spoudes se kollegia, φοιτητές στα κολέγια 20.000 χιλιάδες φοιτητές στα κολέγια για τα πτυχία-φιλέτα! (Τα πτυχία ισότιμα με τα Δημόσια ΑΕΙ)

20.000 χιλιάδες φοιτητές στα κολέγια για τα πτυχία-φιλέτα!

Κερδίζουν έδαφος και σπουδαστές τα κολέγια, καθώς ολοένα και περισσότεροι απόφοιτοι λυκείων «γυρίζουν την πλάτη» στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κυρίως γιατί το κόστος των εκτός του τόπου κατοικίας των σπουδών είναι πολύ μεγάλο- και επιλέγουν κάποιο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Τα κολέγια, που συνολικά φιλοξενούν περισσότερους από 20.000 σπουδαστές, φαντάζουν πλέον καλή λύση στους υποψήφιους σπουδαστές δεδομένου ότι εδώ και τρία χρόνια, από το 2012, τα πτυχία τους αναγνωρίζονται ως ισότιμα με αυτά που απονείμουν τα Ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Επιπλέον, προσφέρουν όλες τις ειδικότητες «φιλέτα» που υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο και τίτλους σπουδών με τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα που αποκτούν οι απόφοιτοι των αντίστοιχων πανεπιστημιακών σχολών.


Εγγύηση

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων (ΣΕΚ) Βασίλης Δαοκαλάκης επισημαίνει στην «κυριακάτικη δημοκρατία»: «Σε αυτήν τη φάση, που η δημόσια παιδεία έχει καταρρακωθεί και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ο σπουδαστής θα παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, σε αυτήν τη φάση, που ο απόφοιτος θέλει να έχει τη δυνατότητα να πάει στο εξωτερικό να δουλέψει, υπάρχει η εναλλακτική λύοη ενός κολεγίου». Ο ίδιος τονίζει ότι πλέον «ο μύθος του ελληνικού πανεπιστημίου, έτοι κι αλλιώς, δεν υφίσταται, ενώ πλέον καταρρίπτεται και η εντύπωση που είχε ο κόσμος ότι το κολέγιο είναι κάτι απαγορευμένο, ένα κακό, κρυφό σχολειό».

Εχουν ζήτηση

Τα τρία τελευταία χρόνια οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι οι Διοίκηση και Οικονομία (ιδιαίτερα οι κατευθύνσεις Μάρκετινγκ και Ναυτιλιακά), Πληροφορική και Τεχνολογία (κατευθύνσεις Μηχανικών, Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων και Αρχιτεκτόνων), παρότι σταθερά πρώτι στις επιλογές των ενδιαφερομένων έρχεται η Νομική την οποία οι υποψήφιοι σπουδαστές μπορούν να βρουν στο IDEF(Αθήνα), και το DEI College (θεσσαλονίκη). Ανθηση γνωρίζουν όμως, και οι ειδικότητες που έχουν συμπεριλάβει στα προγράμματα σπουδών τους τα κολέγια, όπως η Ψυχολογία και οι Παραϊατρικές Σπουδές (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Νοσηλευτική κ.λ.π).

Κόστος, εκπτώσεις αλλά και υποτροφίες για τους αρίστους!

ΜΕΤΑΞΥ 6.000 και 7.000ευρώ κυμαίνεται το κόστος για τη φοίτηση σε ένα κολέγιο για προπτυχιακά προγράμματα ανά έτος, ενώ για τα μεταπτυχιακά ανέρχεται σε 8.000 και 11.000 ευρώ.

''Έχοντας συναίσθηση της οικονομικής κρίσης και των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια πολλά μέλη μας είτε έχουν κατεβάσει τις τιμές τους ή προχωρούν σε εκπτώσεις στα δίδακτρα ενώ δίνουν και εσωτερικές υποτροφίες. Μάλιστα υπάρχει κολέγιο που έχει ιδρύσει ταμείο υποτροφιών με κριτήρια οικονομικά και αριστεία*- εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΕΚ. Και συνεχίζει: «Αν συγκρίνει κανείς τα δίδακτρα με τα έξοδα ενός παιδιού που έχει εισαχθεί στην περιφέρεια και πρέπει να σπουδάσει εκτός του τόπου κατοικίας του, το κόστος για τη φοίτηση σε ένα κολέγιο είναι πολύ χαμηλότερο».

Χωρίς Εμπόδια

Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων επισημαίνουν, ακόμα, ότι οι σπουδαστές τους λαμβάνουν το πτυχίο τους χωρίς καθυστερήσεις, όπως είθισται να συμβαίνει στα ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης λόγω καταλήψεων, αποχών κ.λπ., που μεταφράζονται σε επιπρόσθετα έξοδα για τις οικογένειές τους. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, οι σπουδαστές τους θα αποφοιτήσουν από ένα άριστο περιβάλλουν, χωρίς ούτε μία ημέρα αποχής ή κατάληψης, χωρίς να έχουν χάσει ούτε ένα μάθημα

Τέλος, ο κ. Δαοκαλάκης θέτει ακόμα ένα ζήτημα, σχολιάζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος «να πηγαίνει ένα παιδί στο εξωτερικό, κάνοντας τριπλάσια έξοδα για να πάρει πτυχίο από πανεπιστήμια με τα οποία ούτως ή άλλως, τα κολέγια συνεργάζονται».

Παραϊατρικά: Συγκεκριμένα, παραϊατρικές ειδικότητες προσφέρουν, μεταξύ άλλων, το New York College και το Κολέγιο ΑΚΜΗ (Βιοϊατρική), το Αττικό Κολέγιο (Νοσηλευτική και Μαιευτική), το Aegean College (Μαιευτική, Λογοθεραπεία, Διαιτητική και Φυσικο θεραπεία), το ΙST College (Διαιτητική Φυσιοθεραπεία) και το Metropolitan(Λογοθεραπεία, Φυσιοθεραπεία, Βιοϊατρική, Διαιτητική). Σπουδές στον κλάδο της Ψυχολογίας είναι διαθέσιμες ενδεικτικά στο Ελληνοβρετανικό Κολέγιο, στο Aegean College, στο City College, στο New York College και το Κολέγιο Κρήτης.

Μηχανικοί: Το ενδιαφέρον των σπουδαστών έλκουν, πλέον, και τα γνωστικά αντικείμενα των Πολιτικών Μηχανικών, των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και των Μηχανολόγων Μηχανικών, τα οποία έχουν εντάξει στα προγράμματα σπουδών τους το Ελληνοβρετανικό Κολέγιο, το Metropolitan και το Mediterranean. Τέλος, το Aegean College είναι γνωστό για τις σπουδές στην Μουσική Παραγωγή και το Metropolitan College για αυτές στη Μουσική Τεχνολογία, ενώ το ΑΚΤΟ και το ΒΑΚΑΛΟ φημίζονται για τα προγράμματά τους στις γραφίστικες τέχνες.

Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΣΕΚ εφιστά την προσοχή στους ενδιαφερομένους να ελέγξουν ότι το κολέγιο στο οποίο θα εγγραφούν συνεργάζεται με πανεπιστήμιο του εξωτερικού και, συνεπώς, το πτυχίο που θα τους απονεμηθεί θα προέρχεται από το εν λόγω ίδρυμα «Οι συνεργασίες των κολεγίων με τα πανεπιστήμια έχουν περάσει από ελέγχους και αξιολογήσεις. Πρώτα απ' όλα αξιολογούμαστε από την αγορά μας και γι' αυτόν τον λόγο τολμώ να πω ότι ακόμα και το τελευταίο ξένο πανεπιστήμιο είναι καλύτερο από το ελληνικό, έχουμε επιδιώξει να ελεγχόμαστε από το ΒΑΤ, το Βρετανικό Επιμελητήριο Αναγνωρίσεων, ελεγχόμαστε και εγκρίνουμε τα πτυχία μας από το βρετανικό ΔΙΚΑΤΣΑ και αυτό ουσιαστικά επιτρέπει στον σπουδαστή να δουλέψει οπουδήποτε στον κόσμο'' σημειώνει ο κ. Δασκαλάκης.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr