Υποτροφίες ΕΑΠ σε αστέγους, Ρομά και ωφελούμενους δομών παιδικής προστασίας

Υποτροφίες ΕΑΠ σε αστέγους, Ρομά και ωφελούμενους δομών παιδικής προστασίας

ΥποτροφίεςΤο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ενημερώνει ότι, το ΕΑΠ σε συνέχεια της συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, προσφέρει κατ’ έτος 35 θέσεις σε υποψήφιους/ες και εν ενεργεία φοιτητές/τριες στα Προγράμματα Σπουδών του Πανεπιστημίου που ανήκουν στις ειδικές κοινωνικές ομάδες των Ρομά, των φιλοξενούμενων ή πρώην φιλοξενούμενων δομών παιδικής προστασίας και των ωφελούμενων λόγω αστεγίας. Συγκεκριμένα, 21 θέσεις θα προσφερθούν αυτοδίκαια σε φοιτητές/τριες που πληρούν τις προϋποθέσεις του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 για τη συνέχιση των σπουδών τους με οικονομική απαλλαγή για την παρακολούθηση έως του μέγιστου αριθμού Θεματικών Ενοτήτων, ενώ προσφέρονται 14 νέες θέσεις σε υποψήφιους φοιτητές και εν ενεργεία φοιτητές/τριες στα Προγράμματα Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.     

Η εν λόγω υποτροφία αφορά στην παρακολούθηση Θεματικών Ενοτήτων στα Προγράμματα Σπουδών του Ε.Α.Π. για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023.  Για την υποβολή αίτησης και τη συμμετοχή στα Προγράμματα Σπουδών του Ε.Α.Π. μπορείτε να ενημερωθείτε από την τρέχουσα Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος εδώ.  


Τα απαιτούμενα συμπληρωματικά δικαιολογητικά όπως αυτά ορίζονται βάσει του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας είναι:

  • Οι υποψήφιοι που ανήκουν στην κοινωνική ομάδα Ρομά, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής μέσω του Παραρτήματος Ρομά ή Κέντρου Κοινότητας και να επισυναφθεί:
    • Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από το Δήμο
    • Για τους Ρομά διαμεσολαβητές, βεβαίωση της ιδιότητάς τους από τον αρμόδιο Φορέα στον οποίο παρέχουν υπηρεσίες διαμεσολάβησης.
  • Οι ωφελούμενοι λόγω αστεγίας, θα πρέπει να έχουν καταγραφεί από Δήμο ή από κέντρο φιλοξενίας αστέγων τουλάχιστον μια φορά τα τελευταία 3 έτη πριν από την υποβολή της αίτησης έως σήμερα και να έχουν λάβει ή να λαμβάνουν σχετικές υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης από Δημόσια δομή ή φορέα κοινωνικής μέριμνας και στήριξης. Για την απόδειξη αυτού θα πρέπει  μαζί με την αίτηση να υποβληθεί:
    • Βεβαίωση αστεγίας από Δήμο, ή
    • Βεβαίωση από Δομή φιλοξενίας ή ξενώνα αστέγων, ή
    • Οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό μπορεί να αποδείξει παρούσα ή παρελθούσα κατάσταση αστεγίας.
  • Οι πρώην φιλοξενούμενοι δομών παιδικής προστασίας ή φιλοξενούμενοι δομών παιδικής προστασίας, θα πρέπει να έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους και θα πρέπει μαζί με την αίτηση να υποβληθεί:
    • Βεβαίωση της δομής παιδικής προστασίας στην οποία φιλοξενήθηκαν ή φιλοξενούνται
    • Οποιοδήποτε άλλο έγγραφο μπορεί να αποδείξει τη φιλοξενία

Η επιλογή των υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων (24η Αυγούστου 2022), μέσω δημόσιας κλήρωσης. Η παραπάνω κλήρωση δεν αφορά τους/τις εν ενεργεία φοιτητές/τριες που απώλεσαν την εν λόγω υποτροφία, λόγω μη ολοκλήρωσης έστω μίας (1) Θ.Ε. ετήσια ή εξαμηνιαία κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr