Προκηρύχθηκε πρόγραμμα "Διδακτορικό στη Βιομηχανία – PHD in Industry" / €150.000 χρηματοδότηση ανά έργο

Η Κύπρος προκήρυξε το πρόγραμμα "Διδακτορικό στη Βιομηχανία / PHD in Industry" με χρηματοδότηση €150.000 ανά έργο

Είσαι φοιτητής/τρια διδακτορικού επιπέδου και επιθυμείς να εξερευνήσεις προοπτικές στις επιχειρήσεις της Κύπρου; Έχεις επιχείρηση και αναζητείς ταλέντα για να αναπτύξεις καινοτομία;

Υπόβαλε πρόταση τώρα στο νέο κύκλο του προγράμματος Διδακτορικό στη Βιομηχανία – «PHD IN INDUSTRY/1123», που χρηματοδοτεί την εργοδότηση φοιτητών/τριών διδακτορικού σε επιχειρήσεις για διεξαγωγή ερευνητικού έργου και ανάπτυξη πρωτοποριακών λύσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους. 


  • Ευκαιρίες βιώσιμης απασχόλησης για νέους/ες ερευνητές/τριες
  • Πρόσβαση επιχειρήσεων σε υψηλής εξειδίκευσης δυναμικό
  • Διοχέτευση του επιστημονικού ταλέντου της χώρας στη βιομηχανία

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για όλες τις ανοικτές ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ για Προπτυχιακές - Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ.

ΙδΕΚ: €1,75 εκ. για διοχέτευση επιστημονικού ταλέντου στις κυπριακές επιχειρήσεις μέσω βιομηχανικών Διδακτορικών

Ευκαιρίες ανάπτυξης πρωτοποριακών λύσεων για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων

Στο πλαίσιο του νέου κύκλου του προγράμματος Διδακτορικό στη Βιομηχανία – «PHD IN INDUSTRY/1123» του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), κυπριακές επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να εργοδοτήσουν φοιτητές/τριες διδακτορικού επιπέδου για υλοποίηση έργων έρευνας και καινοτομίας, τα οποία θα οδηγούν σε λύσεις που ανταποκρίνονται σε ανάγκες της κοινωνίας και των ίδιων των επιχειρήσεων, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους.

Με προϋπολογισμό €1,750,000, και μέγιστη χρηματοδότηση €150.000 ανά έργο, το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να κάνουν ένα πρώτο βήμα προς τη δημιουργία τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α), μέσω της πρόσληψης νέων εξειδικευμένων ταλέντων ή της ενίσχυσης του υφιστάμενου προσωπικού τους. Παράλληλα, προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης και εκτός του ακαδημαϊκού χώρου στη νέα γενιά ερευνητών/τριών, διευκολύνοντας τη διοχέτευση του επιστημονικού ταλέντου της χώρας προς την πραγματική οικονομία.

Ο νέος κύκλος του προγράμματος δίνει προτεραιότητα σε προτάσεις που δεν έχουν εξασφαλίσει προηγούμενη χρηματοδότηση από το ΙδΕΚ ή/και ευρωπαϊκά προγράμματα από το 2016 μέχρι και σήμερα καθώς επίσης και σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Το περιεχόμενο του έργου θα πρέπει να συνάδει με τις δραστηριότητες της επιχείρησης, να συμβαδίζει με το περιεχόμενο της διδακτορικής διατριβής του ερευνητή/τριας, και να εντάσσεται στα ακόλουθα επιστημονικά πεδία: 1) Επιστήμες Ζωής (Life Sciences) και 2) Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική (Physical Sciences and Engineering). Διευκρινίζεται ότι μπορούν να υποβληθούν προτάσεις που αφορούν, επίσης, εφαρμογές των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστήμων στους τομείς αυτούς.

Οι φορείς που θα επιλεγούν για χρηματοδότηση αποκτούν αυτόματα πρόσβαση στις δωρεάν υποστηρικτικές υπηρεσίες καινοτομίας και μεταφοράς γνώσης που προσφέρει το Ίδρυμα.

Η υποβολή προτάσεων γίνεται μέσω της πύλης IRIS του ΙδΕΚ και η καταληκτική ημερομηνία είναι η 29η Μαρτίου 2024.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Συνεργατών του ΙδΕΚ στο τηλ.: 22205000, μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή να ενημερωθούν μέσα από τις πιο κάτω πληροφορίες:

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – PHD IN INDUSTRY/1123»

Προϋπολογισμός€1,750,000

Κατηγορία Α: €750.000 για τους εξής Τομείς Προτεραιότητας της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης: 4.2 (De-carbonization of ships), 5 (Renewable energy), 8.3 (Greening of industry and economic activities)

Κατηγορία Β: €1.000.000 για τους υπόλοιπους Τομείς Προτεραιότητας της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης

Μέγιστη χρηματοδότηση / έργο€150,000
Απευθύνεται σεΚυπριακές Επιχειρήσεις, Οργανισμούς Έρευνας και άλλους φορείς.

Ανάδοχος Φορέας πρέπει να είναι Επιχείρηση (Μικρή, Μεσαία ή Μεγάλη), η οποία απασχολεί τουλάχιστον 8 εργαζομένους και κύκλο εργασιών ύψους €70,000 κατά το τελευταίο έτος ελεγμένων καταστάσεων.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει υποχρεωτικά να συμμετέχει το ακαδημαϊκό ίδρυμα στο οποίο φοιτά ο/η ερευνητής/τρια.

ΑντικείμενοΧρηματοδότηση ερευνητικού έργου που υλοποιείται από ερευνητή/τρια που εργοδοτείται από κυπριακή επιχείρηση και είναι φοιτητής/τρια διδακτορικού σε Κυπριακό ακαδημαϊκό ίδρυμα.

Το περιεχόμενο του έργου θα πρέπει να συμβαδίζει με το περιεχόμενο της διατριβής του ερευνητή/τριας και να συνάδει με τις δραστηριότητες της επιχείρησης, καθώς και να εντάσσεται στις ακόλουθες Επιστημονικές Περιοχές:

  • Επιστήμες Ζωής (Life Sciences)
  • Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική (Physical Sciences and Engineering)

Μπορούν να υποβληθούν και προτάσεις που αφορούν την εφαρμογή κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστήμων στους τομείς αυτούς.

Επιλέξιμες Δαπάνες
  • Αμοιβές Προσωπικού
  • Δαπάνες για Όργανα και Εξοπλισμό
  • Δαπάνες για Αγορά Υπηρεσιών
  • Μετακινήσεις στο Εξωτερικό
  • Αναλώσιμα
  • Ειδικά Έξοδα
  • Υπερκεφαλικά
ΑφοράΔραστηριότητες Βασικής και/ή Βιομηχανικής Έρευνας και/ή Πειραματικής Ανάπτυξης
Επίπεδο Τεχνολογικής Ωριμότητας (TRL)1-8
Καταληκτική ημερομηνία29 Μαρτίου 2024
Υποβολή ΠροτάσεωνΜέσω της Πύλης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών IRIS του ΙδΕΚ.

--

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Περισσότερες πληροφορίες στην ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Υπόβαλε πρόταση τώρα

ΣΧΕΔΙΟ ΧΟΡΗΓΙΩΝ

Προγράμματα «RESTART 2016-2020» για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
«ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
PHD IN INDUSTRY/1123

ΙΣΑΓΩΓΗ

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) ανακοινώνει την Πρόσκληση για Υποβολή Προτάσεων του Προγράμματος «Διδακτορικό στη Βιομηχανία» που εντάσσεται στο πλαίσιο των Προκήρυξη των Προγραμμάτων του ΙδΕΚ για τις Προσκλήσεις Υποβολής Προτάσεων για την περίοδο Μάιος 2022 – Δεκέμβριος 2023 και καλεί τους/τις δικαιούχους να υποβάλουν σχετικές Προτάσεις Έργων (Προτάσεις).

Η παρούσα Πρόσκληση «Διδακτορικό στη Βιομηχανία» θα χρηματοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία.

ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 

Πυλώνας

ΙΙ «Αειφόρο Σύστημα ΕΤΑΚ»

Πρόγραμμα

Διδακτορικό στη Βιομηχανία

Κωδικός Πρόσκλησης

PHD IN INDUSTRY/1123

Προϋπολογισμός Πρόσκλησης

1.750.000 Ευρώ

Κατηγορία Α: 750.000 Ευρώ για τους εξής Τομείς Προτεραιότητας της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης: 4.2 (Decarbonisation of ships), 5 (Renewable energy), 8.3 (Greening of industry and economic activities

Κατηγορία Β: 1.000.000 Ευρώ για τους υπόλοιπους Τομείς Προτεραιότητας της

Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης

Μέγιστη Χρηματοδότηση ανά Έργο

150.000 Ευρώ

Ημερομηνία Δημοσίευσης

28 Νοεμβρίου 2023

Καταληκτική Ημερομηνία

29 Μαρτίου 2024, ώρα 13.00

 

ΣΤΟΧΟΙ

Το Πρόγραμμα «Διδακτορικό στη Βιομηχανία» αφορά σε χρηματοδότηση ερευνητικού έργου που υλοποιείται από ερευνητή/ερευνήτρια που εργοδοτείται από επιχείρηση στην Κύπρο και ο οποίος/οποία είναι εγγεγραμμένος/η φοιτητής/φοιτήτρια διδακτορικού επιπέδου σε Κυπριακό ακαδημαϊκό ίδρυμα. Το Πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση της ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικής/ακαδημαϊκής κοινότητας αφού βασίζεται στη συνεργασία ερευνητών, πανεπιστημίων και βιομηχανίας, και συνδυάζει την επιστημονική έρευνα και γνωστική εξειδίκευση των ερευνητών με την πρακτική εφαρμογή της γνώσης στην βιομηχανία.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διδακτορικό στη Βιομηχανία» αναμένεται να εργοδοτηθούν ερευνητές υψηλού επιπέδου σε επιχειρήσεις, οι οποίοι θα υλοποιούν έρευνα διδακτορικού επιπέδου στην επιχείρηση στην οποία εργοδοτείται και η οποία θα αποτελεί τον Ανάδοχο Φορέα του Έργου.

Ο θεσμός των βιομηχανικών διδακτορικών είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται ευρέως στα αναπτυγμένα οικοσυστήματα έρευνας και καινοτομίας. Στο πλαίσιο των βιομηχανικών διδακτορικών, ένας διδακτορικός φοιτητής υλοποιεί την διδακτορική του διατριβή ενώ απασχολείται σε μια επιχείρηση.

Η έρευνα που υλοποιείται στο πλαίσιο των βιομηχανικών διδακτορικών οδηγεί στην παραγωγή νέας γνώσης η οποία συνήθως μπορεί να επιλύει ένα πραγματικό πρόβλημα που απασχολεί την επιχείρηση στην οποία εργοδοτείται ο/η ερευνητής/τρια. Πέραν από την μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ ακαδημίας και βιομηχανίας που επιτυγχάνεται από τέτοιου είδους προγράμματα στην προκειμένη περίπτωση, αναμένεται η πραγματική διασύνδεση της ερευνητικής κοινότητας με την βιομηχανία και η αξιοποίηση της υπάρχουσας τεχνογνωσίας προς αντιμετώπιση συγκεκριμένων αναγκών και προκλήσεων, συντείνοντας με αυτό τον τρόπο στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Κύπρο.

Μέσα από τα χρηματοδοτούμενα Έργα του Προγράμματος «Διδακτορικό στη Βιομηχανία» θα χρηματοδοτείται η εργοδότηση ενός/μίας Διδακτορικού Φοιτητή/τρίας (ΔΦ), για την διεκπεραίωση της έρευνας του/της στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του. Το περιεχόμενο του προτεινόμενου ερευνητικού έργου θα πρέπει να συμβαδίζει με το περιεχόμενο της διατριβής του NΕ και να συνάδει και με τις δραστηριότητες της επιχείρησης.

Στην ερευνητική ομάδα του Έργου θα πρέπει να συμμετέχει:

  • Ο/Η Ερευνητικός σύμβουλος (Industrial supervisor) του/της ΔΦ (τουλάχιστον κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος/τίτλου επιπέδου μάστερ) στην επιχείρηση
  • Ο/Η Επιβλέπων/ουσα καθηγητής/τρία (PhD supervisor) του/της ΔΦ στο εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο θα φοιτά.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διδακτορικό στη Βιομηχανία» θα χρηματοδοτηθούν έργα τα οποία εντάσσονται στις ακόλουθες Επιστημονικές Περιοχές:

  • Επιστήμες Ζωής (Life Sciences), και
  • Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική (Physical Sciences and Engineering),

Διευκρινίζεται ότι μπορούν να υποβληθούν και προτάσεις που αφορούν την εφαρμογή κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστήμων στους τομείς αυτούς.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ & ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

Τα θέματα ιδιοκτησίας της παραγόμενης διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΙ) και οι όροι άσκησης κυριότητας επ’ αυτής, θα ρυθμίζονται κατάλληλα μέσα από διμερείς ή άλλες συμφωνίες ανάμεσα στους Φορείς του Δικτύου Συνεργασίας.

Επιπρόσθετα, στην παρούσα Πρόσκληση θα εφαρμόζονται οι ακόλουθες ειδικές διατάξεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και την αξιοποίηση της παραγόμενης ΔΙ:

  • Οποιοδήποτε δικαίωμα διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ) προκύπτει από το έργο, καθώς και τα σχετικά δικαιώματα πρόσβασης, χορηγούνται στους διάφορους συνεργαζόμενους εταίρους κατά τρόπον ώστε να αντανακλώνται επαρκώς οι αντίστοιχες δέσμες εργασιών, οι συμμετοχές και τα αντίστοιχα συμφέροντά τους, ή οι ερευνητικοί οργανισμοί ή οι ερευνητικές υποδομές τυγχάνουν αποζημίωσης ισοδύναμης της τιμής της αγοράς για τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας που προκύπτουν από τις δραστηριότητές τους.
  • Κάθε ΔΙ που παράγεται από τον/την ΔΦ ενώ εργάζεται στον ΑΦ ανήκει αποκλειστικά στον ΑΦ. Ο συμμετέχοντας Οργανισμός Έρευνας μπορεί να έχει άδεια (χωρίς κόστος) για χρήση των ΔΙ για περαιτέρω ερευνητικούς σκοπούς. Σχετικές δημοσιεύσεις ενδέχεται να καθυστερήσουν για εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να καταστεί δυνατή η υποβολή αίτησης για προστασία ΔΙ που διασφαλίζει την ημερομηνία προτεραιότητας.
  • Ο ΑΦ θα έχει τη δυνατότητα αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων με σκοπό την ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών (π.χ. μέσω αποκλειστικών ή μη αποκλειστικών αδειών χρήσης των αποτελεσμάτων).
  • Στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου θα πρέπει να παρέχεται τον ΑΦ δικαίωμα πρώτης άρνησης όσον αφορά στη δυνατότητα αξιοποίησης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας τα οποία ανήκουν στον Οργανισμό Έρευνας.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΓΝΩΣΗΣ

Οι δικαιούχοι του Προγράμματος, θα καθίστανται αυτόματα δικαιούχοι των υπηρεσιών και των εργαλείων υποστήριξης και μεταφοράς γνώσης που θα παρέχονται από το ΙδΕΚ στο πλαίσιο του Κεντρικού Γραφείου Μεταφοράς Γνώσης (ΓΜΓ).

Με στόχο την ενίσχυση της δυνατότητας αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων, η επικοινωνία του Δικτύου Συνεργασίας των χρηματοδοτούμενων Έργων με το ΓΜΓ για την ετοιμασία εξειδικευμένου Πλάνου Παροχής Υπηρεσιών καθίσταται υποχρεωτική στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων. Σημειώνεται ότι η αποδοχή του Πλάνου Παροχής Υπηρεσιών από τα Δίκτυα Συνεργασίας και η αξιοποίηση των υπηρεσιών του κεντρικού ΓΜΓ θα είναι προαιρετική.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Οργανισμοί Έρευνας, Επιχειρήσεις, Άλλοι Φορείς

ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Ανάδοχος Φορέας πρέπει να είναι Επιχείρηση (Μικρή ή Μεσαία ή Μεγάλη Επιχείρηση (Β.1, Β.2, Β3)), η οποία απασχολεί τουλάχιστον 8 εργαζομένους (ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης) και κύκλο εργασιών ύψους €70,000 σύμφωνα με τις τελευταίες ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις (σύμφωνα με το προηγούμενο οικονομικό έτος (Ν-1) ή το έτος που προηγείται (Ν-2), όπου «Ν» το έτος ημερομηνίας ανακοίνωσης της Πρόσκλησης).

Επιπρόσθετα, θα πρέπει υποχρεωτικά να συμμετέχει το εκπαιδευτικό ίδρυμα (Κυπριακό ακαδημαϊκό Ίδρυμα) στο οποίο φοιτά ο ΔΦ.

Συνεργαζόμενοι Φορείς: Οργανισμοί Έρευνας, Επιχειρήσεις, Άλλοι Φορείς

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΡΓΩΝ

Τα έργα μπορούν να περιλαμβάνουν δραστηριότητες Βασικής και/ή Βιομηχανικής Έρευνας και/ή Πειραματικής Ανάπτυξης.

Τα έργα πρέπει να εμπίπτουν στα επίπεδα τεχνολογικής ωριμότητας 1-8 (TRL 1-8) σύμφωνα με τους συναφείς ορισμούς που έχει υιοθετήσει η ΕΕ1.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ

36 μήνες

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Συνολικός Προϋπολογισμός Πρόσκλησης: €1.750.000

ΜΕΓΙΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΝΑ ΕΡΓΟ

€150,000


1 TRL 1 - παρατήρηση βασικών αρχών

TRL 2 - διατύπωση τεχνολογικής έννοιας

TRL 3 - πειραματική απόδειξη της έννοιας

TRL 4 - εργαστηριακά επικυρωμένη τεχνολογία

TRL 5 - τεχνολογία επικυρωμένη σε σχετικό περιβάλλον

TRL 6 - επίδειξη τεχνολογίας σε σχετικό περιβάλλον

TRL 7 - επίδειξη πρωτότυπου συστήματος σε επιχειρησιακό περιβάλλον

TRL 8 - σύστημα πλήρες και εξειδικευμένο

TRL 9 - πραγματικό σύστημα, λειτουργικό σε επιχειρησιακό περιβάλλον (ανταγωνιστική παραγωγή στην περίπτωση των βασικών τεχνολογιών)


ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Αμοιβές Προσωπικού, Δαπάνες για Όργανα και Εξοπλισμό, Δαπάνες για Αγορά Υπηρεσιών, Μετακινήσεις στο Εξωτερικό, Αναλώσιμα, Ειδικά Έξοδα, Υπερκεφαλικά.

Το κόστος εργοδότησης του ΔΦ θα πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστο €32,680/έτος.

Σημειώνεται ότι, όλοι οι δικαιούχοι φορείς που δεν έχουν συμμετάσχει προηγουμένως στα Προγράμματα RESTART 2016-2020, υποχρεούνται να κάνουν χρήση της απλοποιημένης Μεθόδου «Τυποποιημένες Κλίμακες Κόστους» για τον υπολογισμό των αμοιβών προσωπικού.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ RESTART 2016-2020

Όλοι οι γενικοί κανονισμοί και διαδικασίες συμμετοχής φορέων και προσώπων, οι επιλέξιμες δραστηριότητες και δαπάνες καθώς και οι απαιτούμενες λεπτομέρειες για τα Προγράμματα RESTART 2016-2020 περιλαμβάνονται στην Προκήρυξη των Προγραμμάτων του ΙδΕΚ για τις Προσκλήσεις Υποβολής Προτάσεων για την περίοδο Μάιος 2022 – Δεκέμβριος 2023 που αποτελεί το βασικό έγγραφο αναφοράς και σημαντικό εργαλείο πληροφόρησης των ενδιαφερομένων φορέων και η οποία είναι αναρτημένη στην Πύλη Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών IRIS (Innovation and Research Information System) του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (https://iris.research.org.cy/#/documentlibrary).

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙ

  • Κατά την ημερομηνία έναρξης του Έργου ο/η ΔΦ θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος/η σε αναγνωρισμένο από το ΔΙΠΑΕ, διδακτορικό πρόγραμμα κυπριακού ακαδημαϊκού ιδρύματος και να εργοδοτείται στον ΑΦ με την έναρξη του Έργου.
  • Κάθε ΔΦ μπορεί να συμμετέχει μόνο σε μία (1) πρόταση και κάθε πρόταση έργου μπορεί να περιλαμβάνει μόνο ένα (1) ΔΦ που θα διεκπεραιώνει το διδακτορικό του. O ΔΦ θα ορίζεται ονομαστικά στην πρόταση, θα αποτελεί τον Συντονιστή της Πρότασης Έργου και θα δεσμεύεται ότι θα συμμετέχει στο ερευνητικό έργο καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησής του (ακόμη και αν ολοκληρώσει τις διδακτορικές σπουδές του νωρίτερα).
  • Δεν επιτρέπεται η αντικατάσταση του ΔΦ σε κανένα στάδιο.
  • Ο ΔΦ απασχολείται στο σύνολο του χρόνου εργασίας του στο έργο και δεν θα έχει άλλη απασχόληση εκτός και αν αυτή σχετίζεται με την εκπόνηση του διδακτορικού του. Δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη εργοδότηση του στο πλαίσιο άλλου έργου.
  • Ο ΔΦ θα πρέπει να εργοδοτείται υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης στον ΑΦ καθόλη τη διάρκεια του Έργου και θα πρέπει να κατανέμει το χρόνο του μεταξύ επιχείρησης και ακαδημαϊκού ιδρύματος, όπως κρίνεται απαραίτητο για εξασφάλιση της μεταφοράς γνώσης και της απόκτησης εμπειρίας και στα δυο περιβάλλοντα.
  • Δίνεται η δυνατότητα υποβολής αιτήματος παράτασης της διάρκειας υλοποίησης του έργου μέχρι και 12 μήνες, όπου είναι απαραίτητο.
  • Κάθε φορέας μπορεί να χρηματοδοτηθεί ως Ανάδοχος Φορέας μόνο για ένα (1) Έργο στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης.
  • Όλοι οι φορείς του Ιδιωτικού Δικαίου (Ανάδοχος Φορέας και Συνεργαζόμενοι Φορείς) έχουν υποχρέωση καταχώρησης των επικαιροποιημένων στοιχείων των πραγματικών τους δικαιούχων στα αρμόδια εθνικά Μητρώα, βάσει του «Περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμου του 2007 (188(I)/2007)». Το ΙδΕΚ διατηρεί το δικαίωμα να διενεργήσει ελέγχους στα αρμόδια Μητρώα για επιβεβαίωση της καταχώρησης των στοιχείων και ενδέχεται να ζητήσει την υποβολή επίσημου αποδεικτικού της καταχώρησης.
  • Τα χρηματοδοτούμενα έργα θα πρέπει να συμμορφώνονται µε την αρχή της «µη πρόκλησης σημαντικής βλάβης», σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να περιλαμβάνουν δραστηριότητες που προκαλούν σημαντική επιβάρυνση σε οποιοδήποτε από τους έξι περιβαλλοντικούς στόχους, κατά την έννοια του Άρθρου 17 του Κανονισμού της ΕΕ 2020/852, σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τη διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων.

ΥΠΟΒΟΛΗ

Η Υποβολή Προτάσεων γίνεται μέσω της Πύλης Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών IRIS

(https://iris.research.org.cy) του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

Σημειώνεται ότι, ο/η Συντονιστής/τρια Έργου, ο ΔΦ, καθώς και όλοι οι Φορείς από την Κύπρο, που θα αποτελέσουν το Δίκτυο Συνεργασίας μιας Πρότασης, θα πρέπει να εγγραφούν εκ των προτέρων στην Πύλη IRIS.

Οι ενδιαφερόμενοι/νες καλούνται να αξιοποιήσουν τον «Οδηγό Ετοιμασίας Προτάσεων», ο οποίος περιέχει οδηγίες και σχετικές διευκρινήσεις για καλύτερη καθοδήγηση ως προς τη διαδικασία υποβολής και το «Εγχειρίδιο Χρήσης της Πύλης IRIS» που είναι αναρτημένα στην Πύλη IRIS (https://iris.research.org.cy/#/documentlibrary).

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας ενθαρρύνει σε όλες του τις Προσκλήσεις Υποβολής Προτάσεων:

τη συμμετοχή των γυναικών ως Συντονίστριες Έργου, και

την ισόρροπη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα Έργα.

Η πρόταση αποτελείται από τα ακόλουθα μέρη:

  1. Part A – General Information & Budget (ηλεκτρονικό έντυπο (πεδία) το οποίο συμπληρώνεται διαδικτυακά στην Πύλη IRIS).
  2. Part B – Technical Annex (αρχείο το οποίο αναρτάται ως Παράρτημα στην Πύλη IRIS σε μορφή pdf) (Σημειώνεται ότι θα πρέπει να υποβάλλεται το προβλεπόμενο για την εν λόγω Πρόσκληση έντυπο, χωρίς οποιαδήποτε διαφοροποίηση. Το πρότυπο για το εν λόγω έγγραφο βρίσκεται αναρτημένο στην Πύλη IRIS, κάτω από την ανακοίνωση της σχετικής Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων (Call Documents) – Υποχρεωτική Υποβολή).
  3. Annex I – Curricula Vitae (αρχείο το οποίο αναρτάται ως Παράρτημα στην Πύλη IRIS σε μορφή pdf – Υποχρεωτική Υποβολή).
  4. Annex IΙ – Call Specific Information (αρχεία το οποία αναρτώνται ως Παράρτημα στην Πύλη IRIS σε μορφή pdf – Υποχρεωτική Υποβολή: Smart Specialisation Sectors – To προβλεπόμενο έντυπο για την επιλογή Τομέα Προτεραιότητας στον οποίο έχει εφαρμογή το έργο βρίσκεται αναρτημένο στην Πύλη IRIS, κάτω από την ανακοίνωση της σχετικής Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων (Call Documents). Η επιλογή είναι υποχρεωτική και θα πρέπει να επιλεχθεί μία μόνο περιοχή εστίασης (π.χ. 1.1.2) ή ένας μόνο υπό-Τομέας όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμες περιοχές εστίασης (π.χ. 2.3).
  5. Annex IΙΙ – Call Specific Information (αρχεία το οποία αναρτώνται ως Παράρτημα στην Πύλη IRIS σε μορφή pdf – Υποχρεωτική Υποβολή: Financial Statements – Ελεγμένες Οικονομικές Καταστάσεις του ΑΦ για το προηγούμενο οικονομικό έτος (N-1) ή το έτος που προηγείται (N-2), όπου «Ν» το έτος ημερομηνίας ανακοίνωσης της Πρόσκλησης.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΡΓΩΝ

Διαδικασία Αξιολόγησης

Για την αξιολόγηση των Προτάσεων του Προγράμματος «Διδακτορικό στη Βιομηχανία» θα ακολουθηθεί διαδικασία Προκαταρκτικού Ελέγχου και Αξιολόγηση Εξ’ αποστάσεως από δύο

(2) Ανεξάρτητους Αξιολογητές, όπως περιγράφονται στην Προκήρυξη των Προγραμμάτων του ΙδΕΚ για τις Προσκλήσεις Υποβολής Προτάσεων για την περίοδο Μάιος 2022 – Δεκέμβριος 2023.

Πριν από τη βαθμολόγηση της κάθε Πρότασης, σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης, οι αξιολογητές θα ελέγξουν τη συμβατότητα της Πρότασης με:

α) τους στόχους του Προγράμματος, και β) τους στόχους της Πρόσκλησης, και

γ) τις προτεινόμενες δραστηριότητες Έργου, και

δ) την επιλεγμένη Επιστημονική Περιοχή (Επιστήμες Ζωής, Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική, και εφαρμογές των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών στις πιο πάνω επιστημονικές περιοχές), και

ε) τον επιλεγμένο Τομέα Προτεραιότητας της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης στ) το κατά πόσο συνάδει με την αρχή του «Do No Significant Harm».

Σε περίπτωση που η Πρόταση δεν είναι συμβατή με τα πιο πάνω, ο/η αξιολογητής/τρια απορρίπτει την Πρόταση και δεν προχωρεί με την εξέταση των κριτηρίων αξιολόγησης.

Κριτήρια Αξιολόγησης

1. Αριστεία – Βαρύτητα 40%

Ποιότητα των Στόχων του έργου και η συμβολή τους στην ανάπτυξη της/των επιστημονικής/κων περιοχής/χών του έργου.

Βαθμός Καινοτομίας και Πρωτοτυπίας του έργου σε σχέση με την υφιστάμενη γνώση σε διεθνές επίπεδο.

Πληρότητα, αξιοπιστία και επιτευξιμότητα της προτεινόμενης ιδέας.

Συνάφεια των προτεινόμενων κατηγοριών δραστηριοτήτων έρευνας (βασική έρευνα, βιομηχανική έρευνα, πειραματική ανάπτυξη) σε σχέση με τους στόχους του Έργου, του Προγράμματος και της συγκεκριμένης Πρόσκλησης (δραστηριότητες που εντάσσονται στα επίπεδα τεχνολογικής ωριμότητας (TRL) 1-8.

2. Προστιθέμενη Αξία και Όφελος – Βαρύτητα 30%

Επιστημονικός, τεχνολογικός, κοινωνικός και/ή οικονομικός αντίκτυπος και μέτρα για μεγιστοποίησή του.

Αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων δράσεων για εκμετάλλευση των αποτελεσμάτων (συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας) και για τη μέγιστη δυνατή διάχυσή τους.

Δημιουργία προοπτικών για ουσιαστική ένταξη του ΔΦ στο Σύστημα Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου.

3. Υλοποίηση – Βαρύτητα 30%

Πληρότητα και καταλληλότητα του περιεχομένου των πακέτων εργασίας, της κατανομής των επιμέρους δραστηριοτήτων, του χρονοδιαγράμματος και του προϋπολογισμού.

Αποτελεσματικότητα της προτεινόμενης μεθοδολογίας ως προς την υλοποίηση των παραδοτέων.

Πληρότητα, ποιότητα και ικανότητα του Δικτύου Συνεργασίας (σε επίπεδο φορέων και ατόμων) για τη διεκπεραίωση του έργου και την υλοποίηση των προτεινόμενων στόχων.

Ικανότητα και ερευνητικές επιδόσεις (π.χ. δημοσιεύσεις, προσκλήσεις για παρουσιάσεις, βραβεία, διακρίσεις και χρηματοδοτήσεις έργων που έχει λάβει) του ΔΦ και των υπολοίπων ερευνητών.

Συνάφεια του έργου στις δραστηριότητες της επιχείρησης και στα ερευνητικά ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων ατόμων.

Καταλληλότητα και επάρκεια των προτεινόμενων δραστηριοτήτων συντονισμού και διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού και της αντιμετώπισης ενδεχόμενων κινδύνων.

Τεκμηρίωση της ικανότητάς του Συντονιστή για το συντονισμό του Έργου.

Πληρότητα και αξιοπιστία του σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνου (Contingency Plan) στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου.

Επιλογή

Επιλέγονται για χρηματοδότηση οι πρώτες κατά σειρά βαθμολογίας επιλέξιμες Προτάσεις

(ξεχωριστά για τις Κατηγορίες Α και Β) ως εξής:

  • με Ανάδοχο Φορέα Επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν εξασφαλίσει προηγούμενη χρηματοδότηση από το ΙδΕΚ ή/και τα Προγράμματα της Ε.Ε. «Ορίζοντας 2020» και «Ορίζοντας Ευρώπη» για την περίοδο από το 2016 μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων (εξαιρούνται προγράμματα χρηματοδότησης <€15,000),
  • με Ανάδοχο Φορέα Μεσαία ή Μεγάλη Επιχείρηση (Β2 ή Β3),
  • μέχρι εξάντλησης του συνολικού διαθέσιμου προϋπολογισμού της κάθε Κατηγορίας, και
  • τέλος, μέχρι εξάντλησης του συνολικού διαθέσιμου προϋπολογισμού της Πρόσκλησης ανεξαρτήτως Κατηγορίας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Υπηρεσία Υποστήριξης του ΙδΕΚ Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλέφωνο

+35722205000

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας δύναται κατά την κρίση του να προβεί σε παράταση ή ανάκληση της ισχύος της παρούσας Πρόσκλησης εφαρμόζοντας τον ίδιο τρόπο δημοσίευσής της.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες προκηρύξεις υποτροφιών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr