Εγκαινιάστηκαν οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του ΠΑΠΕΙ

Εγκαινιάστηκαν οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του ΠΑΠΕΙ

Πανεπιστήμιο ΠειραιώςΤελετή Εγκαινίων των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του «Θεμιστόκλειου Συγκροτήματος» του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022, οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Πειραιώς τέλεσαν στην Τελετή Εγκαινίων των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του «Θεμιστόκλειου Συγκροτήματος» (πρώην Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Άρσης Βαρών) παρουσία πλήθους κόσμου. 


Μετά τον Αγιασμό από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νίκαιας κ.κ. Αλέξιο χαιρετισμούς απηύθυναν οι Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Καθηγητής Άγγελος Κότιος, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος, ο βουλευτής Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης ως εκπρόσωπος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας Πέτρος Μούγιος ως εκπρόσωπος του πρόεδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, και ο Δήμαρχος Νίκαιας Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης. 

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Καθηγητής Άγγελος Κότιος, ευχαρίστησε όλους όσους είχαν καθοριστική συμβολή στην απόκτηση του Ολυμπιακού Ακίνητου με πρώτο τον τότε Υπουργό Πολιτισμού και πρ. Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τους μετέπειτα Πρυτάνεις Σωτήρη Καρβούνη και Γιώργο Οικονόμου, που έθεσαν τις βάσεις του έργου, Καθηγητές και προσωπικό του Πανεπιστημίου καθώς και την ηγεσία και εργαζόμενους στο Υπουργείο Παιδείας. 

Συνέχισε λέγοντας ότι οι νέες κτηριακές εγκαταστάσεις είναι ζωτικής σημασίας για το Πανεπιστήμιο το οποίο έχει πενταπλασιαστεί σε μέγεθος έμψυχου υλικού από τον αρχικό του σχεδιασμό χωρίς να έχει τους αντίστοιχους χώρους. Ένα Πανεπιστήμιο εξωστρεφές, όπως ταιριάζει στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, με αξιόλογο αριθμό συνεργασιών σε όλο τον κόσμο αναπτύσσεται στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, μέσα στον αστικό ιστό ως συμμέτοχος στην οικονομική και κοινωνική ζωή των τοπικών κοινωνιών.

Ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Καθηγητής Μάρκος Κούτρας περιέγραψε τις εργασίες και τις εγκαταστάσεις, ευχαρίστησε ονομαστικά άτομα καθοριστικής σημασίας στην υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου και περιέγραψε τις δυνατότητες του χώρου για το μέλλον καθώς ξεδιπλώνεται στο χρόνο η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου Πανεπιστημιακού Campus.

Κατόπιν ο Πρύτανης ανέγνωσε Ψήφισμα της Συγκλήτου για την απονομή του Χρυσού Μεταλλίου του Πανεπιστημίου Πειραιώς στον Αντώνη Σαμαρά για την καθοριστική του συμβολή στην απόκτηση του Ολυμπιακού ακινήτου και ο πρ. Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εκδήλωσε την συγκίνησή του βλέποντας το τότε όραμα να υλοποιείται, να γίνεται πράξη με αυτό το τρόπο η συμμετοχή του στην μετάδοση της γνώσης που είναι τόσο απαραίτητη για τους νέους της Ελλάδας. 

Ακολούθησε μικρό Μουσικό Πρόγραμμα με τον Κωνσταντίνο Σπηλιώτη στο Πιάνο όπου ερμήνευσε ο Αλέξανδρος Παρασκευόπουλος και ξενάγηση στους Χώρους του Θεμιστόκλειου Συγκροτήματος. 

Την τελετή συντόνισε η Δρ. Χριστίνα Κοντογουλίδου υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου.

 Παρόντες οι Βουλευτές της Β΄ Πειραιώς Γιάννης Ραγκούσης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Ιωάννης Τραγάκης ΝΔ. Ο Βουλευτής της Α΄ Πειραιώς Θεόδωρος Δρίτσας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο Ιωάννης Σαρμάς Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Ουρανία Σταυροπούλου Υπηρεσιακή Γραμματέας Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο Δημήτρης Πλευράκης Γενικός Γραμματέας του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου. Ο Ηλίας Κλάππας Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς. Ο Δημήτρης Μαθιός Πρόεδρος ΣΒΑΠ και ο Αντώνης Στελλιάτος Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού. Ο Ταξίαρχος Ιωάννης Καστρίσιος (Διευθυντής ΓΕΕΘΑ) εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο Νικόλαος Πολέμης Υποναύαρχος του Λιμενικού Σώματος, ο Ταξίαρχος Πρωτοσίλαος Κωστάζος Διευθυντής της Δ/νσης Αστυνομίας Πειραιά. Ο Καθηγητής Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Καθηγήτρια Γραμματή Πάντζιου Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων και η Καθηγήτρια Ευσταθία Παπαγεωργίου Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ιστορία του Πανεπιστημίου

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς ιδρύθηκε ως «Σχολή Βιομηχανικών Σπουδών» το 1938 από το Σύνδεσμο Βιομηχάνων και Βιοτεχνών, σύμφωνα με το Ν.5197/1931 και τον Α.Ν. 28/1936, που σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ανωνύμων Εταιριών της Ελλάδας έβαλαν ως βάσεις την οικονομική, νομική και τεχνική παιδεία των στελεχών της βιομηχανίας.

  • Το 1945 μετονομάσθηκε σε Ανωτέρα Σχολή Βιομηχανικών Σπουδών και σκοπός της ορίσθηκε η συστηματική, θεωρητική και πρακτική κατάρτιση διοικητικών στελεχών.
  • Το 1949, με το Ν.Δ. 1245/49, ολοκληρώθηκε η οργάνωση της.
  • Τo 1958 Η Ανωτέρα Σχολή Βιομηχανικών Σπουδών μετονομάσθηκε σε Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή και ορίσθηκε έδρα της ο Πειραιάς (ΝΔ 3876/58). Η φοίτηση είναι τετραετής και τα πτυχία που χορηγούνται είναι ισότιμα των άλλων ΑΕΙ.
  • Από το 1966 (ΝΔ 4578/1966) η σχολή λειτούργησε ως ΝΠΔΔ.
  • Από το ακαδημαϊκό έτος 1971-1972 οι σπουδές στη Σχολή διαχωρίστηκαν από το δεύτερο έτος σε σπουδές Οικονομικών Επιστημών και Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (υπ. απόφ. 146652/71)
  • Από το ακαδημαϊκό έτος 1977-1978 λειτούργησε το Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης.
  • Με το Ν.1268/82 η Σχολή λειτούργησε αρχικά ως μονοτμηματικό ΑΕΙ. Με το ΠΔ 43/1984 όμως η Σχολή οργανώθηκε έτσι ώστε να περιλαμβάνει τρία τμήματα : Οικονομικών Επιστημών, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης.
  • Τον Ιούνιο του 1989, με το ΠΔ 377/89, η Σχολή μετονομάσθηκε σε Πανεπιστήμιο Πειραιώς, στο οποίο προστέθηκαν τρία ακόμα Τμήματα Σπουδών, δηλαδή:

          - Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής.
          - Ναυτιλιακών Σπουδών
          - Τεχνολογίας και Συστημάτων Παραγωγής

  • Από το ακαδημαϊκό έτος 1990-1991 στα ήδη λειτουργούντα τρία Τμήματα (Οικονομικής Επιστήμης, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης), προστέθηκαν σε λειτουργία μόνο τα δύο νέα από τα τρία προβλεπόμενα.

          - Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής
          - Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών

  • Το Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας  άρχισε να λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 1991-1992 ως Τμήμα Τεχνολογίας και Συστημάτων Παραγωγής και μετονομάσθηκε με το Π.Δ. 113/30-4-2002/ ΦΕΚ 95
  • Το Τμήμα Πληροφορικής άρχισε να λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 1992-1993.
  • Το Τμήμα Τεχνολογικής Εκπαίδευσης άρχισε να λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000, το οποίο σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ.2δ.γγ. του Ν.3027/28-6-2002/ΦΕΚ 152, μετονομάσθηκε σε Τμήμα Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων. Κατόπιν, σύμφωνα με το Π.Δ. 151/2009, ΦΕΚ 194/Α'/1-11-2009, το Τμήμα μετονομάστηκε σε Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων.
  • Το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών άρχισε να λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2000-2001.
  • Το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών άρχισε να λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα τελευταία Φοιτητικά Νέα.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr