ΕΛΙΔΕΚ: Υποτροφίες για να μη φεύγουν οι Ελληνες επιστήμονες στο εξωτερικό

ΕΛΙΔΕΚ: Υποτροφίες για να μη φεύγουν οι Ελληνες επιστήμονες στο εξωτερικό

Στο πλαίσιο της στήριξης της Έρευνας στα ΑΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας σχεδιάζει δύο δράσεις που αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση για να αλλάξει ριζικά το τοπίο της Έρευνας στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της υλοποίησης της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του ΕΛΙΔΕΚ, επίκειται η εκταμίευση της προκαταβολής ύψους 18 εκατ. ευρώ -από τα συνολικά 240 εκατ. ευρώ. Με βάση το ποσό της προκαταβολής, το ΕΛΙΔΕΚ σχεδιάζει άμεσα την προκήρυξη δύο δράσεων που θα αφορούν τόσο σε υποτροφίες για υποψήφιους διδάκτορες, όσο και σε ερευνητικά έργα διάρκειας δύο έως τρία έτη.


Αναλυτικά, η υποτροφία θα ανέρχεται στο ποσό των 900 ευρώ / μήνα και για διάστημα έως 3 έτη, ενώ ωφελούμενοι από τη συγκεκριμένη δράση υπολογίζεται ότι θα είναι οι συνολικά 256 υποψήφιοι διδάκτορες.

Όσον αφορά στα ερευνητικά έργα, ο μέγιστος προϋπολογισμός για κάθε έργο σχεδιάζεται να ανέρχεται στο ποσό των 200 χιλ. ευρώ, από τα οποία το 60% θα διατίθεται για τη μισθοδοσία νέων επιστημόνων. Οι μικτές αποδοχές για τους μεταδιδάκτορες θα κυμαίνονται μεταξύ 1.600 και 1.800 ευρώ/μήνα, ανάλογα με την ερευνητική τους εμπειρία. Τα υπόλοιπα θα είναι διαθέσιμα για τη χρήση ή αγορά ερευνητικού εξοπλισμού, για αναλώσιμα αλλά και συμμετοχή σε συνέδρια. Στη φάση αυτή θα υποστηριχτούν τουλάχιστον 45 έργα που προβλέπεται να απασχολήσουν τουλάχιστον 180 επιστήμονες.

Επιπλέον, θα προκηρυχθεί άλλη μία δράση αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη σύσταση του ΕΛΙΔΕΚ και θα αφορά σε ερευνητικά έργα με δικαιούχους μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και Ερευνητές Ερευνητικών Κέντρων. Τα έργα αυτά θα προκηρυχθούν μετά τη σύσταση του ΕΛΙΔΕΚ και θα αποτελέσουν την τρίτη δράση που θα προκηρύξει το Ίδρυμα μέσα στο τρέχον έτος. Ο μέγιστος προϋπολογισμός των έργων αναμένεται να είναι της τάξης των 250 χιλ. ευρώ ανά έργο, εκ των οποίων το 40% θα διατίθεται για τη μισθοδοσία νέων επιστημόνων.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, κύριος Κώστας Φωτάκης, χαρακτήρισε αυτές τις δράσεις ως ένα ισχυρό αντίδοτο στο κύμα φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Στόχος αυτών των πρωτοβουλιών, σύμφωνα με την Ημερησία, θα είναι η επιδίωξη της επιστημονικής ποιότητας και αριστείας με σκοπό τόσο την τόνωση και ανάδειξη των δυνατοτήτων του επιστημονικού δυναμικού της χώρας όσο και τη δημιουργία πόλων έλξης για τη διεξαγωγή επιστημονική έρευνας.

Ο κύριος Φωτάκης υπογράμμισε επίσης ότι αποκλειστικά από τις δράσεις του ΕΛΙΔΕΚ αναμένεται, μέσα στην επόμενη τριετία, να υποστηριχθούν τουλάχιστον 4.000 επιστήμονες για την υλοποίηση ερευνητικών έργων υψηλής ποιότητας με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Όπως τόνισε ο αν. υπουργός, οι δύο πρώτες δράσεις έχει αποφασισθεί να προκηρυχθούν το αργότερο πριν από το τέλος του Οκτωβρίου 2016, προκειμένου να ανακοπεί άμεσα το κύμα φυγής των Ελλήνων επιστημόνων σε χώρες του εξωτερικού.

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για όλες τις ανοικτές ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ για Προπτυχιακές - Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr