Οι φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Σπάρτης ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση για να μην χαθεί το εξάμηνο!

Οι φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Σπάρτης ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση για να μην χαθεί το εξάμηνο!

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Για σοβαρές παραλείψεις και ολιγωρία ως προς τις απαιτούμενες ενέργειες για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων (πρώην Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κάνει λόγο το Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών.

Όπως δηλώνει στα «Φοιτητικά Νέα» ο Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος, Αλέξανδρος Τσικρικός, τα προβλήματα στη στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό που έχουν αντίκτυπο στην υλοποίηση του προβλεπόμενου εκπαιδευτικού προγράμματος είναι αυξημένα. Την κατάσταση επιβαρύνει περαιτέρω η πανδημία του κορονοϊού που έχει αναστείλει -επ’ αόριστον- τη λειτουργία του τμήματος, όπως και όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης στη χώρα.


Και επισημαίνει: «Μπροστά στο ενδεχόμενο να χαθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο, ο Σύλλογος Φοιτητών ζητεί την άμεση παρέμβαση των τριών βουλευτών της Λακωνίας, αλλά και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, προκειμένου να δρομολογηθούν αποφάσεις που κρίνονται αναγκαίες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου έχει ως εξής:

"Το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Παν. Πελοποννήσου, πρώην Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε., σαφώς υποστελεχωμένο σε διδακτικό προσωπικό (5 μέλη ΔΕΠ και 2 ΕΤΕΠ για 1000 περίπου ενεργούς φοιτητές), κάλυπτε κατά το παρελθόν τις ανάγκες του σε ικανοποιητικό βαθμό με εξωτερικούς συνεργάτες. 

Φέτος, κατά τον 1ο χρόνο της λειτουργίας του ως πανεπιστημιακό τμήμα, παρουσίασε σοβαρά προβλήματα κάλυψης των διδακτικών ωρών από το χειμερινό εξάμηνο, με κορύφωση το τρέχον εαρινό εξάμηνο, όπου από τα 30 μαθήματα που προβλέπονται στο (προπτυχιακό) πρόγραμμα σπουδών, δεν προσφέρονται στους φοιτητές τα 14. 

Επιπλέον, από τα 10 εργαστήρια που προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών για το εαρινό εξάμηνο, τα 8 διδάσκονται ως θεωρία, δηλ. με τον προσωρινό (μας είπαν) χαρακτηρισμό "Άσκηση Πράξης", χωρίς τον απαιτούμενο εξοπλισμό και την προβλεπόμενη επίβλεψη.

Όλα αυτά έρχονται σε συνέχεια μίας συρρίκνωσης έως εξαφάνισης των μαθημάτων επιλογής, τόσο κατά το χειμερινό, όσο και το εαρινό εξάμηνο, κάτι που συνιστά πρακτικά αλλοίωση των κατευθύνσεων και της εξειδίκευσης που προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών.

Η διοίκηση του Παν. Πελοποννήσου, όχι μόνο δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους για τη στοιχειώδη λειτουργία του τμήματος, αλλά πρόσφατα επέτρεψε τη μετακίνηση ενός μέλους ΔΕΠ του τμήματος σε άλλο αυτοδύναμο τμήμα.

Επίσης ο ΕΛΚΕ του πανεπιστημίου δεν δέχτηκε να επαναπροκυρηχτούν θέσεις για διδάσκοντες του εαρινού εξαμήνου (που στην πρώτη προκήρυξη κρίθηκαν άγονες) για λόγους καθυστέρησης (!!!), παρότι η κρίση του κορωνοϊού έδωσε μεγάλη παράταση σε όλες τις διαδικασίες και το ίδιο το εξάμηνο. 

Τέλος απέτυχε ακόμα και να συντονίσει την συνδιδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης κάποιων μαθημάτων που είναι κοινά με άλλο τμήμα του ίδιου ιδρύματος. Σε σχετικό αίτημα του τμήματός μας πρός το άλλο τμήμα, η απάντηση ήταν ότι δεν είναι εφικτή η συνδιδασκαλία, διότι μπορεί να μας την ξαναζητήσετε στο μέλλον και δεν μπορούμε να σας υποστηρίζουμε συνεχώς!!!

Θεωρούμε ότι οι ενέργειες του ιδρύματος είναι κατώτερες των περιστάσεων, παραβιάζουν τα δικαιώματά μας ως φοιτητές και υποβαθμίζουν το επίπεδο των σπουδών μας, με τρόπο απαράδεκτο και αχρείαστο, καθώς υπάρχουν λύσεις, αλλά δεν ενεργοποιούνται. 

Απαιτούμε: 

  • Να βρεθεί ΑΜΕΣΑ λύση για την διδασκαλία ΟΛΩΝ των μαθημάτων που είναι απαραίτητα για τη λήψη πτυχίου, με την επαναπροκήρυξη θέσεων ΕΣΠΑ / 407 (οι πόροι αυτοί έχουν ήδη διατεθεί από την πολιτεία) και την συνδιδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης όσων μαθημάτων είναι κοινά με άλλα τμήματα.
  • Να μην χαθεί κανένα μάθημα από την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου, κατά την οποία να εξεταστούν και όλα τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου (διπλή εξεταστική), για όλους τους φοιτητές του Τμήματος.

Απευθυνόμαστε στους τρεις βουλευτές της Λακωνίας (Σταύρο Αραχωβίτη, Αθανάσιο Δαβάκη και Νεοκλή Κρητικό) αλλά και στην Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προκειμένου να μας βοηθήσουν να μην χαθεί το εξάμηνο, διορθώνοντας τα προβλήματα τα οποία απέτυχε να αντιμετωπίσει η διοίκηση του ιδρύματος, θέτοντάς μας σε μειονεκτική θέση, σε σχέση με τους υπόλοιπους φοιτητές του ιδρύματος."

Με εκτίμηση,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων (πρώην Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr