Θλίψη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για τον θάνατο καθηγήτριας

Θλίψη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για τον θάνατο καθηγήτριας

Θλίψη σκόρπισε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου η είδηση του θανάτου του καθηγήτριας Βυζαντινής Ιστορίας, Νομισματικής και Σιγιλλογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Βάσως Πέννα σε ηλικία 66 ετών.

Ηταν πτυχιούχος του Tμήματος Aρχαιολογίας και Iστορίας της Tέχνης του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ Mεσαιωνικής Iστορίας του Πανεπιστημίου Oξφόρδης (DPhil).


Εργάστηκε επί 23 έτη στο Υπουργείο Πολιτισμού ως επιμελήτρια αρχαιοτήτων σε Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, καθώς και στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, όπου το 1994 ορίστηκε Aναπληρώτρια Διευθύντρια. Κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Αρχαιολογική Υπηρεσία έλαβε μέρος σε ανασκαφικές, αναστηλωτικές, μουσειολογικές εργασίες, σε ερευνητικά προγράμματα και σε οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων. Δίδαξε (1998-2006) Bυζαντινή Iστορία και Tέχνη σε επικυρωμένα προγράμματα ανταλλαγών με δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα των Hνωμένων Πολιτειών (Penn State University, AHA, UCLA), καθώς και Βυζαντινή Νομισματική στο πλαίσιο των Ιστορικών Σεμιναρίων του ΕΙΕ / ΙΒΕ (1991-2005, 2011-2014).Συνεργάστηκε επίσης και με το Eλληνικό Aνοικτό Πανεπιστήμιο (2000-2005).

Η ερευνητική και εκπαιδευτική της δραστηριότητα εστιάζονται στην οικονομική και νομισματική ιστορία του Bυζαντίου, στην ιστορική γεωγραφία και τοπική ιστορία βάσει κατεξοχήν της νομισματικής μαρτυρίας και της σιγιλλογραφίας, με παράλληλη ερευνητική δραστηριότητα στη βυζαντινή προσωπογραφία, βυζαντινή κοινωνία και τους βυζαντινούς θεσμούς. Ασχολήθηκε επίσης με την οικονομική και νομισματική ιστορία της αρχαίας Eλλάδος και με την ιστορία του χρήματος διαχρονικά.

Διοργάνωσε εκθέσεις στην Eλλάδα (Mουσείο Mπενάκη, Tελλόγλειο) και στο εξωτερικό (Smithsonian Institution, Oυάσιγκτον – Kunsthistorisches Museum, Bιέννη – Fondation Martin Bodmer, Γενεύη – Μουσείο Pushkin, Μόσχα), με σκοπό την προβολή της νομισματικής και εν γένει της ιστορίας του χρήματος ως προϊόντος της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Υπήρξε Visiting Senior Research Fellow στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του King’s College του Λονδίνου για τρία χρόνια (2009-2013) και υπεύθυνη, κατόπιν προσκλήσεως του Dumbarton Oaks, για την οργάνωση και τη διδασκαλία στο πρόγραμμα Byzantine Coins and Seals Summer Program 2015, σε συνεργασία με τον Dr Eric McGeer.

Είχε δημοσιεύσει τρεις μονογραφίες, και εξήντα πέντε άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει διεκπεραιώσει την επιστημονική επιμέλεια πέντε πολυσέλιδων συλλογικών τόμων, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και το Sylloge Nummorum Graecorum. Greece 7. The KIKPE Collection of Bronze Coins, Vol. I, Aθήνα 2012 (292 σελίδες, έκδοση Ακαδημίας Αθηνών, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ενώσεως Ακαδημιών), στο οποίο είναι και συγγραφέας. Έχει λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει πραγματοποιήσει σειρά σεμιναρίων και διαλέξεων σε πολλούς πανεπιστημιακούς, επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εξάλλου από την Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών (ΣΑΕΠΣ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

"Η Κοσμητεία της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών (ΣΑΕΠΣ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει την εκδημία της αγαπητής μας συναδέλφου Βασιλικής (Βάσως) Πέννα, Καθηγήτριας Βυζαντινής Ιστορίας, Νομισματικής και Σιγιλλογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών (ΤΙΑΔΠΑ) και εκ των πρώτων διδασκόντων στη Σχολή μας από την εποχή ίδρυσης και λειτουργίας της εδώ και δέκα πέντε χρόνια, με πλούσια ερευνητική και διδακτική/εκπαιδευτική δραστηριότητα και στα δύο Τμήματα της Σχολής μας (Τμήμα Φιλολογίας και ΤΙΑΔΠΑ). Με το έργο της και την προσφορά της συνέβαλε τα μέγιστα στην καθιέρωση των γνωστικών αντικειμένων της Βυζαντινής Νομισματικής και Σιγιλλογραφίας/Σφραγιστικής στα ελληνικά Πανεπιστήμια ως βασικών βοηθητικών κλάδων για τη μελέτη της Βυζαντινής Ιστορίας.
Αιωνία η Μνήμη της".

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Η ΚΗΔΕΙΑ

Η κηδεία θα γίνει αύριο Σάββατο στις 11 π.μ. στον ναό Αγίων Θεοδώρων του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών. Συνάδεφλοι και φοιτητές της Βασιλικής Πέννα προγραμματίζουν να μεταβούν στην Αθήνα με λεωφορείο για να της πούν το τελευταίο "αντίο".

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά στα 6978157366 και 6980993371.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr