Μήνυμα φοιτητών: "Όχι άλλη αναβολή στις κλινικές και τα εργαστήρια μας"

Μήνυμα φοιτητών: "Όχι άλλη αναβολή στις κλινικές και τα εργαστήρια μας" - Το χιόνι αποτέλεσε μηδενικό τροχοπέδη

Δείτε εικόνες από την χθεσινή κινητοποίηση των φοιτητών Νοσηλευτικής στην Τρίπολη - Τι διεκδικούν οι φοιτητές.

Φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος νοσηλευτικής Tρίπολης δώσανε χτες το "παρών" ακολουθώντας το κάλεσμα πολλών φοιτητικών συλλόγων απ'όλη την Ελλάδα. Όπως αναφέρουν στα «Φοιτητικά Νέα» "το χιόνι αποτέλεσε μηδενικό τροχοπέδη στο να διεκδικήσουν τις κλινικές και τα εργαστήρια τους καθώς και το άνοιγμα των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας".


Σύμφωνα με τους ίδιους, σκοπός τους είναι να καταδικάσουν τις αυταρχικές κινήσεις που κάνει το υπουργείο Παιδείας.

Αναλυτικά όσα διεκδικούν οι φοιτητές:

Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος με κλειστά Πανεπιστήμια! Ένας χρόνος γεμάτος τηλεκπαίδευση μετ’ εμποδίων, με αναβολές κλινικών, εργαστηρίων, πρακτικών ασκήσεων, εξεταστικών χωρίς συγγράμματα, με τους πρωτοετείς φοιτητές να μην έχουν μπει ποτέ σε αμφιθέατρο, ενώ με τους μεγαλύτερους να έχουν ξεχάσει πώς είναι. Ένας χρόνος γεμάτος με τεράστιες δυσκολίες και αβεβαιότητα.

Ειδικότερα, εμείς οι φοιτητές των επιστημών υγείας που η παρουσία μας σε εργαστήρια και κλινικές είναι απαραίτητη για τη βαθύτερη κατανόηση του γνωστικού μας αντικειμένου, θεωρητικού και πρακτικού, έχουμε έρθει σε δύσκολη θέση όσον αφορά τις σπουδές μας και πλέον όλοι έχουμε πειστεί ότι η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία. Δεν αντέχουμε άλλο να χάνουμε εξάμηνα, δεν αντέχουμε άλλο να ακούμε για αναστολή των εργαστηρίων, κλινικών και πρακτικών μας.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ!

Δεν επιτρέπουμε να παραγκωνίζεται η εκπαίδευση μας και οι σπουδές μας θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον μας!

Η κυβέρνηση λοιπόν , αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από την αρχή της πανδημίας προχωρά σε σοβαρές αλλαγές που αφορούν τις σπουδές μας. Συγκεκριμένα, διατίθενται κονδύλια στην θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας (κάρτες εισόδου, face control και νέες πειθαρχικές ρυθμίσεις στο όνομα της αντιμετώπισης της «εγκληματικότητας») , αντί με αυτά τα χρήματα (30.000.000 ευρώ ) ή έστω ένα  μερίδιο αυτών να διατεθούν για να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα προστασίας που υποδεικνύουν οι ειδικοί ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις σχολές μας με ασφάλεια.

Επίσης, παίρνονται αποφάσεις για την αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος με νομοσχέδιο που βάζει όριο σπουδών ν+1/2ν, απειλώντας με διαγραφές χιλιάδες φοιτητές ενώ οι σπουδές μας με δική τους ευθύνη καθυστερούν. Υποβάθμιση για το κύρος των σχολών δεν είναι ο αριθμός των αποφοίτων, αλλά οι τεράστιες ελλείψεις καθηγητών, εργαστηριακών εξοπλισμών, που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων υπάρχει στις σχολές μας. Ακόμη, προχωρά σε αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο με σκοπό να πετάξουν εκτός σχολών χιλιάδες μαθητές.

Αντί, λοιπόν, να αποφασίζονται καινούρια μέτρα για την εκπαίδευση που δεν αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες των φοιτητών θα έπρεπε να βρεθούν λύσεις για τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα και ελλείψεις τους πανελλαδικά και πόσο μάλλον των φοιτητών στον Τομέα της Υγείας που θα αναγκαστούν να έρθουν αντιμέτωποι με το σύστημα Υγείας το οποίο καταρρέει την παρούσα στιγμή.

Πώς, λοιπόν, περιμένετε φοιτητές χωρίς κλινική εμπειρία να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες αυτές;

Πιο χρήσιμο θα ήταν να δοθεί έμφαση στην πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και στην εύρεση κατάλληλων κτιριακών υποδομών ώστε να διεξάγονται οι εκπαιδευτικές διαδικασίες με τον βέλτιστο τρόπο.

Άλλωστε, αυτό είναι και το ζητούμενο μας ως φοιτητές. Να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις σχολές μας με ασφάλεια και να συνεχίσουμε τις σπουδές μας με τον τρόπο που μας αρμόζει.

Τώρα είναι η ώρα εμείς οι φοιτητές να υψώσουμε τείχη  μπροστά στα νέα μέτρα που έρχονται να σαρώσουν ό,τι έχει μείνει από τα δικαιώματά μας. Δε θα χαρίσουμε τις σπουδές και το μέλλον μας!

Απαιτούμε-Διεκδικούμε:

  1. Να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια το εαρινό εξάμηνο, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.
  2. Να συνεχιστούν τα μαθήματα, τα εργαστήρια, οι κλινικές και οι πρακτικές ασκήσεις διά ζώσης, με μέτρα αποφυγής συνωστισμού.
  3. Ειδικά για το Α’ έτος να ξεκινήσουν με προτεραιότητα τα μαθήματα για τη γρήγορη ένταξη στη φοιτητική ζωή.

Στην προσπάθεια μας για την διεκδίκηση της  επαναλειτουργίας των σχολών στηρίζει η πλειοψηφία του φοιτητικού συλλόγου και υπογράφει το παρόν κείμενο διεκδικώντας τα εργαστήρια και τις κλινικές τους και γενικότερα την ομαλή εκπαιδευτική λειτουργία. Παράλληλα, καλούμε όλους τους φοιτητές να στηρίξουνε την προσπάθεια που γίνεται πανελλαδικά για την πραγμάτωση των παραπάνω αιτημάτων.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr