπουδών του συγκεκριμένου προγράμματος για το οποίο του εγκρίθηκε η υποτροφία .

Στην περίπτωση διδακτορικής/ερευνητικής υποτροφίας συνυποβάλλεται και βεβαίωση του επιβλέποντος καθηγητή σχετικά με την ημερομηνία έναρξης αυτής.

3. Υπεύθυνη δήλωση με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής :

- ότι δεν άλλαξε τίποτα από τα έως τώρα υποβληθέντα στοιχεία και υποχρεούται να δηλώσει άμεσα οποιαδήποτε μεταβολή τους στο Ίδρυμα.

- ότι αποδέχεται όλα τα αναφερόμενα στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

- ότι δεν του προσφέρεται άλλη υποτροφία είτε έμμισθη θέση βοηθού ή άλλου είδους και ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να γνωστοποιήσει άμεσα στην Γραμματεία του Ιδρύματος κάθε τυχόν χορηγία, ή άλλες απολαβές που ενδεχόμενα θα του δοθούν από το Πανεπιστήμιο, Επιστημονικό Κέντρο ή άλλη πηγή (απαλλαγή από δίδακτρα, υποτροφία, βραβείο, θέση βοηθού κ.λ.π.).

Β. Ακολουθεί υπογραφή Ειδικής Σύμβασης Υποτροφίας. Η σύμβαση αυτή είναι τριμερής και υπογράφεται: α) από τον υπότροφο, β) τον αξιόχρεο εγγυητή, (τα πλήρη στοιχεία του οποίου μαζί με τα έγγραφα που τεκμηριώνουν το αξιόχρεό του, οφείλει να έχει ήδη γνωστοποιήσει με την αίτησή του ο υπότροφος), ο οποίος αφού βεβαιώσει εγγράφως ότι έχει ενημερωθεί αναλυτικά από το Ίδρυμα γιά τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει εγγυώμενος υπερ του υποτρόφου και τη σημασία της εγγύησης για την περιουσία του , συνυπογράφει την σύμβαση ως εκ τρίτου συμβαλλόμενος και γ) από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος.

Στην σύμβαση αυτή ορίζονται οι κύριες υποχρεώσεις του υποτρόφου αλλά και του εγγυητή ο οποίος έχει ενημερωθεί από το Ίδρυμα διεξοδικά για τους κινδύνους και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει υπογράφοντας ως εγγυητής, δηλώνει ρητά και ειδικά

ότι διαθέτει περιουσιακά στοιχεία ικανά να καλύψουν την υποχρέωση επιστροφής του συνόλου της υποτροφίας που έχει χορηγηθεί από το Ίδρυμα στον υπότροφο στην περίπτωση που ο τελευταίος παραβιάσει τις υποχρεώσεις του, και ότι υπογράφοντας αναλαμβάνει την ευθύνη να επιστρέψει αυτός ο ίδιος σαν να ήταν δική του οφειλή, το σύνολο της υποτροφίας στην περίπτωση που ο υπότροφος δεν τηρήσει τους όρους χορήγησής της και τις υποχρεώσεις του έναντι του Ιδρύματος καθιστάμενος αλληλεγγύως και εις ολόκληρον υπεύθυνος για την εκπλήρωση των όρων της σύμβασης, παραιτούμενος του δικαιώματος της διαιρέσεως ( δηλ. του δικαιώματος να ζητήσει να διαιρεθεί η οφειλή και να πληρώσει μέρος μόνο της επιστρεπτέας υποτροφίας ) και της διζήσεως (δηλ. να αρνηθεί να εκπληρώσει την οφειλή αν προηγουμένως δεν αναζητηθεί αυτή από τον υπότροφο).

Οι υπογραφές του υποτρόφου και του εγγυητή πρέπει να έχουν θεώρηση του γνησίου τους από αστυνομική ή προξενική αρχή.

Γ. Η καταβολή των δόσεων (χορήγηση) της υποτροφίας ξεκινάει μετά την ολοκλήρωση όλων των ανωτέρω .

ΑΡΘΡΟ 9.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ

Η διάρκεια της υποτροφίας, κάθε ακαδημαϊκού έτους , υπολογίζεται σε αριθμό μηνών, σύμφωνα με την επίσημη διάρκεια του προγράμματος φοίτησης και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα ακαδημαϊκό έτος (12 μήνες).

Η υποτροφία χορηγείται μόνο για όσους μήνες προκύπτει από τον Κανονισμό της σχολής παρακολούθησης ότι διαρκεί το πρόγραμμα που παρακολουθεί ο υπότροφος, και με την προϋπόθεση ότι δεν θα παραβεί τους όρους της σύμβασης υποτροφίας και του νόμου.

Η καταβολή του ποσού της υποτροφίας θα αρχίζει από την ημερομηνία έναρξης των σπουδών του υποτρόφου, και θα καταβάλλεται σε μηνιαίες δόσεις, με εξαίρεση τις δύο τελευταίες μηνιαίες δόσεις, οι οποίες α καταβληθούν και οι δύο μαζί, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών για τις οποίες χορηγήθηκε η υποτροφία και την υποβολή στο Ίδρυμα επίσημης βεβαίωσης περάτωσης των σπουδών.

ΑΡΘΡΟ 10.
ΕΙΔΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ

1. Η υποτροφία ενεργοποιείται μόνο μετά την υπογραφή της ειδικής σύμβασης υποτροφίας εκ μέρους του Ιδρύματος, που λαμβάνει χώρα μετά τον οριστικό διορισμό από το Υπ. Οικονομικών των υποτρόφων.

2. Πέραν της εγκριθείσας υποτροφίας, το Ίδρυμα δεν καταβάλλει στους υποτρόφους έξοδα ταξιδιών, συμμετοχής σε συνέδρια ή έκδοσης ή αγοράς βιβλίων, ηλεκτρονικών υπολογιστών κλπ. Επίσης, δεν καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση για σύζυγο και παιδιά.

3. Tα χρηματικά ποσά των υποτροφιών όπως καθορίζονται από το νόμο είναι τα εξής:

α. Για τους υποτρόφους εσωτερικού το μηνιαίο ποσό της υποτροφίας (για την αντιμετώπιση των δαπανών διαβίωσης) ανέρχεται:

σε 300 ευρώ για όσους σπουδάζουν σε Πανεπιστήμιο που βρίσκεται στην ίδια πόλη με την κατοικία της οικογένειας, ή σε απόσταση μέχρι 40χλμ. από αυτήν, ή σε άλλο νησί του ίδιου Νομού

σε 500 ευρώ, εάν το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε άλλο Νομό από αυτόν της κατοικίας της οικογένειας.

Στους υποτρόφους των οποίων οι σπουδές απαιτούν δίδακτρα ενδέχεται να καταβληθεί επίσης ποσό έως 2.000 ευρώ, που θα καθορίζεται κατά περίπτωση.

β. Για τους υποτρόφους εξωτερικού το μηνιαίο ποσό της υποτροφίας (για την αντιμετώπιση των δαπανών διαβίωσης) ανέρχεται σε:

i. 1.000 ευρώ για χώρες της Ευρώπης,

ii 800 λίρες Αγγλίας για την Μεγάλη Βρετανία

iii.1.200 δολάρια για τις Η.Π.Α. και άλλες χώρες εκτός της Ευρώπης.

iv. Στους υποτρόφους εξωτερικού των οποίων οι σπουδές απαιτούν δίδακτρα ενδέχεται να καταβληθεί επίσης ποσό έως 3.000 ευρώ, που καθορίζεται κατά περίπτωση.

ΑΡΘΡΟ 11.
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ

1. Ο υπότροφος οφείλει να αφιερωθεί ουσιαστικά καθ΄ όλη την διάρκεια της υποτροφίας του στις σπουδές του και να τηρεί τις υποχρεώσεις, που αναφέρονται στον παρόντα Κανονισμό και την Ειδική Σύμβαση Υποτροφίας ..

2. Ο υπότροφος οφείλει να υποβάλλει στην Γραμματεία του Ιδρύματος, με την έναρξη των σπουδών του, γραπτή γνωστοποίηση με τα στοιχεία του επιβλέποντα καθηγητή και υποχρεώνεται να υποβάλει ηλεκτρονικά ανά εξάμηνο, αναλυτική βαθμολογία από τη Γραμματεία της Σχολής του μαζί με προσωπική έκθεσή του για την πορεία των σπουδών του (ανά κατηγορία σπουδών).

Επίσης υποχρεούται, στην περίπτωση διδακτορικών ή ερευνητικών σπουδών, να φροντίζει στα ίδια χρονικά διαστήματα να αποστέλλει και ο Επιβλέπων Καθηγητής απ’ ευθείας στο Ίδρυμα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υπογεγραμμένη εξαμηνιαία έκθεση αναφορικά με την πρόοδο των σπουδών του ή της ερευνητικής του εργασίας, προκειμένου να τεκμηριώνεται η εργασία αντίστοιχων μηνών.

Η μη έγκαιρη και τακτική αποστολή των ως άνω εκθέσεων συνεπάγεται αυτοδίκαιη αναστολή ή/και διακοπή της υποτροφίας, με βάση απόφαση του ΔΣ.

3. Σε περίπτωση υποτρόφου σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό πρόγραμμα που η λήψη πτυχίου προϋποθέτει περισσότερα εξάμηνα σπουδών από τον χρόνο χορήγησης της υποτροφίας, ο υπότροφος υποχρεούται και μετά τη λήξη του χρόνου χορήγησης της υποτροφίας να συνεχίζει να υποβάλει ετήσια έκθεση προόδου η οποία να υπογράφεται από την Τριμελή Επιτροπή Επίβλεψης ή από τον Διευθυντή του συγκεκριμένου προγράμματος στην οποία να πιστοποιείται η πρόοδος του υποτρόφου, μέχρι την λήψη του πτυχίου.

4. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών για τις οποίες έλαβε υποτροφία ο υπότροφος οφείλει να καταθέσει στη Γραμματεία του Ιδρύματος, εντός μηνός από τη λήψη του τίτλου σπουδών, αντίγραφο του τίτλου σπουδών που απέκτησε, τελική έκθεση σπουδών, ένα αντίτυπο της διπλωματικής του εργασίας ή της διδακτορικής διατριβής ή του ερευνητικού του πονήματος στα οποία οφείλει να αναφέρει ότι υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος.

5. Ο υπότροφος οφείλει να ενημερώνει το Ίδρυμα, γραπτώς και σε ετήσια βάση, για την ακαδημαϊκή ή επαγγελματική του εξέλιξη, για μια τριετία τουλάχιστον μετά την λήξη της υποτροφίας.

6. Ο υπότροφος οφείλει να γνωστοποιεί αμέσως στη Γραμματεία κάθε αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας, email, αριθμού τηλεφώνου (σταθερού και κινητού).

7. Ο υπότροφος οφείλει να αναφέρει σε κάθε δημοσίευση (μελέτη, διατριβή, άρθρο) ή ανακοίνωση σε Συνέδρια, κλπ., την ιδιότητά του ως υποτρόφου του Ιδρύματος και να ενημερώνει γραπτά το Ίδρυμα σχετικά, αποστέλλοντας σε αυτό αντίγραφο των δημοσιεύσεων ή ανακοινώσεων με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

8. Ο υπότροφος οφείλει εφόσον του ζητηθεί από το Ίδρυμα, να αναρτήσει συνοπτική αναφορά στην υποτροφία που πήρε, το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών ή του ερευνητικού έργου του, στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος σε μορφή γραπτού κειμένου, ή/και με βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

9. Ο υπότροφος καλείται μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να προσφέρει κατά το δυνατόν τις γνώσεις και τις υπηρεσίες του στην Χάλκη ή Κω άλλως στη Δωδεκάνησο.

10. Ο υπότροφος και η οικογένειά του οφείλουν να σέβονται την μνήμη του Ιδρυτή Σωκράτη Φανουράκη και να παρευρίσκονται στην ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιεί το Ίδρυμα ετησίως κατά τον μήνα Ιούλιο στην Κω προς τιμήν του σε ημερομηνία που θα τους γνωστοποιείται έγκαιρα.

Η μη συμμόρφωση με τις παραπάνω υποχρεώσεις συνεπάγεται αναστολή ή διακοπή ή και επιστροφή της υποτροφίας και τυχόν διδάκτρων .

ΑΡΘΡΟ 12.
ΚΥΡΩΣΕΙΣ: ANAΣΤΟΛΗ/ΔΙΑΚΟΠΗ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

Α. Η παροχή της υποτροφίας (δια της χρηματικής καταβολής) αναστέλλεται από το Ίδρυμα:

1. Αυτομάτως και άνευ άλλου τινός, με απόφαση του ΔΣ σε περίπτωση που διαπιστωθεί συνδρομή ενδείξεων πλημμελούς απόδοσης του υποτρόφου (ενδεικτικά: μη έγκαιρη αποστολή αναλυτικής βαθμολογίας, έκθεσης πορείας σπουδών, έκθεσης επιβλέποντος κλπ).

2. Μετά από αίτηση του υποψήφιου, και κατά την απόλυτη και ανέλεγκτη κρίση του ΔΣ του Ιδρύματος μόνο εφόσον αποδεδειγμένα, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα τεκμηριώνεται η συνδρομή σοβαρών και απρόβλεπτων λόγων που την δικαιολογούν, όπως όταν μετά την έγκριση των υποτροφιών από το Υπ.Οικονομικών, προκύψει εγκυμοσύνη, νοσηλεία σε νοσοκομείο ή αδυναμία φοίτησης για τεκμηριωμένους με επίσημα ιατρικά έγγραφα λόγους υγείας, αναπηρία ή περιαγωγή του υποτρόφου σε προστάτη οικογενείας. Στις περιπτώσεις αυτές ο υποψήφιος πρέπει να υποβάλλει στο Ίδρυμα , μαζί με την αίτησή του για αναστολή της χορήγησης υποτροφίας και τα αντίστοιχα έγγραφα τεκμηρίωσης συνδρομής του απρόβλεπτου σοβαρού λόγου, ΚΑΙ επίσημη βεβαίωση της Γραμματείας του Ιδρύματος φοίτησης, που θα βεβαιώνει την δυνατότητα αναστολής των σπουδών και το ακριβές χρονικό διάστημα διαρκείας της αναστολής. Το Διοικητικό Συμβούλιο δύναται με απόφασή του να αναστείλει την χορήγηση για αντίστοιχο χρονικό διάστημα που σε κάθε περίπτωση δεν θα υπερβαίνει το τελικό όριο που επιτρέπει ο συγκεκριμένος Κανονισμός Σπουδών.

3. Δεν χορηγείται αναστολή της υποτροφίας ούτε κατά την έναρξη, ούτε κατά την διάρκειά της για εκπλήρωση στρατιωτικής θητείας.

Β. Το Ίδρυμα διακόπτει την χορήγηση της υποτροφίας με αιτιολογημένη απόφαση

1. Αυτομάτως αν ο υπότροφος περατώσει σε νωρίτερο χρόνο τις σπουδές του.

2. Αν από τα υποχρεωτικά υποβαλλόμενα από τον ίδιο ή το Πανεπιστήμιο στοιχεία, αποδεικνύεται ότι η πρόοδος των σπουδών του δεν είναι ικανοποιητική ή παραβιάζεται/αλλάζει το πρόγραμμα σπουδών.

Γ. Το Ίδρυμα διακόπτει την χορήγηση της υποτροφίας και αναζητά κάθε ποσόν που έχει καταβληθεί ως υποτροφία ή δίδακτρα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Οργανισμού του και στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1. Μόλις ο υπότροφος διακόψει αυτόβουλα και άνευ αιτίας τις σπουδές του πριν τη λήξη της υποτροφίας του.

2. Όταν το Ίδρυμα κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι (π.χ.μεταβολή της οικονομικής κατάστασης του υποτρόφου, επαγγελματική απασχόληση, ήθος υποτρόφου, δήλωση ψευδών στοιχείων κ.λπ.) που το επιβάλλουν.

3. Αν ο υπότροφος δεν υποβάλει τα αποδεικτικά στοιχεία της απόδοσής του ( τις εξαμηνιαίες εκθέσεις προόδου) όπως αναλυτικά περιγράφεται παραπάνω ανά κατηγορία σπουδών.

4. Αν ο υπότροφος αποτύχει στις αντίστοιχες εξετάσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα για το οποίο έλαβε την υποτροφία και έτσι δεν λάβει τον τελικό τίτλο σπουδών.

5. Ειδικά για υπότροφους διδακτορικών ή ερευνητικών σπουδών, αν ο υπότροφος δεν επιδείξει ικανοποιητικά αποτελέσματα (δημοσιεύσεις, ομιλίες σε συνέδρια κλπ) που να τεκμηριώνουν εργασία αντίστοιχων μηνών.

6. Αν χορηγηθεί στον υπότροφο οικονομική ενίσχυση (από ερευνητικό πρόγραμμα, αμοιβή από έμμισθη θέση βοηθού κλπ) από το Πανεπιστήμιο που σπουδάζει ή από άλλο φορέα, και ο υπότροφος δεν ενημερώσει άμεσα τη Γραμματεία του Ιδρύματος.

7. Σε περίπτωση υποτρόφου σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό πρόγραμμα που η λήψη πτυχίου προϋποθέτει περισσότερα εξάμηνα σπουδών από τον χρόνο χορήγησης της υποτροφίας, αν ο υπότροφος δεν υποβάλει και μετά την λήξη της υποτροφίας ετήσια έκθεση προόδου η οποία να υπογράφεται από την Τριμελή Επιτροπή Επίβλεψης ή από τον Διευθυντή του συγκεκριμένου Προγράμματος στην οποία να πιστοποιείται η πρόοδος του υποτρόφου, μέχρι και την λήψη του πτυχίου.

Σε ειδικές περιπτώσεις το Διοικητικό Συμβούλιο δύναται συνεκτιμώντας τις εκάστοτε συνθήκες και με ειδική αιτιολογία να αποφασίσει είτε την επιστροφή μικρότερου ποσού είτε την επιστροφή του ποσού εντόκως

8. Σε κάθε περίπτωση διακοπής της υποτροφίας , για όποιον λόγο και αν γίνει αυτή, κανένα δικαίωμα αποζημίωσης γεννάται υπερ του/της υποτρόφου.

ΑΡΘΡΟ 13.
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιεί ή να συμπληρώνει, κατά την κρίση του και σε οποιονδήποτε χρόνο τον Κανονισμό Υποτροφιών.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Στο πλαίσιο χορήγησης υποτροφιών από το Κοινωφελές Ίδρυμα Λοχαγού Φανουράκη και συμπλήρωσης και αξιολόγησης της αίτησης για υποτροφία, (καλούμενο «εμείς») δηλωνουμε ότι αποτελεί πρώτιστη μέριμνά μας η αποτελεσματική προστασία και ασφάλεια των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των υποψηφίων που θα υποβάλλουν αίτηση. Δεσμευόμεθα ότι θα επεξεργαστούμε, με την ιδιότητα «υπευθύνου επεξεργασίας», τα στοιχεία που παρέχουν οι υποψήφιοι με την αίτησή τους, καθώς και όσα αναφέρονται σε αυτήν και θα ληφθούν όπως περιγράφεται σε αυτήν σε συμμόρφωση με την σχετική εφαρμοστέα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για την προστασία των Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

  • Με την συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης χορήγησης υποτροφίας ο υποψήφιος αναγνωρίζει και αποδέχεται το δικαίωμα μας να επεξεργαστούμε τα εν λόγω στοιχεία του όπως περιγράφεται εδώ.
  • Σε περίπτωση που, μέσω της αίτησης ή της εκτέλεσης της σύμβασης υποτροφίας, ο υποψήφιος/Υπότροφος αντίστοιχα μας παρέχει στοιχεία τρίτων προσώπων (όπως εγγυητών, καθηγητών, κ.ο.κ.), ο υποψήφιος/Υπότροφος αντίστοιχα αναλαμβάνει και εγγυάται ότι αυτές οι πληροφορίες έχουν συλλεχθεί νόμιμα από τον ίδιο και ότι έχει το δικαίωμα να τα διαβιβάζει σε εμάς για τον σκοπό που αναφέρεται εδώ.
  • Τονίζουμε ότι για την υποβολή της αίτησης ή/και την εκτέλεση της σύμβασης υποτροφίας δεν ζητάμε καταρχήν ούτε συλλέγουμε Δεδομένα ειδικής κατηγορίας (όπως πληροφορίες/πιστοποιητικά για την υγεία του υποψηφίου/Υποτρόφου αντίστοιχα) που αφορούν τον υποψήφιο/Υπότροφο αντίστοιχα. Ρητώς ορίζεται ότι στην περίπτωση και μόνο που ο υποψήφιος/Υπότροφος αντίστοιχα παρέχει οικειοθελώς τέτοια Δεδομένα, θα συλλέξουμε και θα επεξεργαστούμε τα Δεδομένα αυτά κατόπιν της ρητής συγκατάθεσής του υποψηφίου/Υποτρόφου αντίστοιχα , η οποία δίνεται σε χωριστό πεδίο μαζί με την αίτηση, εκτός εάν η επεξεργασία των στοιχείων αυτών επιτρέπεται από άλλη νομική βάση, όπως σε περίπτωση που ο υποψήφιος/Υπότροφος αντίστοιχα με δική του πρωτοβουλία δημοσιοποιήσει οικειοθελώς την σχετική πληροφορία.
  • Θα επεξεργαστούμε τα εν λόγω Δεδομένα του υποψηφίου/Υποτρόφου αντίστοιχα για να μπορέσουμε αρχικά να διαχειριστούμε και να αξιολογήσουμε την αίτησή του για τους σκοπούς επιλογής των προσώπων που θα λάβουν υποτροφία από το Ίδρυμα και εφόσον το σχετικό αίτημα τύχει εγκρίσεως από εμάς, την σύναψη και εκτέλεση της σχετικής σύμβασης και λοιπών εγγράφων για την καταβολή της υποτροφίας. Επίσης, εφόσον η σχετική αίτηση γίνει δεκτή και ο υποψήφιος/Υπότροφος αντίστοιχα το επιλέξει, θα μπορούμε να κάνουμε χρήση ορισμένων Δεδομένων του, (ονοματεπώνυμο, εικόνα, βιογραφικά στοιχεία) για λόγους προβολής από εμάς του Προγράμματος Υποτροφιών και των επιτυχόντων αυτού. Οι αρμόδιοι από το προσωπικό μας που διαχειρίζονται και αξιολογούν τα αιτήματα αυτά θα επεξεργαστούν τα Δεδομένα του υποψήφιου/Υποτρόφου αντίστοιχα για τον ανωτέρω σκοπό, καθώς είναι απαραίτητο για την επιλογή των υποτρόφων του Ιδρύματος, την εκπόνηση και την εκτέλεση των σχετικών συμβατικών κειμένων. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να αναθέτουμε την επεξεργασία όλων ή ορισμένων αναγκαίων Δεδομένων του υποψηφίου/Υποτρόφου αντίστοιχα, υπό τις προϋποθέσεις του νόμου και για τους σκοπούς της υλοποίησης της εν λόγω διαδικασίας αξιολόγησης, σε τρίτους συνεργάτες μας (όπως ενδεικτικά σε ακαδημαϊκούς συμβούλους, νομικούς και οικονομικούς συμβούλους μας), οι οποίοι θα ενεργούν ως «εκτελούντες την επεξεργασία» και θα δεσμεύονται από υποχρέωση εχεμύθειας και λοιπές υποχρεώσεις που θα ορίζονται σε συμβάσεις ή/και νομικές πράξεις αποκλειστικά για την παροχή υπηρεσιών προς εμάς και όχι για ίδιο λογαριασμό.
  • Σε περίπτωση που η αίτησή του υποψηφίου δεν είναι επιτυχής, θα διαγράψουμε το φυσικό αρχείο, που θα μας έχει παράσχει, εντός εξαμήνου από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων,.εκτός εάν έχουμε το δικαίωμα να τηρούμε το σχετικό αρχείο . Θα αρχειοθετήσουμε τα Δεδομένα του υποψηφίου που περιέχονται στην ηλεκτρονική αίτηση, καθώς και τους λόγους απόρριψης της σχετικής αίτησης, μετά το πέρας της διαδικασίας επιλογής των υποτρόφων για όσο διάστημα απαιτείται προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις διαφάνειας σε σχέση με τις διαδικασίες επιλογής υποτρόφων και για την άσκηση και υπεράσπιση νόμιμων αξιώσεών μας έναντι τρίτων, λαμβάνοντας υπόψιν τις απαιτήσεις της εν λόγω νομοθεσίας και των περιόδων παραγραφής για την άσκηση νομικών ενεργειών.
  • Σε περίπτωση που η αίτηση είναι επιτυχής, τα εν λόγω Δεδομένα και όσα τυχόν χρειαστούν από τον υποψήφιο/Υπότροφο, θα τηρούνται για την εκπλήρωση του σκοπού της χορήγησης σε αυτόν της αντίστοιχης υποτροφίας υπό τους όρους που έχει ορίσει το Ίδρυμα και έχουν κοινοποιηθεί δυνάμει του παρόντος σε συμμόρφωση με την εφαρμοστέα νομοθεσία. Στην περίπτωση αυτή τα Δεδομένα του Υποτρόφου θα τα τηρούμε για όλη την διάρκεια ισχύος της μεταξύ μας συμφωνίας προς χορήγηση υποτροφίας . Μετά το πέρας των εν λόγω περιόδων θα τηρούμε με ασφάλεια τα Δεδομένα του Υποτρόφου για σκοπούς αρχειοθέτησης και ιστορικότητας, λαμβάνοντας υπόψιν τις απαιτήσεις της εν λόγω νομοθεσίας και των περιόδων παραγραφής για την άσκηση νομικών ενεργειών. Σε κάθε περίπτωση που υφίσταται ανάγκη διατήρησης δεδομένων, και πάλι όσων είναι αναγκαίων, για τους ίδιους ως άνω σκοπούς, θα φροντίσουμε ώστε να λάβουμε τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα (όπως ανωνυμοποίηση, ψευδωνυμοποίηση) προς προστασία αυτών.
  • Θα μπορούμε να τηρούμε τα στοιχεία επικοινωνίας του υποψηφίου/Υποτρόφου αντίστοιχα (email, τηλέφωνο) σε περίπτωση που έχει αποδεχθεί την επιλογή αυτή στην αίτηση που θα υποβάλει και μέχρι να ανακαλέσει αυτή την απόφασή του.
  • Η συμπλήρωση και υποβολή σε εμάς της αίτησης είναι απαραίτητη προκειμένου ο υποψήφιος να δηλώσει την συμφωνία του για την υπαγωγή του στους όρους λήψης υποτροφίας από το Ίδρυμα όπως γνωστοποιούνται δια του παρόντος. Συνεπώς, η μη παροχή των εν λόγω Δεδομένων από τον υποψήφιο θα συνεπάγεται την αδυναμία μας να εκπληρώσουμε τους σκοπούς που ορίζονται στο παρόν και στον νόμο και συνεπώς να απορρίψουμε το αίτημα χορήγησης στον συγκεκριμένο υποψήφιο της αιτηθείσας υποτροφίας.
  • Αναφορικά με την προπεριγραφόμενη επεξεργασία που κάνουμε, ο υποψήφιος/Υπότροφος αντίστοιχα έχει τα δικαιώματα που αναγνωρίζει, υπό τους εκεί ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις, ο νόμος και ειδικότερα:
  • Το δικαίωμα ενημέρωσης και πρόσβασης στα Δεδομένα του που θα επεξεργαζόμαστε,
  • Το δικαίωμα της διόρθωσης ή και διαγραφής αυτών,
  • Το δικαίωμα να εναντιωθεί στην επεξεργασία και να ζητήσει τον περιορισμό της επεξεργασίας,
  • Το δικαίωμα της φορητότητας των Δεδομένων του σε άλλο υπεύθυνο επεξεργασίας ή εκτελούντα την επεξεργασία.
  • Όπου η επεξεργασία βασίζεται στην συγκατάθεση του υποψηφίου/Υποτρόφου αντίστοιχα, το δικαίωμα να ανακαλέσει αυτή τη συγκατάθεση ανά πάσα στιγμή. Η ανάκληση της συγκατάθεσης που τυχόν είχε δώσει θα έχει ισχύ μόνο για το μέλλον και οποιαδήποτε επεξεργασία έγινε επί τη βάση της συγκατάθεσης θα παραμείνει νόμιμη μέχρι την ανάκληση αυτής. Θα πρέπει να γνωρίζει κάθε υποψήφιος/Υπότροφος αντίστοιχα ότι η ανάκληση της συγκατάθεσης ή η εναντίωση θα συνεπάγεται κατά πάσα πιθανότητα την αδυναμία μας να εκπληρώσουμε τους σκοπούς που ορίζονται στο παρόν. Θα μπορούμε να επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία του υποψηφίου/Υποτρόφου αντίστοιχα και μετά την ανάκληση της συγκατάθεσης εφόσον και στο μέτρο που επιτρέπεται από τον νόμο και ιδίως προκειμένου να συμμορφωθούμε με κάποια νομική ή καταστατική υποχρέωσή μας ή/και για να ασκήσουμε ή υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας.
  • Σε περίπτωση που ο υποψήφιος/Υπότροφος αντίστοιχα ασκήσει κάποιο από τα ανωτέρω δικαιώματα, θα λάβουμε κάθε αναγκαίο μέτρο για να ικανοποιήσουμε το σχετικό αίτημά εντός των προβλεπομένων στη νομοθεσία χρονικών προθεσμιών (ενός μήνα με δυνατότητα παράτασης για άλλους δυο μήνες αν απαιτείται λόγω πολυπλοκότητας του αιτήματος ή του αριθμού των αιτημάτων), ενημερώνοντας τον συγκεκριμένο υποψήφιο/Υπότροφο αντίστοιχα γραπτώς για την ικανοποίηση του αιτήματος, άλλως για τους λόγους που εμποδίζουν την άσκηση του εν λόγω δικαιώματος ή την ικανοποίηση αυτού.
  • Η άσκηση των εν λόγω δικαιωμάτων θα πρέπει να γίνεται εγγράφως με αποστολή του σχετικού αιτήματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ιδρύματος.
  • Σε περίπτωση που ο συγκεκριμένος υποψήφιος/Υπότροφος αντίστοιχα διαφωνεί με την απόκριση σε σχετικό αίτημά του και την επεξεργασία των Δεδομένων του που κάνουμε σύμφωνα με το παρόν, δικαιούται να απευθύνει αίτημα στην αρμόδια εποπτεύουσα αρχή .

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες προκηρύξεις υποτροφιών. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr