Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (02/10/17)

Τα τελευταία νέα του Πανεπιστημίου Πατρών (02/10/17)

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ERASMUS+

Το Πανεπιστήμιό Πατρών, στο πλαίσιο των διεθνών ανταλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω των προγραμμάτων κινητικότητας Erasmus+, φιλοξενεί το χειμερινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους εξήντα (62) φοιτητές όλων των κύκλων σπουδών, που προέρχονται από πανεπιστήμια δεκαέξι (16) χωρών, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αργεντινή, Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Κίνα, Κύπρο, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τουρκία, Τσεχία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει υπογράψει 480 διμερείς δι-ιδρυματικές συμφωνίες με πανεπιστήμια σε 42 χώρες του κόσμου, που επιτρέπουν την επιχορηγούμενη κινητικότητα φοιτητών, διδασκόντων και προσωπικού. Επίσης, το εξάμηνο αυτό θα εκπαιδευτούν στο Πανεπιστήμιο Πατρών 13 μεταπτυχιακοί φοιτητές, στο πλαίσιο δύο (2) κοινών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών που έχουν συναφθεί με πανεπιστήμια του εξωτερικού (Joint Master Degrees), προερχόμενοι από τις χώρες: Αίγυπτος, Ιορδανία, Ιταλία, Κολομβία, Νέα Ζηλανδία, Νεπάλ, Ταϋλάνδη και Τουρκία. Αντίστοιχα, 243 φοιτητές του Πανεπιστημίου μας έχουν ήδη επιλεγεί να φοιτήσουν σε ΑΕΙ του εξωτερικού για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιηθεί και η επιλογή των φοιτητών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της «Πρακτικής Άσκησης». Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, σε συνεργασία με τον σύλλογο φοιτητών Erasmus «ESN (Erasmus Student Network) UOPA» και τον Ρ/Σ του Πανεπιστημίου UPFM, θα υποδεχθεί όλους τους αλλοδαπούς φοιτητές που φιλοξενούνται στο Πανεπιστήμιό μας την Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2017, με μια γιορτή στο «Πάρκο της Ειρήνης».


ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Ξεκίνησαν οι Αιτήσεις για το Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα 2016-2017 (ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΔΩ).

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Τα Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους φοιτητές των ΑΕΙ (Πανεπιστημίων-ΤΕΙ) και ΑΕΑ της χώρας ότι από την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017 μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση μετεγγραφής (ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΔΩ).

Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΑΚΡΟΑΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ»

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της σύνδεσής του με την τοπική κοινωνία, συνεχίζει την υλοποίηση του ιδιαίτερα επιτυχημένου θεσμού τού «Ακροατή Πανεπιστημιακών Μαθημάτων» για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Στόχος παραμένει η διάχυση της ποιοτικής και έγκυρης επιστημονικής γνώσης, με σεβασμό στην επιθυμία του σύγχρονου ανθρώπου για διαρκή επιμόρφωση. Ο θεσμός αυτός δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την ηλικία και το επίπεδο σπουδών του, να παρακολουθήσει πανεπιστημιακά μαθήματα, τα οποία ο ίδιος θα επιλέξει από τα προσφερόμενα Προγράμματα Σπουδών των Τμημάτων του Ιδρύματός μας που διαθέτουν μαθήματα για τον σκοπό αυτό. Το Πανεπιστήμιο δίνει την δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να υποβάλλουν την αίτησή τους για το χειμερινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους έντυπα ή ηλεκτρονικά, το διάστημα 9 έως 20 Οκτωβρίου 2017 στον σύνδεσμο:  http://www.upnet.gr/auditioner-application/. Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στο: https://www.upatras.gr/el/node/6357. Τον συντονισμό της δράσης έχει η Διεύθυνση Εκπαίδευσης & Έρευνας (τηλέφωνα επικοινωνίας 2610.996649 και 2610.969046).

ΚΕΚ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ: ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Τον Οκτώβριο 2017 ξεκινάει στο ΚΕΚ του Πανεπιστημίου μας ο 3ος κύκλος του προγράμματος «Κατάρτιση Εκπαιδευτικών σε Θέματα Εκπαίδευσης Προσφύγων» (ΚΕΘΕΠ). Σκοπός του προγράμματος είναι η εξειδίκευση διδακτικού προσωπικού που επιθυμεί να εργαστεί με πρόσφυγες, προκειμένου να είναι ενημερωμένο σχετικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και να μπορεί να ανταποκριθεί στις εκπαιδευτικές ανάγκες τους. Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η εξοικείωση με τις μεθόδους διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας, καθώς και με τις διδακτικές πρακτικές σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς, στελέχη της εκπαιδευτικής διοίκησης, αλλά και απόφοιτους ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, οι οποίοι προτίθενται να ασχοληθούν με την εκπαίδευση. Καθώς η διδασκαλία στηρίζεται σε ένα υβριδικό μοντέλο σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, οι καταρτιζόμενοι μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα από κάθε μέρος της Ελλάδας ή το εξωτερικό. Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως και τις 6/10/2017. Αναλυτικές πληροφορίες: http://kek.upatras.gr/courses/educators-refugees-training/.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών (ΠΟΦΠΠ)

Οι Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΟΦΠΠ), ένας από τους πλέον μακροχρόνιους και δραστήριους συλλόγους της κοινότητάς μας, περιλαμβάνουν τα τμήματα: θεατρικό, εικαστικό, λογοτεχνικό, φωτογραφικό, κινηματογραφικό, ραδιοφωνικό, μουσικό, ρητορικής, ζογκλερικό, καθώς και χορευτικά τμήματα. Σε αυτά συμμετέχουν φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, αλλά και φοιτητές του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα ή σεμινάρια στα παραπάνω τμήματα, να λαμβάνουν μέρος σε εκδηλώσεις, παραστάσεις, εκθέσεις κ.λπ. Οι ΠΟΦΠΠ υποστηρίζονται από το Ίδρυμα Ι. & Ε. Τοπάλη και η συμμετοχή σε αυτές είναι δωρεάν. Το «Στέκι των ΠΟΦΠΠ» βρίσκεται στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου 58, στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας. Η σελίδα στο facebook είναι «POFPP»: https://www.facebook.com/groups/21806927363/.

Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο

Ξεκίνησε η λειτουργία του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου και για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά. Οι φοιτήτριές μας, οι φοιτητές μας, τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και οι φίλοι του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου μπορούν να ασκούνται όλες τις ημέρες της εβδομάδας, και τα Σαββατοκύριακα, από τις 09.00 το πρωί ως και τις 10.00 το βράδυ. Αθλοπαιδιές σε κλειστά και ανοικτά γήπεδα, αίθουσα βαρών, αίθουσες γυμναστικής και χορού, κλασσικός αθλητισμός, αντισφαίριση, επιτραπέζια αντισφαίριση, δανεισμός ποδηλάτων, σάουνα, παραστάσεις χορών για φοιτητές και φοιτήτριες, ειδικά προγράμματα fitness-pilates, aerobic και αντισφαίρισης ενηλίκων, αθλητικές ακαδημίες για παιδιά, είναι οι δράσεις του Γυμναστηρίου. Τα μέλη Ε.Ε.Π. Φυσικής Αγωγής και το λοιπό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου, όπως κάθε χρόνο, και με βάση τον αυξητικό αριθμό προσέλευσης, σας περιμένουν και φέτος να εγγραφείτε στο Γυμναστήριο και να συμμετέχετε ενεργά στα φοιτητικά πανεπιστημιακά πρωταθλήματα, στις δράσεις μαζικού αθλητισμού και στις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες. Το μήνυμα του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου είναι «Υγεία και Δράση»! Αναλυτικές πληροφορίες στο http://gym.upatras.gr/, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., τηλ.: 2610993055.

Αναστέλλεται η λειτουργία του Κολυμβητηρίου για τεχνικούς λόγους και μέχρι νεωτέρας ενημέρωσης

Χορωδία

Οι εγγραφές στη Χορωδία του Πανεπιστημίου ξεκίνησαν για το νέο ακαδημαϊκό έτος. Όλοι όσοι έχουν τη διάθεση, τα προσόντα, το κέφι και το μεράκι για τη μουσική και ειδικά για το χορωδιακό τραγούδι, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση εγγραφής για τη Χορωδία ή/και την Ορχήστρα της. Δηλώσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος καθώς και περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: http://choir.upatras.gr.

Ραδιοφωνικός Σταθμός UPFM

Τη Δευτέρα, 2 Οκτώβρη 2017, ξεκινάει το νέο του ζωντανό πρόγραμμα ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Πανεπιστημίου μας. Ο UPFM, που φέτος κλείνει 15 χρόνια λειτουργίας, εκτός από τις ζωντανές μουσικές εκπομπές, τις εκπομπές λόγου, τις συνεντεύξεις με ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, φιλοδοξεί να καλύψει τα σημαντικότερα γεγονότα της κοινότητας και όλες τις επιστημονικές και πολιτιστικές δράσεις τόσο μέσα όσο και έξω από το χώρο του Πανεπιστημίου μας. Ενημερώστε τον UPFM και προβάλλετε μέσα από τις εκπομπές του κάθε επιστημονική, εκπαιδευτική,  πολιτιστική κ.ά. δραστηριότητα των Σχολών, των Τμημάτων, των Τομέων ή των εργαστηρίων, που παράγεται στο Πανεπιστήμιο. Η πολιτιστική ομάδα του UPFM, που ανανεώνεται κάθε χρονιά και αριθμεί πάνω από 70 μέλη με προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενους της κοινότητάς μας, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα διαφορετικό ραδιόφωνο και να προβάλλει το Πανεπιστήμιο Πατρών και τις δυνατότητές του. Συντονιστείτε στα ερτζιανά (συχνότητα 90.4 MHz) ή διαδικτυακά στην ηλεκτρονική διεύθυνση: upfm.upatras.gr. Καλή ακρόαση!

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΤΟΥΣ 2017-2018

Και καθώς ξεκινά το νέο εξάμηνο, ας θυμηθούμε το ημερολόγιο του ακαδημαϊκού έτους 2017-18:

Έναρξη μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου:    2.10.2017

Λήξη μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου:    12.1.2018

Εξετάσεις χειμερινού εξαμήνου:    22.1.2018 - 9.2.2018

Έναρξη μαθημάτων εαρινού εξαμήνου:    19.2.2018

Λήξη μαθημάτων εαρινού εξαμήνου:    1.6.2018

Εξετάσεις εαρινού εξαμήνου:    11.6.2018 - 30.6.2018

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ

Σας θυμίζουμε τα τηλέφωνα για ώρες ανάγκης στην κοινότητά μας:

•    Την τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης 11771, την οποία μπορείτε να καλείτε επί 24/ώρου βάσεως, από οποιοδήποτε κινητό ή σταθερό τηλέφωνο. Η τηλεφωνική αυτή γραμμή συνδέεται απ’ ευθείας με τους φύλακες του Πανεπιστημίου, για άμεση παροχή βοήθειας.

•    Οι βλάβες μπορούν να ανακοινώνονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στον αριθμό τηλεφώνου 2610 996666 και κατά τις μη εργάσιμες στην ομάδα επιφυλακής εγκαταστάσεων (τηλέφωνο: 6978188888), επιφυλακής ηλεκτρολόγου (τηλέφ.: 6978188887), επιφυλακής υδραυλικού (τηλέφ.: 6978188886) ή στο τηλέφ.: 2610 996666 (το οποίο θα εκτρέπεται στην ομάδα επιφυλακής εγκαταστάσεων).

•    Οι αριθμοί κλήσης των φυλάκων είναι 6978188881 και 6978188882.

Φοιτητικά Νέα/Foititikanea.gr