Σοβαρή καταγγελία φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης -Αν δεν αγοράσουν εξοπλισμό χάνουν τις εξετάσεις

Σοβαρή καταγγελία φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης -Αν δεν αγοράσουν εξοπλισμό χάνουν τις εξετάσεις

Εξεταστική Φοιτητών: Σε σοβαρές καταγγελίες έχουν προχωρήσει οι εκλεγμένοι φοιτητές με την παράταξη Πανσπουδαστική στους Φοιτητικούς Συλλόγους του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Σημειώνουν, δε, ότι «ζητάνε από φοιτητές να αγοράσουν εξοπλισμό για να μπορέσουν να εξεταστούν, αλλιώς θα αποκλειστούν. Έφτασαν στο σημείο να προτείνουν προϊόντα για ηλεκτρονικές αγορές στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης».


Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

«Οι φοιτητές και οι φοιτητικοί σύλλογοι πρέπει να είμαστε σε καλή επαφή και επιφυλακή για οποιοδήποτε ζήτημα αποκλεισμού συναδέλφου προκύψει. Επιβεβαιώθηκε αυτό που είχαμε επισημάνει όσον αφορά την εξεταστική και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την στάση της κυβέρνησης να μεταφέρει την ευθύνη στα ιδρύματα, αλλά και από την στάση της διοίκησης του Πολυτεχνείου που δεν έχει ανακοινώσει ακόμα πως θα διεξαχθούν οι εξετάσεις μαθημάτων και εργαστηρίων στις σχολές μας.

Η πρώτη απόδειξη για την κατάσταση που θα βρεθούμε το επόμενο διάστημα είναι η ανακοίνωση για την εξέταση του μαθήματος της ενέργειας, όπου «αποκλείονται αυτομάτως οι φοιτητές που δεν έχουν κάμερα και μικρόφωνο» καθώς και αυτοί που σε συνθήκες πανδημίας έχοντας γυρίσει σπίτια του, χωρίς να έχουν εξασφαλισμένο υπολογιστή και σύνδεση ίντερνετ «δεν έχουν παραδώσει Εργαστηριακή αναφορά».

Μάλιστα την ίδια στιγμή η σύγκλητος ανακοίνωσε την λήξη του εξαμήνου και δεν είπε κουβέντα για την διεξαγωγή της εξεταστικής. Γιατί δεν πήρε θέση για τους προβληματισμούς και τις αγωνίες εκατοντάδων φοιτητών του ιδρύματος, όπως να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των φοιτητών και των εργαζομένων με πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού και εξοπλισμού για τις σχολές και μέσα ατομικής προστασίας όπως είναι ανάγκη να γίνει και διεκδικούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι όλο αυτό το διάστημα; Πως θα μελετήσουν για να ανταπεξέλθουν στην εξέταση οι φοιτητές όταν δεν έχουν παρθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για να ανεβαίνουν οι διαλέξεις μαγνητοσκοπημένες, να έχουν πρόσβαση σε όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό μέσα από τις πλατφόρμες και τα συγγράμματα ακόμη δεν έχουν ακόμη διανεμηθεί;

Κυβέρνηση, Υπουργείο και διοίκηση να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους ! Να ενημερωθούν άμεσα οι φοιτητές και οικογένειες τους! Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη χαθεί το εξάμηνο, κανένα μάθημα, εργαστήριο ή πρακτική για κανέναν φοιτητή! Να γίνει η εαρινή εξεταστική, εμβόλιμη εξεταστική σε όλες τις σχολές για όλους. Να καταργηθούν οι αλυσίδες και τα προαπαιτούμενα. Να μην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την εξέταση.

Διεκδικούμε:

  • Να οργανωθεί και να ανακοινωθεί άμεσα η εξεταστική διαδικασία, χωρίς να αποκλειστεί  κανένας φοιτητής παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διεξαγωγή της (διά ζώσης, απαλλακτικές, online)
  • Για online εξετάσεις να γίνει καταγραφή όλων των φοιτητών που έχουν πρόβλημα ή έλλειψη σε εξοπλισμό. Να γίνει 2 μέρες πριν την εξέταση ειδικός έλεγχος για τη λειτουργία της πλατφόρμας εξέτασης. Να δημιουργηθεί ειδική ομάδα για βοήθεια στους εξεταζόμενους.
  • Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής στις αίθουσες διδασκαλίας και εξέτασης, με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό που θα παρέχεται δωρεάν στους φοιτητές- διδάσκοντες- επιτηρητές (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά διαλύματα) και την πραγματοποίηση καθημερινών απολυμάνσεων.
  • Να διαμορφωθούν κατάλληλοι χώροι εξέτασης για την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων. Παρουσία γιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων στο Ίδρυμα και την εστία. Να αποκλειστούν αίθουσες που δεν που δεν ενδείκνυται. Μια σειρά αίθουσες εξετάσεις δεν έχουν παράθυρα (αμφιθέατρα κτ. Επιστημών, γαλάζια κ.λπ.).
  • Ειδικά μέτρα και εναλλακτικός τρόπος εξέτασης για να προστατευτούν φοιτητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αντίστοιχα μέτρα για διδάσκοντες και επιτηρητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Μέτρα για να περιμένουν οι φοιτητές σε εξωτερικό ανοιχτό χώρο πριν την εξέταση.
  • Να παρθούν διοικητικά και άλλα μέτρα για να ολοκληρωθούν ορκωμοσίες και άλλες διαδικασίες χωρίς να ταλαιπωρηθούν άλλο οι φοιτητές.
  • Για τους «επί πτυχίω» φοιτητές να ολοκληρωθεί η διπλή εξεταστική μέχρι τέλος Ιουλίου.
  • Για τα εργαστήρια που δε διδάχθηκαν ή δεν ολοκληρώθηκαν λόγω πανδημίας να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης της ύλης χωρίς παράταση του χρόνου σπουδών που θα ανατρέψει τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό ή θα επιβαρύνει οικονομικά.
  • Τώρα να αποκτήσουν όλοι οι φοιτητές πρόσβαση σε πανεπιστημιακές και ψηφιοποιημένες βιβλιοθήκες, ηλεκτρονικά περιοδικά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, από τους χώρους διαμονής τους.
  •  Να καταργηθούν οι «αλυσίδες» να απελευθερωθεί ο αριθμός των μαθημάτων που μπορεί να δηλώσει κάθε φοιτητής.
  • Έκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης, για να προσληφθεί προσωπικό στην εκπαίδευση, φύλαξη, συντήρηση, καθαριότητα και να αναβαθμιστούν οι υποδομές ώστε να καλυφθούν οι νέες ανάγκες με το άνοιγμα του ιδρύματος και να μην επιβαρυνθούν οι φοιτητές και οικογένειές τους. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για την καθαριότητα, φύλαξη, συντήρηση σχολών και εστιών με ευθύνη του κράτους και όχι των εργολάβων.
  • Να γίνουν έγκαιρα όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το έκτακτο διδακτικό προσωπικό που θα κληθεί να καλύψει τις ανάγκες των εξετάσεων, ερευνητές, πανεπιστημιακοί υπότροφοι και υποψήφιοι διδάκτορες, να αμείβονται κανονικά για το διάστημα που απασχολούνται με τη διεξαγωγή των εξετάσεων.
  • Η φοιτητική λέσχη να συνέχιση την τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας, καθημερινές απολυμάνσεις. Να σιτίζονται δωρεάν όλοι οι φοιτητές.
  • Οι φοιτητές να επιστρέψουν στα Χανιά με κάλυψη όλων των εξόδων μετακίνησης τους.
  • Να διαγραφούν τα δίδακτρα μεταπτυχιακών και άλλων προγραμμάτων.
  • Να δοθεί 800 ευρώ στεγαστικό μηνιαίο επίδομα στους φοιτητές που δεν έχουν μόνιμο τόπο κατοικίας τα Χανιά για όλους τους μήνες που το Πολυτεχνείο βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας.
  • Άμεση απόσυρση του νέου νομοσχεδίου για την Παιδεία».

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr