Ολοκληρώθηκε το 5ο Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο Αρχαιολογίας

Ολοκληρώθηκε το 5ο Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο Αρχαιολογίας

Σε κλίμα χαράς και συγκίνησης ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Αρχαιολογίας στην Καλαμάτα.

Το Φοιτητικό Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συνδιοργανώθηκε μαζί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας. 


Ηταν μία προσπάθεια διοργάνωσης, που έφεραν σε πέρας για πρώτη φορά με οι προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας της Καλαμάτας. Οι φοιτητές του ΠΑΠΕΛ, ύστερα και από την περσινή τους διάκριση στη Θεσσαλονίκη στον ίδιο θεσμό, σύστησαν μια ομάδα με 30 και πλέον φοιτητές, οι οποίοι συνεργάστηκαν σε ομάδες θέτοντας ως στόχο την ολοκλήρωση του συνεδρίου. 

Τη δράση στήριξε και η επιστημονική επιτροπή του Συνεδρίου, η οποία απαρτίστηκε από τους: Ευγενία Γιαννούλη αναπληρώτρια καθηγήτρια, δρ. Αλέξανδρο Γούναρη ειδικό και εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό (Ε.Ε.ΔΙ.Π.), Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Νικόλαο Ζαχαριά αναπληρωτή καθηγητή Αρχαιομετρίας, Αιμιλία Μπάνου επίκουρο καθηγήτρια, Μαρία Ξανθοπούλου επίκουρο καθηγήτρια, Βασιλική Πέννα αναπληρώτρια καθηγήτρια, Κωνσταντίνα - Νάντια Σερεμετάκη αναπληρώτρια καθηγήτρια, Ιωάννα Σπηλιοπούλου επίκουρο καθηγήτρια, δρ. Σταμάτη Α. Φριτζίλα Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, 

Οπως σημειώνουν οι ίδιοι οι φοιτητές, κατά τη διάρκεια του Φοιτητικού Συνεδρίου μαθήτευσαν σε πολλά επίπεδα. Τίτλος του συνεδρίου ήταν «Σἢμα πολύτροπον: ένα διεπιστημονικό αρχαιολογικό ταξίδι από τον κόσμο των συμβόλων στην πράξη της ερμηνείας». Ογδόντα φοιτητές που προέρχονται από τους κλάδους της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας, της Ιατρικής, της Αρχιτεκτονικής έφτασαν στην πόλη της Καλαμάτας για να επικοινωνήσουν τις ιδέες και το πόνημά τους. Τα Πανεπιστήμια που έλαβαν μέρος στο τριήμερο αρχαιολογικό ταξίδι ήταν το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αθηνών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πελοποννήσου. 

Οι θεματικές του συνεδρίου ήταν μοντέρνες, ζωντανές και φώτιζαν ξεχωριστές πλευρές της Αρχαιολογίας. Ξεκινούσαν με ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις που σχετίζονται με το φύλο και την ένδυση στην Αρχαία Ελλάδα, τον αρχαιολογικό-ανθρωπολογικό διάλογο γύρω από το θάνατο και τις ταφικές πρακτικές στην Αρχαιότητα, για να περάσουν σε διεπιστημονικά πεδία και ενότητες, όπως αυτές της γεωαρχαιολογίας ακτών και παλαιοακτών, της θάλασσας, αλλά και των πρώτων υλών. Ενότητες όπως η αρχιτεκτονική και ο μύθος τράβηξαν το ενδιαφέρον του κοινού. Ωστόσο, το συνέδριο φιλοξένησε και δύο ειδικές θεματικές: αρχαιολογία και παρόν, αρχαιολογία και γραπτές πηγές.

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου οι φοιτητές που ήρθαν στην πόλη για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους εργαστηριακούς και μουσειακούς χώρους της Σχολής, αλλά και στη νυχτερινή ζωή. 

Στο τέλος της διοργάνωσης έγινε σύνοψη των συμπερασμάτων του συνεδρίου, από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ευγενία Γιαννούλη. Υστερα, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του φετινού συνεδρίου Αναστασία Μαλλίρη παρέδωσε με την Ομάδα της τη σκυτάλη της διοργάνωσης στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την ευχή οι φοιτητές του να εξελίξουν τις δυνατότητες του θεσμού. 

Το συνέδριο μεταδόθηκε με livestreaming από το χορηγό επικοινωνίας: "Αρθρο 13 Φοιτητική Ηλεκτρονική Εφημερίδα Εκκλησιαστικού Δικαίου Αρχαιολογική Σύμπραξη". Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να δει την ιστοσελίδα www.archaeosouluop.weebly.com.

Τι αναφέρουν οι Φοιτητές

Και κάπου εδώ το Τριήμερο Αρχαιολογικό μας ταξίδι έφτασε στο τέλος του!!

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους συμμετέχοντες και συγκεκριμένα τους φοιτητές/τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πελοποννήσου, Αθηνών, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Θεσσαλονίκης και Θράκης για την παρουσία τους!!

Η ενεργή συμμετοχή σας μας γέμισε χαρά και αισιοδοξία!

Παραδίδουμε τη σκυτάλη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών! Ευχόμαστε στα παιδιά Καλή Επιτυχία στο νέο εγχείρημα και δηλώνουμε παρόντες σε ότι μας χρειαστούν!!

Συγχαρητήρια σε όλους!!

Ραντεβού όλοι του χρόνου στην Αθήνα!!

Περισσότερα Φοιτητικά Συνέδρια μπορείτε να δείτε εδώ.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr

 


https://www.foititikanea.gr