Επιστολή φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για τις προκλήσεις της Άγκυρας

Επιστολή φοιτητών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για τις προκλήσεις της Άγκυρας

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη αποφάσισαν να αποστείλουν φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και τις παράνομες κινήσεις και προκλήσεις της Άγκυρας.

Οι φοιτητές μέσω της επιστολής που έστειλαν εκθέτουν τις απόψεις τους, πάνω στα εθνικά μας θέματα.


Η επιστολή των φοιτητών:

Προς:  Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Ηρώδου Αττικού 19
10674 Αθήνα

Αθήνα, 8η Ιουνίου 2020 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και τις παράνομες κινήσεις και προκλήσεις της Άγκυρας, αποφασίσαμε να σας στείλουμε μια επιστολή προκειμένου να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας, πάνω στα εθνικά μας θέματα.

Την τελευταία πενταετία, η γειτονική χώρα έχει ξεκινήσει μια πολιτική αμφισβήτησης της εδαφικής μας κυριαρχίας, της ελληνικότητας των νησιών μας και των συνόρων μας, έτσι όπως καθορίστηκαν από την «συνθήκη της Λωζάννης» το 1923. Αδιαφορώντας για το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, την οικοδόμηση φιλικών σχέσεων με την Ελλάδα και την Ε.Ε, η Τουρκία προκαλεί και δοκιμάζει τα όρια της ανοχής μας. Τα προηγούμενα χρόνια νοιώθαμε ανασφάλεια, με την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όσον αφoρά την αποτελεσματικότητά της να προασπίσει τα δικαιώματα μας, εάν αυτό ήταν αναγκαίο, απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις. Τώρα όμως η χώρα, διαθέτει μια ισχυρή κυβέρνηση που έχει δείξει την θέληση της, να προστατέψει την πατρίδα και τους Έλληνες πολίτες σε περίπτωση ανάγκης, πράγμα το οποίο απευχόμαστε.

Εμείς δεν είμαστε ούτε φασίστες, ούτε ακροδεξιοί, ούτε ακροαριστεροί, είμαστε πολιτικοποιημένοι νέοι  και  πατριώτες που νοιάζονται για την χώρα τους. Για αυτό το λόγο αδράξαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε την ανησυχίες μας σχετικά με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών που αφορούν τις μελλοντικές γεωτρήσεις πετρελαίου και των σεισμολογικών ερευνών, νότια της Κρήτης, της Ρόδου και ανοιχτά της Καρπάθου. Αυτές οι περιοχές, περιέρχονται στη ελληνική υφαλοκρηπίδα και συνδέουν παρανόμως την ΑΟΖ Τουρκίας με της Λιβύης, παραμερίζοντας την ΑΟΖ των νησιών μας. Τα πετρέλαια του Αιγαίου αποτέλεσαν αιτία κρίσης στο παρελθόν δυο φορές, το 1976 και το 1987. Τότε τις αντιμετωπίσαμε με ενότητα και αποφασιστικότητα και αναγκάσαμε την Τουρκία να υποχωρήσει από τις παράλογες απαιτήσεις της.

Την νύχτα των Ιμίων στις 31 Ιανουαρίου 1996, έγινε ένα τρομερό λάθος από την εκάστοτε ηγεσία και δώσαμε το δικαίωμα στην Τουρκία να ομιλεί για γκρίζες ζώνες, γύρω απ’ τις βραχονησίδες και τα νησιά του Αιγαίου που δεν υπάρχουν. Πλέον, 24 χρόνια μετά από εκείνη τη νύχτα, η Τουρκία, υπό την ηγεσία του «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» βρήκε νέους τρόπους να προκαλέσει. Πρώτα, με τις μαζικές ροές λαθρομεταναστών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2019. Έπειτα με τις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας με F-16 και τέλος με τα γεγονότα του Φεβρουαρίου του 2020, όταν  έστειλε, με δικά της μέσα, ορδές χιλιάδων λαθρομεταναστών να εισβάλουν στην Ελλάδα από τον Έβρο με την ανοχή και τη βοήθεια της αστυνομίας τους.

Η αντίδραση της κυβέρνησής σας ήταν άμεση. Αρχικά κλείσατε τα σύνορα και τοποθετήσατε δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού για τη φύλαξη της περιοχής. Αυτό όμως, δεν ήταν αρκετό. Προεβήκατε  στην επέκταση του υπάρχοντος φράχτη για περεταίρω προσπάθειας εισβολής. Για αυτήν σας την καλά οργανωμένη κίνηση, σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και πολλά ευχαριστώ από τον ελληνικό λαό, που αναγνώρισε τις προσπάθειες σας και τις στήριξε.

Τώρα η Τουρκία κλιμακώνει τις ενέργειές της και μετά τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, στρέφει το βλέμμα της προς την Ελλάδα, με πρόσχημα το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2019. Οι ενεργειακοί πόροι στα νησιά μας, είναι αποκλειστικά δικοί μας και μόνο εμείς έχουμε το δικαίωμα, βάσει των διεθνών συνθηκών, να τους εκμεταλλευτούμε. Δεν πρέπει να γίνεται ούτε συζήτηση για συνδιαχείριση του Αιγαίου με την Τουρκία διότι αυτό, σημαίνει πως θα απεμπολήσουμε την κυριαρχία μας στην θάλασσα, την οποία κατακτήσαμε με χρόνια αγώνων και με την θυσία πολλών ελλήνων στρατιωτών.

Οι επόμενοι μήνες θα αποδειχτούν επικίνδυνοι, με πολλές προκλήσεις από πλευράς των Τούρκων, συνεχής αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, απειλές εκ μέρος τους και ένταση. Οι Τούρκοι, είχαν πάντα σκέψεις κατάληψης ελληνικών νησιών και βραχονησίδων και ιδιαίτερα του Καστελόριζου, με στρατιωτικά μέσα.

Από πηγές που έχουμε γνωρίζουμε ότι επίκειται σύναψη συμφωνίας της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο, για την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ μας. Αυτή η κίνηση είναι εξαιρετική και διπλωματικά μπορεί να απομονώσει την Τουρκία και να την συνετίσει ώστε να σέβεται το διεθνές δίκαιο, να στραφεί προς την Ε.Ε και την Ευρώπη, να διατηρήσει σχέσεις καλής γειτονίας μαζί μας και να μην έχει παράλογες απαιτήσεις από εμάς. Αλλά μια συμφωνία σαν και αυτή, μπορεί να μακροημερεύσει μόνο εάν η Ελλάδα έχει την στρατιωτική ισχύ να την επιβάλει. Η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι ισχυρή και αποφασισμένη και ο λαός έχει εμπιστοσύνη σε αυτήν αλλά και στην κυβέρνησή σας. 

Η άποψη μας είναι, πως εάν στους επόμενους μήνες, τουρκικά πλοία, ερευνητικά ή στρατιωτικά παραβιάσουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα, η απάντηση μας θα πρέπει να είναι αποφασιστική, άμεση και να γίνει με τη χρήση όπλων από το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό και την αεροπορία. Δεν είμαστε φιλοπόλεμοι, ούτε πολεμοχαρείς, αλλά αντιθέτως πιστεύουμε στην ειρηνική συμβίωση των κρατών. Αντιλαμβανόμαστε τις καταστροφές που θα μπορούσε να  προκαλέσει ένας πόλεμος, αλλά εάν φτάσουμε σε τέτοιο σημείο να παραβιαστούν τα  σύνορά μας θα πρέπει να δράσουμε άμεσα και υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας. Τα σύνορα μας φωνάζουν τον απόηχο μιας ανεξίτηλης ιστορίας που δεν σβήνει, αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της γεωγραφικής μας ακεραιότητας και η παραβίαση τους αποτελεί αιτία πολέμου.

Η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να απαλλαγεί από την Τουρκία τον Ιούλιο του 1974, όμως παρότι είχαμε την δύναμη, οι τότε αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων μαζί με τον τότε δικτάτωρ Δ. Ιωαννίδη, δείλιασαν και το 38% της Κύπρου χάθηκε. Τώρα, 46 χρόνια μετά έχουμε πάλι την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να υπερισχύσουμε απέναντι στους Τούρκους, εάν αυτό θα συμβεί, εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς. 

Επίσης σας προτείνουμε να ξεκινήσετε νέα εξοπλιστικά προγράμματα για την αγορά καινούργιων οπλικών συστημάτων, πλοίων και ότι είναι απαραίτητο, για να αυξηθεί η υπεροχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έναντι των τουρκικών. Να καταστήσετε ξανά την Ελλάδα προστάτιδα και μητέρα της Κύπρου, που έχει αφεθεί στις ορέξεις της Τουρκίας, να αποδείξετε ότι η Κύπρος δεν «κείται μακράν» για τα ελληνικά όπλα, ότι η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει τους Κυπρίους αδελφούς μας και δεν θα τους αφήσει μόνους τους.

Σας καλούμε να κάνετε το παν για να προασπίσετε την χώρα, εάν αυτό καταστεί απαραίτητο, να δώσετε μια απάντηση στην Τουρκική προκλητικότητα που θα την τερματίσει μια και καλή, να πορευτείτε στην εξωτερική πολιτική με γνώμονα τα συμφέροντα του έθνους μας και όχι των ξένων δυνάμεων, να έχετε εμπιστοσύνη στους φαντάρους, τους οπλίτες και τα στελέχη του στρατού, του ναυτικού και της πολεμικής μας αεροπορίας, διότι εκείνοι θα αμυνθούν για την πατρίδα. Μην μας απογοητεύσετε, κάντε μας υπερήφανους.

Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω το έθνος!

Με εκτίμηση και σεβασμό οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου:

Α. Π.

Γ. Χ.

Δ. Σ.

Κ. Ε.

Λ. Α.

Λ. Ι.

Μ. Γ.

Ν. Ό.

Π. Λ.

Σ. Σ.

Χ. Α.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr