Φοιτητές Διαιτολογίας Χαροκοπείου: "Ζητούμε την άμεση επανέναρξη της πρακτικής"

Φοιτητές Διαιτολογίας Χαροκοπείου: "Ζητούμε την άμεση επανέναρξη της πρακτικής"

Την άμεση επανέναρξη της δια ζώσης πρακτικής για τους τελειόφοιτους ζητά ο Σύλλογος Φοιτητών Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής με επιστολή που απέστειλε στην Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Επιστολή στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, απέστειλε ο Φοιτητικός Σύλλογος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ζητώντας την άμεση επανέναρξη των δια ζώσης πρακτικών στους φορείς για τους τελειόφοιτους.


Υπενθυμίζεται ότι φοιτητές και από άλλα τμήματα πανεπιστημίων διατυπώνουν αντίστοιχα αιτήματα.

Αναλυτικά η επιστολή των φοιτητών του Χαροκοπείου στη Νίκη Κεραμέως όπως εστάλη στα «Φοιτητικά Νέα»:

ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Σύλλογος Φοιτητών Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής

Αθήνα 25.01.2021

Προς: Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,
κυρία Νίκη Κεραμέως

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ Παιδείας και Θρησκευμάτων

Για τουλάχιστον μια ακόμα βδομάδα τα μέτρα που αφορούν τη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας παίρνουν παράταση. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η

«Αναστολή κάθε είδους εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία, συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής άσκησης φοιτητών, με εξαίρεση τη δυνατότητα διενέργειας κλινικών ασκήσεων φοιτητών του τελευταίου έτους των προγραμμάτων σπουδών α' κύκλου Τμημάτων/Σχολών Επιστημών Υγείας των Α.Ε.Ι., κατόπιν απόφασης της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι..»

Την προηγούμενη βδομάδα οι τελειόφοιτοι συμφοιτητές του τμήματος μας απέστειλαν επιστολή με την οποία ζητούν την επανέναρξη των δια ζώσης πρακτικών. Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί τους, να επικροτήσουμε αυτήν την κίνηση και να διατυπώσουμε το ίδιο αίτημα. Αν και συνεδρίασε η αρμόδια επιτροπή και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν κοινοποιήθηκε στη δημοσιότητα κάποια νέα απόφαση που να αφορά τα Πανεπιστήμια και τους φοιτητές. Παράλληλα ενημερωθήκαμε από το Πανεπιστήμιο μας , πως έχει ζητηθεί από το Υπουργείο η αποστολή ονοματεπώνυμου και ΑΜΚΑ των φοιτητών που πρόκειται να ασκηθούν σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας για προαιρετικό εμβολιασμό κατά της COVID-19, χωρίς όμως να διευκρινίζεται πότε θα γίνει αυτή η διαδικασία και πότε θα ξεκινήσει η άσκηση.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ορισμένοι συμφοιτητές μας πραγματοποιούν μέρος της πρακτικής τους άσκησης με τηλεργασία, ενώ άλλοι έχουν αρνηθεί να την πραγματοποιήσουν με αυτόν τον τρόπο. Ακόμα όσον αφορά την πλειονότητα των φοιτητών καταγράφεται το γεγονός, οι φορείς (νοσοκομεία, βιομηχανία και κοινότητα) που έχουν επιλέξει να μη δέχονται την τηλεργασία. Σε κάθε περίπτωση οι απόψεις τόσο των φοιτητών όσο και του κάθε φορέα είναι απολύτως σεβαστές, αφού είναι σαφές πως και οι φοιτητές θέλουν να ολοκληρώσουν στο προβλεπόμενο διάστημα τις υποχρεώσεις τους και ορισμένοι φορείς να θεωρούν ότι δεν μπορούν να ασκήσουν εξ αποστάσεως. Άλλωστε είναι κοινώς αποδεκτό ότι η δια ζώσης πρακτική άσκηση δεν αντικαθίσταται πλήρως από την εξ αποστάσεως παρά μόνο η τελευταία λειτουργεί ως λύση ανάγκης.

Τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Στα μέτρα αυτά δε συμπεριλαμβάνεται κάτι για την πρακτική άσκηση. Ως εκ τούτου τασσόμαστε πλήρως στο πλευρό των συμφοιτητών μας και ζητούμε την άμεση επανέναρξη της πρακτικής άσκησης με φυσική παρουσία στους φορείς. Αν δε συμβεί αυτό , απειλείται η έγκαιρη ολοκλήρωση των σπουδών για αρκετούς φοιτητές, κάτι που ενδεχομένως προκαλεί πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση εκείνων και των οικογενειών τους. Η έναρξη της άσκησης θα συνοδεύεται φυσικά από την τήρηση των πρωτοκόλλων και των μέτρων τόσο από τους ίδιους τους φοιτητές όσο και από τους φορείς. Επιπρόσθετα ζητούμε την άμεση ένταξη στο σύστημα για τον προαιρετικό εμβολιασμό εκείνων που το επιθυμούν πριν να αρχίσουν την πρακτική τους άσκηση.

Αναμένουμε να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για το θέμα αυτό πάντα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και τη διατήρηση της ποιότητας των σπουδών.

Για το Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου
Αντώνιος Ζάκας

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Σάββας Μιχαηλίδης


επιστολή από φοιτητές του Τμήματος προς την Υπουργό Παιδείας

Αξιότιμη Κα Υπουργέ,

Η παρούσα επιστολή έχει σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση αλλά και την αναζήτηση λύσεων για ένα ζήτημα που απασχολεί όχι μόνο εμάς, αλλά και την πλειονότητα των τελειόφοιτων σπουδαστών-την πρακτική άσκηση. Είμαστε φοιτητές του 4ου έτους του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Η πρακτική άσκηση στο τμήμα μας πραγματοποιείται σε τρεις φορείς (Δημόσιο Νοσοκομείο, Επιχείρηση του κλάδου τροφίμων και Κοινότητα). Παρόλο που εντασσόμαστε στον κλάδο επιστημών υγείας, σε αντίθεση με άλλα τμήματα, έχουμε ενημερωθεί ότι δεν δικαιούμαστε να εκπονήσουμε την πρακτική μας άσκηση δια ζώσης (ούτε καν στα νοσοκομεία).Δυστυχώς, μετά από σχεδόν 3 μήνες αναμονής, έχουν προκύψει οι ακόλουθοι προβληματισμοί:

  1. Η πλειονότητα των φορέων δεν δέχεται την εξ αποστάσεως πρακτική άσκηση, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ολοκλήρωση των σπουδών μας, καθώς χωρίς την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης είναι αδύνατη η λήψη πτυχίου. Αυτό με τη σειρά του μας στερεί την δυνατότητα να ενταχθούμε στην αγορά εργασίας και να ανεξαρτητοποιηθούμε οικονομικά. 
  2. Πολλοί φοιτητές θέλουν να κάνουν αιτήσεις για μετεκπαίδευση (όπως μεταπτυχιακά) αλλά η καθυστέρηση των σπουδών μας (λόγω καθυστέρησης ολοκλήρωσης της πρακτικής άσκησης) το καθιστά αδύνατο.
  3. Η τηλεργασία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει πλήρως την δια ζώσης πρακτική άσκηση, καθώς ως επιστήμονες του κλάδου υγείας η άμεση επαφή με τους ασθενείς στο νοσοκομείο και στην κοινότητα είναι επιτακτική.
  4. Η πιθανή μείωση του χρόνου πρακτικής άσκησης δεν αποτελεί εναλλακτική λύση στο πρόβλημα μας, καθώς υποβαθμίζει την ποιότητα των σπουδών μας και μας στερεί πολύτιμη εμπειρία πάνω στο αντικείμενό μας.
  5.  Τέλος, ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών με μόνιμη κατοικία εκτός Αθηνών, επιβαρύνεται περαιτέρω οικονομικά, δεδομένου ότι απαιτείται η ενοικίαση σπιτιού επ’ αόριστον, μέχρι να κληθεί ξανά να εκπονήσει την πρακτική άσκηση. 

Παραθέτοντας λοιπόν τα παραπάνω προβλήματα, και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι:

  1. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ξεκινήσει η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν επιστρέψει στους χώρους εργασίας τους.
  2. Έγινε άνοιγμα των καταστημάτων και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. 
  3. Συζητείται το άνοιγμα των νομών, κάτι που θα διευκόλυνε την μετακίνηση των φοιτητών από περιοχές εκτός Αθήνας.

Θεωρούμε, πως είναι η κατάλληλη στιγμή να επιστρέψουμε στους χώρους όπου ασκούμαστε, τηρώντας πάντα όλα τα μέτρα ασφαλείας.

 Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκριση σας. Για αρκετό χρονικό διάστημα έχουμε δείξει την κατανόησή μας για την παρούσα κατάσταση, αλλά δυστυχώς φτάνουμε στο τέλος του χειμερινού εξαμήνου και δεν έχουμε περιθώρια για περαιτέρω παράταση, καθώς αυτό θα μας οδηγήσει σε καθυστέρηση λήψης πτυχίου τουλάχιστον 6 μηνών από τον αναμενόμενο χρόνο. Τέλος, να επισημάνουμε ότι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της τρέχουσας χρονικής περιόδου, λόγω της πανδημίας, αλλά θεωρούμε ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει κι αυτή να αποτελεί βασικό μέλημα και προτεραιότητα των λαμβανόμενων μέτρων, διατηρώντας το επίπεδο σπουδών μας μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε. Αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση σας στις νέες κυβερνητικές αποφάσεις. 

Με εκτίμηση,

Οι τελειόφοιτοι φοιτητές του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου 

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr