Σπάρτη: Προβλήματα στα Μαθήματα αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων

Σπάρτη: Προβλήματα στα Μαθήματα αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων

«Θα πρέπει να γίνου προσπάθειες να λυθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα που μαστίζουν και υποβαθμίζουν καθημερινά το Τμήμα μας. Αν δεν λυθούν το Τμήμα θα κλείσει λόγω μειωμένης προσέλευσης Φοιτητών, αυτό θα έχει ολέθριες συνέπειες για την πόλη της Σπάρτης όχι μόνο σε επίπεδο εκπαιδευτικό αλλά και οικονομικό» τονίζει στα «Φοιτητικά Νέα» ο Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Ανωμερίτης Ιωάννης.

Η επιστολή των φοιτητών προς το Διοικητικό Συμβούλιο Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης:


Αξιότιμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης. Το Διοικητικό Συμβούλιο του φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων (πρώην Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. του ΤΕΙ Πελοποννήσου) ήρθε σε επικοινωνία με τους φοιτητές του τμήματος, οι όποιοι μας εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Σε συνέχεια της επικοινωνίας μας σας παραθέτω τα βασικότερα/κρισιμότερα ζητήματα, τα οποία μαστίζουν και ταλανίζουν το Τμήμα μας και αποτελούν προβλήματα άμεσης αντιμετώπισης.

Το κρισιμότερο πρόβλημα που βιώνει το τμήμα μας είναι η έλλειψη διδακτικού προσωπικού που έχει ως αποτέλεσμα πολλά μαθήματα των ενεργών οδηγών σπουδών (ΤΕΙ και Πανεπιστημίου) να μην προσφέρονται, ή να προσφέρονται τυπικά αλλά να διδάσκονται με μεγάλες καθυστερήσεις (μέχρι και 8 διδακτικών εβδομάδων στο τρέχον χειμερινό εξάμηνο). Επιπλέον τα εργαστηριακά σκέλη των μαθημάτων καταργούνται ή μετατρέπονται σε Ασκήσεις Πράξεις (χωρίς τμήματα και χρήση εξοπλισμού από τους φοιτητές), υποβαθμίζοντας περαιτέρω το επίπεδο των σπουδών.

Υπάρχουν 4 ενεργοί οδηγοί σπουδών που αφορούν τους φοιτητές του πρώην Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. και ένας που αφορά τους νέους εισαχθέντες του νυν Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων. Το υπάρχον διδακτικό προσωπικό, 5 μέλη Δ.Ε.Π. (μετά την πρόσφατη μετακίνηση του 6ου μέλους σε άλλο τμήμα του πανεπιστήμιού Πελοποννήσου) και 2 μέλη Ε.Τ.Ε.Π. (τεχνικό / εργαστηριακό προσωπικό) επαρκούν μετά βίας για την διεκπεραίωση του ενός τρίτου των μαθημάτων των παραπάνω οδηγών σπουδών.

Τα διδακτικά κενά καλύπτονται εν μέρει με εξωτερικούς συνεργάτες μέσω ΕΣΠΑ και Π.Δ.407, όμως και εδώ οι θέσεις που διατίθενται στο τμήμα υπολείπονται σημαντικά των πραγματικών αναγκών.

Στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων προσέλαβε εννέα καθηγητές 407, με τους οποίους οι έξι είναι για το τρέχον χειμερινό εξάμηνο και οι υπόλοιποι τρεις για το επόμενο Εαρινό εξάμηνο. Αυτές οι θέσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν όλα τα μαθήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν (αν δε χαθεί ΚΑΜΙΑ θέση 407) ακάλυπτα 22 μαθήματα στο χειμερινό και 15 στο εαρινό εξάμηνο. Αυτό έχει ως συνέπεια αρκετοί φοιτητές να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.

Κατά τη γνώμη μας αν όλο αυτό γίνεται σκόπιμα θεωρείται Σκάνδαλο.

Είναι αδιανόητο η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Σύγκλητος,

Πρύτανης και Αντιπρύτανης) να μη μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των οδηγών σπουδών του Τμήματος.

Το πρόβλημα αυτό συμβαίνει τα 2 τελευταία έτη, υπάρχουν μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις προκηρύξεων 407 σε σχέση με άλλα ιδρύματα και δεν διατίθενται αρκετές πιστώσεις από το υπουργείο και κατά την γνώμη μας δεν κατανέμονται σωστά από το ίδρυμα.

Παλαιότερα το τότε ΤΕΙ Πελοποννήσου κάλυπτε τις ανάγκες του τότε Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής με ωρομίσθιους καθηγητές, οι οποίοι πληρωνόντουσαν από τα αποθεματικά του ιδρύματος. Θεωρούμε ότι κάτι ανάλογο πρέπει να συμβεί και τώρα.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί, ότι η Γραμματεία του Τμήματος, η οποία υποστηρίζει διοικητικά το τμήμα με υπερπροσπάθεια (υπερβαίνοντας καθημερινά το προβλεπόμενο ωράριο), δέχτηκε μείωση του προσωπικού της κατά 50%, κάτι που έχει ολέθριες επιπτώσεις στην λειτουργία της.

Με εκτίμηση το Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού Συλλόγου.

Ο Προέδρος 
Ανωμερίτης Ιωάννης

Ο Γραμματέας
Καβουράς Γεώργιος

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr