Προκήρυξη εισαγωγής (30) Βορειοηπειρωτών στα Πανεπιστήμια χωρίς Πανελλαδικές εν είδει υποτροφίας / ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Εισαγωγή (30) Βορειοηπειρωτών στα Πανεπιστήμια χωρίς Πανελλαδικές εν είδει υποτροφίας

ΥποτροφίεςΕισαγωγή σε Ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης για έως τριάντα (30) ομογενείς εξ Αλβανίας με παροχή δωρεάν σίτισης, εν είδει υποτροφίας, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερόμενων, οι οποίες πρέπει να κατατεθούν στην Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα, στο Γενικό Προξενείο Αργυρόκαστρου και στο Γενικό Προξενείο Κορυτσάς, λήγει στις 12/01/2023.


Αν θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για όλες τις ανοικτές ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ για Προπτυχιακές - Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ.

Τα «Φοιτητικά Νέα» σας παρουσιάζουν ολόκληρη την προκήρυξη:

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

«Εισαγωγή σε Ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης για έως τριάντα (30) ομογενείς εξ Αλβανίας με παροχή δωρεάν σίτισης, εν είδει υποτροφίας, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023».

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ/ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

- Οι αιτούντες και οι γονείς τους δεν πρέπει να διατηρούν συμβατική σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο.

- Οι υποψήφιοι Θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18° έτος ηλικίας.

- Δεν θα πρέπει να έχουν λάβει υποτροφία από άλλον Ελληνικό Φορέα χορήγησης υποτροφιών κατά το παρελθόν τόσο οι ίδιοι όσο και μέλη της άμεσης οικογένειάς τους (γονείς-αδελφοί-σύζυγοι). -από τον πίνακα των σχολών εξαιρούνται οι Θεολογικές και οι Σχολές Καλών Τεχνών.

- Οι δηλώσεις προτίμησης γίνονται με βάση τον επισυναπτόμενο κατάλογο Σχολών Α.Ε.Ι. (σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον των αιτούντων δεν θα πρέπει να εξαντλείται σε σχολές μαζικού συμφέροντος και περιορισμένων κατευθύνσεων όπως: Ιατρική, Οδοντιατρική, Νομική, Πολυτεχνείο. Αιτήσεις σε τομείς όπως Γεωπονία, Κτηνιατρική, Λογιστική κ.λ.π. θα τύχουν μεγαλύτερης προσοχής λόγω της προστιθέμενης αξίας τους για την προσφορά επιστημονικών γνώσεων στην ιδιαίτερη πατρίδα των υποψηφίων όταν επιστρέψουν μετά την αποφοίτησή τους. Σημειωτέον ότι ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να δηλώσει στην αίτησή του τρεις τουλάχιστον σχολές επιλογής του.

- Προκειμένου να γίνουν αποδεκτές, οι αιτήσεις θα πρέπει να είναι πλήρως συμπληρωμένες και υπογεγραμμένες από τον ενδιαφερόμενο και να συνοδεύονται από όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που αναφέρονται παρακάτω.

Σημείωση: Οι υποψήφιοι κρατούν πλήρη σειρά πρωτότυπων δικαιολονητικών, καθώς σε περίπτωση επιλονής τους, οφείλουν να τα προσκομίσουν οι ίδιοι στις σχολές κατάταξής τους για την εγγραφή τους.

1. Δικαίωμα συμμετοχής
- Ομογενείς, που διαμένουν στην Αλβανία τα τελευταία 5 έτη.

2. Διάρκεια
- Όλα τα έτη σπουδών και επιπλέον 2 έτη στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο για την λήψη πτυχίου.

3. Παροχές
- Δωρεάν φοίτηση και σίτιση
- Δωρεάν βιβλία
- Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

*Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες υποτροφίες δεν συμπεριλαμβάνουν χρηματικό βοήθημα.

4. Υποχρεώσεις
- Οι σπουδαστές που θα επιλεγούν οφείλουν να παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματά τους και να προσέρχονται σε όλες τις εξεταστικές περιόδους, ώστε να υπάρχει συνέχεια και σταθερότητα στην επίδοσή τους.
Το ελάχιστο ποσοστό ακαδημαϊκής επιτυχίας ανά εξάμηνο για την συνέχιση υποτροφίας ορίζεται στο 50% επί των μαθημάτων του πρώτου (1ου) ακαδημαϊκού έτους, στο 60% επί των μαθημάτων του δεύτερου (2ου) ακαδημαϊκού έτους και στο 70% επί των μαθημάτων των επόμενων ακαδημαϊκών ετών.
- Το Ελληνικό Κράτος διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει τις παροχές είτε λόγω έλλειψης ικανοποιητικής προόδου στις σπουδές, είτε/και εξαιτίας παράνομης ή ανάρμοστης συμπεριφοράς.

5. Δικαιολογητικά
Τα αλλοδαπά έγγραφα θα πρέπει να είναι θεωρημένα με σφραγίδα apostίlle και επικυρωμένα ως προς τη μετάφρασή Τους στην Ελληνική από την Ελληνική Πρεσβεία ή Ελληνική Προξενική μας Αρχή στην Αλβανία.

1. Αίτηση με τρεις τουλάχιστον επιλογές Σχολής

2. Βιογραφικό Σημείωμα

3. Τίτλος απόλυσης από το Λύκειο και πιστοποιητικό βαθμολογίας.

4. Βεβαίωση αρμόδιας Αλβανικής εκπαιδευτικής αρχής ότι ο τίτλος απόλυσης Λυκείου παρέχει δικαίωμα πρόσβασης σε Πανεπιστήμιο της χώρας.

5. Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας (εφόσον υπάρχει-όχι υποχρεωτικό)

6. Πιστοποιητικό της Ελληνικής Διπλωματικής/Προξενικής Αρχής που να πιστοποιεί τα κάτωθι:

i. την υπηκοότητα και καταγωγή των υποψηφίων και των γονέων τους
ii. ότι ο/η υποψήφιος/υποψήφια και οι γονείς του/της κατοικούσαν και διέμεναν στην Αλβανία κατά τα τελευταία πέντε (5) τουλάχιστον έτη πριν από τον Οκτώβριο του 2022 και ότι οι γονείς δεν είναι υπάλληλοι του Ελληνικού Δημοσίου, μόνιμοι ή με σύμβαση.

7. Πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης υποψηφίων στα οποία θα αναφέρονται και τα στοιχεία γέννησης των γονέων.

8. Αντίγραφα διαβατηρίων και δελτίων ταυτότητας ομογενούς (εάν υπάρχουν) των ιδίων και των γονέων.

9. Δυο (2) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας για την αίτησή τους
Σημ.: Κατά την εγγραφή τους στις σχολές κατάταξής τους, οι επιλεγέντες θα έχουν μαζί τους 3 φωτογραφίες ιδίου τύπου που θα καταθέσουν μαζί με τα πρωτότυπα των δικαιολογητικών τους.

Η ΑΙΤΗΣΗ

Αν θέλεις να ενημερώνεσαι πρώτος για όλες τις ανοικτές ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ για Προπτυχιακές - Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές Σπουδές ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις τελευταίες προκηρύξεις υποτροφιών. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr