5η Προκήρυξη Υποτροφιών ΕΛΙΔΕΚ για Υποψήφιους Διδάκτορες / Τα Επιστημονικά Πεδία

Δημοσίευση 5ης Προκήρυξης Υποτροφιών ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για τη στήριξη Υποψηφίων Διδακτόρων

Υποτροφίες: Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) δημοσίευσε την 5η Προκήρυξη Υποτροφιών με στόχο την υποστήριξη των Υποψήφιων Διδακτόρων στη διεξαγωγή υψηλού επιπέδου έρευνας στην Ελλάδα, χρηματοδοτώντας την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής τους σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) της Χώρας.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες δυνητικοί/ες δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν μία αίτηση σε ένα Επιστημονικό Πεδίο/Υποπεδίο μίας εκ των 9 ευρέων Επιστημονικών Περιοχών. Οι υποβολές των αιτήσεων θα ξεκινήσουν την Τρίτη, 2 Μαΐου 2023 (ώρα 12.00 μ) αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. (όπως περιγράφεται πιο κάτω στην προκήρυξη) και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη, 31 Μαΐου 2023, (ώρα 13.00 μμ.).


Η συνολική δαπάνη της εν λόγω Προκήρυξης ανέρχεται στα 4,6 εκατ. ευρώ, με το μηνιαίο ποσό της υποτροφίας να φθάνει τα 900 ευρώ. Η διάρκεια της αιτούμενης υποτροφίας δύναται να είναι από 23 έως 36 μήνες, με την προϋπόθεση η Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή των Υποψηφίων Διδακτόρων να έχει οριστεί από 1/4/2022 έως και την ημερομηνία λήξης των υποβολών.  

Αναλυτικές πληροφορίες για τους όρους και τις προϋποθέσεις της «5ης Προκήρυξης Υποτροφιών ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για Υποψήφιους/ες Διδάκτορες», καθώς και για τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα βρείτε πιο κάτω.

Την ενημερωτική σελίδα με όλες τις προκηρύξεις διδακτορικών μπορείτε να την δείτε εδώ.

Η παρούσα προκήρυξη αναφέρεται στα ακόλουθα επιστημονικά πεδία:

  1. Φυσικές Επιστήμες
  2. Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίας
  3. Επιστήμες Ζωής (Ιατρική και Επιστήμες Υγείας)
  4. Γεωπονικές Επιστήμες – Τρόφιμα
  5. Μαθηματικά και Επιστήμες της Πληροφορίας
  6. Κοινωνικές Επιστήμες
  7. Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες
  8. Περιβάλλον και Ενέργεια
  9. Διοίκηση και Οικονομία της Καινοτομίας 

5η Προκήρυξη Υποτροφιών ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για Υποψήφιους/ες Διδάκτορες

Έναρξη Υποβολών:
Τρίτη 2 Μαΐου 2023, 12:00 (ώρα Ελλάδας)

Λήξη Υποβολών:
Τετάρτη 31 Μαΐου 2023, 13:00 (ώρα Ελλάδας)

Σχετικά με το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας δημιουργήθηκε (Ν. 4429/2016) από τη ζωτική ανάγκη υποστήριξης των Ελλήνων και Ελληνίδων Επιστημόνων. Αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Σκοπός του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. είναι η προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας στη χώρα και ειδικότερα η αξιολόγηση και χρηματοδότηση της ελεύθερης έρευνας, δηλαδή των ερευνητικών δραστηριοτήτων, των ερευνητικών υποδομών και των τεχνολογικών εφαρμογών τους, που προκύπτουν από επιστημονική περιέργεια, χωρίς θεματικούς αποκλεισμούς ή γεωγραφικούς περιορισμούς με μοναδικό κριτήριο την επιστημονική ποιότητα και αριστεία.

Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν την Προκήρυξη

Η Διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, 

KΑΛΕΙ

Τους/τις ενδιαφερόμενους/ες Υποψήφιους/ες Διδάκτορες να υποβάλουν Αιτήσεις στο πλαίσιο της

«5ης Προκήρυξης Υποτροφιών ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για Υποψήφιους/ες Διδάκτορες», σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρουσιάζονται παρακάτω.

1. ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΡΑΣΗΣ

Στόχος της Προκήρυξης είναι η υποστήριξη Υποψηφίων Διδακτόρων (ΥΔ) για τη διεξαγωγή υψηλού επιπέδου έρευνας στην Ελλάδα. H δράση αυτή του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) αποσκοπεί στη χρηματοδότηση ΥΔ για την εκπόνηση της διδακτορικής τους διατριβής σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) στην Ελλάδα. Η αιτούμενη διάρκεια της Υποτροφίας δύναται να είναι από 23 έως 36 μήνες.

2. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Κάθε αίτηση υποβάλλεται σε ένα (1) Επιστημονικό πεδίο/υποπεδίο μίας (1) από τις ακόλουθες ευρείες Επιστημονικές Περιοχές:

ΕΠ.1. Φυσικές Επιστήμες

ΕΠ.2. Επιστήμες Μηχανικού και Τεχνολογίας ΕΠ.3. Επιστήμες Ζωής

ΕΠ.4. Γεωπονικές Επιστήμες Τρόφιμα

ΕΠ.5. Μαθηματικά και Επιστήμες της Πληροφορίας ΕΠ.6. Κοινωνικές Επιστήμες

ΕΠ.7. Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες ΕΠ.8. Περιβάλλον και Ενέργεια

ΕΠ.9. Διοίκηση και Οικονομία της Καινοτομίας

Στο Παράρτημα παρατίθενται τα επιμέρους επιστημονικά πεδία και υποπεδία των Επιστημονικών Περιοχών.

3. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ / ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Η συνολική δαπάνη της Προκήρυξης ανέρχεται στα 4.600.000€.

Το μηνιαίο ύψος της υποτροφίας του/της Υποψήφιου/ας Διδάκτορα ανέρχεται στα εννιακόσια ευρώ (900,00€). Σημειώνεται ότι το ανωτέρω ποσό της υποτροφίας είναι αφορολόγητο.

Η αιτούμενη διάρκεια της υποτροφίας δύναται να είναι από 23 έως 36 μήνες ανάλογα με την ημερομηνία ορισμού της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής. Επισημαίνεται ότι η συνολική διάρκεια της υποτροφίας δεν δύναται να υπερβαίνει τους 36 μήνες

4. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι όροι και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στην παρούσα Προκήρυξη είναι οι ακόλουθες:

  • Η Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή του/της ΥΔ να έχει οριστεί το χρονικό διάστημα από

01.04.2022 έως και την ημερομηνία λήξης των υποβολών.

  • Να μην έχουν παρέλθει περισσότερα από τέσσερα (4) έτη από τις 31.12 του έτους κτήσης του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ).

Στις περιπτώσεις κατόχων δύο ΜΔΕ λαμβάνεται υπόψιν το έτος κτήσης του πιο πρόσφατα ολοκληρωμένου ΜΔΕ.

Στις περιπτώσεις κατόχων Ενιαίου και Αδιάσπαστου Τίτλου Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου (ΕΑΤΣΜΕ ) ή Υποψηφίων Διδακτόρων που έχουν γίνει κατ’ εξαίρεση δεκτοί/ές, δεν θα πρέπει να έχουν παρέλθει περισσότερα από τέσσερα (4) έτη από τη λήψη πτυχίου.

Για τους άνδρες υποψηφίους που έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία (ολοκληρωτικά ή εν μέρει) μετά την απόκτηση του μεταπτυχιακού ή βασικού τίτλου σπουδών (στις περιπτώσεις ΕΑΤΣΜΕ ή κατ’ εξαίρεση δεκτών ΥΔ), το ως άνω χρονικό διάστημα προσαυξάνει αναλόγως. Κατ’ αντιστοιχία, για τις γυναίκες υποψήφιες που έχουν κυοφορήσει (ολοκληρωτικά ή εν μέρει) μετά την κτήση του μεταπτυχιακού ή βασικού τίτλου σπουδών, ο μέγιστος χρόνος προσαυξάνει κατά εννέα (9) μήνες ανά τέκνο και έως δύο (2) τέκνα.

  • Να μην είναι ήδη κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος σε οποιονδήποτε επιστημονικό τομέα.
  • Να μη χρηματοδοτούνται για την προτεινόμενη διδακτορική έρευνα (για το σύνολο ή και για τμήμα αυτής) από οποιαδήποτε άλλη πηγή (δημόσια, ιδιωτική, ευρωπαϊκή, διεθνή) κατά τη διάρκεια της υποτροφίας. Εξαιρείται η περίπτωση χρηματοδότησης του/της ΥΔ για την κάλυψη εξόδων μετακίνησης ή/και διαμονής για την πραγματοποίηση έρευνας εντός Ελλάδας ή στο εξωτερικό από προγράμματα κινητικότητας διάρκειας έως έξι (6) μηνών.
  • Να μη λαμβάνουν άλλη υποτροφία από οιανδήποτε πηγή κατά τη διάρκεια της υποτροφίας.
  • Να μη λαμβάνουν επίδομα ανεργίας στην Ελλάδα ή το εξωτερικό κατά τη διάρκεια της υποτροφίας.
  • Οι άνδρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές ή να έχουν τύχει αναβολής κατάταξης ή σε κάθε περίπτωση να βρίσκονται νομίμως εκτός ενόπλων δυνάμεων. Οι προϋποθέσεις της παραγράφου αυτής πρέπει να πληρούνται κατά τον χρόνο έκδοσης της Απόφασης Χορήγησης Υποτροφίας και να καλύπτουν όλη τη διάρκεια της υποτροφίας.
  • Ο/Η ΥΔ να έχει ελληνικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της καταβολής της υποτροφίας, ο/η ΥΔ δεν θα πρέπει να έχει σχέση εργασίας: α) στον δημόσιο τομέα ως μόνιμος υπάλληλος ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή β) στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου ή έμμισθης εντολής.

Επιπλέον, τα συνολικά φορολογητέα εισοδήματα του/της ΥΔ από κάθε είδους απασχόληση (μισθωτή εργασία ή επιχειρηματική δραστηριότητα) συμπεριλαμβανομένου του ποσού της υποτροφίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν αθροιστικά τις δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ (15.000,00€). Σε περίπτωση κατά την οποία ο/η ΥΔ έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, το εν λόγω εισόδημα μαζί με το ποσό της υποτροφίας, για κάθε φορολογικό έτος, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις δεκαεννέα χιλιάδες ευρώ (19.000,00€). Στα ως άνω όρια δεν συμπεριλαμβάνονται τυχόν αμοιβές που καταβάλλονται αναδρομικά και αφορούν εργασία/έργο που εκτελέστηκε πριν από την έναρξη χορήγησης της υποτροφίας.

4.1. Φορέας Υποδοχής

Ως Φορείς Υποδοχής (ΦΥ) για την εκπόνηση των διδακτορικών διατριβών ορίζονται τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) της Χώρας όπως ορίζονται στο άρθρο 3 του Ν. 4957/2022.

Ο/Η ΥΔ θα πρέπει κατά την υποβολή της Αίτησης να δηλώσει τα στοιχεία του ΦΥ.

Όλοι οι δυνητικοί ΦΥ θα είναι διαθέσιμοι προς επιλογή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής υπό τη μορφή καταλόγου με τη δυνατότητα μίας και μόνο επιλογής (drop-down menu).

Σε περίπτωση που η διατριβή εκπονείται σε συνεργασία/συνεπίβλεψη με ένα ή περισσότερα Τμήματα του ίδιου ή άλλου Α.Ε.Ι της ημεδαπής, Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ερευνητικούς ή τεχνολογικούς φορείς του άρθρου 13α του Ν. 4310/2014 ή με Ιδρύματα της αλλοδαπής, ο/η ΥΔ θα έχει τη δυνατότητα να το δηλώσει σε σχετικό πεδίο στην πλατφόρμα υποβολής των Αιτήσεων.

5. ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Κάθε ΥΔ μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση στο πλαίσιο της παρούσας Προκήρυξης. Η υποβολή γίνεται από τον/την ΥΔ αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής πύλης του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. (https://portal.hfri.gr/).

Για την υποβολή των Αιτήσεων απαιτούνται τα ακόλουθα:

  • Γενικά στοιχεία ΥΔ και διδακτορικής διατριβής (Τμήμα Α),
  • Επιστημονικό προφίλ ΥΔ και Θέμα διδακτορικής διατριβής (Τμήμα Β).

Όλα τα πεδία καθώς και τα απαραίτητα έγγραφα συμπληρώνονται και συντάσσονται στην ελληνική γλώσσα, εκτός από τον τίτλο και την περίληψη, που συμπληρώνονται και στην αγγλική.

Σε περίπτωση έγκρισης από τη Συνέλευση του Τμήματος για συγγραφή της διατριβής στην αγγλική γλώσσα, είναι δυνατή η σύνταξη των ανωτέρω εγγράφων στην αγγλική. Σε αυτή την περίπτωση ο/η ΥΔ θα πρέπει να υποβάλει τη σχετική εγκριτική απόφαση της Συνέλευση του οικείου Τμήματος ή Υπεύθυνη Δήλωσή του/της περί της γλώσσας σύνταξης της διατριβής στο αντίστοιχο πεδίο στην πλατφόρμα υποβολής.

Όλα τα έγγραφα αναρτώνται σε μορφή PDF.

Η Αίτηση επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης του N. 1599/1986 για την ακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται και του περιεχομένου των εγγράφων που υποβάλλονται με αυτή. 

1. Τμήμα Α: Γενικά στοιχεία

Το Τμήμα Α συμπληρώνεται στα αντίστοιχα πεδία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής και περιλαμβάνει τα στοιχεία του/της ΥΔ και γενικές πληροφορίες σχετικά με τη διδακτορική διατριβή, συμπεριλαμβανομένου του τίτλου και της περίληψης. Η περίληψη πρέπει να παρέχει μια σαφή παρουσίαση των στόχων της διδακτορικής διατριβής και του τρόπου επίτευξής τους. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που ο/η ΥΔ χρηματοδοτηθεί, η περίληψη αυτή πιθανόν να δημοσιευθεί και επομένως, πρέπει να είναι σύντομη και ακριβής και να μην περιέχει εμπιστευτικές πληροφορίες.

Αναλυτικά, στο Τμήμα Α συμπληρώνονται τα κάτωθι στοιχεία:

  • Γενικά Στοιχεία Διατριβής
    • Επιστημονική περιοχή
    • Τίτλος/Θέμα διδακτορικής διατριβής (όπως ορίστηκε στη σχετική απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος. – στην ελληνική και αγγλική γλώσσα)
    • Ημερομηνία ορισμού Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής
    • Περίληψη διδακτορικής διατριβής (έως 2.000 χαρακτήρες, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα)
    • Λέξεις κλειδιά (έως 10)
    • Αιτούμενη Χρονική Διάρκεια Υποτροφίας (σε μήνες)
  • Στοιχεία ΥΔ (Ονοματεπώνυμο, στοιχεία επικοινωνίας, ΑΦΜ, κ.ά.)
  • Φορέας Υποδοχής
  • Φορείς Συνεργασίας/Συνεπίβλεψης (Σχολή, Τμήμα ή Ερευνητικό Κέντρο-Ινστιτούτο ή Οργανισμός/Φορέας, Χώρα κτλ.)
  • Μέλη Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής (Ονοματεπώνυμο, Ιδιότητα, στοιχεία επικοινωνίας).

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής θα πρέπει να αναρτηθούν στα αντίστοιχα πεδία όλα τα σχετικά έγγραφα κατά περίπτωση (αντίγραφα τίτλων σπουδών, βεβαίωση ορισμού της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής από τη Γ.Σ., έγκριση σύνταξης διατριβής στην αγγλική, αναστολή εκπόνησης διατριβής, πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, κ.λπ.).

2. Τμήμα Β: Επιστημονικό προφίλ ΥΔ και Θέμα διατριβής

Το Τμήμα Β αποτελείται από δύο (2) επιμέρους τμήματα, το Τμήμα Β1 και το Τμήμα Β2. Πρότυπα για αυτά τα δύο επιμέρους Τμήματα θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., https://www.elidek.gr/call/5i_prokiriksi_yd/.

Στην αρχική σελίδα (εξώφυλλο) των επιμέρους τμημάτων της Αίτησης θα πρέπει να αναγράφονται: i)

το ονοματεπώνυμο του/της ΥΔ, ii) ο τίτλος της διδακτορικής διατριβής, iii) η Επιστημονική Περιοχή,

iv) η αιτούμενη διάρκεια χορήγησης υποτροφίας (σε μήνες), v) ο Φορέας Υποδοχής της διατριβής και

vi) ο Συνεργαζόμενος Φορέας (σε περίπτωση συνεπίβλεψης).

Σε κάθε σελίδα θα πρέπει ενδεικτικά να περιλαμβάνεται κεφαλίδα (header) με το ονοματεπώνυμο του/της ΥΔ, την αντίστοιχη Επιστημονική Περιοχή, καθώς και υποσέλιδο (footer) με αναφορά στο σύνολο των σελίδων.

Στον Πίνακα 1 αναγράφονται οι τεχνικές προδιαγραφές που προτείνονται να ακολουθηθούν για όλα τα υποβαλλόμενα έγγραφα.

Πίνακας 1. Τεχνικές προδιαγραφές κειμένων

Μέγεθος

Σελίδας

Γραμματοσειρά

Μέγεθος

Γραμματοσειράς

Διάστιχο

Περιθώρια

Σελίδας

Α4

Times New Roman, Arial,

Calibri ή παρεμφερή

11 pt

(τουλάχιστον)

Μονό

(τουλάχιστον)

Top-Bottom: 1,5 cm

Left-Right: 2 cm

--

Τα όρια (σελίδες) της έκτασης του κειμένου εφαρμόζονται αυστηρά. Μόνο το εντός των ως άνω ορίων κείμενο θα λαμβάνεται υπόψη κατά την αξιολόγηση.

Τμήμα Β1. Επιστημονικό προφίλ ΥΔ (μέγιστη έκταση: 4 σελίδες)

Το Τμήμα Β1. περιλαμβάνει το βιογραφικό σημείωμα του/της ΥΔ, στο οποίο αναφέρονται μεταξύ άλλων τυχόν δημοσιεύσεις του/της ΥΔ σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές ή/και δημοσιεύσεις/ανακοινώσεις σε πρακτικά συνεδρίων.

Το Τμήμα Β1 υποβάλλεται στην ελληνική γλώσσα (εκτός αν υπάρχει έγκριση της Συνέλευσης του Τμήματος του/της ΥΔ για συγγραφή της διατριβής του/της στην αγγλική γλώσσα), ως PDF αρχείο, και μπορεί να έχει έκταση έως τέσσερις (4) σελίδες. Το κείμενο εκτός των ορίων αυτών δεν θα λαμβάνεται υπόψη κατά την αξιολόγηση.

Τμήμα Β2. Αναλυτική παρουσίαση θέματος διδακτορικής διατριβής (μέγιστη έκταση: 5

σελίδες)

Ενδεικτικά, στην αναλυτική παρουσίαση της διδακτορικής διατριβής θα πρέπει να περιγράφονται: (α) το αντικείμενο, οι στόχοι και η επιστημονική πρωτοτυπία της διατριβής, (β) εισαγωγή στο ερευνητικό πεδίο του θέματος και περιγραφή υφιστάμενης κατάστασης (State of the Art), (γ) περιγραφή των ερευνητικών ερωτημάτων που αντιμετωπίζει το προτεινόμενο θέμα και της μακροπρόθεσμης προοπτικής, (δ) μεθοδολογία/σχέδιο υλοποίησης/κίνδυνοι και τρόποι αντιμετώπισης αυτών (όπου εφαρμόζεται), (ε) χρονοδιάγραμμα υλοποίησης (συμπεριλαμβανομένου ενδεικτικού Gantt Chart), (στ) ενδεικτική βιβλιογραφία.

Το Τμήμα Β2 υποβάλλεται στην ελληνική γλώσσα (εκτός αν υπάρχει έγκριση της Συνέλευσης του Τμήματος του/της ΥΔ για συγγραφή της διατριβής του/της στην αγγλική γλώσσα), ως PDF αρχείο, και μπορεί να έχει έκταση έως πέντε (5) σελίδες. Το κείμενο εκτός των ορίων αυτών δεν θα λαμβάνεται υπόψη κατά την αξιολόγηση. Οι βιβλιογραφικές αναφορές συμπεριλαμβάνονται στον περιορισμό των πέντε (5) σελίδων.

Η υποβολή των Αιτήσεων γίνεται από τον/την ΥΔ αποκλειστικά ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή πύλη ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ (https://portal.hfri.gr/)

Ημερομηνία έναρξης Υποβολής: Τρίτη 02 Μαΐου 2023, 12:00 (ώρα Ελλάδας)

Ημερομηνία λήξης Υποβολής: Τετάρτη 31 Μαΐου 2023, 13:00 (ώρα Ελλάδας)

Ο/Η ΥΔ φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την ορθότητα των στοιχείων που υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής.

6. ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η αξιολόγηση των Αιτήσεων διενεργείται από Επιτροπές Αξιολόγησης (ΕΑ) και ανεξάρτητους/ες εμπειρογνώμονες, αν κριθεί αναγκαίο, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 5 παρ. 6 Ν. 4429/2016, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

1. Έλεγχος πληρότητας και επιλεξιμότητας

Οι Αιτήσεις ελέγχονται ως προς την πληρότητα όλων των απαιτούμενων και αναγκαίων στοιχείων και εγγράφων, την τήρηση των προϋποθέσεων και περιορισμών συμμετοχής καθώς και των άλλων οριζόμενων στην παρούσα Προκήρυξη, όπως αυτά περιγράφονται αναλυτικά στην Ενότητα 4.

Ο έλεγχος πληρότητας των υποβαλλομένων προτάσεων διενεργείται μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., με βάση τυποποιημένο ερωτηματολόγιο ελέγχου πληρότητας, ώστε να διασφαλίζεται η προσήκουσα συμπλήρωση, σύνταξη και υποβολή της πρότασης σύμφωνα με τους όρους της Προκήρυξης. Μόλις ολοκληρωθεί ο σχετικός έλεγχος, ενημερώνονται οι δυνητικοί δικαιούχοι των οποίων οι προτάσεις δεν είναι πλήρεις και ως εκ τούτου δεν προωθούνται προς αξιολόγηση.

Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι όλες οι Αιτήσεις ελέγχονται ως προς την πληρότητα και την επιλεξιμότητά τους πριν από την ουσιαστική αξιολόγηση του περιεχομένου τους, εάν σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας ελέγχου και αξιολόγησης διαπιστωθεί ότι μία Αίτηση δεν πληροί κάποιο από τα σχετικά κριτήρια, αποκλείεται από τη διαδικασία αξιολόγησης.

2. Αξιολόγηση

Η αξιολόγηση των Αιτήσεων διενεργείται από Επιτροπές Αξιολόγησης (ΕΑ), αποτελούμενες από πέντε

(5) έως είκοσι (20) μέλη. Εφόσον κριθεί αναγκαίο λόγω του εξειδικευμένου αντικειμένου των Αιτήσεων μπορεί, κατά την κρίση κάθε ΕΑ, να ζητηθεί η διατύπωση μη δεσμευτικής αξιολόγησης επί μίας ή περισσότερων Αιτήσεων από έναν/μία ή περισσότερους/ες ανεξάρτητους/ες 

εμπειρογνώμονες. Η τελική απόφαση για την αξιολόγηση κάθε Αίτησης λαμβάνεται από την Επιτροπή. Οι εν λόγω εμπειρογνώμονες και τα μέλη των Επιτροπών Αξιολόγησης προέρχονται από το Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών/τριών της παραγράφου 11 του άρθρου 5 του Ν.4429/2016 ή από το Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών/τριών του άρθρου 27 του Ν.4310/2014 (Α’ 258) και διαθέτουν τα προσόντα που σχετίζονται με το αντικείμενο της προς αξιολόγηση Αίτησης. Τις ΕΑ και τους/τις ανεξάρτητους/ες εμπειρογνώμονες ορίζει το Επιστημονικό Συμβούλιο σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 Ν.4429/2016. Αν για ορισμένη αξιολόγηση δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι για τη συγκεκριμένη περίπτωση ειδικοί επιστήμονες ή οι υφιστάμενοι δεν καλύπτουν τις ανάγκες της συγκεκριμένης αξιολόγησης, επιτρέπεται, με απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου, να ορίζονται ως μέλη ειδικοί επιστήμονες φορολογικοί κάτοικοι της αλλοδαπής, που δεν περιλαμβάνονται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών.

3. Εμπιστευτικότητα και Σύγκρουση Συμφερόντων

Η όλη διαδικασία διέπεται από εμπιστευτικότητα. Τα μέλη των ΕΑ και οι ανεξάρτητοι/ες εμπειρογνώμονες υπογράφουν δήλωση εμπιστευτικότητας και μη σύγκρουσης συμφερόντων. Όλα τα μέλη των ΕΑ και οι ανεξάρτητοι/ες εμπειρογνώμονες οφείλουν πλήρη εχεμύθεια πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την αξιολόγηση ως προς όλη τη διαδικασία της αξιολόγησης.

4. Διαδικασία Αξιολόγησης

Η αξιολόγηση των Αιτήσεων θα διενεργηθεί σε μία Φάση, βάσει των κριτηρίων που αναφέρονται στον παρακάτω Πίνακα 2:

Πίνακας 2. Κριτήρια αξιολόγησης

Κριτήρια αξιολόγησης

Συντελεστής βαρύτητας

1. Επιστημονικό προφίλ ΥΔ

0.40

Συνεκτιμώνται:

  • Τίτλοι σπουδών
  • Γνώση ξένων γλωσσών
  • Διακρίσεις ή/και προηγούμενες υποτροφίες
  • Ερευνητική δραστηριότητα στο αντίστοιχο επιστημονικό πεδίο (Συμμετοχή/Ανακοινώσεις σε Συνέδρια, Δημοσιεύσεις)

2. Πρόταση Διδακτορικής Διατριβής

0.60

Συνεκτιμώνται:

  • Επιστημονική ποιότητα και Πρωτοτυπία
  • Μεθοδολογία Υλοποίησης
  • Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

---

Η Επιτροπή Αξιολόγησης βαθμολογεί αρχικά τα κριτήρια αξιολόγησης στην κλίμακα 0 έως 5 (ανά 0,5

μονάδες), ως ακολούθως:

0 Ανεπαρκής: Η αίτηση αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στο κριτήριο είτε δεν είναι δυνατή η αξιολόγηση του κριτηρίου λόγω ανεπαρκούς ή ελλιπούς πληροφορίας.

(0,5 1) Αδύναμη: Η αίτηση δεν πληροί επαρκώς το κριτήριο ή/και υπάρχουν εγγενείς αδυναμίες.

(1,5 2) – Μέτρια: Η αίτηση πληροί το κριτήριο σε γενικές γραμμές, αλλά υπάρχουν σημαντικές και ουσιαστικές αδυναμίες.

(2,5 3) Καλή: Η αίτηση πληροί το κριτήριο σε καλό επίπεδο, αλλά σημειώνεται ένας αριθμός ατελειών.

(3,5 4) Πολύ καλή: Η αίτηση πληροί όλες τις πτυχές και διαστάσεις του κριτηρίου σε πολύ καλό επίπεδο, αλλά σημειώνεται ένας μικρός αριθμός ατελειών.

(4,5 5) Άριστη: Η αίτηση πληροί όλες τις σχετικές πτυχές και διαστάσεις του κριτηρίου. Τυχόν ατέλειες χαρακτηρίζονται ως δευτερεύουσας σημασίας.

Στην περίπτωση που δύο ή περισσότερες Αιτήσεις λάβουν την ίδια συνολική βαθμολογία, στην κατάταξη προηγείται η Αίτηση που έχει λάβει την υψηλότερη βαθμολογία στο επιμέρους Κριτήριο 1 «Επιστημονικό προφίλ ΥΔ».

Για να καταστεί μια Αίτηση ικανή για χρηματοδότηση θα πρέπει να λάβει κατ’ ελάχιστον (threshold) βαθμολογία 3,5 μονάδες σε κάθε ένα από τα δύο Κριτήρια ξεχωριστά καθώς και συνολικά. Με βάση την ως άνω βαθμολογία σε συνδυασμό με την ελάχιστη βαθμολογία (3,5) οι Αιτήσεις κατατάσσονται με βάση την κλίμακα Α Β, όπως εκτίθεται στον παρακάτω Πίνακα 3.

Πίνακας 3: Βαθμολογικός χαρακτηρισμός Αιτήσεων

Βαθμολογία

Χαρακτηρισμός

Α

Η Αίτηση πληροί επαρκώς όλα τα κριτήρια αξιολόγησης και προτείνεται για χρηματοδότηση εάν υπάρχει επάρκεια προϋπολογισμού.

Β

Η Αίτηση δεν πληροί επαρκώς όλα τα κριτήρια αξιολόγησης και δεν προτείνεται για χρηματοδότηση.

--

6. Εξακρίβωση Αντιγράφων

Για την εξακρίβωση της ακρίβειας των στοιχείων και των δικαιολογητικών που υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της Διαδικτυακής Πύλης (είτε στο στάδιο της υποβολής είτε στο στάδιο υλοποίησης) το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. διενεργεί δειγματοληπτικό έλεγχο σε τουλάχιστον πέντε τοις εκατό (5%) των αντιγράφων που υποβάλλουν οι δικαιούχοι κατά το αμέσως επόμενο τρίμηνο, ζητώντας τη συνδρομή των υπηρεσιών ή των φορέων που εξέδωσαν τα πρωτότυπα σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 11 του Ν.2690/1999, όπως ισχύει.

7. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα αποτελέσματα κοινοποιούνται στους/στις ΥΔ με εξατομικευμένη αναφορά, η οποία περιλαμβάνει την Αξιολόγηση (Α ή Β) της Αίτησης και την έκθεση αξιολόγησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης.

Οι ΥΔ έχουν δικαίωμα υποβολής τεκμηριωμένης ένστασης για λόγους νομιμότητας της απόφασης εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης.

Οι ενστάσεις κρίνονται από τριμελείς επιτροπές, οι οποίες αποφασίζουν σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) ημερών (άρθρο 5 παρ. 8 Ν. 4429/2016, όπως ισχύει). Η απόφαση της επιτροπής ενστάσεων γνωστοποιείται στη Διευθύντρια του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. και κοινοποιείται στον/στην ενιστάμενο/η.

Μετά την αξιολόγηση των Αιτήσεων εκδίδεται από τη Διευθύντρια του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. η απόφαση χρηματοδότησης (κατάλογος με τις προς χρηματοδότηση Αιτήσεις), σύμφωνα με τον διαθέσιμο προϋπολογισμό. Η εν λόγω απόφαση αποτελεί εκτελεστή διοικητική πράξη και υπόκειται σε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου.

Μετά την ανάρτηση των προς χρηματοδότηση Αιτήσεων, οι δυνητικοί δικαιούχοι ΥΔ λαμβάνουν επιστολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την οποία καλούνται να υποβάλουν στο ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση της Απόφασης Χορήγησης Υποτροφίας.

Ο/Η ΥΔ αποδέχεται ότι τα μηνύματα που αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ειδικότερα στη διεύθυνση email που έχει δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της Αίτησης επέχουν θέση κοινοποίησης και συνεπάγονται την έναρξη όλων των νόμιμων διαδικασιών και προθεσμιών.

8. ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ

Η Προκήρυξη και ο Οδηγός Διαχείρισης της παρούσας Προκήρυξης θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. (www.elidek.gr) και της Γ.Γ.Ε.Κ. (https://gsri.gov.gr/).

9. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αναλυτικές πληροφορίες και ενημέρωση για την παρούσα Προκήρυξη θα παρέχονται από το Τμήμα Ερευνητικών Έργων του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στα τηλέφωνα 210-6412410, 210-6412420.

Η Διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας
Δρ Αικατερίνη Κουραβέλου

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για όλες τις ανοικτές ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ για Προπτυχιακές - Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις προκηρύξεις υποτροφιών.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr