120 υποτροφίες σε πτυχιούχους από Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο από την Ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή της Γερμανίας

Νέοι από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία θα πάρουν μέρος, για πρώτη φορά εφέτος, στη Διεθνή Κοινοβουλευτική Υποτροφία (IPS), η οποία χορηγείται από την Ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή (Bundestag) της Γερμανίας εδώ και 28 χρόνια και παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από αντιπροσωπεία Γερμανών πολιτικών και καθηγητών πανεπιστημίου.

Συνολικά 120 υπότροφοι (8 από την Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία) από 41 κράτη -2 Μαρτίου με 31 Ιουλίου 2015- θα γνωρίσουν από τη μια το κοινοβουλευτικό σύστημα της Γερμανίας, και θα μάθουν τη συνεργασία, το σεβασμό στη διαφορετικότητα, δουλεύοντας και συνυπάρχοντας με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες, εξήγησε ο Μπέρνχαρντ Σούλτε-Ντρύγγελτε (Bernhard Schulte-Drueggelte), βουλευτής της CDU/CSU και εισηγητής για τα Διεθνή Προγράμματα Αλληλεγγύης της Ομοσπονδιακής Kάτω Βουλής.

Ο κ. Σούλτε-Ντρύγγελτε περιέγραψε πως έως σήμερα το πρόγραμμα απευθυνόταν στους κατοίκους των νέων κρατών της ανατολικής Ευρώπης. «Τώρα, αποφασίσαμε η κατανομή να γίνει με βάση περιφέρειες, όχι μόνο κράτη, και να το διευρύνουμε προς το νότο, συμπεριλαμβάνοντας αραβικά κράτη. Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Τουρκία αποτελούν ένα είδος "γέφυρας" με αυτά τα κράτη, θα έχουμε πιο ενιαία εικόνα αν έχουμε αυτή τη διασύνδεση» ανέφερε ο κ. Σούλτε-Ντρύγγελτε.


Στη διάρκεια του πεντάμηνου εντατικού προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα εργάζονται στο γραφείο ενός Γερμανού βουλευτή, ακολουθώντας τον σε επιτροπές, στην εκλογική του περιφέρεια και σε άλλες δραστηριότητες, ενώ παράλληλα θα παρακολουθούν σεμινάρια και διαλέξεις στα τρία πανεπιστήμια του Βερολίνου. Η υποτροφία περιλαμβάνει μηνιαία αποζημίωση 450 ευρώ, δωρεάν διαμονή και ασφαλιστική κάλυψη ασθενείας, ατυχήματος και αστικής ευθύνης, καθώς και τα έξοδα μετάβασης προς και από το Βερολίνο.

Έντυπα συμμετοχής υποψηφίων στο πρόγραμμα IPS θα διατίθενται από τον Δεκέμβριο στην πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα. Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να υπερβαίνουν το τριακοστό έτος της ηλικίας τους, ενώ προϋπόθεση είναι να διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημίου ή ανώτατου τεχνολογικού ιδρύματος και άριστη γνώση της γερμανικής γλώσσας.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr