Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης φοιτητριών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών από καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Κατεπείγουσα έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες κατά του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στον οποίον αποδίδεται σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών του τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο, διέταξε σήμερα ο εισαγγελέας Ναυπλίου κ. Ηλίας Κωνσταντακόπουλος.

Οι καταγγελίες αναφέρουν περιστατικά για περισσότερα από επτά άτομα από τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021. Σύμφωνα με αυτές, ο συγκεκριμένος καθηγητής, συμπεριφέρεται δήθεν φιλικά στις φοιτήτριες, κάποιες φορές τις αγγίζει ακόμα και σε σημεία που δεν πρέπει, τους ζητάει να γίνουν φίλοι στο facebook, παράλληλα υπόσχεται ότι θα τους βρει δουλειά, ότι θα τις κάνει καθηγήτριες σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα, ενώ απειλεί ότι θα βρουν τον εργασιακό χώρο κλειστό γιατί αυτός τον ελέγχει και δεν θα μπορέσουν ποτέ να εργαστούν.


Οι καταγγελίες έχουν φτάσει και στο υπουργείο Παιδείας και η κ. Κεραμέως τις διαβίβασε στον Πρύτανη κ. Αθανάσιο Κατσή για τα περαιτέρω.

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, πρώην Υφυπουργός παιδείας και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αναφέρει για το συγκεκριμένο θέμα σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα εξής:

«Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ήρθαν στη δημοσιότητα καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και άσκηση ψυχολογικής βίας σε φοιτήτριες από καθηγητή. Τέτοιες συμπεριφορές είναι ποινικά κολάσιμες, διοικητικά ελέγξιμες, ακαδημαϊκά και ηθικά απαράδεκτες, όχι μόνο στο Πανεπιστήμιό μου, αλλά σε κάθε ακαδημαϊκό ίδρυμα και εργασιακό χώρο. Στο ποινικό πεδίο, οι αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές είμαι σίγουρος ότι θα απονείμουν Δικαιοσύνη.

Άμεση όμως αναμένω να είναι η αντίδραση και των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Θα πρέπει να διερευνηθούν οι επώνυμες καταγγελίες σε βάθος, να προστατευθούν οι καταγγέλλοντες και οι καταγγέλλουσες -είτε είναι απόφοιτοι/ες, είτε είναι φοιτητές/τριες- να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση, ολιγωρία, παράλειψη ή αμέλεια προκειμένου να σπάσει η σιωπή και να καταλογιστούν διοικητικά και πειθαρχικά οι ευθύνες αν και όπου υπάρχουν. Το σπάσιμο της σιωπής προκύπτει από το θάρρος, το κουράγιο και την απελευθέρωση του λόγου των θυμάτων. Καμία μόνη, κανένας μόνος!»

Περιμένοντας την αντίδραση από την Πανεπιστημιακή κοινότητα και όπως συμβαίνει και σε παρόμοιες περιπτώσεις το σπάσιμο της σιωπής και το #MeToo που αποκαλύπτονται κι άλλες περιπτώσεις όταν δημοσιοποιούνται τέτοια περιστατικά.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα. 

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr