Εγκαταλείπουν τα Χανιά οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Εγκαταλείπουν τα Χανιά οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Σε αδιέξοδο έχουν φτάσει περισσότεροι από 240 φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης που εδώ και δέκα μήνες για λόγους… γραφειοκρατίας δεν έχουν λάβει το επίδομα στέγασης με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους και να φεύγουν από τα Χανιά.

Είσαι Φοιτητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης; Κάνε LIKE στην σελίδα «Ενημέρωση φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης» για να είσαι πάντα ενημερωμένος για όλα τα φοιτητικά νέα του Πολυτεχνείου!


Την κατάσταση που βιώνουν οι δικαιούχοι φοιτητές περιέγραψαν μέλη του Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών που παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου το Σάββατο στο Εργατικό Kέντρο Χανίων, σύμφωνα με τα Χανιότικα Νέα.

Oπως ανέφερε χαρακτηριστικά το μέλος του Δ.Σ Ενιαιου Συλλόγου Φοιτητών και δικαιούχος στέγασης στο Πολυτεχνείο Κρήτης Γιώργος Τζήμας: «οι φοιτητές αποτελούν ένα από τα κομμάτια της κοινωνίας που πλήττονται. Βιώνουμε εδώ και δέκα μήνες ένα μεγάλο πρόβλημα που συνεχώς οξύνεται, το θέμα της στέγασης των φοιτητών στα Χανιά αφού μέχρι σήμερα το επίδομα δεν έχει δοθεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι φοιτητικές εστίες στο Πολυτεχνείο Κρήτης καλύπτουν 78 άτομα σε σύνολο 4.000 φοιτητών στο Ίδρυμα. «Την ίδια στιγμή η Πρυτανεία δείχνει να αδρανεί για το θέμα καθώς ενώ είχαμε πετύχει με τις διεκδικήσεις μας να δίνεται από την Πολιτεία ένα επίδομα στέγασης 180 ευρώ σε δικαιούχους φοιτητές οι οποίοι δεν κατάφεραν να μπουν στη φοιτητική εστία λόγω μειωμένων δωματίων, αυτό φαίνεται να αναιρείται καθώς τους τελευταίους δέκα μήνες οι δικαιούχοι στέγασης δεν το έχουμε λάβει. Κάτι που μας έχει δυσκολέψει πάρα πολύ τη ζωή καθώς πρέπει να τα βγάλουμε πέρα πληρώνοντας πάρα πολλά έξοδα».

Ο φοιτητής κάλεσε τους πολίτες των Χανίων να υποστηρίξουν τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των πληττόμενων φοιτητών του Πολυτεχνείου ώστε «κανένας φοιτητής να μην αναγκαστεί να φύγει από τα Χανιά, την πόλη που έχει επιλέξει να σπουδάζει και να παρατήσει τις σπουδές του. Δυστυχώς οι υπεύθυνοι φορείς τόσο του Ιδρύματος όσο και της πόλης, δεν κάνουν τίποτα γι’ αυτό. Ετσι ένα μεγάλο ποσοστό φοιτητών παρατάει τις σπουδές του, δεν είναι ότι δεν θέλουν να συνεχίσουν αλλά δεν μπορούν. Πολλοί δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε άλλη πόλη να σπουδάσουν το αντικείμενο τους, ενώ άλλοι φοιτητές που έχουν άνεργους γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν για τα εργαστήρια, για τα αναλώσιμα τους, τα εισιτήρια τους, το φαγητό τους… και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Σήμερα όποιος δεν μπορεί να πληρώσει θα μένει εκτός σπουδών. Είναι δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο αυτό;».

Το μέλος του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης Σταύρος Βλάχος, ανέφερε ότι «το επίδομα στέγασης έχει να δοθεί πάρα πολλούς μήνες και οι φοιτητές φεύγουν από τα Χανιά. Κι αυτό δεν είναι λαϊκισμός αλλά πραγματικότητα: φοιτητές φεύγουν από τα Χανιά γιατί δεν παίρνουν αυτό το μικρό επίδομα για τη στέγασή τους, το οποίο αποτελούσε μια βοήθεια για την πληττόμενη οικογένειά τους. Με τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες, το να σπουδάσει ένας φοιτητής στην επαρχία είναι πάρα πολύ δύσκολο και ειδικά σε μια πόλη που το κόστος ζωής είναι αρκετά υψηλό», σημείωσε.

Όσον αφορά το θέμα των μετακινήσεων με το Αστικό ΚΤΕΛ, οι φοιτητές επεσήμαναν πως περιμένουν να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του ΚΤΕΛ και της Πρυτανείας ώστε να μην υπάρχει καμία αύξηση στην κάρτα μετακινήσεων. Επίσης αναμένουν να επικαιροποιηθεί η απόφαση του Δήμου Χανίων έπειτα από συνενόνηση με την Πρυτανεία ώστε από την 1η Νοεμβρίου οι φοιτητές να έχουν κάρτα μετακινήσεων χωρίς αυξήσεις.

Αυξήθηκε το κόστος στη Λέσχη Σίτισης 

Από την πλευρά του το μέλος του Δ.Σ, του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης Δημήτρης Ιωαννίδης, επεσήμανε την ανάγκη για υποστήριξη των αδύναμων φοιτητών από ενιαίο κρατικό φορέα τόσο όσον αφορά τη στέγαση όσο και τις μεταφορές, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Υπουργείο για την «υποχρηματοδότηση στα Ιδρύματα που θα αγγίξει το 75% σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού για το 2016».

Παράλληλα σημείωσε πως αύξηση έχει σημειωθεί και στην τιμή του φαγητού στο Πολυτεχνείο Κρήτης καθώς η Λέσχη λειτουργεί από ιδιώτη. «Από το 2,40 ευρώ η τιμή ανέβηκε στα 2,60 ευρώ φέτος και πλέον -εδώ και τρεις εβδομάδες- στα 2,83 ευρώ.Θα έπρεπε να υπάρχει ένας φορέας κρατικής χρηματοδότησης ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του φοιτητή χωρίς να πρέπει να πληρώνει» σημείωσε.

Πολυτεχνείου Κρήτης

Περισσότερα Νέα για το Πολυτεχνείο Κρήτης ΕΔΩ

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr