ΕΛΙΔΕΚ: 4η Προκήρυξη Ερευνητικών Έργων για την Ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών

ΕΛΙΔΕΚ: 4η Προκήρυξη Ερευνητικών Έργων για την Ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών

Δημοσίευση 4ης Προκήρυξης Ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), με συνέπεια στην αποστολή του για την ενίσχυση της ερευνητικής προσπάθειας στην Ελλάδα, δίχως θεματικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς, προχώρησε σήμερα, Πέμπτη 11 Απριλίου 2024, στη δημοσίευση της 4ης Προκήρυξης Ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών.


Κύριος στόχος της Δράσης είναι η υποστήριξη νέων ερευνητών/τριών κατόχων διδακτορικού διπλώματος, προκειμένου να κατευθύνουν αυτόνομα ως Επιστημονικοί/ές Υπεύθυνοι/ες την υλοποίηση επιλεγμένων, ερευνητικών έργων υψηλής επιστημονικής ποιότητας και αριστείας. Ειδικότερα, σκοπός της Δράσης είναι η δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για την αξιοποίηση του υφιστάμενου επιστημονικού δυναμικού, την προσέλκυση στη χώρα νέων επιστημόνων που εργάζονται στο εξωτερικό καθώς και τη διαμόρφωση νέων προοπτικών στην επιστημονική και επαγγελματική πορεία των Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών. 

Από την Τρίτη 14 Μαΐου 2024, στις 12 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) μέχρι και την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, στη 1 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), αποκλειστικά μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. (https://portal.hfri.gr/), οι ενδιαφερόμενοι/ες Μεταδιδάκτορες Ερευνητές/τριες θα μπορούν να υποβάλουν τις Προτάσεις τους σε ένα επιστημονικό πεδίο/υποπεδίο, μίας εκ των εννέα ακόλουθων Επιστημονικών Περιοχών: Φυσικές Επιστήμες, Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίας, Επιστήμες Ζωής, Γεωπονικές Επιστήμες – Τρόφιμα, Μαθηματικά και Επιστήμες της Πληροφορίας, Κοινωνικές Επιστήμες, Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες, Περιβάλλον και Ενέργεια, Διοίκηση και Οικονομία

της Καινοτομίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός της Προκήρυξης ανέρχεται στα 9.250.000,00 ευρώ (€) και η διάρκεια των Έργων μπορεί να κυμαίνεται από 18 έως 24 μήνες.

Αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες για τη συμμετοχή στην Προκήρυξη, τη διαχείριση και Υλοποίηση των Ερευνητικών Έργων θα βρείτε παρακάτω.

Σχετικά με το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας δημιουργήθηκε (Ν. 4429/2016) από τη ζωτική ανάγκη υποστήριξης των Ελλήνων και Ελληνίδων Επιστημόνων. Αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Σκοπός του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. είναι η προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα και ειδικότερα η αξιολόγηση και χρηματοδότηση της ελεύθερης έρευνας, δηλαδή των ερευνητικών δραστηριοτήτων, των ερευνητικών υποδομών και των τεχνολογικών εφαρμογών τους, που προκύπτουν από επιστημονική περιέργεια, χωρίς θεματικούς αποκλεισμούς ή γεωγραφικούς περιορισμούς με μοναδικό κριτήριο την επιστημονική ποιότητα και αριστεία.

Προκήρυξη ερευνητικών Έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών

Έναρξη Υποβολών: 14 Μαΐου 2024, 12:00 (ώρα Ελλάδας)

Λήξη Υποβολών: 20 Ιουνίου 2024, 13:00 (ώρα Ελλάδας)

KΑΛΕΙ

Τους/τις ενδιαφερόμενους/ες να υποβάλουν Προτάσεις στο πλαίσιο της «4ης Προκήρυξης Ερευνητικών Έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών», σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρουσιάζονται παρακάτω.

1. ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΡΑΣΗΣ

Στόχος της Δράσης είναι η υποστήριξη νέων ερευνητών/τριών κάτοχων διδακτορικού διπλώματος (εφεξής «Μεταδιδακτορικοί/ές Ερευνητές/τριες») για την υλοποίηση επιλεγμένων, ερευνητικών έργων (εφεξής «Έργα») υψηλής επιστημονικής ποιότητας και αριστείας. Η Δράση έχει σχεδιαστεί με στόχο να υποστηρίξει Μεταδιδακτορικούς/ές Ερευνητές/τριες να κατευθύνουν αυτόνομα την υλοποίηση Έργων ως Επιστημονικοί/ές Υπεύθυνοι/ες.

Απώτερος σκοπός της δράσης είναι η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την αξιοποίηση του υφιστάμενου επιστημονικού δυναμικού, την προσέλκυση στη χώρα νέων επιστημόνων που εργάζονται στο εξωτερικό καθώς και τη διαμόρφωση νέων προοπτικών στην επιστημονική και επαγγελματική πορεία του/της Μεταδιδακτορικού/ής Ερευνητή/τριας – Επιστημονικού/ής Υπεύθυνου/ης (εφεξής «ΜΕ-ΕΥ»).

Το προτεινόμενο Έργο (εφεξής «Πρόταση») θα πρέπει να είναι πρωτότυπο, να αναφέρεται σε ερευνητικό τομέα αιχμής, να έχει σημαντική επιστημονική απήχηση και να πληροί κριτήρια υψηλής επιστημονικής ποιότητας και αριστείας.

Επιστημονικοί/ές Υπεύθυνοι/ες των ερευνητικών έργων θα είναι οι Μεταδιδακτορικοί/ές Ερευνητές/τριες, οι οποίοι/ες θα είναι υπεύθυνοι/ες για την ορθή υλοποίηση του έργου, τόσο κατά το φυσικό όσο και κατά το οικονομικό του αντικείμενο, σε συμφωνία με όσα προτείνονται στην Πρόταση.

Το Έργο θα μπορεί να υλοποιηθεί σε Φορέα Υποδοχής ο οποίος μπορεί να είναι Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, Ερευνητικό Κέντρο –

Ινστιτούτο του άρθρου 13α του Ν. 4310/2014 (Α΄ 258) ή/και Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο.

Η δράση είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ερευνητικής προσπάθειας σε καθεμία από τις επιστημονικές περιοχές που καλύπτει και δεν τίθενται κανενός είδους θεματικοί ή γεωγραφικοί περιορισμοί.

Τα Έργα που θα χρηματοδοτηθούν θα επιλεγούν μέσα από διαδικασία αξιολόγησης. Οι Προτάσεις θα κριθούν από Επιτροπές Αξιολόγησης (εφεξής «ΕΑ»), οι οποίες θα αποτελούνται από καταξιωμένους επιστήμονες, ειδικούς στις Επιστημονικές Περιοχές της έρευνας που καλύπτει η Προκήρυξη, και από ανεξάρτητους/ες εμπειρογνώμονες, αν κριθεί αναγκαίο, και κατά τα ειδικώς οριζόμενα στο άρθρο 5 παρ. 6 Ν. 4429/2016, όπως ισχύει. Η όλη διαδικασία διέπεται από αυστηρούς κανόνες εμπιστευτικότητας που δεσμεύουν όλα τα μέρη που συμμετέχουν σε αυτή.

Η παρούσα προκήρυξη αποτελεί μέρος του προγράμματος δράσεων του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. σύμφωνα με την υπ’ αρ. 124433/22.12.2023 Απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης «Τροποποίηση των υπ’ αρ. 29898/26.02.2019, 133182/20.12.2019, 104217/01.11.2022, υπουργικών αποφάσεων και έγκριση ετήσιου προγραμματισμού των δράσεων και κατανομή πόρων του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) για το έτος 2024» (Β’ 7724).

2. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Κάθε Πρόταση δύναται να υποβληθεί σε ένα (1) επιστημονικό πεδίο/υποπεδίο μίας (1) από τις ακόλουθες Επιστημονικές Περιοχές (εφεξής «Ε.Π.»):

Ε.Π.1. Φυσικές Επιστήμες

Ε.Π.2. Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίας Ε.Π.3. Επιστήμες Ζωής

Ε.Π.4. Γεωπονικές Επιστήμες Τρόφιμα

Ε.Π.5. Μαθηματικά και Επιστήμες της Πληροφορίας Ε.Π.6. Κοινωνικές Επιστήμες

Ε.Π.7. Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες Ε.Π.8. Περιβάλλον και Ενέργεια

Ε.Π.9. Διοίκηση και Οικονομία της Καινοτομίας

Στο Παράρτημα Ι παρατίθενται τα επιμέρους επιστημονικά πεδία και υποπεδία των εννέα (9) Ε.Π. της Προκήρυξης.

3. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΡΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ

Η συνολική δημόσια δαπάνη της Προκήρυξης ανέρχεται στα 9.250.000,00€.

Το ανώτατο όριο χρηματοδότησης κάθε Έργου ορίζεται ανάλογα με την Ε.Π. στην οποία υποβάλλεται, και σύμφωνα με τον ακόλουθο Πίνακα 1

Πίνακας 1. Ανώτατα όρια χρηματοδότησης Έργων ανά Ε.Π.

Επιστημονική Περιοχή

Ανώτατο όριο χρηματοδότησης

ΕΠ.1. Φυσικές Επιστήμες

100.000€

ΕΠ.2. Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίας

100.000€

ΕΠ.3. Επιστήμες Ζωής

100.000€

ΕΠ.4. Γεωπονικές Επιστήμες – Τρόφιμα

100.000€

ΕΠ.5. Μαθηματικά και Επιστήμες της Πληροφορίας

100.000€

ΕΠ.6. Κοινωνικές Επιστήμες

80.000€

ΕΠ.7. Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες

80.000€

ΕΠ.8. Περιβάλλον και Ενέργεια

100.000€

ΕΠ.9. Διοίκηση και Οικονομία της Καινοτομίας

80.000€

 

Η κατανομή του διαθέσιμου προϋπολογισμού ανά Ε.Π. θα καθοριστεί με σχετική απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου (εφεξής «Ε.Σ.») του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.

Επισημαίνεται ότι o συνολικός προϋπολογισμός χρηματοδότησης κάθε Ε.Π. δεν επηρεάζεται από το ανώτατο όριο χρηματοδότησης των Έργων.

4. ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΩΝ

  • Η διάρκεια των Έργων δύναται να κυμαίνεται από 18 έως 24 μήνες.
  • Η μεταχρονολογημένη έναρξη του ερευνητικού Έργου είναι δυνατή κατόπιν σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος του/της ΜΕ-ΕΥ, που εγκρίνεται με απόφαση της Διευθύντριας του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.
  • Η πραγματοποίηση των δαπανών για κάθε ερευνητικό Έργο ξεκινάει από την ημερομηνία έναρξής του.

5. ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΠΛΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση του Έργου είναι να μην έχει χρηματοδοτηθεί και να μην χρηματοδοτείται με οποιονδήποτε τρόπο από οποιονδήποτε άλλο φορέα για ολόκληρο το αντικείμενό του ή μέρος αυτού. Η συνέργεια με άλλα ερευνητικά έργα επιτρέπεται μόνο στη βάση της συμπληρωματικότητας και του σαφώς καθορισμένου και διακριτού ρόλου αναφορικά με το αντικείμενο των αντίστοιχων έργων, με σκοπό τη διασφάλιση της πλήρους αποφυγής διπλής χρηματοδότησης.

6. ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Σε όλα τα στάδια της διαδικασίας αξιολόγησης της Πρότασης, καθώς και χρηματοδότησης και υλοποίησης του Έργου, ο/η ΜΕ-ΕΥ πρέπει να επιδεικνύει συμπεριφορά σύμφωνη με τους κανόνες ηθικής και δεοντολογίας και με σεβασμό στην επιστημονική αλήθεια, την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το περιβάλλον, την πνευματική και βιομηχανική ιδιοκτησία. Κάθε περίπτωση αντιδεοντολογικής επιστημονικής συμπεριφοράς θα ελέγχεται και μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό από τη διαδικασία αξιολόγησης ή σε ανάκληση της χρηματοδότησης. Ειδικότερα, απαγορεύεται η ιδιοποίηση, η παραποίηση, η λογοκλοπή και η παραπλανητική παρουσίαση επιστημονικών δεδομένων και επιτευγμάτων τρίτων.

7. ΔΗΜΟΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΓΝΩΣΕΩΝ

Η χρηματοδότηση στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης δεν συνιστά κρατική ενίσχυση και ανέρχεται σε ποσοστό 100%, όταν οι ΦΥ των έργων είναι Οργανισμοί Ερευνών και Διάδοσης Γνώσεων (Ερευνητικοί Οργανισμοί) και ασκούν δραστηριότητες μη οικονομικής φύσης κατά τα ειδικώς αναφερόμενα κατωτέρω:

Σύμφωνα με τον ορισμό του στοιχ. λβ) του σημείου 16 της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Πλαίσιο σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για την έρευνα και ανάπτυξη και την καινοτομία» (2022/C 414/01) ως «Οργανισμός Ερευνών και Διάδοσης γνώσεων» ή «Ερευνητικός Οργανισμός» νοείται φορέας (όπως πανεπιστήμια ή ερευνητικά ινστιτούτα, οργανισμοί μεταφοράς τεχνολογίας, ενδιάμεσοι καινοτομίας, ερευνητικοί συνεργαζόμενοι φορείς με φυσική ή/και εικονική παρουσία) ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς του (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) ή τον τρόπο χρηματοδότησής του, πρωταρχικός σκοπός του οποίου είναι η ανεξάρτητη διεξαγωγή βασικής έρευνας, βιομηχανικής έρευνας ή πειραματικής ανάπτυξης ή η ευρεία διάδοση των αποτελεσμάτων των εν λόγω δραστηριοτήτων με τη διδασκαλία, τη δημοσίευση ή τη μεταφορά γνώσεων.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το σημείο 20 της ανωτέρω Ανακοίνωσης, οι ακόλουθες δραστηριότητες είναι γενικά μη οικονομικής φύσης:

α) οι κύριες δραστηριότητες του Ερευνητικού Οργανισμού και ιδιαίτερα:

  • δραστηριότητες εκπαίδευσης για την εξασφάλιση περισσότερων και πιο ειδικευμένων ανθρώπινων πόρων,
  • ανεξάρτητη Ε&Α για περισσότερη γνώση και καλύτερη κατανόηση,
  • ευρεία διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε μη αποκλειστική και χωρίς διακρίσεις βάση, για παράδειγμα μέσω διδασκαλίας, βάσεων δεδομένων, δημοσιεύσεων ή λογισμικού ανοικτής πρόσβασης.

β) δραστηριότητες μεταφοράς γνώσης, όταν αυτές διενεργούνται είτε από τμήμα είτε από τον Ερευνητικό Οργανισμό (συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων ή των θυγατρικών τους) είτε από κοινού με ή εξ ονόματος άλλων τέτοιων φορέων και όταν το σύνολο των κερδών από τις δραστηριότητες αυτές επανεπενδύεται στις κύριες δραστηριότητες του Ερευνητικού Οργανισμού. Η μη οικονομική φύση αυτών των δραστηριοτήτων δεν θίγεται από την ανάθεση βάσει σύμβασης της παροχής αντίστοιχων υπηρεσιών σε τρίτους μέσω ανοικτών διαδικασιών.Περαιτέρω, σε περίπτωση που ένας Ερευνητικός Οργανισμός χρησιμοποιείται τόσο για οικονομικές όσο και για μη οικονομικές δραστηριότητες, η χρηματοδότησή του εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις κατά το μέρος που καλύπτει δαπάνες που συνδέονται με τις οικονομικές δραστηριότητές του. Σε αυτή την περίπτωση, προκειμένου η δημόσια χρηματοδότηση των μη οικονομικών δραστηριοτήτων να μην θεωρηθεί ως κρατική ενίσχυση, πρέπει τα δύο είδη δραστηριοτήτων, καθώς και οι δαπάνες, η χρηματοδότηση και τα έσοδά τους από παροχή υπηρεσιών ή πώληση αγαθών, να διαχωρίζονται σαφώς και με λογιστική παρακολούθηση, ώστε η επιδότηση της οικονομικής δραστηριότητας να αποφεύγεται ουσιαστικά να καλύπτεται από την επιδότηση της μη οικονομικής (σταυροειδής επιδότηση). Αποδεικτικά στοιχεία για την τήρηση της προβλεπόμενης κατανομής των δαπανών, της χρηματοδότησης και των εσόδων μπορεί να συνιστούν οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του οικείου φορέα. Επισημαίνεται ότι η έλλειψη σαφούς διαχωρισμού καθιστά το σύνολο των δραστηριοτήτων του φορέα εντός του πεδίου εφαρμογής των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σύμφωνα με το σημείο 21 της Ανακοίνωσης: «….εάν ο Ερευνητικός Οργανισμός χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για μη οικονομική δραστηριότητα, η χρηματοδότησή του μπορεί να μην εμπίπτει καθόλου στο πεδίο εφαρμογής των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, εφόσον η οικονομική δραστηριότητα είναι αμιγώς επικουρική, δηλαδή συνδέεται άμεσα με τη δραστηριότητα του Ερευνητικού Οργανισμού και είναι απαραίτητη για αυτήν ή είναι συνυφασμένη με την κύρια μη οικονομική χρήση του, και είναι περιορισμένου πεδίου εφαρμογής. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή θεωρεί ότι όντως πρόκειται για την ως άνω περίπτωση, όταν οι οικονομικές δραστηριότητες καταναλίσκουν ακριβώς τους ίδιους πόρους (όπως υλικό, εξοπλισμό, εργασία και σταθερό κεφάλαιο) με τις μη οικονομικές δραστηριότητες και η δυναμικότητα που διατίθεται κάθε έτος για τέτοιου είδους οικονομικές δραστηριότητες δεν υπερβαίνει το 20% της συνολικής ετήσιας δυναμικότητας του φορέα» (σημείο 21 της ανωτέρω Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).

Περαιτέρω, κατά την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λοιποί φορείς όπως: α) Δημόσιες Υπηρεσίες που ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση κατά την έννοια της παρ. 1στ του άρθρου 14 του Ν. 4270/2014 (Α' 143), β) Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (όπως Μουσεία με ανεξάρτητη νομική οντότητα, Δημόσια Νοσοκομεία, Ακαδημία Αθηνών, Εθνική Βιβλιοθήκη, Εθνική Πινακοθήκη, κ.ά.) και γ) Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, που έχουν ιδρυθεί με Νόμο ή ΠΔ και επιχορηγούνται από το Κράτος, παρότι δεν εμπίπτουν στον ορισμό του Ερευνητικού Οργανισμού, δύνανται να χρηματοδοτηθούν κατ’ αναλογία ως Ερευνητικοί Οργανισμοί και η χρηματοδότηση να θεωρηθεί ως μη κρατική ενίσχυση βάσει του σημείου 19 της ως άνω Ανακοίνωσης, και να λάβουν χρηματοδότηση 100% για το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών, εφόσον πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. Οι κύριες δραστηριότητες του Φορέα δεν είναι οικονομικές, σύμφωνα με την Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την έννοια της κρατικής ενίσχυσης (2016/C 262/01).
  2. Υπάρχει στο Καταστατικό του Φορέα πρόβλεψη για δραστηριότητα έρευνας.
  3. Τα αποτελέσματα της έρευνας από το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο θα διαχέονται ευρέως σε μη αποκλειστική και χωρίς διακρίσεις βάση, για παράδειγμα μέσω διδασκαλίας, βάσεων δεδομένων, δημοσιεύσεων ή λογισμικού ανοικτής πρόσβασης.
  4. Τυχόν κέρδη που προκύπτουν θα επανεπενδύονται στις μη οικονομικές δραστηριότητες του Φορέα.
  5. Θα τηρείται διακριτή λογιστική παρακολούθηση για την χρήση της συγκεκριμένης υποδομής, καθώς και διακριτή λογιστική παρακολούθηση των μη οικονομικών και (εάν υπάρχουν) οικονομικών δραστηριοτήτων του φορέα.

8. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι όροι και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στην Προκήρυξη είναι οι ακόλουθες:

8.1. Επιστημονικός/ή Υπεύθυνος/η (ΕΥ)

Δικαίωμα συμμετοχής ως Επιστημονικοί/ές Υπεύθυνοι/ες του έργου έχουν κάτοχοι διδακτορικού οι οποίοι/ες έχουν αποκτήσει το διδακτορικό τους δίπλωμα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την ημερομηνία έναρξης των υποβολών δεν έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δέκα (10) ετών από την ημερομηνία αναγόρευσης του/της ΕΥ σε διδάκτορα. Για τους άνδρες υποψήφιους που έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις μετά την κτήση του διδακτορικού διπλώματος, το ως άνω χρονικό διάστημα προσαυξάνεται για διάστημα ίσο με το χρονικό διάστημα της στρατιωτικής τους θητείας, ενώ για τις γυναίκες υποψήφιες που έχουν κυοφορήσει μετά την κτήση του διδακτορικού διπλώματος, το ως άνω χρονικό διάστημα προσαυξάνεται κατά εννέα (9) μήνες για κάθε τέκνο.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και όσοι/όσες κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Πρότασης έχουν αποδεδειγμένα υποστηρίξει επιτυχώς τη διδακτορική τους διατριβή, αλλά δεν έχουν ακόμα αναγορευθεί σε διδάκτορες, εφόσον υποβάλουν σχετική βεβαίωση της αρμόδιας

υπηρεσίας του οικείου Ιδρύματος. Στην περίπτωση βεβαίωσης από Ίδρυμα της αλλοδαπής, η σχετική βεβαίωση υποβάλλεται συνοδευόμενη από επίσημη μετάφρασή της στα ελληνικά.

Διευκρινίζεται ότι για διδακτορικά διπλώματα από φορείς της αλλοδαπής δεν απαιτείται αναγνώριση τίτλου από τον ΔΟΑΤΑΠ (παρ. 4 του άρθρου 304 του ν. 4957/2022, όπως ισχύει).

Αν ο/η ΜΕ-ΕΥ διοριστεί ως μέλος ΔΕΠ σε Α.Ε.Ι. ή ως Ερευνητής/τρια σε ερευνητικό/τεχνολογικό φορέα της Χώρας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης ή της υλοποίησης του ερευνητικού Έργου, μπορεί να συνεχίσει την υλοποίηση του έργου ως ΕΥ, χωρίς να λαμβάνει αμοιβή από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης ανάληψης καθηκόντων.

Η Πρόταση δεν δύναται να χρηματοδοτηθεί αν ο/η ΜΕ-ΕΥ καταλάβει θέση μέλους ΔΕΠ ή Ερευνητή/τριας σε εκπαιδευτικό, ερευνητικό ή τεχνολογικό φορέα της αλλοδαπής οποτεδήποτε πριν από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Χορήγησης Χρηματοδότησης. Σε περίπτωση που αυτό συμβεί κατά τη διάρκεια υλοποίησης του Έργου, εκδίδεται Απόφαση Ανάκλησης Χρηματοδότησης από τη Διευθύντρια του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.

Ο/Η ΜΕ–ΕΥ δεν δύναται να αντικατασταθεί για οποιονδήποτε λόγο.

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της παρούσας δεν προβλέπεται σύσταση Ερευνητικής Ομάδας και το φυσικό αντικείμενο του Έργου θα υλοποιηθεί αποκλειστικά από τον/τη ΜΕ- ΕΥ.

Υπάρχει προαιρετικά η δυνατότητα σύστασης Συμβουλευτικής Επιτροπής στην οποία μπορούν να συμμετέχουν μέχρι τρία (3) μέλη τα οποία δύναται να είναι μέλη ΔΕΠ, Ερευνητές/τριες ή/και Ομότιμοι/ες Καθηγητές/τριες ή Ερευνητές/τριες της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής δεν δύναται να αλλάξουν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του Έργου και σε περίπτωση αποχώρησης μέλους, αυτό δεν θα αντικαθίσταται. Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής είναι μη αμειβόμενα, με επιλέξιμες δαπάνες μετακίνησης.

Επισημαίνεται ότι ο/η ΜΕ-ΕΥ μπορεί να υποβάλει μόνο μία (1) Πρόταση ως ΕΥ.

Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην παρούσα Προκήρυξη ΜΕ-ΕΥ των οποίων η Πρόταση έχει χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο της «3ης Προκήρυξης Ερευνητικών Έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών».

Η μη εκπλήρωση των ανωτέρω προϋποθέσεων συνεπάγεται τη μη επιλεξιμότητα προς αξιολόγηση της Πρότασης.

Ο/Η ΜΕ-ΕΥ θα πρέπει κατά την υποβολή της Πρότασης να επισυνάψει επιστολή πρόθεσης1 συνεργασίας του ΦΥ, την οποία θα υπογράφει ο/η διευθυντής εργαστηρίου/κλινικής ή ο/η Πρόεδρος του Τμήματος/της Σχολής όπου θα φιλοξενηθεί ο/η ΜΕ-ΕΥ για την υλοποίηση του προτεινόμενου Έργου.

Η μη προσκόμιση της σχετικής επιστολής πρόθεσης συνεργασίας του ΦΥ με τον/τη ΜΕ-ΕΥ καθιστά την Πρόταση μη επιλέξιμη προς αξιολόγηση.

8.1.1. Εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων ή νόμιμη απαλλαγή (για τους άνδρες υποψήφιους ΜΕ ελληνικής καταγωγής)

Οι Έλληνες άνδρες υποψήφιοι ΜΕ-ΕΥ πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές ή να έχουν τύχει αναβολής κατάταξης. Η διάρκεια της αναβολής κατάταξης θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο της χρονικής διάρκειας υλοποίησης του Έργου. Οι προϋποθέσεις της ενότητας αυτής θα πρέπει να πληρούνται κατά τη στιγμή έκδοσης της Απόφασης Χορήγησης Χρηματοδότησης. Σε περίπτωση μη εκπλήρωσής τους, η Πρόταση δεν δύναται να χρηματοδοτηθεί.

8.1.2. Μη κατοχή θέσης εξαρτημένης εργασίας

Κατά την έκδοση της Απόφασης Χορήγησης Χρηματοδότησης και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρηματοδοτούμενου Έργου ο/η ΜΕ-ΕΥ δεν δύναται:

  • να είναι δημόσιος/α υπάλληλος ή εργαζόμενος/η με σχέση εξαρτημένης εργασίας Ι.Δ.Α.Χ. στον Δημόσιο ή στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα [άρθρο 14 παρ. 1 περ. α) Ν.4270/2014] ή στον ιδιωτικό τομέα,
  • να είναι συνταξιούχος,
  • να εργάζεται και να διαμένει στην αλλοδαπή,
  • να κατέχει οποιαδήποτε θέση εργασίας δεν του/της επιτρέπει να εκτελέσει το έργο σύμφωνα με το Τεχνικό Δελτίο του Έργου.

8.2. Φορέας Υποδοχής Δικαιούχος χρηματοδότησης

Ως Φορείς Υποδοχής (εφεξής «ΦΥ») του Έργου ορίζονται:

  • τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (εφεξής «Α.Ε.Ι.») της Χώρας, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 του Ν. 4957/2022, όπως ισχύει,
  • τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (εφεξής «Α.Σ.Ε.Ι.») του Ν. 3187/2003 (Α’ 233),
  • τα Ερευνητικά Κέντρα–Ινστιτούτα (εφεξής «Ε.Κ.-Ι.») του άρθρου 13α του Ν. 4310/2014 (Α’ 258),όπως ισχύει,
  • τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (εφεξής «Ε.Π.Ι.»), δηλαδή τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που έχουν συσταθεί δυνάμει των διατάξεων των Ν. 2083/1992 (Α’ 159) και 3685/2008 (Α’ 148).

Όλοι οι δυνητικοί ΦΥ θα είναι διαθέσιμοι προς επιλογή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής υπό τη μορφή καταλόγου με τη δυνατότητα μίας και μόνο επιλογής (drop-down menu).

  1. 9. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ

 

Ο προϋπολογισμός του ερευνητικού Έργου ανά κατηγορία δαπανών και τα όρια χρηματοδότησης ανά δαπάνη παρουσιάζονται στον παρακάτω Πίνακα 2.

 

Πίνακας 2. Ποσοστά χρηματοδότησης ανά κατηγορία δαπάνης

 

Κατηγορίες Δαπάνης

Ποσοστό ως προς τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου

ΑΜΕΣΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

=90%

Αμοιβή ΜΕ-ΕΥ

 

Δαπάνες αναλωσίμων

 

Δαπάνες διάχυσης και μετακινήσεων

 

Δαπάνες για υπηρεσίες τρίτων

≤ 10% του συνολικού προϋπολογισμού

Λοιπές Δαπάνες

≤ 5% του συνολικού προϋπολογισμού

ΕΜΜΕΣΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

= 10%

του συνόλου των άμεσων δαπανών

 

9.1. Άμεσες Δαπάνες

Στις άμεσες δαπάνες του Έργου περιλαμβάνονται οι αμοιβές του/της ΜΕ-ΕΥ, οι δαπάνες αναλωσίμων, διάχυσης και μετακινήσεων, οι δαπάνες για υπηρεσίες τρίτων καθώς και οι λοιπές δαπάνες.

9.1.1.1 Αμοιβή ΜΕ-ΕΥ

Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του ερευνητικού Έργου ο/η ΜΕ-ΕΥ του έργου θα συμβάλλεται με τον ΦΥ με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ.) ή με σύμβαση μίσθωσης έργου.

Οι αποδοχές του/της ΜΕ-ΕΥ διαμορφώνονται ως εξής:

  1. Στην περίπτωση σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ.), οι μηνιαίες μεικτές αποδοχές διαμορφώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Β του Ν. 4354/2015, όπως ισχύει, και είναι κατ’ ελάχιστον ίσες με τα κατώτατα όρια που τίθενται στο άρθρο 18 παρ. 12 περ. α) Ν.4310/2014.
  2. Στην περίπτωση σύμβασης μίσθωσης έργου, οι μηνιαίες αποδοχές μπορούν να ανέρχονται σε ποσό έως 2.000,00€ (συμπεριλαμβανομένων όλων των εισφορών, ανεξάρτητα από την ανθρωποπροσπάθεια2), πλέον Φ.Π.Α., και σύμφωνα με τα κατώτατα όρια που τίθενται στο άρθρο 18 παρ. 12 περ. α) Ν. 4310/2014.

Για τον υπολογισμό του συνολικού ποσού της αμοιβής του/της ΜΕ-ΕΥ που χρεώνεται στο Έργο, στην περίπτωση σύμβασης εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ. στα ανωτέρω ποσά προστίθενται και οι νόμιμες εργοδοτικές εισφορές, οι οποίες αποτελούν επιλέξιμες δαπάνες του Έργου. Στις συμβάσεις μίσθωσης έργου στο ανωτέρω ποσό (2.000,00€) προστίθεται, εφόσον προβλέπεται από τη νομοθεσία, και ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), ο οποίος αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη του Έργου.

9.1.2 Δαπάνες αναλωσίμων

Οι δαπάνες για αναλώσιμα είναι επιλέξιμες εάν αφορούν αποκλειστικά την υλοποίηση του Έργου. Αφορούν ενδεικτικά την αγορά υλικών άμεσης ανάλωσης (π.χ. εργαστηριακά αναλώσιμα, αντιδραστήρια κτλ.) που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση του Έργου. Στην κατηγορία αυτή δεν περιλαμβάνονται δαπάνες για γενικές προμήθειες γραφείου, όπως έντυπα, γραφική ύλη, αναλώσιμα Η/Υ κτλ., καθώς αυτές υπάγονται στα γενικά λειτουργικά έξοδα και δύναται να είναι επιλέξιμες μόνο όταν τα ειδικά χαρακτηριστικά του Έργου απαιτούν μη συνηθισμένης έκτασης σχετικές δαπάνες για την υλοποίησή του. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται ειδική, επαρκής τεκμηρίωση στον προϋπολογισμό του Έργου.

Για την προμήθεια αναλωσίμων οι ΦΥ υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Ν. 4412/2016

«Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ)» (Α’ 147), όπως ισχύει, αν αποτελούν αναθέτουσες αρχές κατά την έννοια του νόμου αυτού, και τις διατάξεις του Ν. 4957/2022 (Κεφ. ΚΖ και ιδίως το άρθρο 250), όπως ισχύει.

9.1.3 Δαπάνες διάχυσης και μετακινήσεων

Πρόκειται για δαπάνες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της διάχυσης των αποτελεσμάτων του Έργου και της τήρησης των κανόνων δημοσιότητας. Ενδεικτικά περιλαμβάνουν δαπάνες δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, δαπάνες εγγραφής σε συνέδρια με ομιλία/ανακοίνωση ή αφίσα (poster), δαπάνες οργάνωσης και διεξαγωγής ημερίδων ή/και συνεδρίων, δαπάνες για έκδοση μονογραφιών και βιβλίων, δαπάνες για την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού, για την

ανάπτυξη ιστοσελίδων και την προβολή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλα τα παραπάνω για να είναι επιλέξιμα πρέπει να συνδέονται με την υλοποίηση του Έργου.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που παραδοτέο του Έργου είναι επιστημονική δημοσίευση, τότε αυτή θα πρέπει να δημοσιευθεί σε περιοδικό ανοικτής πρόσβασης.

Επιπρόσθετα, στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι δαπάνες που αφορούν μετακινήσεις του/της ΜΕ-ΕΥ και των μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Έργου στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό για συμμετοχή σε συνέδρια για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Έργου, για έρευνα πεδίου ή για ερευνητική συνεργασία.

Οι δαπάνες της παρούσας κατηγορίας διενεργούνται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Υποπαράγραφο Δ «Δαπάνες Μετακινούμενων εντός και εκτός Επικράτειας» της Παραγράφου Δ του άρθρου 2 Ν. 4336/2015 (Α’ 94), όπως ισχύει.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση ματαίωσης ή αναβολής συνεδρίων ή συναντήσεων ή μετακίνησης για λόγους ανωτέρας βίας, οι δαπάνες που προκύπτουν από την ακύρωση εισιτηρίων, συμμετοχής, διαμονής ή/και οργάνωσης των σχετικών εκδηλώσεων δύνανται να θεωρηθούν επιλέξιμες και να βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Έργου, υπό την προϋπόθεση ότι πραγματοποιήθηκαν σε χρόνο που ο ΦΥ δεν μπορούσε να προβλέψει τη ματαίωση/αναβολή. Επιπλέον, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι δαπάνες ή μέρος αυτών δεν επιστρέφονται από άλλες πηγές. Οποιαδήποτε ποσά επιστρέφονται (λ.χ. από ασφαλιστική κάλυψη, από τον αερομεταφορέα, το κατάλυμα κλπ.) δεν αποτελούν επιλέξιμες δαπάνες.

9.1.4 Δαπάνες για υπηρεσίες τρίτων

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι δαπάνες που απαιτείται να καταβληθούν για τη χρήση ή πρόσβαση σε ερευνητικό εργαστηριακό εξοπλισμό, ερευνητικές υποδομές ή άλλους πόρους που είναι απαραίτητοι για την υλοποίηση του Έργου. Ενδεικτικά, στην κατηγορία αυτή μπορούν να ενταχθούν ως επιλέξιμες, πέραν των δαπανών για τη χρήση ή πρόσβαση σε ερευνητικό εργαστηριακό εξοπλισμό ή υποδομές, δαπάνες για την πρόσβαση σε πόρους που είναι απαραίτητοι για τη υλοποίηση του ερευνητικού Έργου όπως: πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων, συνδρομές σε βιβλιοθήκες, αρχεία και συλλογές Φορέων του εσωτερικού και του εξωτερικού, προμήθεια προγραμμάτων λογισμικού εξειδικευμένου ερευνητικού σκοπού, επικαιροποίηση υφιστάμενων προγραμμάτων λογισμικού (software updates), μετατροπή έντυπων και οπτικοακουστικών αρχείων σε ψηφιακά αρχεία και αξιοποίησή τους, δαπάνες για απόκτηση δορυφορικών δεδομένων κτλ. Τέλος, σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και είναι επιλέξιμες και οι δαπάνες που αφορούν παροχή υπηρεσιών από Ακαδημαϊκούς ή Ερευνητικούς Φορείς ή/και ιδιωτικές εταιρείες της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και οι οποίες είναι απαραίτητες για την υλοποίηση του Έργου.

Ολόκληρη η 4η Προκήρυξη για την ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών-τριών

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr