29 χορηγοί βραβεύουν τους 47 καλύτερους φοιτητές του τμήματος Χρηματοοικονομικής του ΠΑΠΕΙ

29 χορηγοί βραβεύουν τους 47 καλύτερους φοιτητές του τμήματος Χρηματοοικονομικής του ΠΑΠΕΙ

Σε μια σεμνή τελετή που διοργανώθηκε στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016, το Τμήμα και οι εκπρόσωποι 29 Χορηγών βράβευσαν τους 47 καλύτερους φοιτητές/φοιτήτριες του Τμήματος που διακρίθηκαν με βάση την ακαδημαϊκή τους επίδοση το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.

Τα 47 βραβεία, συνολικής αξίας 98.000€, προσέφεραν οι εξής ΧΟΡΗΓΟΙ, ανά κατηγορία ποσού και με αλφαβητική σειρά:


ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

EUROBANK

GRIVALIA PROPERTIES

FG EUROPE S.A.

LASKARIDIS SHIPPING CO LTD 

ΙΔΡΥΜΑ "ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΚΑΡΜΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ" 

ΟΤΕ Α.Ε.

IMERYS ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ Α.Ε.

ALDEMAR GROUP

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ALPHA BANK

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ E-LEARNIΝG ΤΜΗΜΑΤΟΣ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 

PWC 

CHIPITA ΑΕ

ΤΙΤΑΝ ΑΕ

COCA - COLA 3E

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

DANAOS SHIPPING CO.

ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΑΕΒΕΚ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΑΕ

ACS

EASTERN MEDITERRANEAN MARITIME LTD.

ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε.

ELKA SHIPPING LTD

UNISYSTEMS

ΕΛΛΗΝΙΚA ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

KPMG

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

 

Επίσης, κατά τη διάρκεια της τελετής, βραβεύτηκαν 24 μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος που έλαβαν υποτροφία αριστείας με τη μορφή απαλλαγής διδάκτρων, συνολικής αξίας 88.110€, από τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος, στα οποία φοιτούν.

Ο θεσμός αυτός  ξεκίνησε το 1991, πρώτο χρόνο λειτουργίας του Τμήματος για τους τότε 8 καλύτερους φοιτητές και συνεχίζεται κάθε χρόνο με την πολύτιμη αρωγή Τραπεζικών Ιδρυμάτων, Οργανισμών και Επιχειρήσεων που παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία επέδειξαν υψηλή εταιρική κοινωνική ευθύνη. 

Η πρωτοβουλία αυτή ενισχύει τη συστηματική προσπάθεια του Τμήματος για την αναβάθμιση των σπουδών, την ανάδειξη της αριστείας και για ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους, που πρωτεύουν και μοχθούν καθημερινά.

Στην τελετή παρέστη ο Αναπληρωτής Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς Καθηγητής κ. Παντελής Παντελίδης. Ο καθηγητής κος Παντελίδης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει για τους βραβευόμενους η διάκριση που επέτυχαν και τους παρότρυνε να συνεχίσουν και μελλοντικά τις προσπάθειες για παρόμοιες επιτυχίες.

Τη σημαντικότητα της συμβολής του θεσμού των υποτροφιών στην προσπάθεια για αριστεία καθώς στόχος των χορηγών μας και των καθηγητών του Τμήματος, πέρα και πάνω από τις γνώσεις και τις τεχνικές που διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο, είναι να εμπνεύσουν στους φοιτητές τη φιλοδοξία για διάκριση σε ότι κάνουν μελλοντικά στην επαγγελματική τους ζωή, τόνισε με την ομιλία του ο Πρόεδρος του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής Αν. Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Τσιριτάκης. 

Ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος κ. Νικόλαος Καραμούζης,  Πρόεδρος του ΔΣ της Eurobank, ανέφερε τα εξής: «Είναι εθνική προτεραιότητα να σταματήσουμε να σπαταλάμε ανέξοδα το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας. Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιστρέψουμε τις ανησυχητικές τάσεις και πρακτικές μετανάστευσης των νέων και αναζήτησης προοπτικής εκτός Ελλάδος. 

Σε αυτή τη δύσκολη και δύσβατη εποχή οικονομικής δυσπραγίας, μια εποχή που κυρίως εμπόδια φέρνει παρά ευκαιρίες, εσείς επιλέγετε τον όχι εύκολο δρόμο της μάθησης και της αριστείας, της διάκρισης και όχι της παραίτησης, τολμάτε να διεκδικείτε το καλύτερο.

Η επιλογή της ελπίδας, της προσπάθειας, της εργατικότητας, έναντι του φόβου και της απογοήτευσης είναι ό,τι πιο σημαντικό, όχι μόνο για το δικό σας μέλλον αλλά και για το μέλλον της χώρας μας. Γι΄ αυτό πρέπει επιτέλους να γίνει συνείδηση όλων μας, του κράτους, των φορέων και του ακαδημαϊκού κόσμου. 

Οφείλουμε  να επενδύουμε αδιάκοπα ολοένα και περισσότερο στην παιδεία, αν θέλουμε να δούμε σύντομα τη χώρα να προοδεύει, την οικονομία να γίνεται πιο ανταγωνιστική, και να πορεύεται ως ένα κράτος κοινωνικό, κράτος δικαίου και ευκαιριών. Μια χώρα που δεν διώχνει τους νέους της στο εξωτερικό, αλλά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα σταθερό μέλλον με θέσεις εργασίας, επαγγελματικές ευκαιρίες, ανάπτυξη και ευημερία για τους πολλούς». 

Ο κ. Νικόλαος Μπέρτσος, Πρόεδρος του ΔΣ της Grivalia Properties, αναφέρθηκε πρώτον, στο συναρπαστικό ταξίδι δημιουργίας ενός ηγέτη με γνώμονα την προσωπικότητά του, τις τεχνικές του ικανότητες και την επιλογή διαχρονικών πανανθρώπινων αξιών και δεύτερον, στον κρίσιμο ρόλο που παίζει στην επίτευξη των στόχων εμπνέοντας και όχι ακολουθώντας πλειοψηφίες.

Η κα Ναταλία Ιωάννου, εκπρόσωπος των βραβευθέντων φοιτητών / φοιτητριών, τόνισε: «Όταν κάνεις αίτηση για μεταπτυχιακές σπουδές σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο χρειάζεσαι πολύ καλά εφόδια, για να είναι επιτυχής η αίτηση σου. Η εμπειρία, το ακαδημαϊκό έργο και η θέληση των καθηγητών μας να μας βοηθήσουν, μας ανοίγει τις πόρτες για τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο. Σίγουρα, ο θεσμός των υποτροφιών είναι ένα ακόμη εφόδιο γι’ αυτή μας την προσπάθεια. Το να έχουμε μια απόδειξη των ικανοτήτων μας και του υψηλού επιπέδου της προσπάθειας που κάνουμε κάνει μεγάλη διαφορά σε μία αίτηση. Σας ευχαριστώ για τις ευκαιρίες που μας δίνετε και τις πόρτες που μας ανοίγετε!»

Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής ευχαριστεί θερμά όλους τους εκπροσώπους των χορηγών για την παρουσία τους στην τελετή αλλά και τη συμβολή τους στην ανάδειξη και εκπαίδευση της νέας γενιάς και την προετοιμασία της ως ενεργά στελέχη στην αγορά εργασίας.

Ομιλία Προέδρου, υποτροφίες

Σας καλωσορίζω στην 21 η τελετή απονομής υποτροφιών του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Από πάντα το Τμήμα μας ήταν πρωτοπόρο στη βράβευση της αποτελεσματικής προσπάθειας και της αριστείας. Το πολύ σημαντικό αυτό πρόγραμμα ξεκίνησε μαζί με την ίδρυση του Τμήματος και οφείλει πολλά στους πρωτεργάτες καθηγητές του, Παναγιώτη Αθανασόπουλο, Νικόλαο Τραυλό και Νικόλαο Καραμούζη. Ο κ. Καραμούζης που μας τιμά σήμερα με την παρουσία του είναι ουσιαστικά η ψυχή του προγράμματος αυτού. Και αν το μυαλό του προγράμματος αντιστοιχεί στους σημερινούς τιμώμενους, η καρδιά αναλογεί στους χορηγούς μας. Και είναι μεγάλη αυτή η καρδιά γιατί χώρεσε και χωράει τόσους πολλούς φοιτητές και φοιτήτριες όλα αυτά τα χρόνια.

Εκ μέρους όλων των συναδέλφων και των διοικητικών στελεχών του Τμήματος θερμά συγχαρητήρια στους φοιτητές και φοιτήτριες που βραβεύονται σήμερα, καθώς και στους ανθρώπους τους που τους έχουν στηρίξει ως εδώ, και ειλικρινείς ευχαριστίες στους χορηγούς μας που για μια ακόμη χρονιά καθιστούν δυνατή αυτή την σημαντική εκδήλωση.

Κάποιοι από σας το έχουν ήδη ακούσει, αλλά είναι πολύ συγκινητικά τα λόγια, οι σκέψεις και τα συναισθήματα που μας μεταφέρουν όλα αυτά τα χρόνια οι βραβευθέντες και βραβευθείσες. Για όλους η ανάμνηση και η εμπειρία της βράβευσης έχει αποτελέσει και συνεχίζει να αποτελεί την κινητήριο δύναμη που αναζωογονεί και θρέφει τη φιλοδοξία τους, όχι να ανταποκριθούν απλά στα εργασιακά τους καθήκοντα αλλά να διακριθούν. Αυτή ακριβώς η διάκριση των φοιτητριών και φοιτητών μας σε ότι κάνουν και όπου βρίσκονται ήταν και είναι ο στόχος των χορηγών μας και των καθηγητών του Τμήματος, πέρα και πάνω από τις γνώσεις και τις τεχνικές που διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο. Άλλωστε όπως οι ίδιοι οι απόφοιτοί μας που εν συνεχεία σπούδασαν και στο εξωτερικό μας πληροφορούν, το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματός μας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα καλύτερα συναφή προγράμματα των γνωστότερων ξένων πανεπιστημίων. Ο επαγγελματισμός και η προσπάθεια για διάκριση ως νοοτροπία που τους εμφυσούμε ώστε να αποτελεί βίωμα για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές μας είναι πάγια και βασική μας επιδίωξη, παράλληλη με την κατανόηση των αλληλεπιδράσεων των οικονομικών μεταβλητών και των σχετικών θεωριών καθώς και των εφαρμογών τους στην οικονομική πολιτική και στρατηγική επιχειρήσεων, οργανισμών και κυβερνήσεων.

Βρισκεστε αγαπητοί χορηγοί και τιμώμενοι φοιτητές και φοιτήτριες κυριολεκτικά και μεταφορικά επί των επάλξεων της πατρίδας μας, αφού στέκεστε πάνω στα μακρά τείχη της αρχαίας Αθήνας και ταυτόχρονα άμεσα ή στο άμεσο μέλλον θα κληθείτε να αναλάβετε θέσεις ευθύνης άμεσα ή έμμεσα σχετιζόμενες με την επιβίωση της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας. Θυμάστε βέβαια τα περί ξύλινων τειχών του προγόνου Θεμιστοκλέους.

Τα ξύλινα τείχη τώρα δεν είναι μόνο καράβια, αν και η ναυτιλία θα είναι για τη χώρα μας πάντα πρωτίστης σημασίας. Τα ξύλινα τείχη είναι όλες οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις της πατρίδας μας από επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, του τομέα ενέργειας, του τουριστικού τομέα, του εμποροβιοτεχνικού και βιομηχανικού κλάδου, του τομέα υγείας, των νέων τεχνολογιών, ακόμη και του χρηματοπιστωτικού τομέα, παρά τις ρωγμές της μεγάλης κρίσης.

Σε πρόσφατη συνάντηση με έναν από τους χορηγούς μας στην οποία παρευρίσκονταν και πολλοί φοιτητές, ο χορηγός μας έκανε έκκληση στους φοιτητές και τις φοιτήτριες να μείνουν στην Ελλάδα για να σπουδάσουν και να εργαστούν ή να επιστρέψουν σύντομα μετά τα μεταπτυχιακά τους στο εξωτερικό. Πρέπει να σας πω ότι τώρα, ευρισκόμενος και εγώ εδώ μαζί σας δίπλα στα Κονώνεια τείχη, κατανοώ με περισσότερη σαφήνεια τις παραινέσεις του χορηγού μας.

Η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά και να αποτελέσει τον κύριο στόχο μας αλλά να αφορά προϊόντα και υπηρεσίες, όχι ανθρώπινο δυναμικό. Αν εξάγουμε εσάς το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό μας, τα τείχη θα πέσουν και δυστυχώς οι ολυμπιονίκες (εσείς) θα λείπουν και θα διακρίνονται εκτός Ελλάδος.

Εύχομαι σε όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες πρόοδο υγεία και ευτυχία. Οι ευχές όλων μας είναι μαζί σας ώστε αυτή τη τελετή να είναι μια μόνο στη σειρά των διακρίσεων που θα επιτύχετε στη σταδιοδρομία σας και εν γένει στη ζωή σας. Ευχαριστούμε από βάθους καρδίας του χορηγούς που αναγνωρίζουν και στηρίζουν την αριστεία και την αποτελεσματική προσπάθεια. Αγαπητοί χορηγοί ελπίζουμε να σας έχουμε κοντά στους φοιτητές και φοιτήτριες μας και στο μέλλον.

Θέλουμε τέλος να ευχαριστήσουμε από βάθους καρδίας και την Πρόεδρο του ΝΜΕ κ Αναστασία Αναγνωστοπύλου- Παλούμπη η οποία αγκάλιασε την τελετή απονομής υποτροφιών με τόση προθυμία ώστε δεν χρειάστηκε να το σκεφτούμε 2η φορά.

Αίεν Αριστεύειν

Ομιλία Ναταλίας Ιωάννου (εκπρόσωπος φοιτητών)

Δεν θα σταθώ μπροστά σας λέγοντάς σας πώς να τα καταφέρετε στο πανεπιστήμιο, η παρουσία σας εδώ σημαίνει ότι είστε μεταξύ των καλύτερων στην ηλικία σας. 

Στέκομαι εδώ γιατί θέλω να σας μιλήσω για το πόσο σημαντικό είναι να θέτετε υψηλούς στόχους για τον εαυτό σας, να ορίζετε τους δικούς σας κανόνες και να στοχεύετε πάντα πάνω από τις δυνάμεις σας.

Αν επιλέξετε να είστε είσαι ένας από τους λίγους, από αυτούς που συμμετέχουν στην αναζήτηση της αυτοεκτίμησης, θα πρέπει να ετοιμάσετε τον εαυτό σας για την μεγαλύτερη ψυχική αγωνία αλλά και για την μεγαλύτερη ηδονή. Το αληθινό ερώτημα σε αυτή τη πορεία θα είναι πόση αγωνία μπορείς να αντέξεις.

Πέρσι τέτοια εποχή μόλις είχα ολοκληρώσει τις αιτήσεις μου για μεταπτυχιακά. Η εμπειρία αυτή ήταν από τις ποιο απαιτητικές που είχα συναντήσει. Πρέπει να διαλέξεις σε ποιο πανεπιστήμιο θα κάνεις αίτηση, σε ποιο πρόγραμμα, να γράψεις personal letter, να πάρεις συστατικές επιστολές από τους καθηγητές σου. Δεν είχα ξανακάνει τίποτα παρόμοιο, γιατί δεν είχε χρειαστεί ποτέ να κάνω αίτηση για να με δεχτούν κάπου. 

Παρόλα αυτά χάρις στην βοήθεια των καθηγητών μας τα κατάφερα. Δεν θα τα είχα καταφέρει χωρίς στην βοήθεια της κυρίας Μπότσαρης όταν έκανα την αίτηση για το Cambridge, ή του κύριου Χαρδούβελη, του κύριου Αντζουλάτου, του κύριου Σκιαδόπουλου και του κύριου Πιττή για τις συστατικές επιστολές. Το να έχεις δίπλα σου ανθρώπους πρόθυμους να σε βοηθήσουν όταν αντιμετωπίζεις δυσκολίες είναι ανεκτίμητο και το τμήμα μας το προσφέρει αυτό.

Όταν κάνεις αίτηση σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο χρειάζεσαι πολύ καλά εφόδια για να σε δεχτούν. Η εμπειρία και το ακαδημαϊκό έργο των καθηγητών μας, μας ανοίγει τις πόρτες για τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο. 

Και σίγουρα ο θεσμός των υποτροφιών είναι ένα ακόμη εφόδιο γι’ αυτή μας την προσπάθεια. Μπορεί να μην το αντιλαμβάνεστε τώρα, αλλά όταν κάνετε τις αιτήσεις σας, το να έχετε μια απόδειξη των ικανοτήτων σας κάνει μεγάλη διαφορά. Δεν θα τα είχα καταφέρει χωρίς τον θεσμό των υποτροφιών.

Σας ευχαριστώ για τις ευκαιρίες που μας δίνετε και τις πόρτες που μας ανοίγετε.

Ο στόχος μου σήμερα ήταν να σας παρουσιάσω κάποιες από τις δυσκολίες που αντιμετώπισα στην διαδικασία αίτησης για μεταπτυχιακά, αλλά και να τονίσω ότι το τμήμα μας σας δίνει τα εφόδια για να τα καταφέρετε. 

Στοχεύστε ψηλά και μην φοβηθείτε όταν αντιμετωπίσετε τις πρώτες δυσκολίες. Με βάση την εμπειρία μου το πρώτο τρίμηνο στο Cambridge όλες οι θυσίες που θα κάνετε και οι δυσκολίες που θα περάσετε θα αξίζουν, γιατί ένας νέος κόσμος θα ανοιχτεί μπροστά σας για να τον ζήσετε.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr